Connect with us

REPORTAJ

Jurnal de Rhodos (IV). Am fost acolo unde Marea Egee se îmbrățișează cu Mediterana

Publicat

pe

Ne-am propus să facem turul insulei. Și l-am realizat. Ușor. Fără să întâmpinăm niciun obstacol. La ora 09:00, eram în fața centrului de închiriat autoturisme „Marathon”, aflat peste drum de hotelul „Nafsika” unde suntem cazați. Despre serviciile oferite de această unitate ce ne este „casa” voi povesti, sincer, mai târziu. Cu multă plăcere! Unii, pe forumurile de turism, pe Facebook, o tot dau înainte cu ghinioanele pe care le-au avut în Grecia. Noi am fost de multe, multe ori și niciodată nu ne-am confruntat cu vreo problemă, oricât de mică. Nici acum.

Revin la turul insulei. Autoturism Citroen C3, cu toate dotările, închiriat cu 45 de euro pentru întreaga zi. O fată drăguță foc ne-a pus în temă cu toate obligațiile. Totul a durat sub 10 minute. Fără nicio garanție, fără alte chichițe comerciale ascunse. Ne-am urcat în mașină și am plecat. Turul insulei Rhodos, de la nord la sud, pe coasta de est, apoi, de la sud la nord pe coasta de vest. Distanța parcursă: circa 230 km. 12 litri de benzină consumați. Trafic aglomerat, în zona orașului. Apoi, pe măsură ce ne-am îndepărtat de zona urbană, se circula lejer, cu un deosebit respect pentru regulile rutiere.

Prima oprire, la plaja Anthony Quinn. Un golf minunat, cu ape liniștite și de o limpezime ca de cristal. În zonă, mulți turiști. Se făcea plajă, dar și scufundări. Doritorii puteau îmbrăca, contra cost, costumele de scafandru și erau inițiați în tainele coborâtului în liniștea adâncurilor mării.

În zonă, câteva taverne. Să nu vă speriați! Prețurile la preparatele culinare și băuturi erau acceptabile. Nu am servit masa aici, dar le-am consemnat statistic. Gyros plate – 14 euro, souvlaki – 13 euro. Bere între 3,5 și 6 euro. Cine voia fructe de mare sau alte delicatese cu iz exotic, plătea mai mult, dar nu peste 22-23 euro porția. Asta pentru cine se teme de prețuri!

Povestea spune că renumitul actor Anthony Quinn s-ar fi îndrăgostit de această zonă. Intenția lui era să cumpere o porțiune de teren în frumosul golf, dar cererea nu i-a fost satisfăcută de reprezentanții insulei și s-ar fi supărat. Da. Povești. Poate adevărate… Poate, nu.

Ne-am urcat în autoturism și am pornit din nou la drum. Următoarea țintă a itinerarului nostru: „Seven Springs” (Șapte Izvoare). Avem și noi în România, în Bucegii din Dâmbovița, 7 izvoare , poate mai adevărate și mult mai impresionante decât cele de pe Rhodos. Diferența este că grecii știu să își vândă marfa, să atragă, să ia ochii turistului și noi, nu. Zona acestor izvoare plăpânde este curată. Amenajată simplu, dar practic.

În perimetru, câteva spații comerciale și un restaurant. De asemenea,  toalete publice îngrijite și cu zero taxă. Deși te aflai oarecum în pustietate, prețurile la taverna de la „Seven Springs” erau mai mici ca la orice terasă din centrul Bucureștiului sau, de ce nu, de la Târgoviște. Le înșir, fiindcă rostul acestui jurnal nu este să facem doar literatură, ci să venim cu argumente, cu elemente care să îi ajute și pe alții care își propun să ajungă în Rhodos. Coffee frappe: 2,5 euro, frappe ice cream: 4 euro, fresh juice: 3 euro, expresso: 1,5 euro, cappuccino: 2,5 euro, draught beer, 400 ml: 3 euro. Cocktail-uri de toate combinațiile până în 7 euro.

Turiști, cu nemiluita. Coadă la făcut poze la un soi de cascadă. De fapt, era vorba despre o amenajare hidrotehnică. Un mic baraj, la un lac care acumula apele din zonă. A, și un tunel de peste 100 m, pe care îl parcurgi dacă vrei să eviți urcușul prin pădure!

Asta este, grecii știu să pună în valoare orice colțișor care are un element de inedit! Și ține. Dacă ai până acolo drumuri bune, ceva servicii, nu multe, dar cele esențiale, și ospitalitate, reușești.

Am plecat mulțumiți de la cele „7 izvoare” grecești, gândindu-ne, amar, la ale noastre, care cam zac în nepăsare, cu tot cu apa lor nemuritoare.

Am pornit spre Lindos, perla Rhodosului. Traseu de circa 20 de kilometri. Drumul șerpuiește pe înălțimile munților străjuiți de mare. Din loc în loc, taverne, resorturi turistice, stații peco.

Am ajuns la Lindos. De departe, pe vârful colinei în jurul căreia se desfășoară așezarea cu case albe, se află încă o cetatea a cavalerilor ioaniți. În Lindos, nu poți intra cu mașina. O lași în parcarea special amenajată, la circa 300 de metri de sat, și coborî cu piciorul sau cu autobuzul pus special la dispoziție pentru turiști. Prețul călătoriei pe traseul de câteva sute de metri este 0,50 euro. De cum intri, ești întâmpinat de un bazar în toată regula, șerpuind pe toate străduțele de la baza dealului. Efigia de bază a zonei: măgărușul. Imaginea blândă a animalului folosit de greci într-o serie de activități trona pe mai toate tipurile de suvenire, de la ceșcuțe și pahare până la tricouri și prosoape.

Într-un loc special amenajat, localnicii așteptau lângă măgarii lor, care aveau șeile puse în spate, turiștii. Pe cei mai comozi sau doritori de alte tipuri de senzații! Contra cost, te urcai pe măgăruș și puteai face turul așezării până la cetate. Nu prea era aglomerație. Mulți turiști spuneau din start că măgărușii nu ar trebui să fie exploatați în acest mod.

Da. Mergem mai departe! Prasonisi. În sudul insulei Rhodos. Aici, se produce un spectacol natural facscinant. Este locul în care Marea Egee și Marea Mediterană se îmbrățișează. Se contopesc. Este minunat. Stai pe o fâșie de nisip între cele două mări. Una – liniștită. Mediterana. Cealaltă – agitată. Egeea. Aici se adună pasionații sporturilor nautice. Din toată Europa șinu numai! Curenții de aer, valurile sunt propice pentru ski nautic cu parapanta, veliere etc.

Spectacolul sărutului dintre cele două mări poate fi văzut mai bine de pe o colină aflată mai în sud. Spre regretul nostru, nu am mai ajuns acolo. Timpul nu ne-a permis. Poate altă dată! Și aici sunt câteva restaurante, taverne. Grecii exploatează orice oportunitate. Prețuri în sudul insulei, acolo unde se unesc marile, aproape la fel ca în exemplificările de mai sus. Tare, nu?

Am plecat de la Prasonisi, promițând celor două impresionante și frumoase mări că vom reveni. Pe traseu, am oprit la taraba unui producător local. Avea frumos etalate la șosea, miere la 3 euro borcanul, dulcețuri din citrice, plante medicinale, condimente, legume, fructe și soumo, un fel de palincă grecească. 5 euro sticla de 200 ml. Am cumpărat un pepene. 1 euro kilogramul. Mulțumit, bătrânul grec ne-a omenit cu un păhărel de soumo.

Încă o cetate a Ioaniților. Monolithos. Impresionant. Să construiești o asemenea citadelă în vârful unei stânci. Asta cu o 1.000 de ani în urmă! Cine ar mai face așa ceva în lumea comodă și superficială din ziua de azi? Nimeni. Am admirat edificiul de la distanță și am plecat spre Embonas. Ne era foame. Am auzit că în acest sătuc se mănâncă bine. Încă 25 de kilometri parcurși. Am servit masa la taverna „Maroullakis”, considerată de turiști intre cele mai bune din localitate.

Am mâncat friptură de miel cu garnitura aferentă: 14 euro și am băut o bere la 500 ml cu 3,5 euro. De asemenea, am mai comandat paste bolognese – 8,5 euro și souvlaki, la fel, cu garnitură – 9,5 euro. Ne-a rămas și pentru cățelușul patroanei unui magazin de suvenire din apropiere, care își făcea veacul pe sub mesele restaurantului, și pentru o pisică… ceva mai mofturoasă.

După masă, am plecat spre Rhodos. Vreo 40 de kilometri, parcurși în liniște, echilibrat, fără evenimente. A fost o călătorie plăcută. O experiență inedită. Am parcurs o insulă încărcată de istorie, de tradiții, cu oameni senini, primitori și interesați ca despre ei să rămână amintiri plăcute.

Mulțumim „Marathon” pentru promptitudine, seriozitate, simplitatea procedurilor și excelentul parc de autovehicule din dotare!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Calitate ecologică la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Este greu de performat în agricultură în vremurile acestea pline de seisme economice, când siguranța zboară precum păsările de pe o creangă pe alta. Investiția în dezvoltarea unei ferme de producție, fie vegetală, fie zootehnică, este mai mult apanajul, riscul celor care au pasiunea pentru acest domeniu în sânge, cărora le place să muncească pământul, să întrețină animalele, care văd în această activitate nu numai o țintă a prosperității, ci și un ideal, un vis împlinit.

În această categorie a oamenilor vrăjiți de agricultură, de rostuire a pământului, intră și Daniela Ivănescu, din Băleni, județul Dâmbovița. Tânăra femeie, cu un chip aproape angelic, nici nu ai zice că munca într-o fermă vegetală i s-ar potrivi, ci mai degrabă alte activități de oraș, mai cu finețuri, s-a angajat să dezvolte o fermă agricolă, pe drumul spre satul Racovița, aproape de DN 71, Târgoviște-București, în care a înființat mai multe culturi, dar cea mai importantă este cea de zmeură bio în sistem intensiv, de care este tare mândră și pe care vrea să o dezvolte în continuare.

Recolta obținută, ne-a spus proprietara fermei „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, se valorifică, la cerere, fie în stare proaspătă, fie procesată și transformată în sucuri, siropuri, gemuri și dulcețuri care poartă eticheta aflată în etapa de avanti pe piață „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”. Evident, cheia succesului în astfel de investiții este reprezentată de implicare, dăruire, pasiune, forță de muncă, însă de importanță maximă este capacitatea ta de a putea investi financiar. Alt element indispensabil îl reprezintă proiectele cu finanțare europeană prin AFIR. Acestea au reprezentat o gură de aer sănătoasă, curată și încurajatoare pentru toți cei care se înhamă la dezvoltarea unei afaceri în cel mai mișcător și instabil domeniu care este agricultura.

Înainte de a intra în substanța reportajului nostru cu evenimentul de promovare din 23 septembrie 2023, invitați, discursuri, vizite în teren, degustări de produse, înainte de a nara obiectiv, cu pată de culoare, cum a decurs ultima manifestare cu caracter de marketing pentru „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”, trebuie să cunoaștem personajul principal. Pe Dănuța. Să vedem cum a ajuns să pună pe picioare, bineînțeles, împreună cu soțul său, cu restul familiei sale, una dintre cele mai mari și mai frumoase exploatații agricole specializate din județul Dâmbovița.

Dana Ivănescu și soțul său au lucrat ani buni în străinătate. La un moment dat, Dănuța a zis, gata, hai acasă și să ne punem pe treabă la noi. Sunt multe de făcut și acolo. La început nu este ușor. Totul are iz de aventură, de pătrundere pe tărâmuri necunoscute, dar, ne-a mărturisit Daniela, a vrut să pornească acest proiect și, în cele din urmă, a reușit. Începuturi dificile, dar nu a deznădăjduit. Sprijinită de soțul său, de familie, încurajată de prieteni, de clienți care au văzut că se poate și altfel în materie de produs, a mers mai departe.

„Am fost plecați în afară, în Italia, și ne-am întors acasă cu speranța și cu dorința de a construi în agricultură o afacere profitabilă, utilă societății. Am vrut să dezvoltăm și zona în care trăim, să creăm locuri de muncă pentru oamenii din comunele limitrofe. Sperăm să o ducem cât mai mult, să ne extindem, să putem accesa în continuare fonduri europene pentru dezvoltare”, ne-a spus, cu emoție, Daniela Ivănescu.

Promovarea și distribuția către consumator a produselor obținute într-o fermă agricolă reprezintă unele din cele mai mari provocări. Totul pleacă în primul rând de la calitatea fructelor, a sortimentelor procesate, de remarcarea ta în spațiul de consum și, pentru eficiență financiară, a ta ca producător, cât mai ales pentru client. Eliminarea intermediarului din schemă este importantă. La acest lucru se mai adaugă și reducerea zonei de distribuție a produselor ecologice obținute la maximum 50 de kilometri și dezvoltarea unei piețe locale puternice.

„Am reușit să accesăm un proiect pe fonduri europene prin măsura 16.4A. Este vorba de promovarea a ceea ce facem noi acum. Mulțumim Uniunii Europene, instituțiilor de finanțare, consultanților, care ne-au sprijinit și ne-au susținut în executarea proiectului. Sper să facem față cu brio. Este ceea ce ne place să facem cu adevărat, o activitate care ne aduce satisfacții. Clienții își doresc ca noi să ne continuăm eforturile, să rămânem pe piață cu aceste fructe ecologice, cu produsele noastre procesate care au fost bine primite. O să încercăm să nu dezamăgim pe nimeni”, ne-a precizat Daniela Ivănescu.

Coordonatoarea fermei „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” ne-a mai spus că are o colaborare foarte bună cu mai mulți cultivatori de afine, de căpșuni, încearcă și cu cei de legume pentru a dezvolta un centru de colectare și procesare.

„Am reușit să ne cream o nișă de clienți care cumpără direct de la noi, fără intermediari, fructele și produsele procesate. Încercăm astfel să limităm vânzarea prin intermediari și să scurtăm lanțul comercial. Fructele și produsele procesate să ajungă de la noi direct pe masa consumatorului. Este un lucru deosebit, important și pentru noi și pentru client. Măsura 16.4A ne-a ajutat să facem lucrul acesta și sperăm din toată inima să continuăm. Vindem fructele de la poarta fermei. Avem și rețete proprii pentru ceea ce procesăm și transformăm în dulcețuri, gemuri și sucuri. Suntem bucuroși că suntem căutați”, ne-a mai spus Daniela, în timp ce făceam o incursiune prin plantația de zmeur aflată încă în procesul de fructificație. Am aflat că, dacă vremea este bună, produce până în decembrie.

La evenimentul de promovare desfășurat la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” de la Racovița, organizat la sfârșitul săptămânii, a fost lume multă, toți animați de curiozitatea de a vedea cum s-a dezvoltat exploatația agricolă coordonată de Daniela Ivănescu, de a afla ce mai urmează și, nu în ultimul rând, de a degusta delicioasele produse obținute în fermă.

Au fost prezenți printre zecile de invitați și președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și directorul Direcției pentru Agricultură Dâmbovița – Vlad Pătrașcu. Șeful administrației județene a vizitat plantația de zmeură și a fost încântat să vadă o astfel de fermă. Corneliu Ștefan a spus că îi sprijină cu tot ceea ce îi stă în putere pe cei care aduc plus valoare județului, care, prin investițiile lor, contribuie la dezvoltarea socială și economică a județului, la sporirea renumelui acestui teritoriu.

„Am constatat încă o dată că agricultura în județul Dâmbovița se află într-un continuu proces de dezvoltare, iar finanțările europene sunt indispensabile în tot acest circuit. Zmeura ecologică 100% obținută pe cele 5,5 hectare la „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” este produsă în sistem intensiv, după cele mai noi tehnologii în domeniu. Fructele sunt valorificate în stare proaspătă sau sunt procesate, fiind transformate în gemuri, dulcețuri și sucuri de cea mai bună calitate.

Cheia succesului pentru producătorul Daniela Ivanescu și pentru parteneriatul local pe care îl coordonează înseamnă muncă în echipă, dorința de a face mai mult, finanțarea europeană obținută prin AFIR și, nu în ultimul rând, promovarea activității pe care o derulează. Forta exemplului contează! Vrem ca în județul Dâmbovița să apară cât mai multe ferme agricole de acest tip. Dezvoltarea și implicarea aduc prosperitate. Le doresc succes întreprinzătorilor și îi asigur că le voi fi întotdeauna alături”, a fost mesajul președinteluiCJ Dâmboviţa – Corneliu Ștefan.

Evenimentul desfășurat la ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța” a purtat denumirea „Festivalul Fructelor”. Încă de la intrarea în curtea fermei, erau etalate fructele obținute în exploatație, produsele procesate frumos ambalate și conservate.

„Coșul cu bunătăți de la Dănuța, după numele său, nu este doar o poveste de succes în agricultura noastră locală, ci și un exemplu al modului în care putem valorifica resursele europene pentru a dezvolta piețele locale și pentru a promova lanțurile scurte de aprovizionare. Vorbim despre un concept care se referă la modul în care produsele agricole ajung de la producător la consumator, evitând intermediarii sau reducând numărul acestora și încurajând relațiile directe între aceștia. Ideea este de a elimina barierele dintre producători și consumatori, ceea ce aduce multiple beneficii pentru ambele părți și pentru comunitatea în ansamblu”, le-a a spus celor prezenți la eveniment Denisa Olteanu – reprezentanta firmei de consultanță.

Prin dezvoltarea și implementarea acestui proiect, s-au pus bazele creării a unui parteneriat între mai mulți producători locali, respectiv SWEET GENERAL SRL, DED NATURALIA TERRA SRL, POIANA FRUCTELOR ECOPROD SRL, cărora li se s-au alăturat și câțiva producători locali, urmând ca, după ce cooperativa agricolă va fi înființată, să devină o putere care să-i sprijine pe fermieri în promovarea și comercializarea produselor obținute. Acest parteneriat este coordonat de Daniela Ivănescu.

În scurt timp, veți putea viziona pe www.incomod-media.ro și un material video de la evenimentul „Festivalul Fructelor”, organizat de Ferma „Coșul cu bunătăți de la Dănuța”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Natură, relaxare și produse ecologice la Ferma „Florin Pomicultorul” din Priboieni

Publicat

pe

Duminică. Toamnă frumoasă la Priboieni, județul Argeș. Dinspre munte, vântul țâșnea printre nori și, după un dans zbuciumat prevestitor de vreme rece, se săruta cu pământul, cu desișul frunzelor ce își păstrează încă nuanța verde, și parcă ar fi vrut să muște din merele coapte ce se odihneau pe ram, sătule de vară…

La Ferma „Florin Pomicultorul” s-a organizat un eveniment cu o puternică doză de unicitate. Porțile livezii de la șosea erau larg deschise. Tânărul Florin Chiuță era în verva pregătirii pentru primirea invitaților din localitățile învecinate, ba chiar și din Dâmbovița, Ilfov și din Capitală. Lângă el, la fel de prinși cu treburile, membrii familiei și câțiva prieteni. Pentru câteva ore, de ziua porților deschise, oamenilor, doritori de fructe proaspete și legume de sezon, li s-a oferit posibilitatea să destindă în livada de meri și pruni, fie odihnindu-se în hamacurile instalate între pomii fructiferi, fie culegându-și fructele după propriile pofte.

La intrare, Florin a amenajat un stand expozițional cu vânzare. Frumos etalate, ambalate și etichetate corespunzător, sucuri naturale de mere cu mentă, de sfeclă roșie simplă sau cu mere, siropuri obținute din diferite fructe, gemuri, dulcețuri și legume bune de băgat în cămări, provizii pentru la iarnă.

Regulă politicoasă la intrare. Fiecare oaspete primea pentru degustare câte un pahar de suc de mere. Pofticioșii, chiar mai multe! Nu exista limită și nici vreo condiție prealabilă. Doar era sărbătoare. Una adevărată a recoltei! Câțiva metri mai încolo, se găsea standul cu găleți, lădițe, roabe, scări și scărițe pentru culesul fructelor. Copiii dispuneau și ei de utilaje de recoltat fructe. Pe mărimea lor, firește!

Dacă intervenea plictiseala, cei mici se puteau relaxa în miniparcul de joacă amenajat printre meri. Pentru ei, a fost instalat un tobogan, o măsuță plină cu jucării, creioane și cărți de colorat. Pentru adulții care voiau să mai răsufle puțin între reprizele de cules prune și mere, a fost conceput un spațiu de relaxare amenajat folosindu-se baloți de paie și câteva elemente tradiționale românești. Gazdele i-au servit, aproape la discreție, cu prăjituri de casă.

În cele câteva ore, prin livada de la Ferma „Florin Pomicultorul” s-au plimbat, relaxat și aprovizionat cu fructe ecologice sute de oameni. Acțiunea se înscrie în cadrul unui proiect cu finanțare obținută prin AFIR, prin care se urmărește promovarea produselor românești, crearea unei conexiuni scurte între producător și consumator, încercându-se pe cât se poate eliminarea verigii intermediare.

Fructele, legumele proaspete și celelalte produse obținute în gospodărie printr-o procesare ecologică trebuie să ajungă cât mai repede la consumator și la prețuri bune. Florin Chiuță de la Priboieni, pomicultorul nostru, se pare că a reușit. A mișcat, prin implicare și perseverență continuă, prin obținerea și punerea pe piață a unor produse de calitate, acest tip de activitate agricolă cum puține există în România.

Au venit oamenii să își culeagă singuri fructele într-un mod delectant, relaxant, neurmăriți insistent, ca la piață, de ochii precupețului. Au petrecut câteva ore în liniștea naturii și au plecat acasă, evident contracost, dar la prețuri promoționale, cu produsele dorite.

„A fost ceva deosebit. Nu am mai participat până acum la un astfel de eveniment. M-a dat peste cap. Ar trebui ca gospodarii, fermierii de genul lui Florin, care pun suflet, care practică agricultura cu dăruire, cu respect maxim față de cumpărători, să fie sprijiniți mai mult de autorități. Este genul de târg care ne trebuie, care ne reprezintă”, ne-a spus un cetățean venit, din curiozitate, să vadă ce se întâmplă la Ferma „Florin Pomicultorul”, dar care a plecat acasă încărcat cu prune, mere, sucuri și gemuri, precum și cu mulțumirea în suflet că se înrădăcinează și la noi astfel de evenimente.

A fost prezent în Ferma „Florin Pomicultorul” și directorul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Argeș, ing. Cristian Baranga. Domnia sa a fost puternic impresionat de amploarea manifestării socio-economice, de numărul mare de oameni care au venit pentru a petrece câteva ore în liniștea naturii și pentru a-și procura fructe și legume proaspete direct de la sursă.

„Îl apreciez foarte mult pe Florin Chiuță. Este un tânăr implicat, optimist, care vrea mai mult și care, foarte important, a înțeles că nu se poate face nimic fără muncă, fără sacrificiu, fără dăruire. Agricultura nu o poți practica la fără frecvență. Trebuie să fii mereu prezent pe frontul de lucru. Florin a reușit să își promoveze ferma, produsele. Și-a făcut un nume. Livrează rapid clienților din localitățile limitrofe produse de calitate, apreciate de consumatori. Am fost în permanență alături de el, l-am sprijinit în toate demersurile sale pe linie profesională și în ducerea la îndeplinire a unor proiecte cu finanțare europeană. Tineri ca el trebuie apreciați și susținuți. Ceea ce a făcut el împreună cu familia este cu siguranță un exemplu de bună practică. În județ, nu avem prea multe asemenea investiții. Evenimentul de astăzi este, de fapt, cel mai bun mod prin care producătorul se apropie de consumator. Vine omul, se mai și relaxează, își culege singur din pom fructele dorite. Îl felicit pentru ceea ce a reușit să realizeze aici și pentru ceea ce urmează să mai desfășoare”, ne-a declarat directorul Cristian Baranga.

Am reușit, cu mare greutate, fiind prins în activitățile de comunicare cu oamenii veniți în fermă, să discutăm și cu Florin Pomicultorul. Sincer, ne-a spus că nu se aștepta să vină în livada lui, la evenimentul de promovare organizat în ziua de 24 septembrie 2023, așa de multă lume, toți deciși să plece cu fructe, legume și celelalte bunătăți produse de familia Chiuță, sub marca „Florin Pomicultorul”.

„Evenimentul nostru a fost unul deosebit de important. Am reușit să îl aducem pe consumator aproape de producător, la el acasă, să vadă cum se prezintă o livadă și, ceea ce este deosebit, i-am dat șansa să își poată recolta singur fructele, să deguste produsele noastre, atât fructele și legumele, cât și pe cele procesate – sucuri, siropuri, dulcețuri, gemuri. Trebuie să precizez că avem și gemuri fără adaos de zahăr. La acest eveniment, vedetele au fost prunele din diferite soiuri, dar și merele.

Acțiunea de astăzi este primul eveniment de acest gen organizat în livadă. Ne bucurăm foarte mult că a ieșit așa cum ne-am așteptat. Au venit în ferma noastră foarte mulți copii, foarte mulți adulți care au venit să ne încurajeze, să se bucure de natură, de frumusețea livezii, de mirosul de toamnă bogată. Ne dorim să organizam cât mai multe astfel de evenimente. Vrem să îl reedităm anul viitor la căpșuni, la cireșe. Cred că va fi frumos”, ne-a spus Florin Chiuță.

Anul acesta, în relația directă cu consumatorul, Florin Pomicultorul va mai participa la târgul „Rod cu spor”, care se va organiza la Muzeul Golești, în perioada 6-8 octombrie.

Florin Chiuță ne-a vorbit și despre programul de promovare pe care îl derulează cu finanțare prin AFIR.

„Proiectul se bazează pe crearea unui lanț scurt, de la producător la consumator. Suntem trei parteneri, respectiv Întreprinderea Individuală „Florin Chiuță”, Casa Olteanu și un agricultor – Valentin Velcea. Am organizat acest grup pentru a se putea ajunge mai ușor de la producător la consumator, pentru a ne deplasa rapid în zonele limitrofe, unde avem cereri. Livrăm produsele noastre în Topoloveni, Pitești, Mioveni, Ștefănești, Priboieni, Bogați, în toate localitățile din jurul nostru, pe o rază de 50 de kilometri”.

La plecare, toate persoanele care s-au aflat duminică în livada de la Ferma „Florin Pomicultorul” au primit un frumos pachet cu mostre de produse.

În scurt timp, veți putea viziona pe www.incomod-media.ro și un material video de la evenimentul „Culege-ți singur merele!”, organizat de Ferma „Florin Pomicultorul”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats