Connect with us

POLITIC

Premierul Marcel Ciolacu, ferm în decizii. Joacă guvernarea cu mandatul pe masă!

Publicat

pe

Am urmărit cap-coadă interviul realizat de maestrul Ion Cristoiu cu premierul Marcel Ciolacu. Nu o dată. Chiar de două ori, încercând să dibui toate subtilitățile replicilor, ale ideilor lansate, uneori la umbra evazivului, a superficialității și mai ales a tehnicii larg folosite de politicienii dibaci de a acoperi ușor rostul unei întrebări și a pierde pe traseu răspunsul, lansând în poligonul comunicațional alte teme, de cele mai multe ori, și ele destul de interesante.

Este unul dintre primele interviuri fluviu pe care îl acordă Marcel Ciolacu din postura de prim-ministru al României. Și o face într-un moment delicat. Tema centrală a dialogului a reprezentat-o problematica de primă urgență a României, legată de stoparea deficitului bugetar, realizarea obiectivelor impuse de PNRR, reforma sistemului bugetar și a administrației.

Marcel Ciolacu a avut o conduită de studio echilibrată. Calm. Distins. Destins. Răspunsuri rotunde. Clare, explicite și duse, evident, în unele situații, mai delicate, acolo unde a dorit. De fapt, ăsta este țelul unui politician în cadrul unui interviu, mai ales când este încolțit de întrebări incomode. Să iasă din impas fără să dea prea multe din casă. După cum a precizat în jurnalul său video, maestrul Ion Cristoiu a pregătit pentru liderul PSD 52 de întrebări cu tematică recentă, proaspătă, din politică, economie, reformă, relații externe etc. Și, după cum a mai menționat cunoscutul jurnalist, temele de pus în fața premierului au venit chiar de la cetățeni.

Pe lângă problemele de fond ale economiei și vieții sociale românești care, după cum a spus Marcel Ciolacu, nu sunt așa de grave, dar trebuie luate măsuri acum, a dezvăluit premierul că vor fi puse în practică trei pachete de măsuri. Două ordonanțe de urgență ce țin de reformă și una cu aplicabilitate pe zona de evaziune fiscală. Aceasta din urmă vine ca o surpriză. Actele normative vor fi date concomitent. Cum a zis Marcel Ciolacu, în oglindă! Se va întâmpla până la sfârșitul lunii august.

Premierul nu vrea în nici un fel să clatine coaliția PSD-PNL. Mai ales acum. A spus că nu are ce să îi reproșeze președintelui liberal, Nicolae Ciucă, nu are ce să îi reproșeze lui Emil Boc. Simplu. Este nevoie de empatie politică. Chiar dacă forțată de împrejurări! A bătut Marcel Ciolacu în Guvernele Orban-Cîțu. De acolo a pornit urgia. Împrumuturile. 200 miliarde de lei în doi ani! Bani care nu se știe clar unde au ajuns. Și, până la urmă, nu dai cu biciul pe cârca PNL dacă îi pui la zid pe Ludovic Orban, Florin Cîțu și pe partenerii de atunci, USR. Dimpotrivă! Le cureți liberalilor imaginea, revenită ușor la normalitate.

Și a început să curgă valul de necazuri, ascuns până acum probabil din motive electorale. Concediile medicale, enorm de multe, au secătuit bugetul de stat. Peste 6 miliarde de lei plătite doar anul acesta! S-a îngrozit Ciolacu. Facilitățile din IT, din construcții, agricultură, industrie alimentară, sporuri de tot felul în sistemul bugetar etc. pot dispărea. După 20 de ani de facilități pentru IT, a spus premierul, trebuie venit cu o echitate fiscală. La fel și în construcții. S-a trecut de perioada dură din pandemie. Acum, trăim într-o altă realitate.

Se va realiza, a spus Ciolacu, digitalizarea ANAF. TVA-ul va fi din nou uniformizat. Ciolacu nu a părut că este adeptul mai multor cote de TVA. A menționat de câteva ori, cu siguranță pentru a se ține minte, că nu va veni cu taxe noi. Încă o replică de adus simpatie în ograda lui Marcel Ciolacu! Nu poți face excepții de la plata unor taxe și impozite doar pentru anumite categorii socio-profesionale. A spus premierul că recomandarea Comisiei Europene a fost că nu poți avea excepții pentru anumite meserii. Faceți excepții atunci pentru toți românii! Corect, nu?

Un pic deranjat Marcel Ciolacu, dar a reușit să își păstreze echilibrul verbal, când Ion Cristoiu l-a întrebat: de ce, totuși, ezitați să tăiați în carne vie? S-a repliat rapid și a răspuns că va lua măsuri. Nu vine cu taxe noi, dar vrea să aducă echitate fiscală, să elimine total excepțiile. A spus, ușor melodramatic, că nu se poate duce acasă să se uite în oglindă dacă nu ia toate măsurile ce se impun și România intră în instabilitate și oierde cel mai important trend al ei.

Ciolacu va juca cu mandatul pe masă! Adică, a lăsat de înțeles că nu ține neapărat la funcție și, dacă nu face ce și-a propus, renunță la poziția de premier. A recunoscut că, prin măsurile luate, poate pierde voturi, capital politic, dar merge mai departe. Își asumă aceste riscuri, și pentru el și pentru partid.

Mesajul lui Marcel Ciolacu, ușor populist, dar bine venit în actuala conjunctură socio-politică, ține la cetățeanul simplu, aduce capital de încredere, de așteptare. A spus premierul că nu mai putem să păcălim. Probabil, poporul! Cristoiu a insistat că, pentru atingerea acestui deziderat complicat, este nevoie de unitate politică, de partid, de coaliție. Marcel Ciolacu, în prima fază, nu a insistat prea mult pe răspuns. A menționat că merge mai departe.

Punctul culminant. Un fel de epilog. Dacă partenerul de coaliție, PNL, nu își asumă măsurile, Ciolacu își pune mandatul pe masă. Atunci, să vină ei la putere, poate cu USR, că au mai condus țara doi ani și jumătate, și să facă ce cred. Și încă ceva expus de Marcel Ciolacu, cel puțin la nivel de teorie. Nu este de acord cu atacurile liberalilor la PSD și viceversa. Nu le aduce niciun vot în plus când vorbește PSD de rău de PNL sau PNL de PSD. Nu le aduce nimic. Poate doar satisfacerea unor orgolii personale! Membrii celor două partide ar trebui să se gândească de două ori atunci când cineva din PNL atacă PSD sau invers.

Marcel Ciolacu l-a menajat pe Nicolae Ciucă. A spus că are un partener de dialog corect. Ba chiar a făcut treabă la guvernare. A adus investitori. A transmis Marcel Ciolacu un mesaj clar, atât pentru colegii săi cât și pentru liberali, trebuie să înțeleagă toți că această coaliție este singura care poate aduce stabilitate în România!

Direct sau indirect, Marcel Ciolacu a transmis o directivă către tovarășii de partid și de coaliție. Să fie calmi și să accepte, că le convine sau nu, situația actuală. A mărturisit președintele PSD că este foarte atent la greșelile din 2010, pentru ca el să nu le repete.

Întâlnirea s-a încheiat detensionat, cu o glumă bună pe seama generalilor pe care, a spus Marcel Ciolacu, a aflat-o tot de la un general, de la Buzău. Ceva de genul, există două tipuri de generali, unii care comandă batalioane și generali care comandă fripturi, șprițuri… România s-a săturat de generali de pace! A fost ultima replică a premierului Marcel Ciolacu, ieșit demn, sigur pe el, neșifonat din dialogul de la AlephTV cu Ion Cristoiu.

Am lăsat la final tema pensiilor speciale, pusă în discuție, dar trecută pe rapid, aspirată de alte probleme. Ideea ar fi că, la acest capitol delicat, cel puțin anul acesta, nu se va rezolva nimic. Decizia Curții Constituționale a pus barieră eliminării pensiilor speciale. Ce au hotărât înalții judecători de la CCR a creat o opinie salvatoare, validă pentru premierul Marcel Ciolacu. O scuză pertinentă. Un antidot vremelnic. A spus premierul, fiind întrebat de Ion Cristoiu despre pensiile speciale și despre cum va prezenta problema la Comisia Europeană, cu seninătate și siguranță, fără nicio ezitare, că acum există o decizie a Curții Constituționale care trebuie respectată, chiar și de cei de la Comisia Europeană. Trebuie privită cu respect, așa cum respectăm și noi deciziile lor. Scurt și la obiect!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Dâmboviţa

Corneliu Ștefan: Echipele PSD care conduc localitățile din județul Dâmbovița au zeci de proiecte în lucru

Publicat

pe

Politica înseamnă comunicare, colaborare, interacțiune continuă cu oamenii, cu reprezentanții administrației publice locale și cu alți factori de decizie care pot interveni în rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii, dar și pentru implementarea unor proiecte.

Lipsa din peisajul social al liderului politic, al echipei care și-a asumat responsabilități este o greșeală. Nu se pune cazul reprezentanților Partidului Social Democrat – Organizația Dâmbovița, considerată una dintre cele mai puternice și active din țară. Corneliu Ștefan, împreună cu întreaga echipă de coordonare a filialei, s-a aflat în ultimele trei zile într-un tur de forță prin localitățile situate pe Valea Dâmboviţei, pornind de la Lucieni, Raciu, Dragomirești, Mănești, Tătărani, Voinești, Cândești, Malu cu Flori, Văleni Dâmbovița, continuând pe ruta paralelă – Pietrari, Bărbulețu și Râul Alb.

La întâlnirile organizate cu scopul de a se discuta problemele comunității, planurile de viitor, strategiile locale pentru cele patru etape de alegeri de anul viitor, au participat mii de oameni, membri ai PSD, dar și cetățeni dornici de afla ce se pune la cale, politic și administrativ, în comunele lor.

„Echipele PSD care conduc aceste localități au zeci de proiecte în lucru, cu valori care depășesc de sute de ori bugetele locale și capacitatea primăriilor de a implementa, din banii lor, obiective de investiții deosebit de importante pentru oamenii din comunele noastre. Cu toții, am pus umărul pentru ca aceste comune să primescă sumele de care au nevoie. Fie că vorbim de reabilitări, modernizări sau construire de școli, grădinițe sau dispensare, fie că ne referim la drumuri, rețele de apă și canalizare, toate sunt rezultate ale muncii în echipă”, a spus președintele Corneliu Ștefan.

A ținut să mai adauge liderul PSD Dâmbovița că politica se face pentru oameni.

„Datorită lor ocupăm funcțiile administrative și politice de astăzi. Alegerile din 2024 – europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale – vor fi momentul în care dâmbovițenii vor trage linie și vor contabiliza munca noastră din ultimii ani. Avem argumente și avem rezultate! Acestea vor confirma că PSD Dâmbovița este cea mai performantă și puternică organizație politică din județ”, a mai arătat Corneliu Ștefan.

La Voinești există una dintre cele mai puternice organizații social-democrate din județul Dâmbovița, filială considerată de toată lumea a fi implicată și serioasă.

„PSD Voinești a avut rezultate mai mult decât bune! De peste 10 ani, echipa de aici a obținut între 70 și 90% din voturile locuitorilor comunei, un procent care demonstrează, în primul rând, eficiența administrativă a oamenilor susținuți de PSD Dâmbovița. Din cei 74 de km de drumuri comunale, 64 sunt asfaltați și, în ultimii 2 ani și jumătate, am sprijinit finanțarea unor proiecte de peste 10 milioane de euro, unele aflate în lucru sau chiar finalizate, altele în faza de pregătire a documentațiilor. Voinești este o comună etalon, iar alegerile din 2024 găsesc echipa PSD Voinești completă, pregătită, performantă și cu rezultate la fel de bune ca în ultimii ani”, a spus președintele Corneliu Ștefan.

La Tătărani, liderii PSD Dâmbovița s-au întâlnit cu peste 200 de membri. S-a discutat despre alegerile viitoare, despre investițiile derulate în comună de primarul Constantin Pătru, dar și despre proiectele mari aflate în lucru, investiții promovate și implementate de echipa PSD Dâmbovița.

„Se lucrează la rețelele de apă și apă uzată din Tătărani. Cât de curând, va începe proiectul de modernizare a drumurilor din comună. Consiliul Județean Dâmbovița va dota Școala Gimnazială din Tătărani cu echipamente digitale, mobilier și materiale didactice și vom achiziționa și un microbuz electric pentru elevii navetiști. Sunt lucruri și rezultate palpabile, iar acestea ne vor asigura câștigarea tuturor alegerilor din 2024, respectiv europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale”, a mai spus liderul social-democrat.

La Văleni Dâmbovița, Pucheni, Malu cu Flori, Cândești, Bărbulețu, Râu Alb și Pietrari, discuțiile s-au axat pe proiectele administrative, dar și pe cele de natură politică.

„Rezultatele primarilor PSD sunt mai mult decât concludente și se văd în investițiile pe care aceștia le-au adus în localitățile lor, iar munca administrativă se va reflecta și în rezultatele alegerilor de anul viitor.

Le-am cerut colegilor mei să mențină ritmul și, în același timp, să fie la fel de atenți la nevoile celor care i-au așezat pe scaunele de primar sau de consilieri locali”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Liderul PSD Dâmbovița a fost însoțit în acest periplu politico-administrativ de secretarul general al organizației – Cristian Daniel Stan, de vicepreședintele CJ Dâmbovița – Luciana Cristea și de parlamentarii Radu Popa, Carmen Holban și Ionuț Vulpescu. De asemenea, a fost prezent la întâlniri și secretarul de stat în Ministerul Transporturilor – Ionuț Săvoiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

Dâmboviţa

Opriți circul și legiferați pentru poporul român! Îndemnul unui primar independent către parlamentari

Publicat

pe

Primarul comunei Voinești, Gabriel Dănuț Sandu, era dintr-o bucată, adică se conducea după principiul „ce-i în gușă și-n căpușă” încă de pe vremea când era vicepreședinte la PSD Dâmbovița. Faptul că a fost un caracter vocal, cu nerv și opinie, nu a fost neapărat elementul care să îi aducă bucurii în partid, dar ăsta a fost Gambă. Când avea ceva de zis, zicea, indiferent de repercusiuni!

Acum, din postura de primar independent, neconstrâns de disciplina de partid, care îți recomandă să îți ții opiniile personale pentru tine, Gabriel Dănuț Sandu iese din ce în ce mai des în spațiul public și își expune părerile, gândurile, plus că le mai dă și sfaturi politicienilor care, tot el spune, nu de puține ori, sar calul, uită care le este menirea, de ce au ajuns în anumite poziții de demnitate.

Gabriel Dănuț Sandu s-a înfuriat când a văzut ce se întâmplă în Parlamentul României. Seriozitatea, verticalitatea, demnitatea, respectul față de colegii de aulă, față de popor, până la urmă, dispar înghițite de interes, dintr-o dorință de vizibilitate aproape patologică.

„Nu există zi în care, în Parlamentul României, să nu avem parte de „circ”, când ar trebui să se legifereze pentru noi toți.

Stimați parlamentari, ce exemplu dați ședințelor de consilii județene, municipale, orășenești și comunale? Credeți că cineva din această țară apreciază circul de doi bani pe care îl faceți în fiecare zi? Credeți că cine țipă mai tare câștigă capital electoral sau încrederea românilor? De ce nu vă întrebați de ce sunteți percepuți cu cea mai mica încredere în rândul românilor?

Nu sunteți plătiți să faceți circ în puținele zile în care stați în acea clădire emblematică pentru poporul român! De ce nu faceți același circ și în campaniile electorale? Chiar credeți că, o dată la patru ani, puteți cere votul pentru un salariu foarte bun și pentru a deveni circari?

Opriți circul, fiindcă aveți responsabilități foarte mari! Vreau să fiu mândru de cei care mă reprezintă în forul legislativ. Ce s-ar întâmpla cu România dacă în toate autoritățile locale ar predomina circul? Pentru Dumnezeu, opriți circul și legiferați pentru poporul român”, a scris, indignat, pe pagina sa de Facebook, primarul comunei Voinești.

Ultimul episod de circ în Parlament, cel care probabil l-a înfuriat pe Gambă, a fost secvența de bălăcăreală, cu invective care nu ar fi trebuit să se audă în Parlamentul României, dintre senatoarea Șoșoacă și liderul AUR, George Simion.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats