Mă întreb, destul de des și parcă în aceste zile și mai copleșit de remușcări, dezamăgiri și necunoscute, pentru ce a trebuit să moară atâția tineri în ceea ce numim, mai mult dintr-o sforțare patriotică, Revoluția din Decembrie 89? Pentru profitorii de acum? Pentru acești roboției programați de Apus, care se cheamă politicieni? Cu ce ne-am ales? Cu o plăpândă democrație epuizată, din care se înfruptă toți neaveniții?
Mă uit la cei care se învârt pe scenă, improvizând la nesfârșit. Nu înțeleg de ce îi păstrăm acolo, sus, dacă vorbim de democrație, de libertate, de competențe, de dăruire. Ei nu sunt din acest peisaj! Este clar că nu noi, poporul, prin vot, suntem cei care îi înșurubăm în funcțiile din care nu se mai rup. Altele sunt filierele acestei perpetue parazitări politice, care le-a umplut lor cămările și conturile, iar noi trudim la nesfârșit, invocând exemplar supraviețuirea.
Arătați-mi politicianul de vârf de la care să prindem din zbor vreo undă de înțelepciune! Arătați-mi-l pe cel care se poate rupe de clica și gașcă sa! Sau măcar de limuzina de zeci de mii de euro?!
Acum, în pragul omagierii a 33 de ani de la evenimentele din Decembrie 1989, am fost, din nou, puși la zid de Occidentul perfid. Ne-au închis porțile libertății. Ne-au arătat că suntem parte din Europa, dar din zona de care te poți debarasa oricând. Masă de manevră. Piață. Forță de muncă ieftină. Badante, măcelari, constructori, culegători de fructe și legume.
Politicienii noștri, în aceste zile, au căzut un examen important, dar se pare că nu le pasă. Nesimțirea este una dintre trăsăturile dictaturii. Ați văzut că și-ar fi înaintat vreunul demisia de onoare după eșecul Schengen? Ce, sunt fraieri? Merg înainte! Mediocru. Călcând pe orice principiu. De ce? Fiindcă deja sunt convinși că lor și doar lor li se cuvine totul. S-a format, din păcate, o castă insensibilă, incontrolabilă și care nu mai vrea să se supună normelor democrației. Feudali moderni.
Și ne întoarcem la Decembrie 89. Toată lumea, într-un gest reflex, se adună la comemorări. Se țin momente de reculegere. Discursuri fără nerv, plictisite, îmbălsămitoare, depuneri de coroane și apoi cădem din nou în obișnuitul lor. Nu al eroilor, ci al celor care ne consumă zadarnic încrederea, zburdând prosper, învășmântați în trufașele țoale ale demagogiei, pe valul de speranță și sânge iscat în Decembrie 1989.
Iertați-ne, eroi, pentru că, neatenți, am pierdut libertatea și democrația pentru care voi v-ați dat viața! Iertați-ne!
Urmărește Incomod Media și pe Google News