Se pare că a început bătălia de imagine și promovare a proiectului privind construirea la Doicești, pe amplasamentul fostei termocentrale, a primelor reactoare nucleare de dimensiuni mici din lume.
Miercuri – 6 iulie 2023, a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanții entităților din România și Statele Unite ale Americii, care vor să implementeze acest proiect, și autoritățile din județul Dâmbovița. Numim aici comuna Doicești, unde ar urma să se materializeze investiția, localitățile învecinate și Consiliul Județean Dâmbovița.
Investitorii au venit în număr mare, mai pregătiți, cu tolbele pline de argumente solide în favoarea acestui proiect unic în Europa. De data aceasta, presa locală nu a mai fost invitată la discuții. Probabil la prima dezbatere investitorii s-au simțit încolțiți de întrebările jurnaliștilor, iar răspunsurile date au fost confuze sau incomplete și nu au convins pe deplin auditoriul. Plus că relatările media de după nu prea le-au fost favorabile celor de la Nuclearelectrica. Așa că au ales ca, de data avrasta, să nu mai invite jurnaliștii din județ, considerați probabil ostili și subiectivi în aprecieri. Promovarea proiectului celor șase reactoare nucleare de la Doicești a fost realizată de un megatrust de presă bucureștean. A fost o mișcare neinspirată, să nu mai chemi presa locală, de teamă să nu critice din nou această inițiativă, din punctul nostru de vedere deosebită și de importanță maximă pentru economie și viața socială nu numai a județului Dâmbovița, ci a întregii țării. Nici măcar un comunicat de presă nu am mai primit de la Nuclearelectrica după întâlnirea de miercuri. Am aflat de la alții că, la Doicești, s-a mai purtat o rundă de discuții despre proiectul pentru care președintele Statelor Unite a alocat un grant de 14 milioane de dolari.
La ședința din 6 iulie 2022 au participat: Cosmin Ghiță – director general la Nuclearelectrica, dr. ing. Dan Șerbănescu – inginer nuclear la Nuclearelectrica, Aleshia Duncan – asistenta adjunctă a Secretarului pentru Politică și Cooperare Internațională în Domeniul Energiei Nucleare, Biroul pentru Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, dr. Mike Goff – consilier senior Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, dr. Billy Valderrama – consilier senior Biroul de Energie Nucleară, Departamentul de Energie al SUA, John Hopkins – președinte și director general NuScale Power, Thomas Mundy – președinte Servicii și Livrare VOYGR™, NuScale Power, dr. John Wagner – director laborator Laboratorul Național Nuclear din Idaho și, evident, reprezentanții comunei Doicești și cei ai localităților învecinate.
A doua întâlnire, cum am spus, de la care a fost exclusă presa locală, a avut că obiectiv prezentarea, încă o dată, a caracteristicilor tehnologiei NuScale și a etapelor de dezvoltare, a stadiului în care se află proiectul Idaho, SUA, precum și a etapelor studiilor de inginerie și proiectare pentru proiectul SMR din România.
Urmărește Incomod Media și pe Google News