Connect with us

OPINII

Suntem mulți, însă din ce în ce mai singuri…

Publicat

pe

Trăim niște vremuri ciudate, însemnate. Ni se transmit, parcă din măruntaiele Universului, semnale că ceea ce se întâmplă acum pe planeta noastră nu este tocmai bine. Se dă un restart. Am intrat, cu voia sau fără voia noastră, într-o eră nesigură, rece, absurdă, dominată de principiile forței oarbe, de tarele urii și ale acaparării a tot ce se poate, indiferent de mijloacele folosite, fără să te gândești că în jurul tău sunt și alții care au dreptul la viață și la un dram de tihnă.

Nu mai există limite. S-au creat grupuri, sisteme controlate politic sau din alte culoare ascunse ale puterii, care vor să dețină totul. Abjecția și parvenitismul au devenit norme. Incapabilii se cred buricul pământului și, când mai urcă câte o treaptă pe scara trecătoare și urinată a puterii, uită de rădăcini, de toți cei care le-au fost aproape, chiar scut. Oligofrenii au devenit influenceri. Proștii dau verdicte.

Democrația, libertatea și drepturile omului sunt piese desuete, goale, fără conținut, folosite doar pe scenele unde se face imagine. Banală. Umbre. Demagogia a devenit o știință. Politica, o competiție de tipul cine minte mai bine și mai mult. Pandemia, războiul din Ucraina, crizele create de schimbările bruște și aproape ireale de pe piața energiei și a gazelor naturale ne-a abrutizat. Instinctul de supraviețuire a capătat forme patologice. Ne-am transformat în… homo supermarketus. Cumpărăm orice, oricând și oricât de mult!

Conflictul din Ucraina a devenit ca un joc de șah sângeros privit de pe margine de simpatizanții ambelor echipe aflate în confruntare.Din când în când, fiecare mai pune câte un pion pe masa de joc, nebuni și cai ai războiului. Câte o regină se dă în stambă. Se trișează la greu în numele conceptului de bine.

Pe cerul planetei au început să apară tot soiul de baloane, de obiecte neidentificate, ca niște elemente prevestitoare ale timpurilor negre care vin.

Planeta fierbe. Răul dă pe dinafară, dar ne-am obișnuit cu el. Ne punem mănuși și măști și ne vedem resemnați de treburile noastre. Echilibrul, firescul uman, este înăbușit în compasiune. Cutremurele ne zgâlțâie casele, ne îngroapă sub dărâmături pe cei dragi, dar nu ne așează pe o axă a credinței și recompunerii existențiale. Plângem, oftăm și mergem mai departe în același ritm, cu același bagaj de nepăsare în spate.

Trăim vremuri aproape apocaliptice, dar nu le vedem fiindcă nu vrem să privim mai departe de ceea ce ne interesează direct. Suntem mulți, însă din ce în ce mai singuri…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Viața, în vremuri de grevă, libere și rotativă blocată

Publicat

pe

Nu vi se pare că trăim într-un confuz, într-o zonă crepusculară, unde parcă totul se consumă într-un oribil și bine regizat neprevăzut? Avem greva profesorilor. Au cerut salarii mai mari. Guvernul le-a dat 1.000 de lei. De la 1 iunie. Frumos cadou. Se publică ordonanța de majorare în Monitorul Oficial. Protestele, în schimb, nu încetează. Ce mai este mia de lei în ziua de azi, ar zice dascălii.

Vremea și timpurile sunt neprielnice și pentru vacanța de 5 zile a bugetarilor, și pentru rotativa guvernamentală rămasă înțepenită în calcule, în terorii ale imaginii. Ce a spus Ciucă ieri nu se întâmplă azi. Nu mai sunt nici generalii ce au fost odată! Acum, taman când să le îmbobocească înțelepciunea și sublima încredere, se pensionează. Dau bir cu fugiții spre zona de profundă și liniștită îndestulare. Dragoste de țară și neam, cât cuprinde!

Iohannis înghite în sec. Nu ar vrea nici mort să cedeze funcția de premier social-democraților. Are, așa, o strângere de inimă.

Apropo, ce manevre mai pune în scenă Dâncu? Cui a vrut să arate pisica neagră. Scenariul cu ieșirea de la restaurantul libanez, cu Coldea în trening de lux și cu un pic de zeamă de AUR a fost bine ticluit. Au vrut să se vadă. Și s-a văzut! Unii ar întreba: pentru cine bați clopotele, domnule Dâncu?

Hai să ne bucurăm de vacanță! De zilele libere. De ploaie și de pensiile speciale. Parcă am auzit că judecătorii vor și ei grevă? Nu le prea convine noua lege a pensiilor, deși nu este mare brânză. Se râcâie un pic mizeria de deasupra, consistența rămâne.

Una peste alta, copiii se bucură de ziua lor. Dacă în piața publică plouă și nimeni nu s-a gândit să pună un cort, se duc la Mall. Asta dacă nu îi cheamă și astăzi, pe unii, profesorii la meditație. Trebuie să acopere și domniile lor gaura din buget cauzată de grevă!

Din nou, la Ciucă. A bătut cu pumnul în masă. A mai scos pe gură o declarație cu valoare de poveste: greva profesorilor va la sfârșit astăzi. Care astăzi?

Citește în continuare

OPINII

Greva profesorilor a blocat rotativa!

Publicat

pe

Profesorii au declanșat greva generală. Se dorește salarii mai mari. Acum, când urlă criza pe noi. Când țara e întinsă precum plastilina de datorii. Dacă stai bine și pui lucrurile cap la cap, ajungi, fără mare subtilitate, la concluzia că și greva asta miroase a făcătură politică.

Se știe, cadrele didactice nu fac parte din categoria votanților fideli PSD. Au cam vibrat pe lângă liberali. Faptul că acum, fix când să se producă rotativa, se declanșează greva generală naște destule speculații pe palierul politic. Când să preia conducerea Guvernului Marcel Ciolacu, hop protestul, hop greva!

Condițiile puse de sindicaliști, cu minimum 4.000 de lei net pentru dascălul debutant și minimum 7.000 de lei pentru profesorul cu vechime, mi se par aberante. Forțate. Înțeleg, bat sus, spre normalitatea europeană! Mă întreb chiar de ce nu se solicită și pensii speciale.

Revenind la greva generală a profesorilor, mi se pare ceva putred în tot acest mecanism democratic. În ultimii trei ani, cadrele didactice nu au spus nimic, nu a existat niciun protest, nicio zvâcnire. Nu au cerut salarii mai mari celor trei guverne liberale. Nu au protestat la porțile Cotroceniului. Primul om în stat este la origine profesor, iar soția, la fel. Nu i-a deranjat nimeni! Liniște pe toată linia. Pe deasupra, a mai avut Iohannis și acel proiect eșuat „România educată”. Acum, în pragul rotativei, hai în stradă! Preiau PSD-iștii cârma guvernării, ia să-i vedem cum mișcă în front. Cum depășesc această criză. Să le punem în cârcă și această povară. Ingenioasă mișcare.

Numai că Ciolacu, circumspect, văzând cum stau lucrurile, a oprit motorul rotativei guvernamentale până când se rezolvă problema cu lefurile profesorilor. Oricum, vor avea de acoperit multe găuri.

Sunt de acord cu cererea profesorilor. Vor salarii mai mari, dar, hai, să avem și rezultate, promovabilitate, aplecare spre actul educațional, note bune la titularizări. Să facem carte în școală, nu la meditații plătite cu 100 de lei ședința!

Apropo, ce vină au părinții care nu au în această perioadă cu cine să își lase copiii acasă? Pe ei cine îi despăgubește? Și apoi, după ce sunt satisfăcute revendicările, o să auzim că vor fi chemați elevii sâmbăta la școală, să recupereze orele pierdute în grevă. Asta e! Democrația, dorința normalității, a îndestulării produc victime colaterale. Ne sacrificăm unii pe alții…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats