Connect with us

REPORTAJ

Jurnal de Rhodos (III). Symi, încă o insulă din șiragul de perle al Greciei

Publicat

pe

Ora 08:45. Suntem în portul Mandraki din Rodos și așteptăm să ne îmbarcăm pe vasul de croazieră Nikolaos X. Destinația: insula Symi. Prețul unui bilet: 30 de euro de persoană. Durata călătoriei: 2 ore, cu o escală la Mănăstirea Panormitis. Pe vas, s-au urcat 420 de turiști. Toate cele trei punți, ocupate. Nava dispune de bar-restaurant destul de cochet și cu prețuri accesibile. De pildă, o Coca-Cola: 2,5 euro. O bere Mythos: 4 euro, Heineken, la sticlă de 500 ml: 4,50 euro.

Punctualitate maximă. La ora 09:00, așa cum era anunțat, vasul pornește din port. Temperatura aerului: 30 de grade Celsius, ușor diminuată de vântul răcoros care bate dinspre larg. Călătoria, plăcută. Marea, de o culoare aparte. Un albastru indigo, ca o cerneală, amestecată, din loc în loc cu nuanțe blue deschis spre verde. Imagini liniștitoare, dătătoare de energie, de echilibru.

Prima oprire pe insula Symi a fost la Mănăstirea Panormitis, unde există icoana făcătoare de minuni a Sfântului Arhanghel Mihail, de altfel, ocrotitorul insulei, dar și al marinarilor din Arhipelagul Dodecanez. Icoana, la care vin zilnic pentru a se ruga sute de pelerini din toate colțurile lumii, este încadrată într-o ramă din argint. Curtea lăcașului de închinăciune, destul de largă, pavată cu pietricele, parcă brodate într-un joc simetric genial. Am zăbovit aici circa o oră, timp în care turiștii au putut să meargă la icoana făcătoare de minuni, să aprindă lumânări, să guste din prăjiturele oferite gratis de viețuitorii mânăstirii și să-și cumpere suvenire religioase, icoane și mir de la cele două magazine din incintă.

Din nou, pe vasul Nikolaos X. Până în portul Symi am mai călătorit 50 de minute. De fapt, am dat un ocol insulei. Când ne-am apropiat, toți cei de pe navă erau cu telefoanele pregătite pentru a imortaliza superbele imagini ale așezării. Casele viu colorate, construite într-un stil grecesc amestecat cu cel venețian, parcă erau prinse de stânci ca niște mărgele.

Insula poartă numele nimfei Symi, soția zeului mării, Poseidon. De-a lungul portului, zona de promenadă, ticsită de magazine cu suvenire și taverne. De pe Symi se pot cumpăra renumiții bureți naturali folosiți pentru igiena corpului. Prețuri între 3 – 10 euro bucata.

La tavernele de pe Symi, la fel, puteai să te desfeți cu preparate tradiționale grecești fără să bagi mâna adânc în buzunar și fără să te apuce amețeala. Nu mai vorbim de amabilitatea localnicilor și disponibilitatea în a te face să te simți bine!

La taverna unde ne-am potolit foamea, pentru o porție barosană de cârnați grecești, cu cartofi și o garnitură de salată, am plătit 10 euro. O porție de souvlaki, la fel de mare – 10 euro. O bere la draft de 500 ml: 4,5 euro. O sticlă apă plată la 1,5 Iitri: 1,5 euro. Rețineți: se putea mânca și mai ieftin! Și asta pe una dintre cele mai fermecătoare insule grecești, aflată la doar 9 km de coasta Turciei.

Am avut un dialog „pe bâjbâite”, în engleză, cu un localnic Așa am aflat că pe insulă mai trăiesc puțin peste 2.000 de oameni. Viața aici nu este chiar așa de ușoară. Pentru turiști, totul pare fermecător, dar când trăiești aici zi de zi și te confrunți cu problemele existențiale, nu este tocmai relaxant. Locuitorii de pe Symi trăiesc din turism, comerț și pescuit.

Pe insulă, chiar în zona de centru a portului, se află un monument din bronz care îl reprezintă pe Stathis Hatzis, un scufundător erou. Căutătorul de bureți la mare adâncime, în 1913, s-a scufundat până la adâncimea de 88 de metri, fără echipament, în încercarea temperară de a localiza și lega ancora desprinsă a navei de război italiană „Regina Margherita” care se pierduse pe fundul mării. A stat în adâncuri peste 4 minute. Operațiunea de căutare a durat 3 zile, timp în care Stathis a avut 16 scufundări la adâncimi între 50-88 de metri…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Obiceiurile au fost retrezite la viață în comuna Tătărani, de Sfânta Maria Mică

Publicat

pe

La Tătărani, a fost ieri petrecere mare. Edilul comunei, Constantin Pătru, s-a gândit să readucă bucuria în comună, dă le dea consătenilor săi prilejul de a comunica mai bine, de a taifăsi relaxați, la un mic și o bere, și de a-și mai slobozi talentele înnăscute de dansatori, la o sârbă și horă mare.

Au fost câțiva ani de îndepărtare parcă de tradițiile și obiceiurile locale. Pandemia, apoi un val aspru al crizei energetice și fiorii războiului din Ucraina i-au cam ținut pe oameni însingurați, mai reci și tăcuți, mai prinși în chingile nevăzute ale problemelor existențiale.

Anul acesta, edilii de la Tătărani au rupt această pecete a monotoniei și înstrăinării și i-au adunat pe oameni la „Ziua comunei”. Și cel mai nimerit moment pentru organizarea unei astfel de manifestări a retrezirii a fost de Sfânta Marie Mică. Perioadă, așa cum s-a văzut, cu vreme blajină, cu natura ușor în schimbare și cu suave arome de rod bogat, de toamnă.

Au fost unii care au mai cârcotit. Dar nu la vedere, cu nume și prenume, cum procedează omul cu responsabilitate, ci incognito, pe rețele de socializare, unde, la umbra unui cont fals, poți să spui vrute și nevrute, iar argumentul are valoarea unei cepe degerate. Ba că de ce face sărbătoarea, că trebuia organizată pe 15 august, că, că… S-a ajuns și la politică. Ca peste tot! Că acesta este oful! Aici se bate până la urmă. Primarul Pătru ne-a spus că a suferit când a văzut cum este bombardat cu tot soiul de remarci false, cu invective, dar a mers mai departe.

Și, uite așa, cu curaj și implicare, ieri – 8 septembrie 2023, la Tătărani, în perimetrul de intrare în baza sportivă, s-a desfășurat o petrecere pe cinste, la care au venit, până seara târziu, sute de localnici, ba chiar și cetățeni din comunele din jur, pentru a urmări evoluția pe scena special amenajată a soliștilor de muzică populară, pentru a se prinde în hore, așa cum am spus și mai sus, dar, mai ales, pentru a arată că, la Tătărani, comunitatea este una alcătuită din oameni frumoși, harnici, cu respect și care, atunci când e vremea, știu și să petreacă.

Și ca să fie sărbătoarea împlinită, rostuită așa cum se cuvine, pe la Tătărani, la ceas de seară, au trecut pentru a-i felicita pe oameni de ziua lor și Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul Claudia Gilia, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Radu Popa, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, consilieri județeni, șefi de instituții și alți reprezentanții ai administrației.

Pentru câteva minute, s-a întrerupt programul muzical, iar primarul, în calitate de amfitrion, i-a prezentat pe invitați, a spus care este rostul lor acolo și, înainte de a da cuvântul președintelui Corneliu Ștefan, s-a destăinuit în fața concetățenilor săi. Le-a spus că întregul efort al administrației pentru reușita acestei zile, organizate după trei ani, a fost făcut pentru toate Mariile și Marinii din localitate, care și-au sărbătorit ziua de sfânt, pentru toți cetățenii comunei. A fost ca o redescoperire a acestei frumoase localități

Primarul a vorbit despre realizările în plan edilitar din ultimii ani, despre munca depusă în slujba comunității, dar nu a uitat nici de „umbrele” care îl insultă pe rețelele de socializare și pe care le-a rugat să iasă bărbătește în față și să își argumenteze, la vedere, cu responsabilitate, păsurile.

Edilul a mulțumit președintelui Corneliu Ștefan, parlamentarilor PSD, pentru sprijinul acordat în elaborarea și implementarea unor proiecte de infrastructură deosebit de utile pentru comunitate. Drumuri, rețele de apă, de canalizare și urmează gazele naturale. A mai precizat primarul că toate aceste investiții au adus plus valoare localității, iar, acum, oameni veniți din alte zone vor să se stabilească la Tătărani, să își deschidă aici afaceri.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean și lider al PSD Dâmbovița, le-a urat de Sfânta Marie un călduros la mulți ani tuturor celor care poartă acest nume, după care i-a îndemânat pe oameni să fie alături de primarul Constantin Pătru, să îl sprijine în dezvoltarea proiectelor de interes local.

„Vin la Tătărani cu emoție. Bunica mea era din această comună. S-a născut aici. Întotdeauna am venit cu drag la Tătărani. Îmi petreceam vacanțele cu verii mei, cu alte rude. Nu pot să uit niciodată comuna Tătărani. Îmi este la suflet”, s-a destăinuit președintele CJD.

A mai spus președintele Consiliului Județean celor de față, după ce a ascultat oful primarului, că cel mai important pentru localitate, pentru oameni, este ceea ce se realizează la Tătărani, nu ce comentează unii pe Facebook. Contează ceea ce se vede bine făcut în comună.

„Avem pe Programul Anghel Saligny un proiect de 13 milioane de lei, deja semnat pentru modernizarea drumurilor comunale. Avem o asociere între Consiliul Județean și Primăria Tătărani pentru modernizarea drumurilor care nu sunt asfaltate, un proiect de 5 milioane de lei.

Acum trei ani, am promis aici, la Tătărani, când eram în pandemie, că vom începe lucrările la canalizare și vom branșa gospodăriile la rețeaua de apă potabilă. Avem alocate pentru Tătărani 50 de milioane de lei, o sumă imensă pentru o comună de 5 mii de locuitori. Deja au început lucrările.

Vin la rând și alte proiecte pe care le-am gândit împreună cu primarul Constantin Pătru. Asta este important pentru dumneavoastră, pentru localitate, nu ceea ce scriu unii pe Facebook. Vă asigur de tot sprijinul nostru, fiindcă munca în echipă este cea mai importantă. Vă asigur că vom sprijini necondiționat proiectele pe care primarul Pătru Constantin le-a gândit pentru comuna Tătărani”, a fost mesajul președintelui Corneliu Ștefan.

Și deputatul PSD Radu Popa a marșat, în alocuțiunea sa, pe ideea de unitate, de echipă, de conlucrare în interesul localității. I-a mai spus parlamentarul edilului de la Tătărani că nu trebuie să se consume când este atacat, criticat, mai ales de cei care nu își arată fața. E un semn de apreciere.

„Domnule primar, să știți că doar în copacul care dă roade se dă cu pietre. Așa că trebuie să fiți împăcat cu cei care vă mai lovesc din când în când. Ceea ce se întâmplă bun la Tătărani este rezultatul muncii de echipă dintre primarul Constantin Pătru și președintele Consiliului Județean, cu ceilalți consilieri locali. Vă felicit pe toți pentru succesele pe care le-ați avut. Mergem înainte și în 2024, în alegerile care vin, noi suntem hotărâți să îl susținem pe Constantin Pătru”, a mai adăugat Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Tradiții, spiritualitate și cultură, de „Zilele Cetății Târgovişte” 2023

Publicat

pe

Vineri, 8 septembrie. Primul act din cele trei ale Zilelor Cetății 2023. Vremea a ținut cu târgoviștenii. Vara a mai zăbovit în urbea noastră și de Sfânta Marie Mică. Soare. Cald. Vânt ușor răcoros, cu amprente fragile de toamnă. Târgoviștea, gătită de sărbătoare. În Parcul Chindia, târgul meșteșugarilor și mulțime de terase la care se pot servi preparate tradiționale românești.

În scuarul Primăriei, de acum obișnuitul târg de carte din ce în ce mai dezvoltat, mai de-al casei și solicitat de iubitorii de lectură. De asemenea, nenumărate standuri de antichități, de obiecte de decor rare, păstrate și aduse în prezent de iubitorii și strângătorii acestor nestemate ale trecutului.

Culoarea și forța acestor manifestări au izvorât spiritual din Biserica Mitropolitană. Aici s-a săvârșit slujba de Sfânta Marie, în prezența reprezentanților administrației publice locale și județene, a unor invitați de marcă, dar și a sute de târgovișteni. Apoi, așa cum cere tradiția, s-a plecat în procesiune pe arterele municipiului, din centru și până în inima Vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești, locul de unde au pornit rădăcinile acestui târg și de unde, într-o vreme tumultoasă a istoriei neamului nostru românesc, se conduceau treburile țării. Procesiunea face parte din ființa acestui oraș încărcat de vibrații ale trecutului. Autoritățile locale și județene și Arhiepiscopia Târgoviștei au ținut și țin la această tradiție care solidifică credința și autenticitatea ritualului săvârșit.

Au parcurs acest traseu, în cântec de fanfară, având antemergători preoții care purtsu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, primarul Cristian Daniel Stan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul județului – Claudia Gilia, parlamentarii Carmen Holban, Titus Corlățean, Radu Popa, Marian Țachianu și Ionuț Vulpescu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, administratorul public – Gabriel Boriga, directorul Agenției de Dezvoltare Sud Muntenia – Liviu Mușat, primarii din Târgovișhte (Bulgaria) și Corbetta (Italia), consilieri locali și județeni, reprezentanți ai instituțiilor deconcentrate, numeroși cetățeni.

După ce în fața Bisericii din incinta Curții Domnești toți cei prezenți au urmărit un scurt recital al Corului Appassionato, s-a coborât în sala tronului, unde s-a desfășurat ședința festivă a Consiliului Local Târgoviște, dar asta nu înainte ca participanții să treacă pentru a săruta și a se închina la icoana Sfintei Maria.

Ședința s-a consumat după regulile bine stabilite. Amfitrionul întâlnirii a fost primarul Cristian Daniel Stan. Corul Appassionatalo a intonat Imnul de Stat, după care a încărcat atmosfera cu emoția de sărbătoare prin interpretarea câtorva piese muzicale.

A urmat o rundă de alocuțiuni având ca temă Zilele Cetății Târgoviște, rostite de primarul Cristian Daniel Stan, vicarul eparhial Ionuț Ghibabu, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, ambasadorul Statului Israel la București – ES Reuven Azar, prefectul județului Claudia Gilia, primarii localităților Corbetta (Italia) și Târgovișhte (Bulgaria).

După consumarea acestor momente, s-a derulat festivitatea de înmânare a titlurilor de cetățean de onoare al municipiului Târgoviște. Au primit înaltele distincții profesorul, istoricul și scriitorul Mihai Oproiu, pentru întreaga activitate depusă în slujba Cetății, și tânărul Andrei Radu Lecoiu, pentru rezultatele merituoase obținute la olimpiadele naționale și internaționale la disciplina matematică. Tânărul târgoviștean, care a studiat la Colegiul Ienăchiță Văcărescu, este acum student la prestigioasa universitate nord americană Harvard.

Diploma de Excelență a municipiului Târgoviște a fost acordată profesorului universitar doctor Alain Redslob, pentru contribuția deosebită la renumele Universității Valahia în Europa.

Ședința festivă a Consiliului Municipal s-a încheiat cu lansarea a două excelente lucrări semnate de profesorul universitar Petre Gheorghe Barlea – „O româncă spre Polul Nord” – pe urmele Smarandei Gheorghiu și „Pe urmele lui Grigore Alexandrescu”. Despre cele două cărți a vorbit autorul.

Ziua s-a încheiat în Parcul Chindia, cu un spectacol susținut de Horia Brenciu și HB Orchestra, urmat de un show de lasere și lumini.

 

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats