Connect with us

ACTUALITATE

Doicești: Presa locală n-a mai fost invitată la a doua întâlnire despre reactoarele nucleare

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ

Se pare că a început bătălia de imagine și promovare a proiectului privind construirea la Doicești, pe amplasamentul fostei termocentrale, a primelor reactoare nucleare de dimensiuni mici din lume.

Miercuri – 6 iulie 2023, a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanții entităților din România și Statele Unite ale Americii, care vor să implementeze acest proiect, și autoritățile din județul Dâmbovița. Numim aici comuna Doicești, unde ar urma să se materializeze investiția, localitățile învecinate și Consiliul Județean Dâmbovița.

Investitorii au venit în număr mare, mai pregătiți, cu tolbele pline de argumente solide în favoarea acestui proiect unic în Europa. De data aceasta, presa locală nu a mai fost invitată la discuții. Probabil la prima dezbatere investitorii s-au simțit încolțiți de întrebările jurnaliștilor, iar răspunsurile date au fost confuze sau incomplete și nu au convins pe deplin auditoriul. Plus că relatările media de după nu prea le-au fost favorabile celor de la Nuclearelectrica. Așa că au ales ca, de data avrasta, să nu mai invite jurnaliștii din județ, considerați probabil ostili și subiectivi în aprecieri. Promovarea proiectului celor șase reactoare nucleare de la Doicești a fost realizată de un megatrust de presă bucureștean. A fost o mișcare neinspirată, să nu mai chemi presa locală, de teamă să nu critice din nou această inițiativă, din punctul nostru de vedere deosebită și de importanță maximă pentru economie și viața socială nu numai a județului Dâmbovița, ci a întregii țării. Nici măcar un comunicat de presă nu am mai primit de la Nuclearelectrica după întâlnirea de miercuri. Am aflat de la alții că, la Doicești, s-a mai purtat o rundă de discuții despre proiectul pentru care președintele Statelor Unite a alocat un grant de 14 milioane de dolari.

La ședința din 6 iulie 2022 au participat: Cosmin Ghiță – director general la Nuclearelectrica, dr. ing. Dan Șerbănescu – inginer nuclear la Nuclearelectrica, Aleshia Duncan – asistenta adjunctă a Secretarului pentru Politică și Cooperare Internațională în Domeniul Energiei Nucleare, Biroul pentru Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, dr. Mike Goff – consilier senior Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, dr. Billy Valderrama – consilier senior Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, John Hopkins – președinte și director general NuScale Power, Thomas Mundy – președinte Servicii și Livrare VOYGR™, NuScale Power, dr. John Wagner – director laborator Laboratorul Național Nuclear din Idaho și, evident, reprezentanții comunei Doicești și cei ai localităților învecinate.

A doua întâlnire, cum am spus, de la care a fost exclusă presa locală, a avut că obiectiv prezentarea, încă o dată, a caracteristicilor tehnologiei NuScale și a etapelor de dezvoltare, a stadiului în care se află proiectul Idaho, SUA, precum și a etapelor studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats