Connect with us

ACTUALITATE

Schimbare radicală la Unitatea de Terapie Intensivă Cardiologică din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște

Publicat

pe

Un nou proiect esențial a fost finalizat la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște (SJUT). Este vorba despre modernizarea și dotarea la standarde europene a Unității de Supraveghere și Tratament Avansat a cardiacilor critici (USTACC). Investiția, în valoare de aproximativ 750.000 de lei, a fost finanțată din bugetul propriu. De reținut faptul că nu se mai efectuase o intervenție majoră pentru îmbunătățirea condițiilor de tratament în cadrul USTACC din anul 2006 – ne informează conducerea spitalului printr-un comunicat de presă.

„Este o realizare importantă. Vorbim despre singura Unitate de Terapie Intensivă Cardiologică din județul Dâmbovița. Pentru mine, ca manager al spitalului, este la fel de important faptul că avem și un colectiv de medici cu înaltă pregătire profesională. Unii dintre ei se specializează în prezent pentru cardiologie intervențională, având în vedere că Secția Cardiologie va fi extinsă și dotată cu angiograf, printr-un proiect finanțat integral de Consiliul Județean Dâmbovița. Lucrările vor demara anul acesta”, precizează dr. Claudiu Dumitrescu – managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Unitatea de Supraveghere și Tratament Avansat a cardiacilor critici din cadrul SJUT, în forma actuală, care este schimbată radical, dispune de 12 paturi, 10 în salonul mare și două în rezerva pentru izolare, fiecare cu rampă de fluide – oxigen, vacuum și aer comprimat, care reprezintă cea mai importantă și cea mai costisitoare dintre dotările unei astfel de unități. De asemenea, a fost achiziționat mobilier de ultimă generație, care răspunde nevoilor pacienților cu mobilitate redusă. Totodată, au fost construite grupuri sanitare care permit accesul cu targa, fiindcă vorbim de bolnavi în stare gravă.

„Am renovat absolut tot. Comparativ cu ce am văzut până acum în alte spitale, cred că avem cel mai frumos salon de Terapie Intensivă Cardiologică din țară. Dotările actuale ne permit să efectuăm proceduri minim invazive de urgență, precum: pericardiocenteze, cardiostimulări temporare, catetere venoase centrale. Când vom avea și angiograful, sper eu, anul viitor, vom putea efectua coronarografii și vom putea pune stenturi. Acum, trimitem pacienții la București”, spune dr. Ovidiu Țoni – directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște.

Bolnavii care ajung la USTACC sunt monitorizați EKG permanent și, de asemenea, sunt supravegheați 24 de ore din 24 de medic și asistent. Cabinetul acestora, de tip open space, a fost amenajat în interiorul salonului de Terapie Intensivă Cardiologică și este despărțit printr-un perete din sticlă de rezerva pentru cazurile care necesită izolare, având, spre exemplu, și o boală contagioasă.

Reamintim faptul că la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște se execută în prezent lucrări pentru extinderea, modernizarea și dotarea Unității de Primiri Urgențe. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2023. Proiectul are o valoare de 8 milioane de lei, din care 3 milioane de lei este cofinanțarea Consiliului Județean Dâmbovița. De asemenea, se construiește un nou corp pentru Policlinică, P+3, investiție în valoare de aproximativ 17 milioane de lei, din care 7 milioane de lei de la Consiliul Județean Dâmbovița.

Cât privește proiectul de extindere a Secției Cardiologie și dotarea cu un angiograf, acesta are o valoare de aproximativ 2 milioane de euro și este suportat integral din bugetul CJ Dâmbovița. Odată ce va fi declarat câștigătorul licitației publice, va fi semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Pe lângă aceste trei proiecte mari aflate în diferite stadii de implementare, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, au fost implementate în ultimele luni, odată cu ridicarea stării de alertă impusă de pandemia de coronavirus, câteva măsuri ce ar putea părea nesemnificative, dar care sunt utile bolnavilor și nu doar lor: servirea hranei individual, la caserole; extinderea sistemului de monitorizare video în toate secțiile, inclusiv cele externe; amenajarea unei săli de așteptare pentru aparținătorii bolnavilor care ajung la UPU și punerea acestora în legătură cu medicul de gardă prin intermediul unui asistent medical sau social. De asemenea, s-a reușit angajarea unui număr important de medici, pe diferite specialități. Vorbim despre doctori tineri, cu stagii de pregătire în străinătate și, foarte important, deciși să rămână la Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

 

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats