Un nou proiect esențial a fost finalizat la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște (SJUT). Este vorba despre modernizarea și dotarea la standarde europene a Unității de Supraveghere și Tratament Avansat a cardiacilor critici (USTACC). Investiția, în valoare de aproximativ 750.000 de lei, a fost finanțată din bugetul propriu. De reținut faptul că nu se mai efectuase o intervenție majoră pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament în cadrul USTACC din anul 2006 – ne informează conducerea spitalului printr-un comunicat de presă.

„Este o realizare importantă. Vorbim despre singura Unitate de Terapie Intensivă Cardiologică din județul Dâmbovița. Pentru mine, ca manager al spitalului, este la fel de important faptul că avem și un colectiv de medici cu înaltă pregătire profesională. Unii dintre ei se specializează în prezent pentru cardiologie intervențională, având în vedere că Secția Cardiologie va fi extinsă și dotată cu angiograf, printr-un proiect finanțat integral de Consiliul Județean Dâmbovița. Lucrările vor demara anul acesta”, precizează dr. Claudiu Dumitrescu – managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat a cardiacilor critici din cadrul SJUT, în forma actuală, care este schimbată radical, dispune de 12 paturi, 10 în salonul mare și două în rezerva pentru izolare, fiecare cu rampă de fluide – oxigen, vacuum și aer comprimat, care reprezintă cea mai importantă și cea mai costisitoare dintre dotările unei astfel de unități. De asemenea, a fost achiziționat mobilier de ultimă generație, care răspunde nevoilor pacienților cu mobilitate redusă. Totodată, au fost construite grupuri sanitare care permit accesul cu targa, fiindcă vorbim de bolnavi în stare gravă.

„Am renovat absolut tot. Comparativ cu ce am văzut până acum în alte spitale, cred că avem cel mai frumos salon de Terapie Intensivă Cardiologică din țară. Dotările actuale ne permit să efectuăm proceduri minim invazive de urgență, precum: pericardiocenteze, cardiostimulări temporare, catetere venoase centrale. Când vom avea și angiograful, sper eu, anul viitor, vom putea efectua coronarografii și vom putea pune stenturi. Acum, trimitem pacienții la București”, spune dr. Ovidiu Țoni – directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Bolnavii care ajung la USTACC sunt monitorizați EKG permanent și, de asemenea, sunt supravegheați 24 de ore din 24 de medic și asistent. Cabinetul acestora, de tip open space, a fost amenajat în interiorul salonului de Terapie Intensivă Cardiologică și este despărțit printr-un perete din sticlă de rezerva pentru cazurile care necesită izolare, având, spre exemplu, și o boală contagioasă.

Reamintim faptul că la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște se execută în prezent lucrări pentru extinderea, modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2023. Proiectul are o valoare de 8 milioane de lei, din care 3 milioane de lei este cofinanțarea Consiliului Județean Dâmbovița. De asemenea, se construiește un nou corp pentru Policlinică, P+3, investiție în valoare de aproximativ 17 milioane de lei, din care 7 milioane de lei de la Consiliul Județean Dâmbovița.
Cât privește proiectul de extindere a Secției Cardiologie și dotarea cu un angiograf, acesta are o valoare de aproximativ 2 milioane de euro și este suportat integral din bugetul CJ Dâmbovița. Odată ce va fi declarat câștigătorul licitației publice, va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor.
Pe lângă aceste trei proiecte mari aflate în diferite stadii de implementare, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, au fost implementate în ultimele luni, odată cu ridicarea stării de alertă impusă de pandemia de coronavirus, câteva măsuri ce ar putea părea nesemnificative, dar care sunt utile bolnavilor și nu doar lor: servirea hranei individual, la caserole; extinderea sistemului de monitorizare video în toate secțiile, inclusiv cele externe; amenajarea unei săli de așteptare pentru aparținătorii bolnavilor care ajung la UPU și punerea acestora în legătură cu medicul de gardă prin intermediul unui asistent medical sau social. De asemenea, s-a reușit angajarea unui număr important de medici, pe diferite specialități. Vorbim despre doctori tineri, cu stagii de pregătire în străinătate și, foarte important, deciși să rămână la Târgoviște.
Urmărește Incomod Media și pe Google News
