Connect with us

ACTUALITATE

Deputat Radu Popa: Biserica, un spațiu al întrebărilor și al forței simbolice!

Publicat

pe

În cartierul Berevoiești al orașului Fieni, județul Dâmbovița, s-a consumat, ieri – 11 decembrie 2022, un moment înălțător, așteptat de întreaga suflare a comunității, ba chiar și de credincioșii din localitățile vecine. A fost târnosită biserica cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Acoperământul Maicii Domnului”. Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoți condus de Înaltpreasfinția Sa Nifon, arhiepiscopul și mitropolitul Târgoviștei.

Deputatatul PSD Radu Popa a scris pe pagina sa de Facebook un text deosebit de sensibil despre acest eveniment important la care, alături de sutele de drept credincioși, au participat și reprezentanți ai autorităților publice locale și județene, parlamentari și membri ai Guvernului României.

„Acum 5-6 luni, prietenul meu, Corneliu Ștefan, președintele PSD Dâmbovița, m-a invitat să văd cum dintr-un gând se face un drum și drumul se transformă în poartă. Căci “noi porți ale Cerului sunt Bisericile” avea să ne confirme azi Înaltpreasfinția Sa Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, la slujba de târnosire a noii biserici din cartierul Berevoiești din Fieni.

Este biserica la care Corneliu Ștefan a contribuit substanțial atât material cât și spiritual și pe care atunci, în vară, o descopeream prima dată. Altarul stătea ascuns sub schele. Nici pictura nu se lăsa complet descoperită privirii dar îngerii din naos și din pronaos susțineau cu ochii lor luminoși întreg edificiul. Doar privirea preotului paroh Mihail Coman trăda neliniștea dintre vis și înfăptuire. Se apropia timpul sfințirii. Părintele muncea cot la cot cu restul echipei construind împreună cu ei și speranțele și visul noului lăcaș.

Biserica este un spațiu al întrebărilor și al forței simbolice. Astăzi a fost Duminica Pretextelor și predicatul acestei zile este recunoștința. În toate bisericile de la noi, preoții au făcut o alegorie la împărăția lui Dumnezeu și la modul în care omul modern (mai) găsește calea spre Biserică. Totul a fost mai simplu pentru că facilitatorul trecerii acestor praguri a fost Înaltpreasfinția Sa Nifon.


Cu forța sa spirituală, IPS Nifon ne-a condus printrele simbolurile slujbei și ne-a ajutat să cuprindem sensurile mari ale liturghiei. Tradiția înconjurării bisericii de trei ori este o parabolă la drumul prin pustiu al omului până la momentul descoperirii lui Dumnezeu. Și aici preotul bate în poarta bisericii și găsește drumul. De trei ori a fost nevoie să facă drumul și tot de trei ori să bată în ușile bisericii, trimiterea la Sfânta Treime fiind evidentă.

Toată parabola în care se citește liturghia din Duminica Pretextelor este plină de simboluri: cina-ca lucrare a lui Dumnezeu la care cei aleși sunt invitați dar ei refuză, sub diferite pretexte.

Apoi țarina-ca simbol al atașamentului față de ceea ce este pământesc, apoi perechile de boi-care pot simboliza și legătura sub jugul păcatului dar și simțurile care tot cinci sunt!

Ultimul pretext este femeia-văzută aici ca simbol al păcatului carnal. Prin toate aceste sensuri și episoade de forță simbolică am trecut și eu azi, la slujba oficiată de IPS Nifon, în biserica din Berevoiești. Noul lăcaș de cult poartă hramul Sf. Împărați Constantin și Elena și s-a deschis pentru toți credincioșii, de azi, în așteptarea nașterii lui Christos”, a scris deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Va fi redeschisă Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Pe scenă, „Împărăteasa Chinei”

Publicat

pe

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Linia de măști de la Dragomirești a clacat după trei zile de produs… rebuturi

Publicat

pe

Povestea tragi-comică a liniei de fabricație a măștilor de protecție de la Uzina Militară de la Dragomirești, județul Dâmbovița, a fost comentată în fel și chip de jurnaliști, analiști și politicieni. Fabrica de măști deschisă la nevoie și nu a produs decât un lot, câteva mii de măști neconforme.

Mașinăria de confecționat adusă de prin China nu a funcționat, conform unui document de control decât câteva zile. A produs în ziua în care s-a inaugurat linia de fabricație, în prezența membrilor Guvernului de atunci.

„Pe 29.04.2020, premierul Orban și ministrul Economiei, Virgil Popescu, tocmai inauguraseră linia de producție a măștilor FPP3. Având în vedere că mașina a funcționat doar în prezenta miniștrilor, propun să le facem biroul lângă linia de producție ca să putem salva fabrica”, a notat, pe pagina sa de Facebook, deputatul Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats