Am urmărit cap-coadă interviul realizat de maestrul Ion Cristoiu cu premierul Marcel Ciolacu. Nu o dată. Chiar de două ori, încercând să dibui toate subtilitățile replicilor, ale ideilor lansate, uneori la umbra evazivului, a superficialității și mai ales a tehnicii larg folosite de politicienii dibaci de a acoperi ușor rostul unei întrebări și a pierde pe traseu răspunsul, lansând în poligonul comunicațional alte teme, de cele mai multe ori, și ele destul de interesante.
Este unul dintre primele interviuri fluviu pe care îl acordă Marcel Ciolacu din postura de prim-ministru al României. Și o face într-un moment delicat. Tema centrală a dialogului a reprezentat-o problematica de primă urgență a României, legată de stoparea deficitului bugetar, realizarea obiectivelor impuse de PNRR, reforma sistemului bugetar și a administrației.
Marcel Ciolacu a avut o conduită de studio echilibrată. Calm. Distins. Destins. Răspunsuri rotunde. Clare, explicite și duse, evident, în unele situații, mai delicate, acolo unde a dorit. De fapt, ăsta este țelul unui politician în cadrul unui interviu, mai ales când este încolțit de întrebări incomode. Să iasă din impas fără să dea prea multe din casă. După cum a precizat în jurnalul său video, maestrul Ion Cristoiu a pregătit pentru liderul PSD 52 de întrebări cu tematică recentă, proaspătă, din politică, economie, reformă, relații externe etc. Și, după cum a mai menționat cunoscutul jurnalist, temele de pus în fața premierului au venit chiar de la cetățeni.
Pe lângă problemele de fond ale economiei și vieții sociale românești care, după cum a spus Marcel Ciolacu, nu sunt așa de grave, dar trebuie luate măsuri acum, a dezvăluit premierul că vor fi puse în practică trei pachete de măsuri. Două ordonanțe de urgență ce țin de reformă și una cu aplicabilitate pe zona de evaziune fiscală. Aceasta din urmă vine ca o surpriză. Actele normative vor fi date concomitent. Cum a zis Marcel Ciolacu, în oglindă! Se va întâmpla până la sfârșitul lunii august.
Premierul nu vrea în nici un fel să clatine coaliția PSD-PNL. Mai ales acum. A spus că nu are ce să îi reproșeze președintelui liberal, Nicolae Ciucă, nu are ce să îi reproșeze lui Emil Boc. Simplu. Este nevoie de empatie politică. Chiar dacă forțată de împrejurări! A bătut Marcel Ciolacu în Guvernele Orban-Cîțu. De acolo a pornit urgia. Împrumuturile. 200 miliarde de lei în doi ani! Bani care nu se știe clar unde au ajuns. Și, până la urmă, nu dai cu biciul pe cârca PNL dacă îi pui la zid pe Ludovic Orban, Florin Cîțu și pe partenerii de atunci, USR. Dimpotrivă! Le cureți liberalilor imaginea, revenită ușor la normalitate.
Și a început să curgă valul de necazuri, ascuns până acum probabil din motive electorale. Concediile medicale, enorm de multe, au secătuit bugetul de stat. Peste 6 miliarde de lei plătite doar anul acesta! S-a îngrozit Ciolacu. Facilitățile din IT, din construcții, agricultură, industrie alimentară, sporuri de tot felul în sistemul bugetar etc. pot dispărea. După 20 de ani de facilități pentru IT, a spus premierul, trebuie venit cu o echitate fiscală. La fel și în construcții. S-a trecut de perioada dură din pandemie. Acum, trăim într-o altă realitate.
Se va realiza, a spus Ciolacu, digitalizarea ANAF. TVA-ul va fi din nou uniformizat. Ciolacu nu a părut că este adeptul mai multor cote de TVA. A menționat de câteva ori, cu siguranță pentru a se ține minte, că nu va veni cu taxe noi. Încă o replică de adus simpatie în ograda lui Marcel Ciolacu! Nu poți face excepții de la plata unor taxe și impozite doar pentru anumite categorii socio-profesionale. A spus premierul că recomandarea Comisiei Europene a fost că nu poți avea excepții pentru anumite meserii. Faceți excepții atunci pentru toți românii! Corect, nu?
Un pic deranjat Marcel Ciolacu, dar a reușit să își păstreze echilibrul verbal, când Ion Cristoiu l-a întrebat: de ce, totuși, ezitați să tăiați în carne vie? S-a repliat rapid și a răspuns că va lua măsuri. Nu vine cu taxe noi, dar vrea să aducă echitate fiscală, să elimine total excepțiile. A spus, ușor melodramatic, că nu se poate duce acasă să se uite în oglindă dacă nu ia toate măsurile ce se impun și România intră în instabilitate și oierde cel mai important trend al ei.
Ciolacu va juca cu mandatul pe masă! Adică, a lăsat de înțeles că nu ține neapărat la funcție și, dacă nu face ce și-a propus, renunță la poziția de premier. A recunoscut că, prin măsurile luate, poate pierde voturi, capital politic, dar merge mai departe. Își asumă aceste riscuri, și pentru el și pentru partid.
Mesajul lui Marcel Ciolacu, ușor populist, dar bine venit în actuala conjunctură socio-politică, ține la cetățeanul simplu, aduce capital de încredere, de așteptare. A spus premierul că nu mai putem să păcălim. Probabil, poporul! Cristoiu a insistat că, pentru atingerea acestui deziderat complicat, este nevoie de unitate politică, de partid, de coaliție. Marcel Ciolacu, în prima fază, nu a insistat prea mult pe răspuns. A menționat că merge mai departe.
Punctul culminant. Un fel de epilog. Dacă partenerul de coaliție, PNL, nu își asumă măsurile, Ciolacu își pune mandatul pe masă. Atunci, să vină ei la putere, poate cu USR, că au mai condus țara doi ani și jumătate, și să facă ce cred. Și încă ceva expus de Marcel Ciolacu, cel puțin la nivel de teorie. Nu este de acord cu atacurile liberalilor la PSD și viceversa. Nu le aduce niciun vot în plus când vorbește PSD de rău de PNL sau PNL de PSD. Nu le aduce nimic. Poate doar satisfacerea unor orgolii personale! Membrii celor două partide ar trebui să se gândească de două ori atunci când cineva din PNL atacă PSD sau invers.
Marcel Ciolacu l-a menajat pe Nicolae Ciucă. A spus că are un partener de dialog corect. Ba chiar a făcut treabă la guvernare. A adus investitori. A transmis Marcel Ciolacu un mesaj clar, atât pentru colegii săi cât și pentru liberali, trebuie să înțeleagă toți că această coaliție este singura care poate aduce stabilitate în România!
Direct sau indirect, Marcel Ciolacu a transmis o directivă către tovarășii de partid și de coaliție. Să fie calmi și să accepte, că le convine sau nu, situația actuală. A mărturisit președintele PSD că este foarte atent la greșelile din 2010, pentru ca el să nu le repete.
Întâlnirea s-a încheiat detensionat, cu o glumă bună pe seama generalilor pe care, a spus Marcel Ciolacu, a aflat-o tot de la un general, de la Buzău. Ceva de genul, există două tipuri de generali, unii care comandă batalioane și generali care comandă fripturi, șprițuri… România s-a săturat de generali de pace! A fost ultima replică a premierului Marcel Ciolacu, ieșit demn, sigur pe el, neșifonat din dialogul de la AlephTV cu Ion Cristoiu.
Am lăsat la final tema pensiilor speciale, pusă în discuție, dar trecută pe rapid, aspirată de alte probleme. Ideea ar fi că, la acest capitol delicat, cel puțin anul acesta, nu se va rezolva nimic. Decizia Curții Constituționale a pus barieră eliminării pensiilor speciale. Ce au hotărât înalții judecători de la CCR a creat o opinie salvatoare, validă pentru premierul Marcel Ciolacu. O scuză pertinentă. Un antidot vremelnic. A spus premierul, fiind întrebat de Ion Cristoiu despre pensiile speciale și despre cum va prezenta problema la Comisia Europeană, cu seninătate și siguranță, fără nicio ezitare, că acum există o decizie a Curții Constituționale care trebuie respectată, chiar și de cei de la Comisia Europeană. Trebuie privită cu respect, așa cum respectăm și noi deciziile lor. Scurt și la obiect!
Urmărește Incomod Media și pe Google News