Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Președintele Corneliu Ștefan, bilanț la 2 ani de mandat: Vreau ca schimbarea în bine să fie resimțită de fiecare dâmbovițean!

Publicat

pe

Au trecut doi ani de când liderul PSD Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean, ca rezultat al alegerilor locale din septembrie 2020, când Partidul Social Democrat a obținut în Dâmbovița un scor istoric. De reținut și de apreciat este faptul că, pas cu pas, Corneliu Ștefan a materializat sau are în diferite stadii de implementare toate promisiunile electorale. După listă. Nici un obiectiv din cele expuse în fața cetățenilor nu a fost abandonat sau transformat în simplu element de imagine. Echipa de la Consiliului Județean Dâmbovița coordonată de Corneliu Ștefan a performat, a obținut rezultate în plan investițional și asta s-a întâmplat într-o perioadă dificilă, de crize generate de pandemia de coronavirus, de explozia prețurilor la energia electrică și gaze naturale și apoi întregul tăvălug, cărora li s-a adăugat și situația excepțională produsă de războiul din Ucraina.

Corneliu Ștefan nu s-a lăsat copleșit de problematica apărută ca urmare a întârzierii unor programe de finanțare pe fonduri europene. Pentru prima dată în România, președintele Consiliului Județean Dâmbovița a inițiat și pus în practică cu succes Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL). Astfel, cu sprijinul autorităților județene, unitățile administrativ-teritoriale au putut să își ducă la capăt proiectele deja începute și să implementeze altele noi. Vorbim despre execuția unor lucrări de infrastructură rutieră, baze sportive, locuri de joacă etc.

Pe 29 octombrie 2020, Corneliu Ștefan a depus jurământul de credință în calitate de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Astăzi, la doi ani de la acel moment, a venit în fața dâmbovițenilor cu un raport de activitate. Al doilea. A precizat Corneliu Ștefan că 2022, în ciuda multiplelor obstacole, a fost un an plin în realizări. A fost anul implementării unor proiecte majore, fără de precedent pe panoplia succeselor în administrație.

„Alături de echipa de la Consiliul Județean, am reușit să deblocăm investiții importante pentru dâmbovițeni, să semnăm contracte de finanțare pentru o multitudine de obiective de interes județean. Vreau ca schimbarea în bine să fie resimțită de fiecare dâmbovițean. Am cerut și voi cere în continuare tuturor colegilor mei din Consiliul Județean, primarilor, consilierilor locali și județeni, parlamentarilor, să păstreze același ritm alert pentru ca rezultatele să devină și mai vizibile în județul nostru. În cei doi ani de mandat, am semnat contracte pentru studii de fezabilitate, proiecte tehnice și contracte de execuție de aproximativ 3 miliarde de lei”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

Șeful administrației județene a trecut în revistă cele mai importante proiecte, unice prin valoare, amploare și interesul general pe care îl servesc. Vorbim despre inelul doi de centură al municipiului Târgoviște, inelul de centură pentru orașele Pucioasa și Fieni.

„Avem deja semnate protocoalele cu Ministerul Transporturilor pentru finanțarea acestor drumuri expres, investiții cu o valoare totală de 320 milioane de euro. La Centura ocolitoare a municipiului Moreni, suntem în evaluarea ofertelor pentru studiul de fezabilitate. Avem drumul de legătură pentru orașul Găești, un proiect finanțat prin Programul Național „Anghel Saligny” cu o valoare de 80 de milioane de lei. Avem semnat contractul de finanțare cu Ministerul Dezvoltării”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Sunt deja semnate protocoalele și hotărârile de Consiliu Județean privind asocierea cu orașul Găești și comunele Dragodana, Petrești și Mogoșani în vederea demarării acestui proiect.

A fost finalizat podul peste râul Argeș de la Corbii Mari. Obiectivul a fost redat circulației rutiere. De asemenea, lucrările la podul de la Ibrianu, comuna Cornești, sunt în grafic. A precizat Corneliu Ștefan că, în maximum o lună, execuția va fi finalizată. Pragul de fund al podului peste Argeș de la Potlogi, un alt proiect de anvergură, a fost finalizat cu succes.

În zona montană, pe DJ 714, tronsonul Bolboci – contur lac acumulare – Cheile Tătarului, drum deosebit de important în comunicarea rutieră cu Stațiunea de interes național Peștera-Padina.

Rămânând la acest capitol deosebit de important pentru economia și viața socială a județului care îl reprezintă infrastructura rutieră, a spus președintele Corneliu Ștefan că, prin Hotărâre de Consiliul Județean, au fost aprobați indicatorii tehnico- economici la studiul de proiect tehnic pentru DJ 712 Târgoviște – Pucioasa, pentru drumul județean Gura Ocniței – Ocnița și Adânca – Cornești, până la DN 1A.

„Anul viitor, sperăm să se deschidă axa de finanțare pe Programul Operațional Regional și vom depune documentele și pentru aceste drumuri județene. Sunt trei loturi care reprezintă cel mai mare proiect pe infrastructură rutieră din județul Dâmbovița, cu o valoare de 65 milioane de euro”, a explicat președintele CJ Dâmbovița.

Sănatatea a reprezentat pentru Corneliu Ștefan și echipa sa de la Consiliul Județean prioritate zero. Le-a promis dâmbovițenilor că va investi masiv în acest domeniu și s-a ținut de cuvânt. În momentul de față, la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște se află în curs de execuție trei proiecte privind extinderea și dotarea bazei medicale dâmbovițene.

„Construim un Ambulatoriu nou, extindem Secția Primiri Urgențe și, nu în ultimul rând, extindem Secția Cardiologie și vom instala un angiograf indispensabil investigațiilor medicale de specialitate. Valoarea acestor proiecte depășește 40 milioane de lei. Lucrările la Secția de Cardiologie și dotarea cu angiograful sunt finanțate în totalitate de la bugetul Consiliului Judeţean Este vorba de alocări de 2 milioane de euro”, a menționat Corneliu Ștefan.

Un lucru fără de precedent, nemaiîntâlnit în România ultimilor ani. În doi ani, au fost angajați la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște 50 de medici, media de vârstă a acestora fiind de 36 de ani. Și, ce este important, doresc să rămână în Dâmbovița.

Încă un element de tip reușită. Dâmbovița, prin implicarea președintelui Corneliu Ștefan, a tuturor primarilor, a fost primul județ din România căruia i s-au aprobat proiectele pe Programul Național „Anghel Saligny” care vor fi derulate prin Ministerul Dezvoltării. Valoarea totală a proiectelor depuse de 82 de unități administrativ-teritoriale, la care se adaugă și cele patru proiecte eligibile ale CJ Dâmbovița, se ridică la 1,36 miliarde de lei.

Așa cum menționam la început, președintele Consiliului Județean Dâmbovița și-a asumat cu curaj demararea unui proiect încă unic în România. Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL).

„Un program apreciat de toți primarii, indiferent de culoarea politică, de toți locuitorii județul Dâmbovița. Am semnat pe PJDL 46 de proiecte în 2021 de care vor beneficia locuitorii din 35 de localități. Valoarea proiectelor aprobate este de aproximativ 97 milioane de lei. CJ va suporta din bugetul propriu 96 de milioane lei. Anul acesta, pe PJDL 2, am semnat proiecte de 230 milioane de lei, iar Consiliul Județean contribuie cu 98 de milioane de lei”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Pe componenta Mediu, în județul Dâmbovița se află în faza de implementare unul dintre cele mai mari și ambițioase proiecte privind gestionarea deșeurilor din România. Pe o locație aleasă cu grijă pe teritoriul comunei Șotânga, va fi construită o adevărată uzină de tratare și colectare selectivă a deșeurilor. Investiția are o valoare de 110 milioane de euro.

„Am discutat cu reprezentanții României la Comisia Europeană și vor susține în perioada următoare proiectul nostru din Dâmbovița. Voi merge personal la Bruxelles pentru a susține în fața Comisiei Europene cel mai important proiect la capitolul mediu din județul nostru și, nu în ultimul rând, de la nivelul României. Așa cum ne-am propus, până la sfârșitul anului vom semna contractul de finanțare”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

A mai amintit președintele Consiliului Județean Dâmbovița și de Programul de colectare selectivă a deșeurilor menajere, unul dintre cele mai bine puse la punct din România pe care îl realizează cu operatorul Supercom SA. Proiectul se va derula pe o perioadă de 8 ani și are o valoare de 350 de milioane de lei. Au fost distribuite în toate localitățile județului pubelele necesare colectării selective. Transportul deșeurilor este asigurat de o flotă de 120 de autovehicule speciale.

La capitolul sport și cultură, pentru CJ Dâmbovița au fost, de asemenea, doi ani în care s-au conturat proiecte importante, care vor scoate județul din anonimat.

„Am continuat finanțarea noului stadion de la Târgoviște. Suntem în plină procedură privind ofertele care au fost depuse la Compania Națională de Investiții. Valoarea totală a proiectului este 310 milioane de lei fără TVA. Consiliului Județean a pus la dispoziție terenul pentru construcția noului complex sportiv. De asemenea, autoritățile județene vor cofinanța proiectul cu suma de 250 miliarde lei vechi. Totodată, ne vom ocupa și de asigurarea tuturor utilităților la acest important proiect”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

La capitolul cultură, Consiliului Județean Dâmbovița se află în faza finală de predare a studiului de fezabilitate a proiectul privind conservarea și restaurarea fostei Școli de Cavalerie din Târgoviște.

„Este un proiect pe care îl tratăm cu mare seriozitate. În perioada imediat următoare, va fi finalizat studiul de fezabilitate și proiectul tehnic, iar la începutul anului 2023 vom scoate la licitație lucrările. Investiția are o valoare de 12 milioane de lei. Tot anul acesta, pentru prima dată, am organizat „Zilele județului Dâmbovița” – 510 ani de atestare documentară. Evenimentul s-a consumat în perioada 1-5 iunie. Au fost 5 zile pline cu multiple manifestări cultural-sportive. Peste 30 de mii de dâmbovițeni au fost alături de noi. Cel mai așteptat moment a fost redeschiderea Curții Domnești și a Turnului Chindia”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ADMINISTRAŢIE

Bugetul CJ Dâmboviţa pentru 2023 asigură continuarea proiectelor în implementare

Publicat

pe

Aleșii județeni au fost convocați astăzi, 2 februarie 2023, în ședință extraordinară a CJ Dâmbovița. Pe ordinea de zi, opt proiecte de hotărâre, toate de importanță deosebită pentru buna funcționare a unor instituții subordonate, din domeniul medical, cultural, educațional și sportiv.

În afară de aprobarea unor alocări financiare necesare Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, de aprobarea Programului minimal de activități artistice al Centrului Județean de Cultură, de aprobarea organigramei, a statului de funcții și a regulamentului Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu”, spre aprobarea consilierilor s-a mai aflat și Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean Dâmbovița.

După cum am văzut de fiecare dată, președintele Corneliu Ștefan și aparatul tehnic de specialitate din subordine au venit în fața aleșilor cu documentații foarte bine elaborate și argumentate, astfel încât să fie eliminate din start discuțiile sterile, politicianiste, conceptul de a face opoziție de dragul opoziției.

Toate proiectele expuse au ca rațiune buna funcționare a activității administrative, implementarea și ducerea la bun sfârșit a proiectelor utile dezvoltării comunitățile locale, prin realizarea unor obiective de infrastructură indispensabile asigurării confortului și civilizației în spirit european.

Proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului propriu al Consiliului Județean a fost prezentat de directorul economic al instituției, Carmen Igescu. Șefa acestui compartiment a spus că s-a ținut cont de specificul și nevoile fiecărei entități subordonate în parte.

Președintele Corneliu Ștefan a ținut să mulțumească tuturor consilierilor județeni pentru votul în unanimitate acordat proiectului privind bugetul propriu al CJD. De asemenea, le-a mulțumit și colegilor din aparatul propriu, pentru munca depusă în vederea găsirii resurselor financiare pentru continuarea proiectelor din județ.

„Vom duce la capăt obiectivele începute la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște. Vorbim de investițiile pe care le realizăm la drumurile județene și de cofinanțările pe care le avem la proiectele mari pe Programul Național „Anghel Saligny”, la proiectele europene derulate la nivelul Consiliului Județean Dâmbovița. Am asigurat toate sumele necesare pentru a continua Programul Județean de Dezvoltare Locală (PJDL), un program de succes pentru toate comunitățile locale. Avem sumele necesare pentru a deschide și anul acesta etapa a treia a Programului Județean de Dezvoltare Locală”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele CJ Dâmbovița a mai spus că, deși bugetul propriu al Consiliului Județean este mai mic cu 20% decât în 2022, s-au alocat pentru dezvoltare 60% și doar 40% pentru funcționarea unității administrative județene.

„Eu cred că este un buget foarte bun pentru dezvoltarea județului Dâmbovița. Este un buget echilibrat, pentru tot ceea ce am gândit a se realiza la nivelul județului nostru și, ce este mai important, vorbim de un buget care asigură continuitatea proiectelor pe care le avem în implementare în județul Dâmbovița”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

70 de investiții în derulare la Târgoviște. Vezi cum este structurat bugetul pentru 2023!

Publicat

pe

Bugetul municipiului Târgoviște pentru anul 2023, aprobat săptămâna aceasta în Consiliul Local, este unul care pune accent pe dezvoltare. Potrivit primarului Daniel Cristian Stan, 55% din fonduri au fost alocate pentru investiții. Spune edilul că procentul va crește până la 70%, întrucât sunt proiecte pe Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) aprobate prin Ordin de ministru, dar care nu au fost incluse în buget nefiind încă semnate contractele de finanțare. La fel, nu au fost luate în calcul proiectele depuse pe Programul Operațional Regional (POR) pentru care nu au fost încă semnate contractele de finanțare.

„Mă refer aici la o investiție care vizează Șanțul și Valul Cetății de 90 milioane lei, Parcul Chindia – 35 milioane lei, blocurile prin PNRR -50 milioane lei și așa mai departe. Per total, pe PNRR avem 400 de milioane de lei pe investiții depuse, probabil vom semna pentru aproximativ 350 milioane lei, cel puțin în această etapă.

Infrastructura educațională este iarăși o componentă importantă. Se mai ridică problema, mai ales din zona instituțiilor de învățământ, de ce toate odată?! Păi nu se poate altfel, pentru că, pe PNRR, apelurile au fost deschise și au durat 5 minute, 20 de minute… Dacă nu depui proiectul în acel interval, nu mai poți să accesezi și pierzi banii. Nu puteam să ne permitem, spre exemplu la Școala Nr. 9 – Grigore Alexandrescu, ca, din cauza lipsei de preocupare, acolo e un cerc, dacă nu ai copii, nu ai finanțare, dacă nu ai finanțate nu poți să vii cu investiții, și am găsit în acest moment posibilitatea, prin PNRR, să investim 11 milioane lei, o sumă importantă, și cred că putem să facem din această școală o unitate care să deservească micro XI, micro XII și, parțial, micro IX, în condiții foarte bune, cu o curte a școlii generoasă. Este o zonă cu multe intrări, sunt 3 posibilități de acces la această școală, niciuna de pe un drum principal, este o unitate de învățământ gândită foarte bine, ca și zonă în care a fost amplasată.

La fel și celelalte investiții care sunt pe PNRR. Școala Nr. 10 – Radu cel Mare s-a confruntat cu scăderea numărului de elevi, sper să reușim să aducem și către această unitate de învățământ mai mulți elevi, cum se întâmplă de altfel la toate unitățile de învățământ reabilitate, pentru că nu e normal să avem la două-trei unități de învățământ câte 1000-1500 de copii, iar restul să fie în pericol de a se desființa din cauză că nu au numărul minim de copii.

Eu zic că nu va fi cu nimic mai prejos infrastructura care va fi oferită și de Școala 10, și de Școala 9, decât infrastructura care există acum în alte unități din Târgoviște. Actul educațional este la același nivel și atunci de ce să duci copilul cu mașina din micro XI la Școala 5 sau la Școala 2 când poți să cobori din bloc să duci copilul la școală și apoi îți vezi liniștit de treabă, de serviciu… Adică sunt lucruri care se pot face și pentru care am găsit în acest moment posibilități de finanțare.

În acest moment, bugetul sare de 500 milioane lei, dar, repet, vor fi sume mult mai multe, datorate, în principal, finanțărilor nerambursabile. Ca să vă faceți o idee, anul trecut am încasat din impozite și taxe, nu vorbesc de TVA, de sumele defalcate care vin, 52 de milioane de lei, sumă care înseamnă numai valoarea proiectelor pe anvelopare termică. Atât!”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

A mai spus edilul că, din păcate, au crescut foarte mult și cheltuielile de funcționare, ca urmare a majorărilor de preț, dar și de salarii. Prin urmare, chiar dacă nu există niciun impediment legal, nu se vor mai face angajări la Primăria Târgoviște.

„Și la capitolul Bunuri și Servicii, ținem nivelul de finanțare cât de jos putem. Până la finalul acestui an, vom avea digitalizarea, care va reprezenta o mutație importantă pe ceea ce înseamnă funcționarea și mai ales relația dintre administrația publică locală și cetățean. Vor fi schimbări destul de importante în următoarea perioadă. Și e normal să fie așa, pentru că ne impun vremurile și necesitatea de a fi permanent în contact cu cetățenii, raportat la noile tehnologii. Pandemia ne-a arătat că putem foarte mult să utilizăm mijloacele electronice. Avem un proiect european accesat pe această componentă și vom vedea unde vom ajunge, dar este clar că va trebui să regândim întreaga structură de prestare a serviciilor publice, din această perspectivă”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats