Connect with us

OPINII

Brazda Guvernării, întoarsă în mijlocul iernii de protestatari!

Publicat

pe

Mare greșeală de strategie! Să nu ieși, în primele clipe ale unui protest care nu are cap și coadă, care nu știi unde și când se poate încheia și nici nu poți specula deloc pe seama posibililor organizatori, a fost demolator pentru actualul Guvern de Coaliție. Noroc că PSD și PNL conduc împreună și, practic, dețin în România total puterea! În altfel de condiții, oricare dintre partide era ars, și ca imagine, și electoral.

De șase zile, agricultorii și transportatorii sunt la porțile Bucureștiului. Prin țară, în marile orașe, alte convoaie ale nemulțumirii, formate din fermieri și șoferi de camioane, protestează față de unele măsuri guvernamentale luate pe genunchi. Să înceapă anul electoral cu un protest de asemenea amploare nu este tocmai bine. O serie de promisiuni pe care politicienii angrenați în alegeri le-ar putea schița și perora în perioada următoare sunt inutile din start. Nu vor mai avea decât efect de balast. Inutilități prin care să umple timpii dedicați exprimării de campanie!

Și, ca o emblemă a nepăsării și aversității față de protestatari, un organ de forță nu are de lucru și, dintr-un exces de zel sau act reflex creat de haină și înzestrare, îndreaptă pușca din dotare către un autoturism. Gestul a fost criticat până și de sindicatul polițiștilor EuroPol. O imagine care a făcut înconjurul țării și care se descarcă tot în cârca Guvernului!

Pentru politicieni, în special pentru cei din arcul Guvernării, în momentul de față, sunt două alternative care să conteze la imagine. Ori ies și le explică oamenilor decent, empatic, că vor cauta soluții de rezolvare rapid și că înțeleg necazurile protestatarilor, ori tac. Alt tip de intervenție s-a văzut unde duce! A ieșit Grindeanu, a luat poziție de atac, a avut unele gesturi asimilate de protestatari ca fiind respingătoare și oamenilor li s-a pus pata pe el. Acum, la unison, îi cer demisia.

Și s-a mai greșit enorm când, pe un anumit post de televiziune, nu se știe din ordinul cui, unii moderatori și analiști de criză au avut niște remarci indecente, neprincipiale și jignitoare la adresa celor care protestează. Opiniile lor, împrăștiate în eter, nu au făcut altceva decât să stimuleze înverșunarea oamenilor.

Și uite așa, pe vrute sau nevrute, protestul transportatorilor și fermierilor crește în intensitate. Ieri, eram la film, liniștiți, ne minunam de viața lui Ferrari, nu credeam în forța străzii, trimiteam prefectul cu o batistă în vârf de băț, în fața manifestanților, să îi agităm și mai mult, și azi, nu știm cum să oprim criza…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vântul prosperității vine și din Qatar! Când?

Publicat

pe

Ajuns în Qatar, premierul Marcel Ciolacu, cu o țâră de populism ieftin, s-a adresat, apelând la puterea sa de convingere care, fie vorba între noi, după o analiză sumară, nu este una de top, românilor plecați în pribegie după un trai mai bun în acest stat arab. A încercat să le spună Ciolacu românașilor că este mai bine acasă. Că ne dezvoltăm și noi. Cu PNRR, cu una, cu alta. E bine. A mai scăzut un pic inflația. E ceva secetă, da’ trece.

Sunt sigur că nu a dat rezultate sistemul său persuasiv. Și poate că nici nu voia. Era vorba doar de un exercițiu politic, un joc de imagine vechi de când lumea și care mai ține. Păi, de ce să vină acasă românii din Qatar? Să vadă cum crește prețul la benzină? Că laptele este mai scump decât în Orientul Mijlociu, pâinea la fel? Că în spitalele noastre se moare pe capete și nimeni nu răspunde, se caută doar scuze? Că se trăiește bine tot la stat, că în privat faci foamea și te înăbușă taxele și impozitele? Că pensiile speciale sunt în floare?

Și au mai remarcat cu siguranță ceva românii stabiliți prin Qatar, dar și noi, uitându-ne la televizor. Premierul Ciolacu a fost însoțit de aproape tot Cabinetul, bașca câțiva șefi de agenții, plus nesuferitul de Zgonea și șeful de la Agenția Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. De ce s-o fi dus și dumnealui? O fi ceva stricat pe acolo?

Nici un om de afaceri, vreun manager al vreunei firme serioase. Nimic. La ce bun să ducem antreprenorii în bogata țară arabă? Ajung politicienii. Barbu de la Agricultură care, uneori, nu știe pe ce lume trăiește, și alții tari în teorii. Mă mir că nu au fost și ministrele de la Justiție și Cultură, să știm o treabă!

A spus Marcel Ciolacu că vrea să atragă în România investiții de peste 15 miliarde de euro. Când? Cum? Se vor înghesui în România șeicii din Qatar să deschidă la afaceri? Până acum arabii nu au fost interesați decât de ovinele de pe la noi și de cumpărarea de terenuri mănoase. Mii de hectare! Atât.

Poate premierul Marcel Ciolacu are mână mai bună. Cine știe! Se întâmplă atâtea minuni în vremurile astea… De la zi la zi.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Rutina planetară…

Publicat

pe

Se mișcă lumea. Rău de tot. Și, totuși, este atâta nepăsare în jur. O acalmie prevestitoare de furtuni. Ceva ce parcă nu definește construcția umană. Suntem cu toții plafonați. Privim spre viitorul incert, așteptând sigur un eveniment groaznic. Dar nu facem nimic. Este ca o proorocire divină. Ne supunem în tăcere. Ne amăgim sedați de disperare și pseudotihnă.

În Orientul Apropiat, lucrurile se agită. Americanii își retrag diplomații din Israel. Iranul, din ce în ce mai nervos, pare că deschide trapele silozurilor cu rachete. China rânjește din ce în ce mai cald la Taiwan. În Mediterană, francezii își duc mândria, cel mai tare portavion. O avea vreo legătură cu dorința lui Macron? În Ucraina, dronele și rachetele rusești cad continuu, precum ploile. Războiul s-a așezat la masa obișnuinței. Fiecare este pregătit să-și primească rația de moarte.

Spun unii că rușii se pregătesc ca, la toamnă, să ia din nou în vizor Kievul. Iar un convoi? Demonstrațiile de forță trebuie să fie vizibile și crâncene.

Gripa aviară, cel puțin la nivel informațional, devine periculoasă. Privim spre găină, ca spre o posibilă bombă. Se pregătește o altă pandemie. Cineva pare să se ocupe de treaba asta. Este în precampanie acum.

Primăvara este deja vară, iar la vară nu știm ce mai avem. Trăim într-un ciudat imprevizibil. Gândim pentru azi, iar pentru mâine șovăim. Ni se epuizează răbdarea.

La noi se face politică. Pe toate șanțurile. În fânețe și grădini. Ritm intensiv. Mașinal. Candidați, de serie. Adică, nu spun mare lucru. Bibelouri prinse în niște bule. Mesajele de campanie sunt din ce în ce mai scurte. Reduse la un cuvânt, două, maxim trei. Contează ce rămâne pe retină, nu ce se spune. Nu mai este timp nici să promiți, nici să te amăgești că se întâmplă. Probabil, în anii care vin, o să vedem doar poze și un pic de gestică sculpturală. Uitați-vă la mâini! Au început să spună mai mult decât buzele și ochii. Atenție la degete! De multe ori, conțin mesaje mai tari decât șapte poezii electorale. Ne desconsideră discret…

Ne întoarcem la lumea mare. Ați văzut pe undeva vreun miting în favoarea păcii? Paris, Londra, Bruxelles? Doar tractoare și bălegar. Se mai cere pe undeva, așa, în piețele publice, dreptul la viață, la liniște, la tihnă mondială, la viitor pentru copii? Nu. Omenirea trăiește dur. Se pliază la destin. Părem obosiți cu toții…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite