Deputatul Radu Popa a profitat de faptul că ministrul Mediului, Tánczos Barna, a fost chemat în Parlamentul României la ceea ce se numește „Ora Guvernului” și a încercat să afle de la demnitarul UDMR o serie de lucruri ce țin de economia și viața socială din România, domenii care, în mod direct sau indirect, sunt influențate și de deciziile luate de acest minister.
Radu Popa s-a arătat clar nemulțumit de modul în care sunt rezolvate problemele în acest minister, de cum comunică reprezentanții de la Mediu cu cei din Energie, pe componentele de extremă urgență pentru stabilitatea energetică a țării. Este vorba despre construcția unor microhidrocentrale, obiective solicitate de Hidroelectrica, dar care nu pot fi materializate din cauza… sfintei birocrații.
„Prima și singura dată când am dialogat cu Barna a fost la o comisie de anchetă, îngropată cu talentu-i neostoit de senatorul Zamfir. Dialogul venea după ce îi întrebasem pe șefii Agenției Ariilor Protejate de ce blochează birocratic construcția unor microhidrocentrale ale Hidroelectricii și ei îmi răspunseseră într-o doară, cam cum fac ei pe la minister: am trimis hârtiile la Garda de Mediu și nu am primit încă răspuns. Acest adverb temporal “încă” ascundea după el cam 3-4 ani de frecușuri birocratice.
Hidroelectrica cerea aprobare pentru construcția mai multor microhidrocentrale care ar fi adus un plus în sistemul energetic național de aproape 900 Mgw/oră într-o vreme în care România consuma cam 7500 Mgw/zi și importa din asta cam 20%!
Atunci a intervenit Tánczos Barna și a spus că între protecția mediului și pe cea a sistemului energetic național, el preferă să protejeze mediul. Adică coloniile de lilieci albaștri reclamate de același ONG soroșist, plus două bancuri de pești care probabil că mai alunecă printre pietrele acoperite de ape. Superb, nu?
În timpul acesta, România importa de la Putin gaz rusesc ca să acopere ceea ce funcționarii lui refuzau să aprobe – construcția de noi capacități de producție de energie. Cum la ce preț? La prețul nepăsării noastre”, a precizat Radu Popa.
Deputatul social-democrat l-a mai chestionat de la înalta tribună a Parlamentul pe Tánczos Barna în legătură cu problema lemnelor de foc, al căror preț nu bate deloc cu cel propus de guvernanți. Radu Popa a spus clar că este mult mai mare decât cel stabilit în ordonanța de urgență care reglementează acest lucru.
„Sunt atât de multe lucruri de spus despre Ministerul Mediului că ne-ar trebui mai multe ore dedicate activității Ministerului pe care îl conduce domnul Tánczos Barna. Văd că suntem chemați să discutăm despre prețul lemnelor de foc. Foarte important de astfel. Eu, domnule ministru, vin dintr-o zonă unde prețul lemnelor de foc este mult mai mare decât cel pe care l-ați pus dumneavoastră în ordonanța de urgență. Am două întrebări. Care este studiul de impact pe baza căruia ați determinat acest preț? De ce suntem chemați să discutăm problema lemnelor de foc într-o țară în care dumneavoastră sunteți ministru în Guvern și am ajuns la Curtea Constituțională ca să aprobam micro hidrocentrale în România a căror capacitate ar însemna 900 de megawați în plus în sistem.
Ministerul Mediului se ceartă cu Ministerul Energiei și avem un minus de 15% din capacitatea energetică a României și pentru că dumneavoastră blocați apariția și construcția a noi capacități de producție energetică. România importă energie din alte surse și, slavă Domnului, că nu le mai importăm din Rusia, dar până acum, asta am făcut.
De ce dumneavoastră nu vă înțelegeți ca doi miniștri din același Guvern, cu domnul Virgil Popescu, și să găsim soluții pentru ca aceste microhidrocentrale să devină producătoare de energie. În timpul acesta ne întrebam dacă 400 de lei, dacă 500 de lei sau dacă alt preț este bun la 1.000 mc de lemne de foc”, a fost poziția lui Radu Popa.
Urmărește Incomod Media și pe Google News