Connect with us

ACTUALITATE

Avangarda, cu Ionuț Vulpescu. Invitat: Dan Ciachir. Un podcast despre bucurie, credință și sarbatoare

Publicat

pe

De sărbătorile pascale, podcastul Avangarda vă oferă un episod special. Invitatul din Duminica Paștelui este Dan Ciachir, teolog, scriitor și publicist. Dialogul, despre istoria teologică și spirituală a acestei sărbători, evaluează cele mai importante momente din Săptămâna Patimilor și din Săptămâna Luminată, care sunt cele mai frumoase tradiții din lumea mahalalelor bucureștene, cărui fapt îi datorăm prejudecata că cei din mediul rural ar fi mai credincioși, dar și care e diferența dintre mitic, mistic și magic, cuvinte care monopolizează, mai mult sau mai puțin consumerist, discursul nostru despre sărbători în ultimii ani. În dialog cu fostul ministru al Culturii, Ionut Vulpescu, scriitorul Dan Ciachir explică și de ce crede că, de fapt, sărbătorirea la dată comună a Paștelui ortodox și catolic nu ar produce efecte asupra conduitei credincioșilor. Un podcast despre bucurie, credință și iertare, despre smerenie, speranță și cumpătare. Urăm, pe această cale, audiențelor Avangardei sărbători cu pace!
Hristos a Înviat!

Interviul integral poate fi ascultat accesând link-ul:
https://youtu.be/ILf8EoeODwk

Dan Ciachir, despre Paștele comunist: „Oamenii care voiau să facă o carieră evident că nu se duceau la biserică”

Ionuț Vulpescu: Hristos a înviat!
Dan Ciachir: Adevărat a înviat!
I.V.: Mă bucur să ne reîntâlnim la o ediție specială a podcastului meu, Avangarda, cu Ionuț Vulpescu, în duminica de Paști. Mă bucur să îl am invitat pe publicistul, scriitorul, teologul Dan Ciachir. Domnule Ciachir, mulțumesc mult! Hristos a înviat, încă o dată!
D.C.: Adevărat a înviat!
I.V.: Vă mulțumesc mult că ați acceptat invitația mea!
D.C.: Cu plăcere am acceptat-o!
I.V.: Ce înseamnă când își spun creștinii Hristos a înviat?
D.C.: Acest salut a luat naștere în epoca apostolică. Deci e foarte vechi. Ca și un pic mai târziu, obiceiul vopsirii ouălor roșii. Este cea mai succintă mărturisire a apartenenței la creștinism. A recunoașterii lui Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu și om desăvârșit. Și iată că de aproape două mii de ani se rostesc aceste cuvinte.
I.V.: Își mai spun creștinii azi Hristos a înviat, până la Înălțare, așa cum o făceau cei din trecut, din vechime?
D.C.: O spuneau și în timpul fostului regim. Eram copil, în Calea Rahovei, locuiam într-o curte de-asta, eram mai mulți oameni, cu cai și cu vii, la trei kilometri de Piața Unirii, care se numea Piața Națiunii, pe atunci. Era un rai care coincidea cu Paștele. Eh, acolo femeile făceau cozonaci, pască, iar acest Hristos a înviat! și Adevărat a înviat! dura într-adevăr, 40 de zile. De pildă, îmi aduc aminte telefoanele. Că aveam telefon, în 1957 pusese tatăl meu. Atunci se dădeau telefoane pentru a spune Hristos a înviat! și Adevărat a înviat! Adică telefoanele de Paști, vizitele de Paști, mesele de Paști. Mergeam la școală cu ouăle roșii, în primele clase, învățătoarea era „Doamna”, directorul era „Domnul Director”. Abia când ne-am mutat în centru, mai jos de Cercul Militar, astea s-au estompat. Nu au dispărut, pentru că Paștele se prăznuia în familie. Se sărbătorea cu ouă roșii. A mai fost iarăși perioada anilor ’68, când a fost o deschidere iar, atunci terminam Liceul Sadoveanu. Și iar se venea cu ouă roșii la școală. Oamenii care voiau să facă o carieră evident că nu se duceau la biserică, sau se duceau undeva la periferie, că începuseră – era și o epigramă, despre un scriitor foarte important și teatrolog, romanul lui, Sfârșit de veac în București rezistă și astăzi, și e vorba de Ion Marin Sadoveanu, care, mă rog, a acceptat o coabitare. Încă din ’46, când presa era totuși semiliberă, a apărut o epigramă: „Îl compătimesc, săracul,/ Și îl compătimesc mereu,/ Șase zile e cu dracu’,/ Una doar cu Dumnezeu”. Se ducea la biserică duminică. Fusese și la Rugul Aprins. A fost celebrul distih când a ajuns primul preot ministru în guvernul Groza, era Părintele Burducea, și era vorba „ca Părintele Burducea, când cu steaua, când cu crucea!”

Cum a fost închis Pr. Stăniloae? Dan Ciachir: „În noaptea când a venit Securitatea să îl ridice, tot un vecin care era cleric i-a deschis ușa prin partea din spate!”

I.V.: E adevărat că cea mai frumoasă amintire a dvs. de Paști e aceea a primei spovedanii, când v-ați spovedit prima dată?
D.C.: Da, au coincis. Întâi a fost trecutul pe sub masă, care a rămas, acolo, în Calea Rahovei, și spoveditul și un lucru foarte interesant. Era mai mult un paraclis biserica aceea, dar venea foarte multă lume. Actualul duhovnic al meu și al soției mele, Părintele Ionel Durlea, un preot foarte distins, slujește într-o superbă biserică ridicată alături. În locul acela, la 50 m depărtare, că întotdeauna mă duc, se folosește ca paraclis mortuar…
I.V.: Părintele Durlea a fost și la Sf. Gheorghe vechi!
D.C.: Exact, și acolo!
I.V.: Unde a slujit și Părintele Profesor Ion Buga, și unde e o biserică legată și de Pr. Stăniloae, de altfel.
D.C.: Da, pentru că a locuit acolo! A locuit. Din păcate, se zice că în noaptea când a venit Securitatea să îl ridice, tot un vecin care era cleric i-a deschis ușa prin partea din spate.
I.V.: S-a amenajat și un mic muzeu dedicat Părintelui Stăniloae.
D.C.: Nu am văzut, că după ce s-a mutat Părintele Ionel Durlea l-am urmat, cum era firesc, în Calea Rahovei, în care sunt amintirile acestea de București patriarhal și semirural. Numai flori! De asta am zis că atunci când liliacul îmi aduce aminte –întotdeauna, când miros o creangă de liliac, îmi aduce aminte de Prohod și de slujbele de Paște, din Săptămâna Mare.
I.V.: De Denii!
D.C.: Sigur că da!

Despre scepticism și credință. Dan Ciachir: „Ucenicii lui Hristos nu sperau să învieze!”

I.V.: Haideți să deslușim un pic pentru cei care ne urmăresc momentele esențiale din Săptămâna Mare. Joia Mare. Denia celor 12 Evanghelii!
D.C.: Păi, ce sunt Deniile? Sunt slujbe care se țin seara. Da? Ele sunt slujbe ale zilei următoare. Astea sunt Deniile. Și au această rânduială, să nu uităm că în Săptămâna Mare, cu o săptămâna înainte se citește din nou canonul Sfântului Andrei Criteanul, care e un text foarte important. Iar apoi intervine o perioadă de pace și de liniște, după Prohod. Adică Sâmbăta. Mântuitorul a fost îngropat după cum știm, ucenicii Săi nu sperau să învieze. Erau foarte, cum să spun, apăsați. Tristețea aceea din jurul Crucii, de pe Golgota. Și pe urmă explozia. Sâmbătă spre Duminică, pentru că Slujba Învierii începe și a început la ora 11 seara. În Biserică! După aceea, vine momentul „Veniți de luați lumină!” De asta îmi place să mă duc la Gorgani, de Înviere, că e colina aceea!

Dan Ciachir: „Mă consider un mahalagiu. Nu e nimic peiorativ!”

I.V.: La Sfântul Ilie!
D.C.: La Sfântul Ilie, da! Cei patru părinți care slujesc acolo… e și un loc anume, Gorganii, e o mahala selectă, „mahala” însemnând cartier în turcește, nu e nimic peiorativ. Eu mă consider un mahalagiu prin faptul că am copilărit în Calea Rahovei, unde lumea era foarte cuviincioasă pe vremea aia.
I.V.: Eugen Barbu a fost unul din scriitorii mahalalei.
D.C.: Da, el, pe de o parte, are o carte foarte valoroasă, pe de altă parte, a mai și „țigănit” puțin mahalaua. Dar mahalaua unde am crescut eu, și nu sunt singurul care spune că sunt mahalagiu.
I.V.: Vă place să mergeți la Înviere la Sf. Ilie Gorgani.
D.C.: Da! Pentru că e colina aceea, și pentru că mi-au rămas de copil în minte toate lumânările din mâinile credincioșilor. Bucureștiul nu are dealuri. Cât a avut, Cotrocenii, le-au mai și dărâmat. Nu numai comuniștii. Puțină lume știe că atunci când s-a construit școala superioară de război, Academia Militară, cum i se spunea, în Cotroceni, s-a dislocat jumătate din Dealul Țăcăliei.

Drama lui Iuda: deznădejdea

I.V.: V-am auzit vorbind despre Joia Mare, despre Denii, despre textele Evangheliilor, care se rostesc. E o analiză foarte interesantă asupra dramei lui Iuda. Care e păcatul cel mare al lui Iuda?
D.C.: Păcatul cel mare al lui Iuda – sunt două păcate – vânzarea, dar mai mare este deznădejdea. Aici e diferența dintre el și Petru. Petru, și el se face că nu-L cunoaște, de trei ori, și îi și prezisese Mântuitorul că o va face. Și el era: „Eu? dar de unde?” Sigur că regretă și este reintegrat. Iuda se spânzură. Sinuciderea este consecința deznădejdii, nu numai a lui, a lui Iuda. Și aici, de fapt, nu are nimic antisemit o discuție despre gestul lui Iuda. E și o cântare bisericească: „Azi erai lângă Învățătorul, a doua zi la gunoi”. Asta arată cum, pe de o parte, Pavel, din prigonitor al creștinismului, din om care a vegheat, a ținut de șase, cum s-ar spune, când a fost lapidat primul martir creștin, Sf. Arhidiacon Ștefan, și după aceea cine ajunge Pavel? Nu? Teologul cel mai important!
I.V.: Hristosul după Hristos, cum spunea cineva.
D.C.: Nu îmi place asta. E o formulă… Hristos e Hristos. Da, ca teolog… Că e noul Adam, într-adevăr. Despre competența teologală a lui Hristos avem mărturie pe ce doi pelerini de la Emaus. Tălmăceau Scripturile. Și în plus, sfârșitul, gestul acela, când ia pâinea, nu-L recunoscuseră, și dispare.

Sunt banii pe placul creștinismului? Dan Ciachir: „Banul e o valoare mundană a lumii”

I.V.: Mai e ceva la Iuda. Apare banul. Nu e doar o vânzare, nu e doar o trădare. Apar banii. Lucru care în creștinism nu e foarte bun.
D.C.: Nu, stați puțin, să nu… banul este o valoare mundană a lumii. Intră în categoria „Dați Cezarului ce este al Cezarului”, că nu întâmplător figura Cezarului e pe bani, „și lui Dumnezeu ce e al lui Dumnezeu”. Deci oricum, acum, noi suntem în perioada aceea de mare bucurie. De pildă, lumea nu știe, și nu știu de ce nici preoții nu le spun credincioșilor, și credincioaselor, mai ales, femeile îngenunche. Or 40 de zile, în biserică, nu că nu ai voie, dar nu se îngenunchează. Ah, vrei să le faci acasă, „liber ca de la Banu Ghica”. De ce? Pentru că e un răstimp de bucurie.

Feminismul declinat de creștinism. Dan Ciachir: „Sunt sfertodocții, care spun că femeia e în Biserică marginalizată. Cine e primul martor al Învierii? O femeie!”

I.V.: „Bucurați-vă!” e mesajul de după Înviere!
D.C.: Sigur că da, acesta este primul mesaj.
I.V.: Mesajul fundamental!
D.C.: Fundamental, exact! Primele cuvinte sunt „Bucurați-vă!”. Iarăși, sunt sfertodocții, care spun că femeia e în Biserică marginalizată. Cine e primul martor al Învierii? O femeie! Pentru că tot ele stătuseră în jurul Crucii. Acolo era un singur bărbat. Sf. Apostol Ioan, care, nu știu dacă are vreo legătură, e singurul Apostol care moare de moarte naturală. De moarte bună. E greu de spus. Și de asta Nae Ionescu a spus superb că Paștele este bucurie întemeiată pe suferință față de Crăciun. Numai pentru catolici, pentru protestanți, Crăciunul e prima sărbătoare. E a bucuriei, se naște un copil, pe când acolo e o dramă. Deși și în primul act, când vine vorba de Crăciun, să nu uităm, pruncii uciși de Irod, toți mai mici de doi ani. Deci mereu se alternează bucuria cu suferința.

De ce sărbătorile nu sunt magice? Dan Ciachir: „Mai e câte unul care zice: Am simțit așa, ceva, magic!” Păi l-ai simțit pe dracul lângă tine, asta ai simțit!”

I.V.: Occidentul pune mai degrabă accent pe Naștere, în timp ce răsăritul creștin pe Înviere.
D.C.: De altfel, certitudinea unei vieți veșnice, certitudinea Dumnezeului înomenit, e de Înviere. Pentru că evident, fără Naștere nu se putea, e la fel de importantă, dar aici este punctul principal. Lumea antichității, lumea Bizanțului a avut această intuiție, această înțelegere, de fapt. Mă înfior când aud cu „magic”. Păi „magic” înseamnă drăcesc, să mă ierte Dumnezeu că suntem în Săptămâna Luminată. Asta înseamnă! Are, că am vorbit de Nae Ionescu, are într-unul din cursurile de metafizică o lecție întreagă despre ciocnirea și deosebirea dintre mistic și magic. „Am simțit așa, ceva, magic!” Păi l-ai simțit pe dracul lângă tine, asta ai simțit! Ori cât s-ar spune că e o lumină și nu știu ce, asta arată și lipsa de competență și de înțelegere a omului din zilele noastre, pentru că povestea asta, cu magic, nu are nici măcar 100 de ani.

Dan Ciachir, scandalizat de titlurile articolelor care recomandă ce să nu faci în anumite sărbători: „Mama tâmpiților e pururea însărcinată. Mereu se găsește câte unul”

I.V.: A apărut, este un creștinism, e o formă de manifestare a credinței, împânzită, din ultima vreme, diluată în ultima vreme de popularizări, de eresuri, de superstiții? S-a întâmplat dintotdeauna sau este un fenomen recent?
D.C.: La oraș e un fenomen recent, pentru că de obicei, cum să spun, oamenii care mărturiseau, care mergeau la biserică, începând cu țăranii, cu locuitorii acestor cartiere numite mahalale, știau toate astea. Sigur că o femeie e undeva înclinată – dacă se mărită, dacă nu știu ce… Trecând la asta, un personaj foarte interesant, deși comunist, din acesta, Constantin Doncea, dar în conflict cu Gheorghiu Dej, s-a dus la o doamnă care ghicea în cafea. Deci îl marginalizase, că și el fusese cam obraznic, și atunci i-a spus: „Îți moare dușmanul!” A murit după șase luni de la ședința asta de ghicit în cafea. Dar un om care își dă în cărți… femeile mai fac lucrurile astea, sunt inerente… întotdeauna superstiția… dar când văd în siteuri sau în reviste: „Ce să nu faci de cutare, de Sf. Alexandru?” Păi ce să nu faci? Ce nu faci de obicei, ce nu face un creștin de obicei, că rezultă că ai avea dreptul în alte zile să faci. Iar este o – Dumnezeu să mă ierte, că suntem într-o zi de sărbătoare – un proverb foarte frumos, „La madre dei cretini è sempre incinta – Mama tâmpiților e pururea însărcinată. Mereu se găsește câte unul.”

Patriarhul Justinian, o figură providențială a Bisericii, într-o relație bună cu Dej

I.V.: L-ați pomenit pe Dej. Este adevărată relația de apropiere pe care a avut-o cu Patriarhul Justinian Marina?
D.C.: Este. Pentru greco-catolici, pentru intelectuali, oameni de cultură și odihnă, pentru că așa scria deasupra Parcului I.V. Stalin, Parcul de Cultură și Odihnă I.V. Stalin, cine a fost Patriarhul Justinian? Un popă de țară. Aceștia neștiind că acest popă de țară a ajuns în 1936 la Geneva, și în 1938 la Paris. Câți preoți de mir, dacă au fost vreo 2-3 episcopi călătorind la niște întâlniri ecumenice…
I.V.: După aceea au mers…
D.C.: Nu, și înainte.
I.V.: La Saint-Serge după aceea au studiat…
D.C.: Nu, nu, noi acum vorbim de preoți și de ierarhi în funcție. Au fost foarte puțini care să călătorească, dar între cele două războaie mondiale au fost la întâlnirile ecumenice, au fost, dar s-a discutat problema unui nou Sinod Ecumenic de prin 1922, care, culmea, e propunerea lui Miron Cristea, el o formulează prima dată. Dar Patriarhul Justinian, căruia, mă rog, dar el nu a fost cu adevărat o legendă atribuită Patriarhului Iustin, care a fost cel mai strălucit intelectual, dintre ierarhi, când a venit aici – și asta știu și eu de la unul dintre foștii miniștri ai Cultelor, când a venit în vizită, și mă întorc la ce discutam, Președintele Karamanlis al Greciei, prin 1981-1982, i-a spus la ambasada elenă, la o recepție – dvs. știți, dar nu știu dacă se știe faptul că în Grecia statul este contopit cu Biserica și acum – și a spus cu gura mare, așa ar trebui să ne vorbim noi limba. Cu eleganța cu care o vorbește Sanctitatea Voastră. Iustin făcuse trei ani la Atena, și vorbea o greacă pentru care era foarte apreciat; or exista anecdota că i-ar fi spus la un moment dat Patriarhului Justinian, de fapt, Înalt Preasfințite, că Prea Fericite apare abia din 1955, expresia asta, care e traducerea lui „to Makariota” (Μακαριότητος) – Prea Fericitul, că pe când Înalt Prea Sfinția voastră căuta găinile de ou la Băbeni, eu îmi dădeam doctoratul la Atena. Nu prea corespunde. Pentru că la Băbeni a fost paroh Patriarhul Justinian, pe când avea 15 ani viitorul Patriarh Iustin Moisescu. Dar Patriarhul Justinian a fost un om cultivat. Un om care majoritatea preoților interbelici erau absolvenți de seminar. Sigur, erau și școli. Justinian a fost și absolvent de Teologie și înscris la doctorat. Și apoi vine partea când este deja pregătit ca ierarh. A întâmpinat cea mai mare opoziție, acest om providențial pentru Biserica noastră.

Văduv, soț, părinte: Justinian Marina, o biografie îndelung încercată

I.V.: Facultatea de Teologie a preluat numele, se cheamă Facultatea de Teologie Justinian Marina.
D.C.: A avut doi copii. A fost întâi preot de mir. Soția lui s-a prăpădit cu zece ani înainte ca el să devină vicar. Nu poate nimeni să spună că i-a pus perna pe față. Nu poate nimeni să spună… vedeți, și aici e de la Dumnezeu. Dacă era preot căsătorit, Patriarhul Iustinian putea să îl țină nu zece zile, ci o sută, pe Gheorghiu Dej la Râmnicu Vâlcea. Nu la Băbeni, cum spun necunoscătorii, ci la Râmnicu Vâlcea, unde era parohul unei biserici importante din centru. Sf. Gheorghe.

Fotogramă cu Corneliu Mănescu sărutând crucea

I.V.: O episcopie importantă pentru istoria Bisericii noastre.
D.C.: Da, o episcopie importantă. Cât a stat la Vâlcea. Nu trebuie să osândim întotdeauna. El a fost la Geneva în calitate de șef al organizației țărăniste de Vâlcea. Și la Paris la fel. Atunci îl cunoaște pe Patriarhul Haile Selassie. Când vine acest unul din ultimii împărați la București, eu l-am văzut din balconul apartamentului nostru, care e pe un etaj, cum trecea într-un Ford, că Gheorghiu Dej renunțașe la Ceaika și la Volga și la Pobeda, se ducea la Facultatea de Drept să își primească titlul de Doctor Honoris Causa. Și există o fotogramă superbă pe un număr din Dosarele Istoriei cum Mănescu sărută crucea. Dar eu am văzut asta…
I.V.: Era ministru de Externe atunci.
D.C.: Ministru de Externe. Și au mai fost acolo oameni. Toți am văzut asta uimiți la telejurnal. La jurnalul de actualități. Pe vremea aia lumea nu avea televizor. Deși exista Televiziunea Română din 1957. Da. Doar cu doi ani mai târziu decât Televiziunea Italiană, ca să luăm un termen de comparație, înființată în 1955. Și nimeni nu se eschivează dintre acești fruntași comuniști să sărute crucea. Iar a doua zi, că asta era în 29 septembrie 1964, ziua vizitei Împăratului cu suita lui. A doua zi cine îl urmează pe Aeroportul Băneasa? Gheorghiu Dej și Patriarhul Justinian. Unde se vedea în Rusia sau în Bulgaria o scenă din asta?
I.V.: E adevărat că la țară, consiliile populare, cum erau atunci…
D.C.: Nu, sfaturile…

Mărturie exclusivă. Dan Ciachir: „I-am dorit moartea lui Ceaușescu, m-a bucurat execuția lui și mă bucură în continuare.”

I.V.: Sfaturile populare, primăriile, cum ar veni, organizau în serile în care erau Deniile, organizau tot felul de evenimente, tot felul de povești, mai cu seamă pentru tineri, să îi atragă, să nu meargă la biserică.
D.C.: Cam degeaba. Adică, pe mine, trebuie să o spun, oricât am detestat și am mărturisit acest gest creștinesc, i-am dorit moartea lui Ceaușescu, m-a bucurat execuția lui și mă bucură în continuare. Dar trebuie să recunosc că pe mine, între vârsta de 6 ani și 38, cât aveam la căderea fostului regim, nu m-a oprit nimeni să intru în biserică, fie singur, fie cu mama, să merg la mănăstire.

Vacanță de Paște? Dan Ciachir: „Nu mergi la schi de Paști”

I.V.: Care e cea mai frumoasă amintire dintr-o noapte de Paște, de Înviere, pe care o aveți?
D.C.: Ah, cred că este tot una din București. Tot de la Gorgani. Când la amplificată, deci la sfârșitul anilor ’60, se citește acest text al Sf. Ioan Gură de Aur, și spune „și iudeii au răspândit zvonul că au venit ucenicii și l-au furat…” Eres care până în ziua de azi s-a menținut. Care e textul…
I.V.: Textul în care se zice: „și cei care sunt veniți în ceasul al 13-lea”
D.C.: Nu, nu, ăla e altceva, ține de „bucurați-vă, bucurați-vă”, tot Gură de Aur zice.
I.V.: Tot el. E un text formidabil.
D.C.: E superb, pentru că, ce se întâmplă. Altă inepție. Călătorii de Paști. Păi, călătorie de Paști nu poți să faci decât la Ierusalim, de Înviere. De Paști stai acasă, nu mergi la schi de Paști. Nu știu cum să spun. Comercializarea e foarte vinovată. Nu banul. Banul e o chestie. Comercializarea… iar bucuria Paștelui am înțeles-o și în opoziție cu Paștele făcut în armată, mă rog, chiar am discutat, că eram 8-10 într-un dormitor de termen redus, dar simți înstrăinarea. Primul Paști postcomunist l-am trăit în Malta. Acolo totul se termină la ora 12.00.
I.V.: Ați fost în Malta, una dintre insulele superbe la Mediterana, într-o sărbătoare de Paști, când Paștele Ortodox a coincis cu cel Catolic.
D.C.: Exact!
I.V.: Ați spus că ați simțit ceva cu totul special. De ce?
D.C.: Special a fost la București, pentru că pe aeroportul din Roma, cât am stat venind din Malta, nu aveai sentimentul unui Paște. Când am ajuns la Otopeni, cu toată frica, că de la Roma am venit tot cu un II-14, că alea erau avioanele, și este o bucurie pe care o simți în toată Săptămâna Luminată.

Dan Ciachir: „Să știți că am reușit, ca paranteză, să nu citesc un rând din Marx până în ziua de azi. Pentru mine, Marx e antihrist.”

I.V.: De ce se spune de Paști, ca în nicio altă perioadă din an, trebuie să se facă curățenie? Să facem curat de Paști. Se vorbește despre înnoire.
D.C.: Vedeți, oamenii – să ne gândim la ceea ce comuniștii numeau masă – de fapt, oamenii; atunci ei își împlinesc niște bucurii. Se înnoiesc. Adică își cumpără haine noi, și le dăruiesc între ei. Se vizitează. Am apucat în Calea Rahovei, finii venind la nași, sărutându-le mâna. Cu ploconul. Jumătatea de curcan, sau… astea vin, cum se spune… credeți că dacă ar fi apărut oamenii aceștia care vor să mănânce gândaci, le-ar fi dat cineva atenție în România aia normală, care încă mai era așa. În anii ’60 erau mai mulți în mediul rural, la țară. Atunci se bucura și se bucură poporul, nu elita. Or acestea sunt bucuriile mari care pătrund în popor – vreau să evit tot timpul termenul masă. Să știți că am reușit, ca paranteză, să nu citesc un rând din Marx până în ziua de azi. Pentru mine, Marx e antihrist. Rudă cu… deci acolo e bucuria. În Pușkin, Evgheni Oneghin arată foarte bine momentul acesta, care există și la noi, doar că nu l-a pus pe versuri nimeni; petrec împreună. Egalitatea în sărbătoare, dacă vrei. De aici expresia „de la Vlădică până la Opincă.” Nu legat de Paște. Dar e o expresie foarte frumoasă. Asta e expresia unanimității. Nu e aia de la urne. Oamenii aceia se bucură, e sărbătoarea lor. De asta, fostul regim nu le-a putut împiedica, încât s-a ajuns până acolo că s-a prăznuit Învierea la Cavnic, cum o descrie strălucit Ion Ioanid în Închisoarea noastră cea de toate zilele.

Creștinismul, religie de urbe, practicat la sate?

I.V.: Sunt oamenii mai credincioși la țară, în mediul rural, decât în mediul urban?
D.C.: Nu, nu, aici este un fel de eres. Am întâlnit și la Pr. Stăniloae, Dumnezeu să îl odihnească, convingerea aceasta că oamenii la țară sunt mai credincioși. Să nu uităm un lucru. Creștinismul este religia de cetăți, de orașe, de capitale. Nu de cătune. Că s-a menținut mai mult timp e adevărat. Vedem mult timp că ea poate reînflori oricând. Ce spuneau comuniștii peste tot, și în Bulgaria, și în Rusia: or să mai rămână niște femei în vârstă, dar tinerele generații, de unde? Această judecată pozitivist-reducționistă seamănă foarte mult cu teoriile făcute pe computer. Vă amintiți – sigur, dvs. sunteți foarte tânăr, amintiți-vă de Fukuyama.
I.V.: Nu mai sunt chiar așa de tânăr…
D.C.: Îmi aduc aminte că eram la Mănăstirea Bistrița cu unul dintre foștii miniștrii ai Cultelor și cu un specialist, Ing. Pârscoveanu.
I.V.: La Bistrița de Vâlcea!
D.C.: De Neamț.
I.V.: La Părintele Ciprian Zaharia.
D.C.: El mi-a fost duhovnic 20 de ani. Mi se părea că simt o apăsare, de vreo 75 de ani. „Haide, dom’le, termină, dumneata ești flăcău”. Și aveam 46 de ani.
I.V.: Fix ani pe care îi am eu.
D.C.: Și acum, să ne întoarcem la oile noastre. Bucuria. Dacă nu ai bucuria asta, ouă ciocnite, Hristos a înviat! cozonac, paharul de vin, fără de care sigur că nu se poate; creștinismul e singura religie autentică, dar e religia care consacră vinul ca băutură vitală, nu excesivă. Dar cum să spun. Aceasta e bucuria. Vă dați seama că au fost oamenii aceia la 20 m în pământ să se bucure de Paște, la Cavnic? Poate au fost și prin alte locuri, dar nu s-a consemnat. Nu a scris cineva o carte.

„Dacă vrei, poți”. Dan Ciachir contrazice

I.V.: Sărbătorea Crăciunului a fost periclitată de consumism. Se și spune, luna cadourilor, când e luna Nașterii și a unei mari sărbători. Paștele e mai ferit din acest punct de vedere. Își păstrează un format eminamente spiritual. Totuși, apar discuții, despre Iepuraș, despre tot felul. Credeți că afectează esența sărbătorii sau sunt periculoase?
D.C.: Periculos nu e. Cum să spun, Biserica îi primește pe toți. Și există oamenii care nu merg la biserică decât de Paște și de Crăciun și la o înmormântare. Unii spun tradiție. Nu, tradiția e tradiție, mărturisirea e mărturisire. Tradiția ține de jocuri. Aici se greșește. Ah, că tradiția se împletește cu credința, da. În foarte multe locuri, și mai ales la țară. M-ați întrebat dacă e lumea mai credincioasă. Din experiența mea, mergeam la bunici, într-un sat din Oltenia, superb, nu a avut electricitate până în 1972. Acolo am trăit liniștea ca fenomen fonic. Și în Calea Rahovei sau chiar aici, aș zice că era mult mai credincioasă lumea de la mahala. Acesta e un fel de sămănătorism sau ceva destul de artificial. „Ce buni sunt oamenii de la țară, ce canalii sunt oamenii de la oraș.” Nu este adevărat lucrul acesta. Pentru că, cum să spun, au fost, că atunci am atribui nu oamenilor, nu preotului, nu catehezei, trăirea sărbătorii, ci unor condiții: dacă are pământ în curte e credincios, dacă are asfalt e neglijent sau altele. Nu. Mie mi se pare credința un dar. Se și spune. Nu? Pavarotti avea un dar pe care nu putea să îl egaleze nimeni. În pofida deșartei pretenții protestante, dacă vrei, poți. Cum adică, dacă vrei, poți?

Dan Ciachir: „Nu mai putem trăi cu complexul dacă am fi fost și noi catolici”

I.V.: Ca în reclame așa.
D.C.: Nu, trebuie să ai ceva. Ce se întâmplă? Trebuie să fim ca românii și cu alte nații, mulțumiți că nu mai avem un model, un ceva spre care să ne uităm. Decât înainte. Occidentul e decadența. O spune el însuși. Gânditorii săi… plus, asta începusem să spun, Fukuyama, care a prezis sfârșitul istoriei, că de fapt a ajuns la un progres, după aia și-a cerut scuze, pentru războiul din Ucraina, pentru alte lucruri. Nu mai putem trăi cu complexul „dacă am fi fost și noi catolici”. Păi, să mă ierte Dumnezeu că e sărbătoare, dar poveștile cu pedofilia din Biserica Romano-Catolică sunt ceva de… Inițial, cum bine știți, preoții au fost căsătoriți. Au fost și episcopi căsătoriți. Până la Sinodul IV din Calcedon din 451. Dar principiul prevede faptul să nu risipească averea bisericii. Or, un Patriarh căsătorit, dacă avea doi copii, unul avea Porsche și celălalt Ferrari. Nu. Ce afaceri au fost, cardinalul care îl cheamă exact ca pe …. celebrul Bertone, cardinalul Bertone, care era un papă abil, stătea într-un apartament în centrul Romei de 250000 euro. În același timp, am văzut la Bistrița un tânăr din Bacău venit din SUA care să se spovedească.

Paște comun, pentru ortodocși și catolici? Dan Ciachir: „Nu are niciun efect”

I.V.: Ar fi important ca ortodocșii și catolicii să sărbătorească Paștele în același timp? S-a întâmplat când ați fost dvs. în Malta. S-a mai întâmplat în timp.
D.C.: Da, s-a mai întâmplat. Nu are un efect. Sigur că îi răspunzi unui catolic la Hristos a înviat. ei au avut cu o săptămână înainte de noi. Poți discuta, până când se ajunge la această încercare de prozelitism. Or să nu uităm, unii dintre teologii lor, până mai acum mai puțin de 100 de ani, ne socoteau niște triburi. Nici nu am fi avut în Ortodoxie atributele sfințeniei, ale…
I.V.: Dialogul teologic acum e altfel.
D.C.: E altfel, dar să nu uităm că dacă unul ți-a zis ceva acum 20 de ani, încerci să uiți, dar totuși rămâne. Aș zice că altceva e important. Ca biserică să ne preocupe credincioșii noștri. Nu dacă sărbătorim, ce, facem la excursie la Ravenna împreună? Nu.
I.V.: La San Vitale, acolo…
D.C.: Nu prea văd.

Creștinul de la slujba de Înviere: de ce majoritatea pleacă acasă imediat după ce iau lumină?

I.V.: Vorbim de credincioșii noștri, de ce foarte mulți dintre cei care merg în noaptea de Înviere la Biserică pleacă acasă după momentul din afara bisericii? Când zice preotul „Veniți de luați lumină”. Nu mai rămân până la momentul esențial care e Sf. Liturghie.
D.C.: Cu Utrenia, apoi Sf. Liturghie…
I.V.: Sfânta Euharistie…
D.C.: Vedeți ce se întâmplă. Omul care vine și stă numai sfertul acela de oră.
I.V.: Care e și transmis de televiziuni în general.
D.C.: Nu are nicio legătură. Toată Liturghia e transmisă de televiziune. Au fost niște discuții, când nu era televiziune, ci Radio, dacă să se transmită sau nu. Omul acela, față de cel care nu intră în Biserică, are calitățile lui, și posibilitățile lui către o deschidere. Un om se apropie de biserică atunci când are o chemare, o pornire din interior. Și sigur că el poate fi și prostit de vrăjmașul sau, mai știu eu, preoții ăștia. Domnule, noi nu credem în preoți. Noi credem în Dumnezeu. Plus că într-o împrejurare au făcut o Epistolă către erezia de la Vladimirești, că era o erezie, acolo, la Maica Veronica, câțiva duhovnici de seamă. Părintele Cleopa, Arsenie Papacioc… Haideți să vă spun un lucru, eu pot să contest un preot în momentul în care el alunecă spre erezie, falsifică dogma. Nu că l-a văzut unul cu Coana Leana în zăvoi. Pentru că pentru asta îl judecă Dumnezeu. În momentul în care a făcut o mărturisire, să zicem, cum erau severienii, sau atunci, da. Și asta o spun niște mari duhovnici. Un prieten al meu, stareț al unei mănăstiri importante, pe când era student, sau elev, la seminar, s-a dus în vacanță. Că și atunci era vacanță de Paște. Și s-a întâmplat următorul lucru. În Săptămâna Mare! Preotul a fost prins cu învățătoarea în flagrant.
I.V.: Școala altfel…
D.C.: Școala altfel…Și atunci el le-a spus: „Fraților, nu mai pot să vă slujesc Învierea”. Nu, Părinte, Păcatul dumitale asupra noastră. Iată că niște oameni de la țară știau mai multă teologie decât intelectualul care spune „lasă, că îi știu eu pe ăștia”. Țăranul ăla de la Băbeni… Au mers și miturile cu securitatea… până în ’65, îmi spunea profesorul Troncotă, chiar într-o emisiune publică, acum 10, 15 ani, pe care îl prețuiesc mult, ca și pe doamna Betea, nu a găsit document cu preoți care să toarne spovedaniile. Dar erau consecințe ale zvonurilor. Aici se vede prostia omenească de fapt. La omul care primește orice, zvonuri oricât de tâmpite. Aici Caragiale! Când au aruncat podul de la Cernavodă în aer, plin de…
I.V.: Orson Welles cu extratereștri…
D.C.: Treaba asta nu mi-a plăcut niciodată.
I.V.: La Radio era.
D.C.: Două lucruri mi-au plăcut din tehnică. Automobile și mașina de scris. Restul nu mă pricep, că de 50 de ani scriu la mașină.

Duhovnicul, mai important ca predicatorul

I.V.: Foarte important, nu doar în noaptea de Înviere, ci în oricare duminică, e cuvântul bisericii, predica. Din ce ați ascultat, dintr-o experiență bogată pe care o aveți, pe cine considerați cel mai mare predicator, cine v-a impresionat cel mai mult?
D.C.: M-a impresionat Părintele Băbuș. Acum vreo doi-trei ani, când a vorbit despre Fiul Risipitor. Temă arhidesfășurată. A spus un lucru nemaipomenit. Eu cred că fiul risipitor a plecat din casa aia unde totul era în rânduială, și plictisit de atâta rânduială. Și atunci, mi-am adus aminte de propria mea tinerețe. Am crezut tot timpul în Dumnezeu. Dar dorința asta de deschidere, de a vedea, de a cunoaște… era și regimul! Ăsta e un lucru care mi-a părut nespus. Predica, pe de o parte, e foarte folositoare, pe de alta e și periculoasă. Am auzit preoți invocându-l pe Heidegger, să vadă oamenii de cultură și sigur că asta… vorba unui articol al lui Călinescu, care respecta preotul, are niște pasaje, s-a dus la biserică, predica Nichifor Crainic, și o bătrână a făcut cruce la cuvântul „universalitate”. Sunt foarte multe lucruri. Eu cred că mai important e duhovnicul decât predicatorul. Dar, dar, spunea domnul Paleologu, Dumnezeu să îl odihnească, era un credincios, și mi-a fost un mentor în sensul propriu al cuvântului. L-am și convins și a dat un articol în Renașterea de la Cluj intitulat „Părintele Stăniloae mi-a luat solzii de pe ochi”. Cu prilejul unei predici, nu mai știu care era subiectul. Dar să te duci la o biserică, fiindcă predică nu mai știu cine, pare tot o modă ca ăla care… știți, niciodată nu citesc un scriitor, pe Borges mulți ani nu l-am citit pentru că era în vogă. Sigur că oamenii repetă sau cei care vor să fie. În timpul comunismului a venit un tânăr care mă cunoștea și mi-a zis: „Spune-mi ceva de Mircea Eliade. Tradusese multe fragmente din convorbirile lui cu Henri Rocquet. Cristoiu a dat drumul la câteva fragmente, îi sunt îndatorat pentru multe lucruri.

Ciachir despre creștinarea lui Depardieu

I.V.: Înainte de Revoluție, trebuie să spunem acest lucru.
D.C.: Înainte, înainte!
I.V.: Volumul a apărut la noi după Revoluție.
D.C.: Da, eu l-am citit, îl aveam în franceză.
I.V.: A apărut după aceea, în 1992, 1993.
D.C.: Da, da, tradus de dna Doina Cornea, Dumnezeu să o ierte. Eu l-am citit în franceză. De la Nae Ionescu știu asta, nu mergi la mâna a doua, dacă știi limba. Dacă era în engleză sigur că îl citeam în românește. Dar a apărut în franceză. Bine, acolo este o chestie, într-o carte cumplit de frumoasă… Rocquet îl întreabă: „Dvs. ce biserică mărturisiți?” „Nu pot, eu sunt specialist”. E ca și cum m-ar invita cineva să îi vizitez crama și aș întreba: „Dumneata, proprietarul, ce bei? Ottonel, aligote?” „Nu, că eu sunt proprietarul”. Cam așa ar veni. „Nu pot să influențez”. Ce se întâmplă? Sigur că, uite, pe Gérard Depardieu l-au adus la ortodoxie citind. Marele actor! Și pentru că acea, nu știu, nu mai țin minte ce culegere, una care chiar făcea apologia mănăstirilor din Basarabia, din epoca interbelică, da, da, și a trecut la Ortodoxie. Fiind foarte solid a trebuit să ia un butoi ca să îl boteze. Nu știu ce cadă imensă, că nu încăpea…

De ce spune Steinhardt că Hristos e un boier?

I.V.: De ce spune Nicolae Steinhardt „Hristos e un boier?” S-a arătat lumii ca un boier.
D.C.: Asta este! Asta arată cât de bine cunoaște Steinhardt nu numai limba română, ci spiritul limbii române. Da, pentru că boierul e acela care dăruiește, nu se tocmește. Gestul de boier nu e neapărat material. Te și iartă, te trimite, asta în secolul XIX, să stai la Paris, stai într-o cămăruță ca să faci o facultate; ăsta era boierul. Boierul nu e ăla care joacă pocker pe cocoșei și cere la o chintă douăzeci de ludovici. Și apropo de asta, că mi-am adus aminte textul care apare în DC News. Străbunicul lui Cioran, Coman Cioran, i-a dat lui Șaguna 16000 de monezi, de florini de aur, ca să cumpere, să facă sediul Episcopiei Ortodoxe Române la Sibiu, că erau la țară până atunci, la Rășinari. Iar ăsta, Steinhardt, da, recomand o carte recentă, a scriitorului Cassian Maria Spiridon, Despre fericirile lui Steinhardt. Foarte frumoasă! Primele 50 de pagini sunt două capitole de roman. Atât de vii sunt redate momentele în care el refuză orice colaborare cu organele, dar mai ales, cum se numește, în creștinarea lui la Jilava. Apoi e un comentariu foarte frumos la Parabola Fiului Risipitor, de care vorbeam. Mai e ceva care dăunează. Preoți care vor să aducă la zi, adică să facă un fel de aggiornamento, mai mult involuntar. Și încep să vorbească de internet, de cutare. Cum să spun, pe mine mă interesează de ce au fost uciși pruncii de Nicomidia, tema zilei. Asta deja că o dăm spre protestantism, spre moralizare. Omul obișnuit știe și el ce se proiectează. Aici e de altfel și această mare nenorocire. Cu cât sunt mai puțin instruiți, deoarece cultura e cu totul altceva, dar a nu scrie cu trei „i”, vizitii sau geamgii nu e cultură. E instrucție. Și după care nu mai dă școala acum, că dă greieri de mâncat. Și a și apărut o română: „Cri, cri, cri, toamnă gri,/ Nu credeam că într-o zi,/ Oamenii ne vor hali”.
I.V.: Mutația valorilor estetice.
D.C.: Lovinescu al USR.

Învierea, o sărbătoare despre bucurie

I.V.: Care e semnificația intimă, profundă, a Învierii? Dacă ar trebui un singur mesaj pentru cei care ne urmăresc, care ar fi acela? Care e semnificația acestor zile?
D.C.: Tot bucuria. Tot ce spune Ioan Gură de Aur. Dvs. ați pomenit. Cei care ați venit la jumătate, și cei care ați venit în ultimul sfert, bucurați-vă! Nimeni nu e gras. De mâncare e pentru toți. Nu am disprețuit niciodată corelativul material. Adică un ou roșu, un cum să vă spun, o bucată de carne… asta face de fapt Hristos. Aici Steinhardt s-a oprit în mod coerent și original și creator. Stă la masă cu ei. Nu le ține o predică. De aia spune Părintele Rafail Noica. Uite, dacă ar citi un tânăr student sau intelectual, și Celălalt Noica, volumul alcătuit și editat de Sorin Dumitrescu, dar și Cultura duhului. Ar fi, cum să vă spun… întotdeauna trebuie căutați teologii care nu fac teoria chibritului și arată că au citit cutare Codex bizantin care de fapt e citit în franțuzește sau în engleză, se va vedea până la urmă, și de care vorbesc, cum să spun, din inimă, dintr-o normalitate. Asta e bucuria și hai să mai bem un pahar de vin, să mai luăm un cozonac, un ou roșu, astea sunt corelative. Nu se poate fără. Asta aș zice.
I.V.: Bucurați-vă, vă îndemn și eu pe cei care ne priviți în această zi, bucuria ca stare de normalitate, cum spunea invitatul meu, scriitorul Dan Ciachir. Mulțumesc mult pentru acest dialog și vă mai invit la podcastul meu.
D.C.: Vă mulțumesc, că sunt lucruri de discutat! Ar trebui odată să vorbim despre ce a însemnat continuitatea Bisericii, că a existat deplină, în comunism, dar nu a avut-o monarhia, din păcate. Dar Dumnezeu i-a dat Bisericii sale continuitate.
I.V.: Mulțumesc pentru prezență!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Babel FAST 2023: Program Ziua a V-a, miercuri – 7 iunie

Publicat

pe

În cea de-a V-a zi a Festivalului Artelor Spectacolului Babel FAST 2023, miercuri – 7 iunie, vor fi evenimente în Piața Mihai Viteazul (ora 20:30), la Casa de Cultură a Sindicatelor (19:30), Cinematograful Independența (20:30) și, evident, la sediul Teatrului Tony Bulandra Târgovişte – în Sala Mare, în Sala Oglinzilor și în Foaier.

Program Babel FAST 2023 – Ziua a V-a, miercuri – 7 iunie

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Avangarda, cu Ionuț Vulpescu. Invitat Dan Ciachir

Publicat

pe

de

Un podcast despre secretele lumii literare, despre autori supralicitați și scriitori subestimați dintr-o cultură (aproape) decadentă.

Dan Ciachir revine la podcastul Avangarda, mărturisind ca teolog și scriitor, originile Cronicii sale Ortodoxe de la gazetă, împrejurările în care a lucrat pentru Nicolae Steinhardt, dar și convingerile pentru care Petru Dumitriu ar fi un scriitor peste Marin Preda. În premieră, Dan Ciachir îi povestește fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, ce reacție a avut Tudor Vianu când a auzit că Gheorghe Gheorghiu Dej susține traducerea lui Proust, care erau locurile boemei bucureștene de altă dată, cât costa o baie în piscina luxoasă a Hotelului Lido în timpul comunismului și cât de mari au fost emoțiile pe care le-a trăit fiind invitatul lui Iosif Sava la emisiunea sa. Un podcast al evocărilor și al arbitrării capodoperelor culturii interbelice, din timpuri în care tirajele de 5000 de exemplare erau o banalitate pentru deceniile trecute.

Interviul integral poate fi ascultat accesând link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=3buVHlUXr28

De la „Intelectualii și biserica” la „Cronica ortodoxă” din gazetă. De unde a avut Dan Ciachir ideea care a dus la 600 de cronici?

Ionuț Vulpescu: Bună ziua la un nou episod al podcastului meu; îi invit pe toți cei care urmăriți să vă abonați la canalul meu de Youtube, pentru a primi notificări atunci când se încarcă un nou episod. Acum încărcăm un nou episod și mă bucur că a revenit la podcastul meu scriitorul, teologul și publicistul Dan Ciachir. Domnule Ciachir, mulțumesc mult că ați acceptat din nou invitația mea.
Dan Ciachir: Cu aceeași plăcere, de data trecută.
I.V.: Continuăm discuția pe care am avut-o de Paști. Îmi amintesc cu mare plăcere, vă citeam și urmăream în revista Cuvântul, prin „Cronica Ortodoxă”. Cum a apărut ideea unei cronici ortodoxe într-o gazetă?
D.C.: Stăteam cu Radu G. Țeposu, Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească. Și cu Ioan Buduca. La mine, la un pahar de vin bisericesc și cu o gustare. Și le-am spus: eu am făcut și un soi de critică literară, cronici, recenzii, chiar și exegeză. Era evident că o să cadă regimul. Asta se petrecea prin octombrie 1989. „După ce o să cadă, și evident că o să cadă, vom face o revistă; pe mine nu mă mai interesează decât să țin o cronică ortodoxă.” Titlul nu este al lui Nae Ionescu, ci al lui Gheorghe Racoveanu și al lui Eliade, dat articolelor teologice pe care Nae Ionescu le publicase în Cuvântul. Apoi au fost incluse în antologia din 1937, al cărei făurar a fost Profesorul Alexandru Rosetti. I-a spus lui Mircea Eliade: „Bun, dacă ați scris… și eu știu articolele profesorului tău, foarte interesante… hai să facem o carte!” Prima, cum bine știți, este „Cronica ortodoxă”, dar el nu a avut niciodată o rubrică în Cuvântul. Rubrica lui Nae Ionescu se numea „Duminica”. Asta era în octombrie 1989. Pe 31 ianuarie 1990 apărea prima cronică ortodoxă în Cuvântul. Se numea „Intelectualii și Biserica”.
I.V.: Câți ani ați făcut această cronică?
D.C.: Am făcut-o patru ani săptămânal și încă 8 ani lunar. Număr de număr.
I.V.: Câte texte s-au adunat?
D.C.: Păi, antologia, și nu le-am băgat pe toate, 520… vreo 600!

Dan Ciachir, departe de senzațional? „Nu am fost adeptul omului care face lumea să explodeze!”

I.V.: Deci vreo 600 de cronici ortodoxe. Într-o perioadă în care, trebuie să spunem asta, presa avea o influență extraordinară. Erau tiraje încă foarte mari, difuzarea extraordinară. Vă amintiți o cronică menită să zgâlțâie, una care a creat, dacă nu un seism, măcar rumoare în zona Bisericii?
D.C.: Au fost mai multe. Pe de altă parte eu nu am fost niciodată adeptul omului care face lumea să explodeze.

Ce înseamnă „Tramvaiul patriarhilor”?

I.V.: Omul revoltat.
D.C.: Omul revoltat al lui Camus, da! Au fost. Eu mai mult țin minte cronicile care au plăcut unor oameni cultivați. De pildă, un text mai lung, numit Demonologie. Explicam, plecam de la Loyola, exercițiile lui spirituale. Așa, sigur, au fost unele în care povesteam că Patriarhul Serbiei mergea să o vadă pe sora lui după trup în noul Belgrad, mergea cu troleibuzul, sau cu tramvaiul. Sigur, au fost unii, care au publicat niște note: „Tramvaiul patriarhilor.” O chestie din asta. Sfârșitul era: „Poate pun sinodalii noștri mână de la mână să îi ia un buick”.

Traducătorul lui Pavese, devenit cronicar ortodox. Dan Ciachir: „Am început să am un interes față de Biserică”

I.V.: Dar cum ați ajuns la ideea asta, cum ați ajuns să faceți cronică ortodoxă, eseu creștin? Care a fost momentul care v-a determinat? Dvs. ați făcut litere. Și cu specializarea italiană. Ați și tradus din literatura italiană Ungaretti, Pavese. Cum ați ajuns să fiți un cronicar ortodox?
D.C.: Am început să am un interes față de Biserică. Una era mersul la Biserică, nu am mers, nu am fost creștin să meargă duminică de duminică, dar mergeam. Și atunci am încercat cu Filocalia. Și am avut șansa că între oamenii pe care îi cunoșteam exista unul care știa și Teologie, că făcuse Teologia, și cultură laică. Dan Zamfirescu. Avea o bibliotecă laică monstruoasă, cred că cea mai bună din București, dacă nu din România.

„Nu iei un pahar de vin cu noi?” Cum l-a cunoscut Dan Ciachir pe Dan Zamfirescu?

I.V.: Peste a profesorului Virgil Cândea?
D.C.: Nu am văzut-o, am fost foarte măgulit să aud că m-a recomandat, de pildă, să vorbesc despre Paisie Velicicovschi.
I.V.: Virgil Cândea a fost specialist în Paisie Velicicovschi.
D.C.: Da, exact! Era un boier, l-am cunoscut inițial la o masă la Preasfințitul Gherasim al Vâlcei, și ulterior am stat de vorbă, era ziua lui Radu G. Țeposu. Care pica întotdeauna, ca a soției mele, în Săptămâna Mare. Dar a fost o dată când a picat imediat după și la Casa Oamenilor de Știință l-am salutat. „Domnule Ciachir, nu iei un pahar de vin cu noi?” Și am rămas la masa lor, am stat cu mare plăcere de vorbă. L-am citit. De fapt, prima oară, am și scris într-o evocare, l-am citit la 20 de ani. El a întocmit acel volum de Opere minore în 1971. Și era cunoscător de italiană, de istoria religiei.

Dan Ciachir: „Îmi trebuia un mentor!”

I.V.: Un mare cărturar, un cărturar adevărat, și cu o bibliotecă, într-adevăr, impresionantă. Eu am avut șansa să o văd și pe a domnului Academician Cândea, și pe a domnului Zamfirescu, și sunt, într-adevăr, miraculoase. Deci profesorul Dan Zamfirescu este cel care cumva v-a dus spre tărâmul acesta al teologiei.
D.C.: Nu m-a dus, eu veneam spre el. Și îmi trebuia un consultant, că vorbirăm de Dante și de domnul Cândea și de Opere Minore, îmi trebuia un Signoretto Maestro, adică un mentor. Pe latura asta, mi-a fost mentor și pe Cioran, Nae, Mircea Eliade. Găseai la el orice în bibliotecă. Atunci tot el m-a prezentat Părintelui Stăniloae. Țin minte, și acum mă gândesc, că am lansat atunci un titlu, poezia Lidiei Stăniloae. Într-o revistă cu tiraj foarte mare, unde țineam cronică literară.
I.V.: La revista Săptămâna.
D.C.: Da! Dacă mi-a arătat simpatie Părintele Stăniloae, am scris, cu concursul lui Cristoiu, un spațiu de trei pagini… În Suplimentul Scânteii.
I.V.: Înainte de Revoluție colaborați la celebrul SLAST.
D.C.: Păi dar nu a mai fost după aceea.

Țuțea: „Mă, eu te omor pe tine, ne-ai băgat pe toți acolo, toată dreapta românească!”

I.V.: Din Scânteia Tineretului, și aveați cronică literară la Săptămâna condusă de Eugen Barbu.
D.C.: Până în 1982. Apoi am renunțat. În 1982 în toamnă am încetat să mai scriu. La Cristoiu am scris până aproape de căderea regimului, deși au vrut să îmi interzică, apoi nu știu cum s-a reluat după 3-4 ani, că erau Cioran, Eliade, în Scânteia Tineretului, și acum am verificat, că vorba aia, memoria, am pomenit pe Nae Ionescu, pozitiv, că așa, să-l înjure toată lumea… Tot în redacția suplimentului Scânteii Tineretului, la Cristoiu, m-am întâlnit după aceea cu Țuțea: „Mă, eu te omor pe tine, ne-ai băgat pe toți acolo, toată dreapta românească!” Și era – dăduse un interviu în Orizont, domnul Șora, Dumnezeu să îl odihnească, și l-am pomenit pe Nae, că a fost profesorul lui. Și, cum să spun, acest om dacă și-ar fi scris memoriile… La un moment dat, am avut o rubrică, la o emisiune, m-a convins un publicist de acolo, și el teolog, Cătălin Chirilă, și mă pregătisem prin colegul și prietenul meu, Tudorel Urian, foarte apropiat de domnul Șora, să vină să discutăm despre conferința lui Sartre, ținută în 1945 la Paris, în care definea existențialismul ca nou umanism. Și când ne-a povestit câtă lume putea să fie, eu nu am intrat în sală, erau difuzoare, și am stat pe margine și dacă și-ar fi scris niște memorii dl. Șora, ar fi fost…
I.V.: Pentru că am vorbit de colaborările de la Săptămâna, de la Suplimentul, coordonat de Ion Cristoiu…
D.C.: Condus.
I.V.: Condus! Cum era, ce facem cu perioada de dinainte de 1989? Pentru că foarte mulți par să arunce așa, să spună că tot ce a fost, a fost rău. Ce s-a întâmplat în cultură în perioada ’45-’89?
D.C.: E foarte greu să discutăm.

De unde vine vorba: „Vreau, iubiți tovarăși,/Să muncesc și eu,/La turnătorie/Mă visez mereu!”?

I.V.: Sigur, e o perioadă foarte lungă.
D.C.: Nu, în primul rând cultural au fost niște epoci să spunem benefice și malefice. Gândiți-vă la perioada terorii. Perioada terorii este denumită perioada anilor 1948-1953, ultimii cinci ai de viață ai lui Stalin. Lucrurile păreau destul de așezate cu înțelegerea de la Yalta până când a apărut Planul Marshall. Care era – chiar am citit cartea unui istoric american foarte documentat – și Stalin a crezut că mai ciupește niște bani cu ocazia asta, să intre și el. Gheorghiu Dej a fost de acord cu Planul Marshall – lucru arătat de Stelian Tănase, care pe latura asta e un specialist istoriografic. Nu mai apare nici o carte până în 1953 care să poată fi numită carte de literatură. E epoca „Clipă stai,/ Oprește-ți zborul,/ Se sfărâmă compresorul”, la radio se cânta: „Într-o zi o fată/Rumenă-n obraji/A venit și zise/Cu dulceață-n glas:/Vreau, iubiți tovarăși,/Să muncesc și eu,/La turnătorie/Mă visez mereu!”
I.V.: Perioada proletcultistă.
D.C.: Da, refrenul: „Aurica, turnătoarea” sau catrenul lui Mihai Beniuc, care e un sinistru stalinist. „Pe unde trec, pe unde mă duc/Lumea se întoarce, șoptește:/Acesta e poetul M. Beniuc/ Care știe 7 limbi. Și rusește!” Vă dați seama! Prima carte care apare e Bietul Ioanide, care însă e oprită, pentru că i s-a părut lui Gheorghiu Dej că face apologia legionarilor. După aceea a apărut o altă…
I.V.: Călinescu a fost pus să o rescrie, practic.
D.C.: O altă parte. Numai o parte. Era cu adevărat un roman. În perioada de după moartea lui Stalin, urmează o perioadă de mare deschidere. Atunci apare, în 1956, mica publicitate, în România liberă.

De ce susține Dan Ciachir că a citit Proust din snobism tineresc?

I.V.: În 1956.
D.C.: ’56, da. Atunci a apărut un articol că au fost prinși niște invertiți. Și aici spune, adică mă confirmă Barbu Cioculescu, nepotul lui Radu Cioculescu, fratele istoricului literar, Șerban Cioculescu. Și spune că i-a uimit Gheorghiu Dej la o sindrofie pe niște intelectuali când a început să le vorbească despre Proust. Deci nu Balzac, Stendhal, ci Proust. Și ce se întâmplase. Dacă nu aveam temei la catastif, ca să folosesc o expresie a lui Caragiale, ca în epoca’ 45, când a apărut Proust. Apar primele două volume din traducere ale lui Barbu Cioculescu, și trebuiau și următoarele, adică Swan și La umbra fetelor în floare. Când m-am îmbolnăvit de hepatită, am luat, sigur, din snobism tineresc, primele două volume din Proust, din „Biblioteca pentru toți”, 100000 de exemplare. Și a fost un mare noroc pentru mine. La vârsta aceea, când ești plastic, ești asimilabil, nu am citit decât Proust, trei săptămâni, cât a durat hepatita, nu stăteai două zile… Țin minte pe marele medic și profesor Fanci, când a venit, era foarte plăcut, părintește, a luat una din cărți, erau pe noptieră, și odată i s-au răsucit ochii. „Dumneata citești Proust?” „Da, domnule profesor!” De parcă aș fi citit Urzica sau nu știu ce altă…
I.V.: Era în vogă în mediile culturale și intelectuale românești.
D.C.: Am avut acest lucru. Mai ales că îl citează și Părintele Stăniloae în Filocalia, la Avva Dorothei, mi se pare, că În căutarea timpului pierdut, nu trebuie să fie căutarea unor noi prilejuri, ci un prilej de pocăință. Când am arătat domnului Paleologu, nu îi venea să creadă. „Uite…”
I.V.: Pentru că l-ați pomenit pe Nicolae Steinhardt, are o interpretare foarte originală, extrem de interesantă, și a lui Caragiale, a Scrisorii pierdute. Cred că ar fi interesantă pentru cei care ne urmăresc. Cartea Împărtășirii.
D.C.: Cartea a fost trimisă sub pseudonimul Niculescu la Europa Liberă.

De ce și-a anulat Dan Ciachir o deplasare pentru Petru Dumitriu?

I.V.: Ce zice Nicolae Steinhardt față de interpretările celelalte? De pildă, Șerban Cioculescu, și el e unul dintre exegeții importanți ai lui Caragiale.
D.C.: Iar fiul său, Barbu Cioculescu, este cel mai mare exeget al lui Matei Caragiale. Pentru mine, Matei e… Scria foarte frumos! Dan C. Mihăilescu a avut un argument, într-un articol mai lung, că cei trei mari autori pentru mine sunt Proust… Eu văd În căutarea timpului pierdut ca pe un concert, e atât de muzicală această carte! Lampedusa și Petru Dumitriu, care e cel mai bun scriitor pentru mine. Cronica de familie e și o carte de istorie, nu numai o strălucită cronică de familie, o trilogie. Mi-a telefonat domnul Aurel Rău, a existat numărul din septembrie, din Steaua, din Septembrie 1990, consacrat exclusiv lui Petru Dumitriu, și mi-a dat telefon. Până atunci nu scrisesem, aș fi dorit. Dar Steaua și Secolul XX, erau două reviste… Și mi-a spus: „Uite, domnule Ciachir, care anterior, îmi publicase, în trei numere de Steaua, cam 20 de pagini fiecare, gânduri despre Nae Ionescu, nu vrei să mai faci?” „Cum? Petre Dumitriu?!” Trebuia să plec în provincie, pe căldura aia, nu am mai plecat. Am scris „Petre Dumitriu, între trufie și pocăință”. Și m-a sunat, Aurel Rău punea de obicei un redactor să sune, și mi-a spus: „Uite, domnule Ciachir, dumneata nu ai de unde să știi, ești mai tânăr. Ultima noapte în România, Petru Dumitriu, când a plecat cu soția lui, cu Irina Medrea, că le-au dat un buick – el nu conducea, ea conducea – au dormit-o la mine. Și acum sigur, când i-am trimis revistele, m-a sunat, mi-a spus, m-a întrebat cine e Dan Ciachir. I-am spus că un tânăr eseist. I-am zis: „Spune-i acelui tânăr că ce a scris el mi-a plăcut cel mai mult din revista ta!” Vă dați seama, o satisfacție…

Cine este scriitorul român cu o soție mai mare cu 24 de ani decât el?

I.V.: Este Henriette Yvone Stahl implicată cumva, știți că au fost discuții aici că o parte din ce a scris Petre Dumitriu…
D.C.: Nu, nu, nu, a și recunoscut ulterior că a pus-o Securitatea. De fapt, au fost de o cruzime… I-au arestat părinții, sora, pe Henriette Yvone Stahl care nu mai era de mult soția lui și care era cu 24 de ani mai mare decât el.
I.V.: Deci se poate și invers.
D.C.: Da, da, da… iar marea lui iubire a fost o cucoană, gazetar de succes în domeniul filmului, care mai trăiește, iar în carte apare cu numele Doina Zevedei. Profesorul Răzvan Theodorescu spunea, Dumnezeu să îl odihnească…

Ghe. Gh. Dej. „Domnilor – că nu le spunea tovarăși – eu l-aș publica și pe Proust!” Dan Ciachir: „Vianu a scăpat paharul de apă minerală când a auzit”

I.V.: O pierdere uriașă pentru cultura românească…
D.C.: Da. El recitea o dată pe an Cronica de familie. L-a întrebat cineva: „Domnule profesor, care credeți că este scriitorul care ne reprezintă?” „Eh, o să spună Caragiale. Că doar nu o să spună Petru Dumitriu”, dar a spus Petru Dumitriu. Ei, și atunci, asta s-a întâmplat. Erau Tudor Vianu, Călinescu, Perpessicius, și la un moment dat, spre deosebire de Ceaușescu, Dej era un om respectuos cu intelectualii și cu Biserica, a spus: „Domnilor – că nu le spunea tovarăși – eu l-aș publica și pe Proust!” Era în perioada aia de deschidere. Și atunci se aude un pac! Tudor Vianu scăpase paharul de apă minerală, când l-a auzit pe Dej vorbind despre Proust.
I.V.: Că l-am pomenit mai devreme pe Steinhardt. Steinhardt ca și Proust… Este o ediție din Craii de Curtea Veche, din 1945 cred…
D.C.: Vă spun și tirajul: 446 de exemplare.
I.V.: Cu ilustrațiile lui Tomaziu.
D.C.: Exact!
I.V.: Este splendidă, absolut formidabilă!
D.C.: Și Pavel Chihaia, care este autorul unui mare roman – Blocada, el a fost, îmi spunea cineva, Petru Dumitriu pe el îl considera adevăratul emul. „Uite, de ăsta îi era frică!” Am scris un articol la Dan C. Mihăilescu, despre Blocada, intitulată „O carte.” Atât de mult i-a plăcut lui Chihaia, de la care am, cred, vreo 20-30 de scrisori.

Trafic de cărți în perioada comunistă? Cine alimenta elita bucureșteană cu cărți aduse chiar și din străinătate?

I.V.: De unde vă luați, de unde vă cumpărați cărțile înainte de 1989?
D.C.: Le cumpăram de la librărie. De obicei Dan Zamfirescu, Popa Zamfirescu, cum i se spunea în mediile noastre, că făcuse teologia, el lua, cum să vă spun, în cantități… nu lua niciodată mai puțin de zece exemplare, sau douăzeci, și atunci le găseam la el și le și știam. Și așa se ajunge la un anticar.

200,000 de lei, lui Radu Sterescu, în plin comunism, pentru cărți prohibite?

I.V.: Trebuie să evocăm o figură, extrem de interesantă, a lui Radu Sterescu.
D.C.: Radu Sterescu a fost un anticar clandestin. A făcut și închisoare pentru asta. Găseai la el orice, interzis sau nu, sau dacă nu găseai, îți făcea rost, într-o săptămână, în zece zile. Și știu un scriitor care i-a dat 200,000 de lei, a cumpărat cărți de la el, se documenta pentru un roman. Era el însuși un om foarte cultivat. Locuia – am intrat în casa aceea cu etaj, pentru că stătea acolo un prozator, Alexandru Monciu Sudinschi, un prozator de care s-a auzit foarte bine, cu care eram prieten.
I.V.: A făcut Filosofie.
D.C.: Da. Lângă restaurantul Ovidiu. Deci acum e Bd. Mihalache, era Bd. 1 mai. La două case de el a stat, după ce a pierdut totul, Gogu Rădulescu. Dar eu nu am mai apucat perioada aceea, ’89-’90. Și acum regret că nu am dat 500 de lei, care era o sumă prin anii ’75-’78, pe Caragiale, Opera completă, începută ediția de Zarifopol, și pe urmă continuată de Cioculescu. Murise între timp Paul Zarifopol. Superb!
I.V.: Dar cum de avea Radu Sterescu toate aceste cărți?
D.C.: Asta nu se poate ști și nu îl întreba nimeni, nu interesa pe nimeni de unde le procura. Îi interesa să le aibă, și Y compris, cum ar zice franțuzul, din străinătate. Cred că l-au și tolerat o perioadă, dar avea un renume, era un om cultivat, care știa, se pricepea. A mai fost alt anticariat, nu Negruț, imediat o să vă spun, exact la Curtea Veche, unde acum se restaurează, ați văzut că e o pasarelă, ei, e un parter, al unei clădiri mai înguste, parter și etaj, un om care avea, prăvălia poate că era chiar de stat, că nu puteai să ții anticariat particular după 1959. Nu puteai orice negoț particular să faci. După aceea au venit mandatarii. Și au deschis o altă epocă. Dar acest – acum nu îmi vine, în -uț, tot așa, un om care se pricepe, dar era în relații cordiale cu mulți scriitori. Acolo era frecventat și de Dan Zamfirescu.

Dan Ciachir, plătit de Nicolae Steinhardt, cu mai mult decât prețul unei perechi de pantofi de lux?

I.V.: În ultimii ani ați scris mai multe volume. Avem aici câteva dintre ele, nu le vom prezenta, dar multe dintre întrebările mele pleacă din ce am citit. Sunt amintiri, sunt evocări, cum ați spune dvs, de memorialist.
D.C.: Memorialistul se plasează pe el în prim plan. Or eu sunt – evoc prilejul în care – l-am cunoscut, uite, apropo de Steinhardt, că voiam să vă spun. La un moment dat, eu nu am intrat la facultate de prima dată, și nu știu cum, printr-un noroc dumnezeiesc, nu m-au luat la armată, că recrutau. Aș fi făcut nu șase luni, cum aș fi făcut la biblioteca ministerului de război, ci un an și patru luni. Eh, și a zis la un moment dat, Alexandru Paleologu: „Dragă, vrei să îmi faci un serviciu? Să îi facem lui Nicu Steinhardt o bibliografie prin ce a publicat în fundațiile regale și în revista economică a lui Gigurtu, care a fost și prim-ministru, a murit în pușcărie, săracul”. M-am dus la Academie. Trebuia să îți dea o revistă sau o publicație, cu o recomandare, ca să poți intra la sala 3, fondul special. Bun! Puteai să îi citești acolo și pe Codreanu, și pe Horia Sima, că aveai …. Bine, pe mine nu asta m-a interesat. Ce-am făcut? Am bătut la mașină lista respectivă, că scriam la mașină acum 50 și ceva de ani părea o blasfemie să scrii poezii la mașină sau… și când i le-am dus domnului Paleologu, mi-a scos un plic: „Uite, asta mi-a lăsat Nicu”, care pentru o muncă de jumătate de zi, 350 de lei, era o sumă decentă, mai mult decât o pereche de pantofi de lux, care erau 320 de lei, din piele, etc. Nu l-am văzut însă niciodată pe Steinhardt față către față, știu că m-a lăudat ulterior, am aflat prin intermediul unui ucenic al lui care i-a ascuns Jurnalul fericirii, a fost și un documentar de televiziune, Părintelui, Dumnezeu să îl odihnească și pe el, Emanuil Rus, starețul Mănăstirii Bixad din Satu Mare. Să mă întorc la întrebarea dvs. Ce se întâmplă, eu am o teorie, că dacă stai la coada mesei, ai timp să vezi, să înregistrezi, dacă ești în capul mesei, nu mai vezi nimic. E solicitant. M-am apropiat de mediile astea literare, eram în clasa a X-a când am debutat cu două poezii într-un săptămânal al Uniunii scriitorilor, pentru care am luat 392 de lei. Era o sumă, cum să vă spun, fiind începător, debutant. Atunci am avut prilejul să cunosc niște oameni, să rețin niște lucruri, și majoritatea erau oameni formați și trăiți în epoca interbelică.

Dan Ciachir, tiraj de 5000 de exemplare

I.V.: Unul din aceste volume se cheamă: „Când moare o epocă”.
D.C.: Acesta e principalul, cel mai corpolent, aș spune. Am făcut 7 ediții succesive, nu un tiraj…. 5-6000 de exemplare. Dar în decursul câtorva ani.

Dan Ciachir, aproape de a lua pastile pentru combaterea emoțiilor din ziua în care a fost invitatul lui Iosif Sava la emisiune?

I.V.: În acel volum e un text, despre evocarea lui Iosif Sava, celebrul realizator de televiziune. Aș vrea să vorbim puțin despre dl. Sava, mai cu seamă că anul acesta sunt 25 de ani de la moartea lui. A murit în 1998.
D.C.: Da! Ce se întâmplă? Se plăteau foarte bine traducerile și un moment poetic de ziua Italiei… iar directorul Televiziunilor Culturale mă simpatiza. Mai ales, ca să nu mai scriu la Săptămâna, căuta să îmi ofere colaborări. Iulius Țundrea, mă admira. Deși așa, la prima vedere, părea rigid, dar mi-a mijlocit să evoc vreo două mănăstiri, dacă nu puneam cuvântul mănăstire, sub titlul de chinovie, lavră… Bun! Începusem să ascult muzică simfonică. Nu am ascultat niciodată rock, pop, ori Țiganii, „Pe Șoseaua Colentina trece Rita cu mașina”, ori Boccherini sau Albinoni – care are o operă foarte vastă, dar e cunoscut numai pentru adagioul acela descoperit prin ’64… Și atunci am scris la Cristoiu un articol despre Iosif Sava. Mi-a spus Iulius Țundrea: „I-a plăcut lui Sava ce ai scris….” Mi-a dat telefonul lui: „Domnule, vreau să îți mulțumesc pentru ce ai scris” – se auzea, de, vorba maică-mii, când am ridicat receptorul mi s-a părut că am deschis televizorul. „Vreau să vă invit la o emisiune la mine” – am luat-o ca pe o formulă de politețe, ca și pe o vizită, mai târziu. Am fost pe 31 iulie și acum rămâne pentru mine, 1983, numai eu cu el. Avea și șase – șapte invitați. Și la asta m-am gândit. Păi dacă…. Și cu actrița remarcabilă, Silvia Popovici, care doar atât, a citit niște poezii, soția lui Maxim Berghianu, ministrul, și după aceea, când am ieșit de acolo, m-a și invitat la ea să bem o cafea. Stăteau în fosta casă Assan, în care stătuse Arghezi, pe lângă Mărțișor îi dăduseră casa asta după ce s-a reconciliat cu regimul. Ei, și a fost într-adevăr de neuitat. A anunțat și problema era că eu nu aveam serviciu. Spusese la programul radio. Programul radio-Tv avea un tiraj de 1800000 de exemplare. Și a doua zi trebuia să merg. „Domnule, am fost întrebat unde lucrați și am răspuns la Scânteia Tineretului” și după aceea: „Bine că s-a tipărit programul de radio”. A fost pentru mine, sub raportul acesta, al expunerii, momentul cel mai important. L-am pomenit și pe Cioran…
I.V.: Ce a făcut el e irepetabil. Operă de popularizare a muzicii… Și autoritatea enormă pe care o avea.
D.C.: Și cum să spun eu, emisiunea de la radio, care avea dimineața trei ore, de la 11 la 2, întâi cu Teodora Albescu, colega lui, care s-a sinucis, și a rămas el singur. Da.
I.V.: Invitații Eutherpei se numea.
D.C.: Întotdeauna îmi aduc aminte de el. Un om de o generozitate… Avea o siguranță de sine, frumoasă, luminoasă, nu arogantă. Și știu că îmi era atât de teamă, că la un moment dat cineva mi-a sugerat, eram și pe vremea aia, ca un fel de pastile care să… Noroc cu o cucoană: „Fii cuminte, vrei să adormi acolo?” Poți să știi ce luai? Două ore.
I.V.: Chiar trei ore la un moment dat.
D.C.: Nu, două ore au fost întotdeauna, la radio.
I.V.: Avea trei ore de discuții.
D.C.: Da, da…

De ce caută Dan Ciachir înregistrarea emisiunii la care a participat cu Alexandru Paleologu?

I.V.: Au apărut unele în volum. Într-adevăr, cu dispariția lui putem spune că s-a stins o epocă.
D.C.: Și mie… nu am reușit să găsesc înregistrarea. Bine, s-au mai pierdut și altele, „Caragiale și ortodoxia” la Credo, nu au mai găsit-o, 75 de minute. Eu cu domnul Paleologu. Interesant era să mă văd cum arătam la 31 de ani, când a avut loc emisiunea.

Caragiale și ortodoxia. „Toți suntem niște stricați!”

I.V.: Spiritul românesc stă sub semnul lui Caragiale sau al lui Eminescu?
D.C.: Al amândurora.
I.V.: Care era ideea din acea emisiune, Caragiale și ortodoxia?
D.C.: Caragiale și ortodoxia… era ideea că I.L. Caragiale a fost un om apropiat de Biserică și respectuos față de Biserică și că personajele lui Caragiale sunt adânc ancorate – nu îmi place expresia asta – introduse la modul normal în Ortodoxie și în Biserică. Păi, Chiriac îi spune lui Jupân Dumitrache: „Ăsta, care e de-al Ciocoilor, adică conservator, ei erau liberali, i-am spus: de ce nu mi-ai venit la exercițiu?” „Nu am putut, domnule sergent, am fost bolnav, de aia a venit Părintele Cutare, m-a spovedit, m-a împărtășit…” Zița îi spune lui Chiriac a doua zi, merge la biserică, mă rog, cred că nu s-a mai dus după toată tevatura din noaptea aia, sau asta era ideea, și de aia Caragiale… și… eu plecasem de la o schiță a lui superbă, Repausul duminical, unde chefuiesc ăia două zile, și exclamă la un moment dat Caragiale, și exclamă ăla spunând „Uite, un om care se proiecta el, oamenii umblă, au și ei o zi de odihnă.” „Ce odihnă că umblă cutare….” Și se întorc acasă cu picioarele umflate de mers… „Da, dar s-au recreat”. „Ia mai lasă-mă în pace. Știi ce, la urma urmei, toți suntem niște stricați!” Eh, asta e cea mai ortodoxă viziune. Și smerită. „Toți suntem niște stricați”. E superbă. Le recitesc când pot.

Un serial DC News, cu Dan Ciachir

I.V.: Continuați și publicați, în DC News aveți astfel de mărturii, de evocări. Mergeți înainte. Ce perioadă o să abordați în următoarele?
D.C.: E puțin greu, deocamdată vreau să fac un serial la DC News cu memoriile lui Enzo Ferrari. Corelate și cu Alfa Romeo, pe care a salvat-o Mussolini, mi se pare. Toată lumea recunoaște, și îmi place, pentru că sunt niște lucruri, mie mi-au plăcut industriașii… Malaxa a fost pentru mine, v-am spus figura de stil a lui Țuțea. V-am mai spus: „A trimis la înmormântarea lui Nae Ionescu, o coroană de flori înaltă cât o sondă”.
I.V.: În casa lui Malaxa de pe Aleea Alexandru e sediul ICR de azi, care nu mai e înalt ca o sondă.
D.C.: Nu, aia era coroana de flori. Nici nu e o clădire cu gust, dar o dată, ducându-mă să îmi iau banii pe colaborarea de la Lettres Internationale, această superbă revistă, pentru că nu știu ce se vopsea, se zugrăvea, a trebuit să o iau prin altă parte, prin stânga, și atunci am recunoscut elementele pe care le descrie Petre Dumitriu la casa lui Nae.

Primele doamne, altfel: Patricia Nixon cu Elena Ceaușescu la ceai pe strada cea mai luxoasă a Bucureștiului?

I.V.: Care e locul din București care vă fascinează?
D.C.: Ei, sunt mai multe, dar tot șoseaua…. tot ce începe la Piața Victoriei și se termină la poalele restaurantului Pescăruș. Și chiar mai departe. Din păcate, s-au stricat. A fost restaurantul Barca, s-a făcut o chestie kitsch. Acolo l-am văzut pe Nixon trecând, oprindu-se în 1969 și făcând o baie de mulțime, perioadă, răstimp de fapt, că a fost o zi și jumătate, pentru prima și ultima dată, în ziare, inclusiv în Scânteia, Elena Ceaușescu era numită doamna Ceaușescu. Doamna Elena Ceaușescu și doamna Patricia Nixon au vizitat o școală populară, au luat un ceai, a fost perioada cea mai mare…
I.V.: De liberalizare, după aceea au devenit tovarăși.
D.C.: Da. A redevenit, că fusese. Și partea asta, cum să vă spun, păcat că au stricat Pescărușul și mai este un loc emblematic, la Băneasa, în Casa Alba. E al doilea, Pescărușul, proiectat de arhitectul Horia Creangă, mare arhitect ca și Octav Doicescu, cel care a proiectat ca pe un parter de locuință din Muscel, jos era pivnița, iar în cazul restaurantului este crama. Era unul din restaurantele preferate ale lui Dej, căruia, citeam toți la doamna Lavinia Betea, îi plăcea să trăiască atmosfera de local, nu dădea agenții, ceilalți clienți afară din restaurant, nu? Și era, de trei ori întreba dacă s-au lăsat bacșișurile cuvenite.

Cine este comunistul a cărui franceză vorbită l-a impresionat pe Dan Ciachir?

I.V.: Pentru că vorbim de restaurante celebre, unde s-au luat decizii…. Care ar fi restaurantul în care s-au luat cele mai multe decizii care au influențat istoria României la un moment dat?
D.C.: Nu prea se luau la restaurant. Dar la o masă, dintr-un loc care acum este restaurant, și am stat și eu, în Palatul Prințului Știrbei de la Buftea. S-au luat două, una cumplită pentru noi, a fost așa-numita Pace de la Buftea din 1918, pentru care multe ni s-au reproșat, că nu am respectat convenția cu Antanta, și tot acolo, în 1958, s-au hotărât, definitivat documentele privitoare la retragerea trupelor sovietice din România care ne-au adus o mare ușurare, pentru că în celelalte state, Ungaria, RDG, Bulgaria, aceste trupe de ocupație, să hrănești vreo 25000 de suflete… De pildă, hotelul Lido, hotel de lux, care a fost casa familiei Angelescu, liberal-important, dar din păcate l-a operat pe Ionel Brătianu și a murit după operația lui. Palatul Lido, stăteau ofițerii sovietici până în 1958. Atunci l-au transformat. Iar aici retragerea trupelor de ocupație, la Buftea, în sala… Ștefan Andrei mi-a spus, mă citea, și m-am trezit cu un telefon, și la rândul meu l-am întrebat niște lucruri, un om cultivat. Pronunția lui franceză…. nu credeam că un fruntaș comunist putea să pronunțe așa. Și s-a plecat de acolo cu un tren la o vânătoare organizata de Maurer, la Dealul Negru, Podu Negru, un conac în care am stat trei zile într-o liniște perfectă. Nu am auzit decât un cioban cântând o doină din fluier. Drumul acela, înainte de drumul acela care leagă Ardealul de Moldova, de Bucovina.

Băi comuniste luxoase în piscina faimoasă de la Lido. Dan Ciachir: „Am făcut baie în ea de nu știu câte ori” Prețul de intrare, de peste 10 ori mai mare decât la ștrand

I.V.: Lido avea și o terasă și o piscină celebră, în epocă.
D.C.: Am făcut baie în ea de nu știu câte ori. Știți cât costa intrarea numai la piscină? 12 lei! În timp ce la ștrandul obișnuit costa 1.50.
Dan Ciachir: „Eu nu sunt un boem!”

I.V.: Hotelul emblematic pentru București rămâne Athenee Palace?
D.C.: Da și nu. Da, da… pentru că Ambasador intră într-o altă categorie… Are un frate geamăn, la Constanța, Palace, în care am stat tot atunci construit, cu o vedere nemaipomenită, dar îmi aduc aminte când am ajuns în Malta era hotelul Dragonara, de cinci stele, și m-a lăsat, aveam vreo două ore după aia, era recepția, la primul ministru. Acolo, de la Palace, nu există o vedere deasupra Constanței mai frumoasă. Că eu stând mai mult, invitații polonezi au întrebat: „Dar domnul Ciachir rămâne în același hotel?” „Da, în același hotel”. A fost… într-adevăr, iertați-mă, ca în Petru Dumitriu, care spune că la Athenee Palace domnea liniștea marilor hoteluri. Așa era liniștea de la Dragonara, unde s-a și filmat o chestie celebră.
I.V.: Locul emblematic pentru lumea literară, acolo unde se întâlneau scriitorii, boema literară, care era?
D.C.: Eu nu sunt un boem. A fost un boem din acesta, Tudor George, sportiv de performanță, apoi Un salut din vechea Troia sau versuri din acestea spontane, „Să trăiască Uniunea Sovietică, care pe noi ne deretică”. A fost pentru o perioada Casa Scriitorilor, pentru că mă simțeam foarte bine că sunt îngăduit și eu acolo…
I.V.: Casa Monteoru.
D.C.: Casa Monteoru, da, și avea o grădină foarte frumoasă. Mai ieșea uneori, doamna Candrea pe la trei dimineața să strige: „La dezalcoolizare!”

Țuică epuizată de doamnele de la „compartimentul” de știri?

I.V.: E alcoolul unul dintre viciile mari ale lumii literare românești?
D.C.: Da! Al lumilor literare în general. Eu am scris, am făcut comentarii 7 ani la BBC săptămânal. Vorba aia! Când am văzut că femeile noastre sunt niște sfinte. Cât pot să bea englezoaicele… Nu știu, cred că m-ar fi băgat și pe mine sub masă. Venise la Satu Mare un ascultător fidel – eu nu beau palincă sau chestii de genul acesta, sunt băutor de vin, cum am învățat… de la franțuzi – cu o țuică din asta, numai de prune, atât de bună, au terminat-o două de la compartimentul de știri!

Cărți care rivalizează cu Jurnalul fericirii. Sebastian, supralicitat, după gustul lui Dan Ciachir

I.V.: Pe lângă Jurnalul fericirii, de care am vorbit mai devreme, și care e o carte extraordinară, ce alte volume-revelație după Revoluție, cunoaște literatura?
D.C.: Ion Ioanid, Închisoarea noastră, cea de toate zilele, e de cinci ori mai bun decât Soljenițîn.
I.V.: Decât Arhipelagul gulag.
D.C.: Da, decât Arhipelagul Gulag, care se vede că e scris pentru Occident. Ca și cum eu aș fi venit aici la dvs. cu niște poante învățate și le plasam din când în când.
I.V.: Le luam din cărți deja. Eu încercăm să aflăm…
D.C.: Da, bine, nu sunt toate puse în cărți. Dar asta, aia… aia e capodopera… e la egalitate cu Jurnalul fericirii. Amândouă privesc pușcăria.
I.V.: Jurnalul lui Sebastian?
D.C.: Sebastian a fost puțin umflat. El a fost tipărit înainte, era un om prețuit de Principesa Martha Bibescu.
I.V.: Foarte prolific pentru anii puțini pe care i-a trăit. A scris mult și în teatru, și cronici. Publicistică!
D.C.: Da, da, da. Mă rog, putea și înainte. A ținut de contextul acesta cu Eliade, cu Cioran.
I.V.: E unul dintre cei mai urmăriți, nu doar jucați. Publicul vibrează la piesele lui. Are o sensibilitate, o delicatețe. După Caragiale e cel mai prizat.
D.C.: Ei, nu chiar, Mihail Sorbu! Patima roșie, iertați-mă, nu se poate!
I.V.: Ca public, ca oameni care se duc la piesele lui.
D.C.: Pentru mine întotdeauna a contat critica. Nu că i-a plăcut unui vecin o carte a mea, ci că a scris o pagină jumate de revistă Dan C. Mihăilescu sau a scris Gheorghe Grigurcu de zece ori despre mine.

Scriem pentru noi înșine, opinia lui Dan Ciachir

I.V.: Scrii pentru tine însuți sau pentru public?
D.C.: Îl tot pomenea Țuțea pe Cioran care spunea: „Am încercat să mai scriu, nu mai scriu pe cât am învățat de la prietenul meu, Cioran, decât pentru mine!” E foarte greu când profesia ta e scrisul. Nu poți să te amuzi. Deci, „uite, scriu asta…” Pe undeva, decăderea culturii are și un punct bun, pentru că frânează prolificitatea și îți lasă mai mult timp cu tine însuți, mai mult să reflectezi.
I.V.: Avem vreun scriitor sau om de cultură din România care e supralicitat, are parte de o receptare peste valoarea lui?
D.C.: Ei, sigur!

Preda, overrated? Dan Ciachir: „Cum păcatele mele să îl socotesc eu pe Marin Preda mai mare decât Petru Dumitriu? Trebuie să bei spirt ca să spui asta.”

I.V.: Un exemplu? Și un exemplu de biografie minimalizată, în ciuda unei opere excepționale?
D.C.: Păi Nae Ionescu! În cap cu el mai sunt câțiva. Sau erau Cioran, Eliade… Când am început eu să traduc din Cioran, din Aforisme, în primul rând, mi-am și perfecționat franceza, că franceza lui e una de străin, a lui Eliade nu mai vorbesc. Supralicitări au fost dintotdeauna. Cum păcatele mele să îl socotesc eu pe Marin Preda mai mare decât Petru Dumitriu? Trebuie să bei spirt ca să spui asta.
I.V.: Se și cunoșteau…
D.C.: Au lucrat împreună la aceeași redacție.
I.V.: Sigur, la Viața Românească, Preda avea cu Moromeții, lumea satului, lumea rurală, Barbu era cu mahalaua, că l-am pomenit mai devreme cu Groapa și lumea cealaltă, și Petru Dumitriu cu Cronica de familie, cu lumea asta citadină și cu personaje…
D.C.: Barbu, de fapt, rămâne cu Principele, și va rămâne, nu cu Groapa. Acesta a fost și marele lui noroc. A doua carte nu a fost tot cu mahalaua. Pe când, atunci când Preda a încercat și a scris Risipitorii… a dat o carte foarte slabă. Mie mi-a plăcut enorm altceva, Viața ca o pradă.
I.V.: Care e scrisă mai târziu.
D.C.: Oricum, și Caragiale a dat în Repausul duminical: „Mon cher, nevasta mea a plecat cu copiii la țară. Eu sunt orășean. Nu, a plecat la Câmpulung sau nu știu unde…” La Rebreanu, de pildă, luăm Ion acum, avem și preotul, și învățătorul, nu numai țărani. Ce să fac?
I.V.: Ca să nu mai vorbim de romanul de după…. Pădurea spânzuraților, care e un roman…european!
D.C.: Nu, nu, nu! Eu vorbesc de romanul cu țărani. La Preda sunt numai țărani, și cum să zic… A mai fost ceva.
I.V.: Bun. Întâlnirea din pământuri, alea sunt nuvele…
D.C.: O laudă Petru Dumitriu în cartea lui de interviuri cu Eugen Simion.
I.V.: Care e cea mai bună generație literară?
D.C.: Aia interbelică. Atât de frumos a definit-o domnul profesor Mihai Zamfir. În cinci rânduri, le-am și pomenit aici, în Bucureștiul interbelic. E o generație a interbelicului.

De ce se abține Dan Ciachir de la pronosticuri literare privind succesul și eșecul unor scriitori?

I.V.: Sunteți optimist în ce privește viitorul literaturii și culturii române?
D.C.: Știți, marele om de teatru, care a fost George Banu, Dumnezeu să îl odihnească…
I.V.: S-a prăpădit săracul, recent.
D.C.: A spus odată, într-un interviu, la televizor, acum vreo 10 ani. I-a cerut reportera respectivă să facă o previziune. Și a spus: „Nu fac previziuni, pentru că niciodată nu se împlinește. Dacă nu s-a împlinit a lui Fukuyama cum s-ar mai putea împlini vreuna?”

Dan Ciachir, despre povestea reală din spatele zicalei: „Nu se face, tu, confrate/ Să mă introduci prin spate/ Când, tu știi că-ntreaga viață,/ Te-am băgat numai prin față!”

I.V.: Mulțumesc mult pentru aceste amintiri și evocări, le așteptăm cu mare plăcere și în DC News și de ce nu, și în alte locuri…
D.C.: Poate recidivăm. Mai sunt subiecte de discutat.
I.V.: Cu plăcere.
D.C.: Să terminăm totuși cu o epigramă a marelui actor Ion Iancovescu. A vrut să se ducă la Ministrul Artelor și Cultelor, care era un fost coleg de-al său. Și secretara: „Domnule Ministru, Maestrul Iancovescu vrea să…” „Da, dar bagă-l prin spate.” Evident că nu a intrat, și a doua zi se cunoștea următoarea epigramă. „Nu se face, tu, confrate/ Să mă introduci prin spate/ Când, tu știi că-ntreaga viață,/ Te-am băgat numai prin față!”
I.V.: Mulțumesc mult. Numai bine!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats