Connect with us

OPINII

Președintele Iohannis îneacă motorul rotativei politice

Publicat

pe

Se apropie termenul în care rotativa va fi pusă în funcțiune. În luna mai. Conform acestui protocol în care a primat lozinca cu stabilitatea țării, cu binele poporului, fiindcă aici nu vorbim de doctrine și de substanță politică, generalul Ciucă trebuie să bată în retragere. Pe jilțul de premier, ar trebui să urce Marcel Ciolacu. Pe măsură ce ne apropiem de acest moment al pornirii ciudatei mașinării care ne-a arătat clar că politica românească e tot un drac și că există diferențe doar de culoare, siglă și grupuri, crește tensiunea. Unii au coșmaruri. Își văd pozițiile și funcțiile lor și ale acoliților în pericol.

Pe taraba zvonurilor alarmiste a început să se etaleze marfă. Unii liberalii spun, la vedere sau la umbra cabinetelor, că nu ar trebui să cedeze puterea. Că lor li se cuvine să conducă țara. Chestii din astea care au legătură mai de grabă cu un soi de ciocoism, nu cu politica. Aroganțe! Social-democrații sunt atenți la tot ce se aude, la tot ce mișcă în afara coaliției. Întind antenele, captează informații și acționează în consecință. În nenumărate rânduri, i-au avertizat pe tovarășii de căsnicie vitregă că, dacă vor călca pe bec și nu vor respecta înțelegerea, această va cădea. Se va merge la anticipate.

Și ca să fie oala alianței de conjunctură și mai aproape de dat pe foc, mai bagă lemne în sobă și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului, în stilul caracteristic, și-a pus acea fațetă anti PSD, cu rânjetul de rigoare, și a spus că el va desemna premierul în mai și că rămâne de văzut pe cine va numi. Declarația lui Klaus Iohannis, aruncată pe piață lângă celelalte tipuri de petarde etalate de liberali, i-a înfuriat pe social-democrați care tocmai curățau de zor rotativa, să fie pregătită de funcționare, fără nicio piedică, fără să scoată fum pe undeva.

Până acum, PSD-iștii l-au cam scos de la acatistele politice pe președintele Iohannis. Nu l-au băgat în seamă deloc. Nici nu l-au criticat, nici nu l-au lăudat. Dar acum, când a început să mârâie din nou și să-și arate colții de antipesedist, social-democrații și-au pregătit bâtele. Nu vor să fie mușcați pe la spate. Sunt atenți și pregătiți să reacționeze.

Nu cred că se va întâmpla lucrul acesta. Ar fi de noaptea minții să se rupă coaliția, iar rotativa să ajungă piesă de muzeu într-un moment totuși dificil pentru țară, pentru Europa. Dar, poți să știi cum gândesc unii la ieșirea din iarnă?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Viața, în vremuri de grevă, libere și rotativă blocată

Publicat

pe

Nu vi se pare că trăim într-un confuz, într-o zonă crepusculară, unde parcă totul se consumă într-un oribil și bine regizat neprevăzut? Avem greva profesorilor. Au cerut salarii mai mari. Guvernul le-a dat 1.000 de lei. De la 1 iunie. Frumos cadou. Se publică ordonanța de majorare în Monitorul Oficial. Protestele, în schimb, nu încetează. Ce mai este mia de lei în ziua de azi, ar zice dascălii.

Vremea și timpurile sunt neprielnice și pentru vacanța de 5 zile a bugetarilor, și pentru rotativa guvernamentală rămasă înțepenită în calcule, în terorii ale imaginii. Ce a spus Ciucă ieri nu se întâmplă azi. Nu mai sunt nici generalii ce au fost odată! Acum, taman când să le îmbobocească înțelepciunea și sublima încredere, se pensionează. Dau bir cu fugiții spre zona de profundă și liniștită îndestulare. Dragoste de țară și neam, cât cuprinde!

Iohannis înghite în sec. Nu ar vrea nici mort să cedeze funcția de premier social-democraților. Are, așa, o strângere de inimă.

Apropo, ce manevre mai pune în scenă Dâncu? Cui a vrut să arate pisica neagră. Scenariul cu ieșirea de la restaurantul libanez, cu Coldea în trening de lux și cu un pic de zeamă de AUR a fost bine ticluit. Au vrut să se vadă. Și s-a văzut! Unii ar întreba: pentru cine bați clopotele, domnule Dâncu?

Hai să ne bucurăm de vacanță! De zilele libere. De ploaie și de pensiile speciale. Parcă am auzit că judecătorii vor și ei grevă? Nu le prea convine noua lege a pensiilor, deși nu este mare brânză. Se râcâie un pic mizeria de deasupra, consistența rămâne.

Una peste alta, copiii se bucură de ziua lor. Dacă în piața publică plouă și nimeni nu s-a gândit să pună un cort, se duc la Mall. Asta dacă nu îi cheamă și astăzi, pe unii, profesorii la meditație. Trebuie să acopere și domniile lor gaura din buget cauzată de grevă!

Din nou, la Ciucă. A bătut cu pumnul în masă. A mai scos pe gură o declarație cu valoare de poveste: greva profesorilor va la sfârșit astăzi. Care astăzi?

Citește în continuare

OPINII

Greva profesorilor a blocat rotativa!

Publicat

pe

Profesorii au declanșat greva generală. Se dorește salarii mai mari. Acum, când urlă criza pe noi. Când țara e întinsă precum plastilina de datorii. Dacă stai bine și pui lucrurile cap la cap, ajungi, fără mare subtilitate, la concluzia că și greva asta miroase a făcătură politică.

Se știe, cadrele didactice nu fac parte din categoria votanților fideli PSD. Au cam vibrat pe lângă liberali. Faptul că acum, fix când să se producă rotativa, se declanșează greva generală naște destule speculații pe palierul politic. Când să preia conducerea Guvernului Marcel Ciolacu, hop protestul, hop greva!

Condițiile puse de sindicaliști, cu minimum 4.000 de lei net pentru dascălul debutant și minimum 7.000 de lei pentru profesorul cu vechime, mi se par aberante. Forțate. Înțeleg, bat sus, spre normalitatea europeană! Mă întreb chiar de ce nu se solicită și pensii speciale.

Revenind la greva generală a profesorilor, mi se pare ceva putred în tot acest mecanism democratic. În ultimii trei ani, cadrele didactice nu au spus nimic, nu a existat niciun protest, nicio zvâcnire. Nu au cerut salarii mai mari celor trei guverne liberale. Nu au protestat la porțile Cotroceniului. Primul om în stat este la origine profesor, iar soția, la fel. Nu i-a deranjat nimeni! Liniște pe toată linia. Pe deasupra, a mai avut Iohannis și acel proiect eșuat „România educată”. Acum, în pragul rotativei, hai în stradă! Preiau PSD-iștii cârma guvernării, ia să-i vedem cum mișcă în front. Cum depășesc această criză. Să le punem în cârcă și această povară. Ingenioasă mișcare.

Numai că Ciolacu, circumspect, văzând cum stau lucrurile, a oprit motorul rotativei guvernamentale până când se rezolvă problema cu lefurile profesorilor. Oricum, vor avea de acoperit multe găuri.

Sunt de acord cu cererea profesorilor. Vor salarii mai mari, dar, hai, să avem și rezultate, promovabilitate, aplecare spre actul educațional, note bune la titularizări. Să facem carte în școală, nu la meditații plătite cu 100 de lei ședința!

Apropo, ce vină au părinții care nu au în această perioadă cu cine să își lase copiii acasă? Pe ei cine îi despăgubește? Și apoi, după ce sunt satisfăcute revendicările, o să auzim că vor fi chemați elevii sâmbăta la școală, să recupereze orele pierdute în grevă. Asta e! Democrația, dorința normalității, a îndestulării produc victime colaterale. Ne sacrificăm unii pe alții…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats