Connect with us

POLITIC

Reparație istorică. Limba română, nu moldovenească este vorbită de minoritatea română din Ucraina

Publicat

pe

Senatorul PSD Titus Corlățean este unul dintre politicienii românii care susține cu vehemență păstrarea identității naționale, a limbii române și dincolo de granițele țării. Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României a militat asiduu pentru drepturile și recunoașterea limbii române în comunitățile istorice de români din Ucraina.

Una dintre cele mai mari reușite ale diplomației românești o reprezintă determinarea autorităților ucrainene, prin forța unor argumente solide, să renunțe la termenul de limbă moldovenească și să adopte hotărârea prin care se stabilește că minoritatea respectivă vorbește limba română.

Despre acest subiect deosebit de sensibil care a fost discutat și negociat cu Guvernul Ucrainei, mai ales acum, în condiții de război, a vorbit fostul ministru de Externe al României, Titus Corlățean, în cadrul unei emisiuni la TVR Internațional, moderate de jurnalista Mihaela Crăciun. A fost luat ca reper al dialogului și al problematicii abordate Articolul 7 din Convenția cadru a Uniunii Europene care privește protecția identității minorităților naționale ce trăiesc în comunitățile istorice din alte state. În cazul nostru, vorbim despre românii din Ucraina.

„Statul român trebuie să obțină confirmarea că, în țările în care există comunități de români, sunt respectate drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor aparținând minorităților naționale, potrivit standardelor europene pentru identitățile naționale, culturale, religioase, lingvistice. Vorbim de lucruri fundamentale pentru că acei români fac parte, într-un sens mai larg, din națiunea română. Sunt cetățeni ai statelor unde trăiesc, dar ei trebuie să beneficieze de respectarea identităților naționale”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

A vorbit parlamentarul PSD despre decizia istorică luată de Guvernul Ucrainei, ca urmare a diligențelor înfăptuite de autoritățile române de a se renunța la acea invenție stalinistă artificială de așa-zisă limbă moldovenească.

„A fost un lucru extraordinar. Măsura a fost într-un fel facilitată de ceea ce s-a întâmplat dincolo, la Chișinău, acum nu cu foarte multe luni în urmă, când, în sfârșit, Parlamentul Republicii Moldova a operaționalizat o decizie a Curții Constituționale din 2013 care constatase, la acel moment, că limba de stat este limba română, cea care a fost prevăzută în Declarația de Independență din 27 august 1991 când noul stat, Republica Moldova, desprinzându-se din URSS, și-a proclamat independența”, a mai spus președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României.

Ani la rând, ucrainenii au marșat pe ideea că în Republica Moldova se vorbește limba moldovenească, nu româna. A mai arătat senatorul Corlățean faptul că România a respectat cu sfințenie drepturile minorităților naționale.

„Noi nu inventăm alte identități naționale decât cea ucraineană sau cea a rușilor lipoveni. Le respectăm identitatea și avem așteptarea ca și ceilalți să ne respecte”, a adăugat senatorul Corlățean.

Rămâne de urmărit implementarea acestei decizii considerate a fi istorică. Dar, după cum a spus parlamentarul român, din păcate, nu s-a ajuns încă acolo. Există încă în circulație manuale școlare cu titulatura de limbă moldovenească, multe alte lucruri care trebuie rezolvate.

„Va lua un pic de timp. Este adevărat că, în vreme de război, prioritățile unui stat sunt altele. Doar că inclusiv prioritățile legate de prezervarea identității naționale a unor cetățeni ucraineni de alta etnie trebuie să stea în atenția autorităților, chiar și în perioade de război. Voi avea și eu discuții cu oficialii ucraineni și le voi comunica că România așteaptă măsurile concrete de implementare. Cu acele manuale de limbă moldovenească pot face domniile lor orice. Să le topească. Să le retragă din circuit. Împreună cu autoritățile române să se lucreze la curriculă, la manualele respective de istorie, de limbă românească”, a mai declarat Titus Corlățean.

S-a vorbit, cu tristețe, de cetățenii ucraineni de etnie română care s-au jertfit pe front pentru Ucraina.

„Jertfa lor trebuie respectată. Sunt cetățeni loiali ai Ucrainei, dar fac parte din identitatea națională românească. Trebuie renunțat la unele dintre dispozițiile exagerate dacă nu aberante, care practic distrug educația în limba maternă pentru minoritățile naționale. Trebuie căutate soluții care să scoată Kiev-ul din cercul vicios în care a intrat. Drepturile la identitate trebuie să fie respectate. Acum a fost făcut un pas mare înainte, dar mai sunt încă multe de realizat pentru atingerea completă a acestui deziderat”, a concluzionat demnitarul român.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Deputat Radu Popa: Comasarea va da votanților șansa să fie mai aproape de proiectul european

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa este unul dintre parlamentarii care susțin procesul de comasare a alegerilor. Spune acesta că oamenii nu mai sunt creduli, neinformați, nehotărâți. Când merg la vot, știu ce au de făcut, au deja conturate opțiunile.

„Comasarea va da șansa votanților să fie mai aproape de proiectul european pentru că motorul alegerilor locale îi va face să intre în contact și să cunoască mai bine atât candidații la europarlamentare, dar și ofertele electorale ale partidelor competitoare.

Eu cred că șansa României este să îngroape butoaiele goale și zgomotoase ale Rusiei, să taie elanul unor politicieni cu biroul pe Facebook, iar cetățenii să își valorifice votul. Fiecare dintre noi avem un singur vot.

Comasarea nu ne dă două voturi, dar ne face să ne realizăm că, pentru a avea primarul bani de proiectele comunei, e nevoie ca europarlamentarul să aibă puterea să îl susțină la Bruxelles, acolo de unde vin miliardele pentru proiectele de dezvoltare. Pentru că doar în ultimii patru ani alocările bruxeleze au adus zeci de miliarde în comunitățile locale și regionale. Prin comasare, noi putem continua acest efort.

Însă, prin zgomotul butoiului gol care e pus să acopere absența oricăror alte proiecte și prin acțiuni hibride, câștigă Rusia. În curând va trebui să facem această alegere. Noi cu România, ei cu Rusia. La final, despre asta e vorba”, a scris Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

Dâmboviţa

PNL Târgoviște propune acordarea unui stimulent de 1.500 lei pentru nou-născuți

Publicat

pe

Consilierul local municipal liberal Dan Alexandru Tică, inspector școlar general adjunct, a lansat in dezbatere publică, prin intermediul rețelelor de socializare, o inițiativă pe care își dorește să o depună spre a fi adoptată în CLM Târgoviște. Alesul PNL propune acordarea unui stimulent financiar în sumă de 1.500 de lei pentru nou-născuții din Târgoviște.

„Scăderea natalității, dar și migrația tinerilor pentru un loc de muncă în alte orașe sau străinătate sunt fenomene îngrijorătoare. Stimulentul îi va ajuta pe părinți pentru a face faţă cheltuielilor necesare imediat după nașterea copilului. Cu susținerea tuturor colegilor consilieri municipali liberali, lansez proiectul în dezbatere publică și aștept părerile și sugestiile dumneavoastră”, spune consilierul PNL Târgoviște – Dan Alexandru Tică.

Un astfel Consilierul local municipal liberal Dan Alexandru Tică, inspector școlar general adjunct, a lansat in dezbatere publică, prin intermediul rețelelor de socializare, o inițiativă pe care își dorește să o depună spre a fi adoptată în CLM Târgoviște. Alesul PNL propune acordarea unui stimulent financiar în sumă de 1.500 de lei pentru nou-născuții din Târgoviște.

„Scăderea natalității, dar și migrația tinerilor pentru un loc de muncă în alte orașe sau străinătate sunt fenomene îngrijorătoare. Stimulentul îi va ajuta pe părinți pentru a face faţă cheltuielilor necesare imediat după nașterea copilului. Cu susținerea tuturor colegilor consilieri municipali liberali, lansez proiectul în dezbatere publică și aștept părerile și sugestiile dumneavoastră”, spune consilierul PNL Târgoviște – Dan Alexandru Tică.

Un proiect similar a fost deja votat de Consiliul Local Titu, la inițiativa primarului PNL Traian Niculae, iar programul „Trusou pentru nou-născuți” se implementează începând cu acest an, suma acordată ridicându-se la 2.000 de lei, în tichete valorice de câte 100 de lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite