Connect with us

OPINII

Nuntă de poveste în vremuri de coșmar!

Publicat

pe

Am urmărit și eu, ca omul simplu, nu ca filozoful, analistul politic, sociologul sau mai știu ce simandicos de bibliotecă, evoluția lui George Simion, liderul AUR. În afară de gălăgie, de conceperea unor lozinci scrijelite pe tot ce îi iese în cale și cât mai la vedere, nu am văzut nimic.

Acțiuni de imagine. Scene penibile. Uneori haioase. Discursuri în care nu abundă decât un patriotism de mucava, poezie ieftină. Simion nu dă soluții. Nu are de unde! Și nici nu vrea. Este mai bine să te urci pe o cracă, în vârful pomului să cânți și să dai cu pietre. Culmea! Nu îl deranjează nimeni. Ori restul lumii politice îl consideră un rău necesar, o supapă de refulare a presiunii sociale, ori insul a fost zămislit de cine știe ce sistem și trebuie lăsat în pace. Să-și joace rolul pseudomesianic.

Cert este că, de când a apărut Simion și AUR-ul său, a început să se stingă USR-ul. Celelalte partidulețe au trecut în clar obscur. Simion, pe partea de solist patriotard, își face bine treaba. Întreține la nivel figurativ încrederea, speranța, curajul și alte cele ce țin de natura sentimental-revoluționară. În rest, nimic.

Place la babele care stau pe stanoagă, la pierzătorii de timp din birtul satului. Este acolo un fel de condiment iute, dar care nu produce reacții adverse peste ciorba politică autohtonă, care, sincer, de când cu această coaliție, nu mai are nici un gust.

George Simion este ca să fie. Dacă ar ajunge prim-ministru, dacă formațiunea sa ar prelua puterea, ar claca rapid, fiindcă și-ar depăși vocația de trubaduri politici. Căruța cu iluzii și tromboane s-ar împotmoli repede. Așa că rămâne acolo, cu rostul lui bine stabilit.

Să zic ceva și de nunta sa. Aici a sărit calul rău de tot și nimeni nu i-a spus. În toată istoria de după 1989, nu am auzit de un spectacol de populism ieftin mai tare ca acesta. Să transformi un eveniment privat, intim, de familie, de gașcă până la urmă, într-un spectacol de tipul acesta este de neimaginat. Individul ăla care conduce Coreea de Nord ar putea rămâne chiar și el cu gura căscată la asemenea desfășurare fantastică! Păi, nici Prâslea cel Voinic și Ileana Cosânzeana nu au avut o asemenea nuntă, cică cu mii de participanți, cu vin și friptură la proțap, gratis. Cu sponsorizări și oferte speciale. Zici că George Simion a devenit stăpânul neoficial al acestor pământuri. Parcă ar fi un sfânt coborât pe pământ…

Țintește el ceva. Merge, cum îi este obiceiul, pe slăbiciunea poporului. Iese din tipare, căutând pe orice cale să se proțopească în memoria colectivă. Să devină un idol, un cel mai cel.

Să fim serioși. Când lumea fierbe, când prețurile la energie și gaze naturale au luat-o razna și privim spre iarna care se apropie cu teamă, când războiul din Ucraina devine și mai turbat, tu, politician patriotard, te dedai la asemenea spectacole? Îți transformi nunta într-o grandioasă adunare electorală cu mâncare și băutură gratis? De unde bănetul pentru asemenea megabenchetuială?

Și toată lumea tace. Analiștii se amuză. Ba unii chiar au fost invitați la nuntă! Presa de can-can se bucură că are un subiect tare. Politicienii de prin celelalte partide privesc în gol, neștiind sau nevrând să reacționeze în vreun fel.

E de noaptea minții. George Simion testează ceva. Supărarea poporului este mare. La vremuri de criză, oamenii totdeauna caută un lider predestinat. Ceva ce cred ei că a apărut prin voia lui Dumnezeu. Un posibil salvator. Și, uite așa, ne mințim și suntem amăgiți. Efectul George Simion asupra prețurilor la gaze nu există. Este doar o poveste. După nunta lui Simion, pâinea va fi mai scumpă, iar discursul său mai furibund. Ce îmbinare potrivită!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Unirea, ca o himeră…

Publicat

pe

Dăm înainte cu frații noștri de dincolo de Prut. Frumos. Emoționant. Patriotic. Am vrea să fim din nou un tot. O țară. Un neam. O limbă. Se luptă politicienii de zor în lozinci scrise cu litere de-o șchioapă tocmai cu aceste deziderate. Dar, oare, ei, moldovenii, vor?

Am întâlnit de curând, pe undeva, prin Europa, persoane care vorbeau limba română. Lucrau acolo. M-am apropiat de ei și i-am întrebat. Sunteți români? Nu, suntem din Republica Moldova. Moldoveni. Avem țara noastră. Să nu fim confundați. Un altul, la aceiași întrebare, mi-a răspuns: depinde cine întrebă. Pentru unii suntem românii, pentru alții moldoveni. Și am tot primit replici de acest tip…

Mi-am amintit că, în urmă cu câțiva ani, am făcut o vizită la Chișinău. Am trecut prin piața agroalimentară din inima capitalei moldave. O bătrânică trecută prin viață, cu fața brăzdată de cute adânci, a sesizat rapid că suntem străini de locuri și ne-a întrebat de unde venim. I-am spus că din România. Atunci s-a aprins. Pe un ton dojenitor, dar blând, ca un sfat, ne-a spus: de ce vreți voi unire, mamă? Uite, puteți veni la noi în vizită când vreți. Nu este mai bine să stați voi liniștiți în țărișoara voastră și noi în a noastră? La ce ne ajută să unim două sărăcii?

Cam așa văd lucrurile unii dintre frații noștri de dincolo de Prut. Să nu fiu înțeles greșit. Sunt un adept al reîntregirii, dar adun din toate direcțiile informații. Nu urmăresc orbește un program electoral, de imagine. La lucruri curate, adevărate, nu ajungi decât privind realitatea în față. Oricât de crudă ar fi ea!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

Partidul care… fardează speranța!

Publicat

pe

Aud tot mai multe voci care susțin că AUR, formațiunea politică a meganuntașului Simion, ar fi pe cai mari și că, la alegerile care or să vină ca un tăvălug peste noi, va „mușca” lacom din bucata PSD, va înghiți o halcă bună de la PNL, va lăsa fărâmături din USR și va dizolva total PRO România. Eu, unul, vreau să cred că nu va cădea pe noi o asemenea nenorocire. Adică, să scoată un scor tare în alegeri un partid care, în afară de lozinci menite să ridice tensiunea, să absoarbă naivitatea, nu are nimic. Oameni politici adevărați, spre zero.

Am auzit și am văzut că s-a umplut AUR de foști milițieni și polițiști pensionați la vârsta când unii au ajuns abia la anii de la jumătatea contribuției obligatorii, de indivizi inspirați cu portofelul plin, pariori ai momentului, pregătiți să își cumpere câte un loc în Parlament. Patrioți, ioc. Nu mai este loc! Sunt ei și atât.

Nu pot avea încredere în unul de teapa lui George Simion și nici în pajii din jurul său. Spectacolele în aer liber pe care le-a dat Simion și pe care urmează să le monteze în piețele publice, caravanele pe care le pregătește, un fel de combine de treierat voturi, nu reprezintă nimic. O mare de amăgire. AUR nu oferă soluții. Nu am auzit să aibă program, câteva idei care, materializate, ar scoate țara la liman. Se cosmetizează puțin nenorocirea. Se fardează speranța în tonuri vii. Datul din gură și cu parul nu rezolvă problemele cu care se confruntă România.

Am înțeles că această formațiune politică care stă la pândă pentru a prinde funcții și poziții publice are filială și în Dâmbovița. Nu i-am văzut, nu le cunoaștem caracterul, personalitatea și opiniile decât din auzite. Nu au organizat o conferință de presă, o masă rotundă la care să invite media. Să știm și noi cine sunt cu adevărat, de ce vor votul nostru, ce apucături politice au, planuri, proiecte. Nimic!

Păi, așa se face politică, fraților? Să aștepți valul, orb, ca la revoluție, să ocupăm niște birouri prin varii instituții, să prindem funcții și demnități pescuind în ape tulburi? Și apoi, ce facem? Încotro? Schimbăm ce? Cu cine și cum?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats