În această seară, în foaierul Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, s-au consumat, ca elemente de respiro spiritual în cadrul Festivalului Artelor Spectacolului „Babel”, două evenimente culturale. Vernisajul expoziției de pictură al artistei plastice Carmen Olteanu și lansarea romanului „O seară la Rialto”, scris de Alexander Hausvater.
La cele două momente au participat ministrul Culturii – Lucian Romașcanu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia, deputatul Radu Popa și secretarul de stat Ionuț Săvoiu. Oficiile de gazdă au revenit directorului Teatrului Tony Bulandra, Mc Ranin și directorului artistic al Festivalului Babel – Liviu Cheloiu.

Discursuri scurte, de complezență, de politețe, uzitate la astfel de manifestări, mulțumiri, aprecieri pentru sprijin, pentru implicare.
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, bine dispus, pe un ton jovial, deschis, prietenos, a spus că a venit la Târgoviște pentru a-i saluta pe organizatorii Festivalului Babel, pentru tot ceea ce fac aici și pentru a fi prezent la vernisajul expoziției de pictură a artistei Carmen Olteanu care îi este și o foarte bună prietenă.

Primarul Cristian Daniel Stan a dorit să puncteze faptul că, pentru prima dată după Revoluția din Decembrie 89, instituțiile de cultură din Târgoviște, aflate sub coordonarea administrației municipale, primesc finanțare consistentă de la Ministerul Culturii.
„Lucrul acesta reprezintă o gură de oxigen, inclusiv pentru Teatrul Municipal, în contextul în care finanțarea era exclusiv de la bugetul local și întâmpinăm destule dificultăți pentru a asigura un act cultural de ținută. Domnul director Ranin a reușit să pună din nou municipiului Târgoviște pe harta culturii naționale și vreau să îi mulțumesc în numele comunității târgoviștene pentru acest lucru”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.
Despre pictura artistei Carmen Olteanu, stil, culoare, reprezentare, personificare, simboluri a vorbit Dieter Topp – specialist în rețele de teatru și jurnalist.

Lucrările lui Carmen Olteanu, a precizat Dieter Topp, le-a asemănat, după o primă analiză vizuală, prin culoare, prin limpezime, naivitate, sinceritate, zâmbete și candoare, cu personajele din „Alice în Țara Minunilor”.
Pictorul Carmen Olteanu, vizibil emoționată, a spus că speră, prin lucrările sale, să atingă spiritul celor de față cu o mică pată de culoare.

A urmat lansarea cărții lui Alexander Hausvater – „O seară la Rialto”. Introducerea a fost fost făcută de Mc Ranin în stilul său, cu un umor rafinat și precis, ușor sarcastic. A menționat despre autor că s-a apucat de scris romane în perioada pandemiei, i-a prezentat la Constanța și Cluj două titluri, le-a ales pe cele mai mici.
„Pentru mine rămâne deocamdată regizor, fiindcă eu sunt om de teatru. În ceea ce privește scriitorul, o să hotărâți dumneavoastră. Este un autor interesant, straniu, care descoperă o limbă română și când nu o descoperă o inventează, de asta este foarte interesant de citit”, a vorbit Mc Ranin.
Ministrul Romașcanu, rămas și la lansare, a intervenit, mărturisind că se bucură de aceste întâlniri minunate și că, în cele două mandate de ministru al Culturii, i s-a oferit această șansă de a cunoaște oameni speciali, iar Alexander Hausvater este unul dintre ei.

Regizorul și scriitorul Alexander Hausvater a avut un discurs spontan, bine articulat, de fapt o prelegere despre viață, despre existența noastră de zi cu zi, despre nepăsare, despre asumarea responsabilitățiii.
„Eu nu scriu pentru că sunt scriitor. Eu scriu pentru că sunt un om curios. Curiozitatea mea duce la acea masă și scaun unde scriu. Numai acolo o să știu ce se va întâmpla pe pagina următoare. Habar nu am altfel, decât stând jos și scriind”, a precizat Alexander Hausvater.
Regizorul a vorbit puțin și despre atmosfera din carte, despre locul și timpul în care se derulează narațiunea. A mărturisit că arta lui este despre dragoste.

PROGRAM FESTIVALUL BABEL, MARȚI – 14 iunie 2022
11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Sala Oglinzilor, Identitatea structurii artistice și rezolvarea blocajelor profesionale, atelier de actorie susținut de conf.univ.dr. Paul Chiribuță; 3h
18:00 Sala Studio TTB, #nuEu, regia: Casandra Topologeanu, Teatrul Tony Bulandra Târgoviște, România; 1h
19:30 Piața Mihai Viteazul, Made of stone (Făcut din piatră), Scena Kalejdoskop, Cracovia, Polonia; 45 min.
20:30 Casa Sindicatelor, Casa, regia: Dumitru Acriș, Teatrul Național Satiricus, Chișinău, Republica Moldova; 2h (fără pauză)
23:00 Clubul Fiord, Clubul Festivalului
PROGRAM FESTIVALUL BABEL, MIERCURI – 15 IUNIE 2022
11:00 Foaier TTB, Întâlnirile Babel (actori, presă, invitați; deschise publicului)
12:00 Sala Oglinzilor, Identitatea structurii artistice și rezolvarea blocajelor profesionale, atelier de actorie susținut de conf.univ.dr. Paul Chiribuță; 3h
16:30 Sala Studio TTB, Fall again, fly better (Cazi din nou, zbori mai bine), regia: Vidyanidhee Vanarase (Prasad), IAPAR, India; 1h
18:00 Sala Mare TTB, Don Juan, regia: Mc Ranin, Teatrul de Vest Reșița, România; 1h 40 min. (fără pauză)
20:30 Piața Mihai Viteazul, Charcoal Burners (Cărbunarii), Scena Kalejdoskop, Cracovia, Polonia; 45 min.
23:00 Clubul Fiord, Clubul Festivalului
Urmărește Incomod Media și pe Google News