Connect with us

ACTUALITATE

Sănătatea, capitol primordial pentru asociațiile pensionarilor din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Am participat astăzi, 28 septembrie 2022, după multă vreme, la o ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic, în care au fost dezbătute o mică parte din multele și stufoasele probleme cu care se confruntă persoanele vârstnice.
Au venit în fața reprezentantului Guvernului în teritoriu – prefectul Claudia Gilia și a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, mai mulți membri din conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice. În fruntea acestei echipe de negociatori s-a aflat președintele Gheorghe Popa. De apreciat, încă din primele momente ale dezbaterii, faptul că reprezentanții bătrânilor din Dâmbovița au rămas aceiași oameni consecvenți, modești, dispuși să apere până în pânzele albe drepturile persoanelor vârstnice.

L-am întâlnit pe Gheorghe Popa în multiple ipostaze de lider, personalitatea, intransigența politicoasă totuși, nu au fost alterate de vreme și vremuri. Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, indiferent de cine s-a aflat la putere la un moment dat, a avut același discurs, aceeași abordare directă a problematicii cu care se confruntă pensionarii. Președintele Asociației a spus că, în această perioadă, pensionarii se confruntă cu numeroase probleme generate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, la alimente, medicamente și alte bunuri esențiale în existența de zi cu zi.

Gheorghe Popa a mai spus că asociațiile persoanelor vârstnice nu vor participa, în data de 2 octombrie, la mitingul organizat de liderul AUR, George Simion, pentru a nu implica persoanele vârstnice într-o acțiune cu caracter politic. Liderul Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice și-a arătat totuși neîncrederea și în actuala coaliție de guvernare, care s-a întâlnit de atâtea ori, dar nu au ajuns la un rezultat, la o soluție viabilă pentru țară, pentru cetățenii culcați la pământ de facturile enorme la utilități.

Temele discutate astăzi cu reprezentanții puterii locale au vizat preocuparea Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu privire la modul în care furnizorii de servicii se ocupă de îngrijirea medicală la domiciliu a persoanelor vârstnice. Conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice voia să afle dacă aceste servicii acoperă toate nevoile medicale cu care se confruntă bătrânii bolnavi, netransportabili, care, zilnic sau periodic, au nevoie de asistență specială la domiciliu. Despre cum funcționează acest sistem, cum sunt asigurate serviciile, a vorbit celor prezenți Niculina Sandu, directorul economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.

Din opiniile exprimate de unii participanți la întâlnire a reieșit că serviciile medicale la domiciliu ar putea fi îmbunătățite. Neajunsurile derivă din legislație și din finanțarea insuficientă a acestui segment medico-social. Mingea se află în terenul Ministerului Sănătății.

Deschiderea dezbaterilor i-a revenit prefectului Claudia Gilia, după care directoarea economică a CJAS, Niculina Sandu, a prezentat informarea cu privire la asigurarea îngrijirilor medicale la domiciliu.

A luat mai apoi cuvântul președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a vorbit despre ceea ce realizează în domeniul medical instituția pe care o coordonează, ținând cont de faptul că cea mai mare unitate sanitară din județ, respectiv Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, se află sub tutela administrativă a Consiliului Județean.

„Astăzi, lucrăm la un sediu nou de ambulatoriu, o clădire cu patru etaje, cu cabinete dotate cu aparatură la standarde europene. Avem, de asemenea, în lucru extinderea Secției de Primiri Urgențe, o investiție foarte importantă ținând cont că, în ultimii ani, am avut probleme mari, mai ales în perioada pandemiei, când UPU era în permanență extrem de aglomerată. Nu în ultimul rând, avem în derulare proiectul privind extinderea Secției Cardiologie și dotarea acestui departament cu un angiograf. Valoarea acestei investiții se ridică la două milioane de euro, întrega sumă destinată finanțării fiind asigurată de CJD. Am mai realizat un obiectiv unic în cei 30 de ani, scoțând toate posturile la concurs la Spitalul Județean, iar acum avem 37 de medici noi, tineri, care au venit pentru a profesa la Târgoviște din toată țara. Media de vârstă a acestor specialiști este de 36 de ani. Să știți că suntem mulțumiți de modul în care aceștia se comportă, de cum își fac meseria.

Nu în ultimul rând, amintesc de proiectul pe care l-am preluat de la dumneavoastră. Este vorba despre redeschiderea Secției Externe a Spitalului Județean de la Voinești. Am văzut că oamenii de pe Valea Dâmboviței sunt mulțumiți. Anul viitor, o să prindem o sumă mai mare pentru investiții, pentru dotarea cu aparatură medicală a acestei secții”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean le-a urat de bine și sănătate pensionarilor, cu ocazia sărbătorii, în data de 1 octombrie, a zilei internaționale a persoanelor vârstnice.

Ștefan Amuza a intervenit, ridicând o problemă cu care se confruntă de câteva luni bolnavii din Dâmbovița. La Spitalul Județean nu funcționează IRMN-ul și Computerul Tomograf (CT). Spune pensionarul că oamenii sunt orientați, când ajung la Spitalul Județean, către clinicile private care dețin astfel de aparatură medicală. Numai că aici, de multe ori, fie sunt refuzați, fie sunt obligați să plătească pentru investigații chiar dacă sunt asigurați și au asupra lor trimiteri de la medic. Niculina Sandu a încercat să lămurească problema, afirmând că nu se poate întâmpla un astfel de episod nedorit. Probabil a fost vorba despre o nerespectare a programării pentru investigații. Ștefan Amuza a insistat că nu a fost vorba de așa ceva. Asiguratul a plătit la respectiva clinică pentru efectuarea investigațiilor medicale. A intervenit și președintele CJD, care a precizat că la spital computerul tomograf funcționează, nu și aparatul IRMN, existând o problemă la instalația de răcire, problemă care va fi remediată.

A mai luat cuvântul și Ion Oproiu, care a apreciat implicarea reprezentanților Instituției Prefectului și ai Consiliului Județean Dâmbovița în problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice. Liderul de sindicat a dezvoltat apoi tema serviciului medical la domiciliu care trebuie asigurat bătrânilor cu probleme mari de sănătate. Ion Oproiu a lăudat activitatea CJAS, dar a spus că nu este suficient. Mai trebuie făcute destule. Într-un stil care îl caracterizează, cu o mână mângâia, lauda activitatea instituțiilor implicate și cu cealaltă lovea. Ion Oproiu le-a cerut autorităților județene să solicite Guvernului României și Ministerului Sănătății să îmbunătățească aceste servicii medicale la domiciliu care sunt foarte importante, dar care sunt tratate cu superficialitate. A mai venit cu o propunere Ion Oproiu. Medicii care prestează profesional în spitalele de stat să nu mai acorde consultații și în clinicile private. A spus Oproiu că au fost motivați suficient financiar pentru a-și desfășura activitatea doar în unitățile sanitare de stat și ar trebui să-și facă acolo meseria cum trebuie.

A ridicat o problemă și Napoleon Dobra, președintele pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, cetățeanul care a insistat pe lângă autoritățile județene pentru redeschiderea Secției de la Voinești a Spitalului Județean Târgoviște. Acum, Napoleon Dobra și-a exprimat din nou mulțumirea pentru faptul că unitatea medicală de la Voinești a fost reactivată. Ba mai mult decât atât, liderul vârstnicilor de pe Vale a spus că secția este extrem de solicitată și că s-ar impune sporirea capacității de cazare cu încă zece paturi. Președintele Consiliului Județean a promis că va analiza situația și va răspunde pozitiv propunerii venite din partea pensionarilor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Peste 1400 de femei din Dâmbovița au fost testate gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin. Proiectul continuă!

Publicat

pe

Instituția Prefectului Județul Dâmbovița este partener în proiectul ”Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT”, alături de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu”, Asociația ”Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen, Fundația ”Renașterea pentru educație, sănătate și cultură” și Asociația Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN.

În acest context, astăzi – 2 februarie 2023, a fost organizat la Târgoviște, la Universitatea Valahia, un eveniment de lansare a acestui amplu demers pentru îmbunătățirea prevenției cancerului de col uterin în Regiunea Sud Muntenia.

„Toți cei care suntem implicați în acest proiect avem un crez, și anume, că nimic nu este mai important decât viața însăși.

Ceea ce ne-am propus să facem prin acest proiect este cu adevărat un pas spre a salva vieți, a aduce zâmbete pe fețele a mii de familii și a generaliza un comportament sănătos în societate, și anume, prevenția.

Proiectul a pornit de la o realitate statistică foarte tristă pentru țara noastră: suntem pe primele locuri la mortalitate din cauza cancerului de col uterin și pe ultimele locuri la prevenție. Nu este de mirare! Așa a fost construit sistemul nostru sanitar și modelul cultural-educațional. Am fost mai degrabă încurajați să tratăm, nu să prevenim”, a spus prefectul județului Dâmbovița – Claudia Gilia.

Potrivit specialiștilor, România este pe primele locuri la incidența acestei boli din următoarele cauze:
– Lipsa controlului;
– Lipsa vaccinului;
– Teama de un diagnostic nefast;
– Puțini medici / cabinete, puține informații;
– Multe persoane neasigurate sau care fac parte din categorii vulnerabile.

Rezultatele de până acum ale proiectului „Screening pentru cancerul de col uterin și tratament precoce – SCCUT” în județul Dâmbovița:

6350 – femei informate
1402 – femei testate
– Găești – 132
– Moreni -136
– Gura – Ocniței -124
– Ludești -70
– Potlogi – 68
– Răzvad -80
– Poiana -52
– Produlești -57
– Morteni- 80
– Comișani -68
– Moroeni -89
– Nucet -54
– Valea-Mare -93
– Vișina -85
– Cobia -47

De reținut faptul că programele de screening scad riscul de cancer cu 30 până la 50%, sau chiar cu 80% dacă există o regularitate, iar un cancer descoperit în fază incipientă poate fi tratat cu o rată de succes de aproape 100%.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

4,5 milioane de euro pentru cămăși de poliție pe care sindicaliștii Europol le consideră „mizerii”

Publicat

pe

Polițiștii români sunt dezamăgiți. Noile cămăși care intră în componența uniformelor sunt sub orice critică. Reprezentanții Sindicatului Europol critică piesele de vestimentație pe care le numesc niște mizerii.

„Dacă în varianta „prototip” materialele prezentate erau la limita a ceea ce ne doream noi pentru polițiști, dar net superioare față de ce am purtat timp de 20 de ani, ceea ce s-a distribuit nu are nicio legătură cu specificațiile din caietele de sarcini și cu toate acestea, au fost recepționate, plătite și distribuite polițiștilor cu titlu de „noua uniformă”.

După cum puteți constata cu ochiul liber, în loc de materialul de tip „mesh” care trebuia să fie aplicat la subraț pentru respirabilitate, firma efectiv a cusut plasă de țânțari. Dacă la cămașa de prezentare a fost prezentă țesătura de tip „ripstop”, specifică uniformelor tactice pentru creșterea rezistenței, la cămașa primită de noii polițiști lipsește cu desăvârșire, iar materialul este un soi de tercot laminat, foarte ieftin, folosit în special la salopete. Inclusiv materialul „velcro” de pe braț este un „fake” ordinar pe care nici nu se poate fixa însemnul heraldic textil. Nici măcar culoarea nu s-au obosit să o respecte, cu toate că și aceasta este o condiție de sine stătătoare în cuprinsul caietului de sarcini.

Suma plătită pentru aceste mizerii se ridică la aproximativ 4,5 milioane euro pentru 3.000 de complete și ne sperie faptul că urmează să se mai cheltuiască încă 70 milioane de euro pentru toți polițiștii în activitate”, au scris, pe pagina lor de Facebook, reprezentanții Europol.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats