16 din cele 37 de centre de zi și rezidențiale destinate adulților de la nivel național care vor primi bani pentru investiții și reparații capitale sunt din județul Dâmbovița – a spus, astăzi, în cadrul unei conferințe de presă de tip bilanț, Ionela Sandu – directorul general al DGASPC Dâmboviţa, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean. Practic, urmează să fie dotate cu echipamente moderne toate centrele de acest tip din județ.
„Sumele vor fi acordate în tranșe, de către Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială Dâmbovița, pe măsură ce sunt efectuate lucrările de investiții. Valoarea asigurată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, conform Ordinului nr. 1037/28.06.2022, este de 787.060 lei, contribuția Consiliului Județean Dâmbovița fiind de 10% din totalul finanțării primite.
De asemenea, instituția va asigura cheltuielile ulterioare de funcționare și de păstrare a destinației sociale a obiectivului pentru o perioadă de cel puțin 10 ani de la data semnării procesului verbal de recepție la terminarea lucrărilor de investiții”, a precizat directorul Ionela Sandu.
Prezent la conferința de presă împreună cu secretarul general al județului – Dănuț Nicolae Popa Stănescu, președintele CJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan a felicitat echipa de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru activitatea desfășurată pe parcursul acestui an și a precizat că le va fi întotdeauna alături pentru materializarea proiectelor de care le au.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa a obţinut finanţare nerambursabilă și pentru Proiectul „O şansă la o nouă viaţă!”, respectiv 1,4 milioane de lei – bani acordaţi de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi. Consiliul Județean Dâmboviţa va contribui cu 169.930 lei.
„Prin acest proiect se urmăreşte dezinstituționalizarea persoanelor adulte cu dizabilități din centrele rezidențiale clasice și realizarea tranziției către alternative de tip familial. În acest sens, vor fi înfiinţate două servicii sociale de tip locuință maxim protejată. Grupul țintă este reprezentat de 20 persoane adulte cu dizabilități instituționalizate, în prezent, în Centrul de Abilitare și Reabilitare pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani și Centrul de Îngrijire și Asistență pentru persoane adulte cu dizabilități Țuicani. Fiecare locuință maxim protejată va fi compusă din 5 dormitoare cu o suprafață de minimum 12 m2, o cameră de zi, o bucătărie cu spaţiu destinat servirii mesei şi 3 băi”, a explicat directorul DGASPC Dâmboviţa.
De asemenea, au fost depuse și patru proiect prin Programul Național de Redresare și Reziliență – PNRR, pentru reabilitarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități.
Cât privește Centrul Recuperare și Reabilitare a Persoanelor cu Handicap Țuicani, preluat de Consiliul Județean Dâmboviţa, prin DGASPC, în ianuarie 2022, s-a reușit acreditarea în conformitate cu prevederile legislative privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. Cu alte cuvinte, s-a intrat în normalitate.
„A fost greu să le punem pe toate în ordine, dar nu imposibil. Spun cu mândrie că suntem o echipă, care face față oricărei situații și sperăm că acest lucru se vede și în exterior”, a concluzionat directorul Ionela Sandu.
Urmărește Incomod Media și pe Google News