Connect with us

ACTUALITATE

Nicuță Marmandiu, din Pietroșița, un bulgare de istorie și istorii!

Publicat

pe

Cunoscut de comunitatea locală, mai degrabă, ca „nea Nicuță” sau ca „tataie”, de către familie, pietroșițeanul MARMANDIU ION poate fi considerat astăzi ca cel mai „bogat” om din comună. De ce, mai ales, astăzi? Fiindcă, pe 20 februarie 2024, a împlinit frumoasa și venerabila vârstă de 100 de ani. I-au fost alături atât oamenii din comună, fiind amintit ca vrednic cetățean la bisericile din toate parohiile, cât și autoritățile locale, Primarul comunei, Ion Leonard Dicu venind personal și înmânându-i o „Diplomă de recunoștință” din partea instituției pe care o conduce.

Dar, „bogăția” lui nea Nicuță vine din altă parte, din moștenirea materială și spirituală pe care a lăsat-o. Are trei copii (doi băieți și o fată), iar aceștia i-au dus numele și renumele prin intermediul a 12 nepoți, 13 strănepoți și chiar și o străstrănepoată! O adevărată “dinastie”…


Născut fiind la 20 februarie 1924, a făcut primele 4 clase primare la Școala Pietroșița, amintind, în frumosul dialog de astăzi, de vechii Dascăli ai comunei (Victor Frangopol, Nicuță Popescu, Agripina Popescu, Petrică Popescu ș.a.) și de vremurile grele din perioada interbelică. A muncit, ca orice copil, în gospodăria familiei, dar și-a început, de tânăr, ucenicia la celebra Societate Anonimă Foretieră „Lomaș – Moroeni”, ca ajutor de mecanic de locomotivă („mașinică”, cum îi ziceau copiii din zonă). Face cursuri practice în județul Mureș (zona Reghin), se autorizează ca mecanic și lucrează ani buni pe căile ferate înguste din nordul județului (Moroeni – Pucheni – Glod – Valea Largă – Clăile cu brazi), cale ferată pe care se aducea piatră de la cariera Cărpeniș sau lemn din pădurile de sub Paduchiosu. Despre toate aceste lucruri vorbește cu o luciditate extraordinară, cu detalii despre oameni, locuri și lucruri. La începutul celui de-al Doilea Război Mondial este „mobilizat” la locul de muncă, iar armata o face la „Vânători de munte”, la unitatea militară din Sinaia, cea care asigura și garda Castelului Peleș. Dar, despre activitatea sa în armata română vom reveni cu detalii după ce vom vizita împreună locurile tinereții și îi vom asculta amintirile pline de farmec.

Astăzi (Nota redacției: 20 februarie 2024), o minidelegație a Cultului Eroilor Dâmbovița, l-a vizitat pe nea Nicuță, i-a înmânat ultimul număr al revistei „Eroica” și, împreună cu membrii familiei, au toastat la un simbolic pahar de șampanie, având, pe fundal, steagul Fililalei „Mihai Viteazul” Dâmbovița al A.N.C.E. „Regina Maria”. Fiind consătean cu nea Nicuță și bun prieten cu fiii lui, pentru autorul acestor rânduri, întâlnirea a fost extraordinar de emoționantă, iar dialogurile pline de schimburi de informații. Astăzi, am sărbătorit Centenarul unui simbol al Pietroșiței și, de ce nu, al județului și chiar al țării. La mulți ani, nea Nicuță Marmandiu!

Pentru conformitate,
Nicolae Posta, Membru al Biroului executiv al Cultului Eroilor Dâmbovița

PS – Peste una-două săptămâni, în funcție de evoluția vremii, vom merge cu nea Nicuță, în zona de munte, pe unde a lucrat acum vreo 60-70 de ani, încercând să reconstituim traseul vechii căi ferate înguste.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Au început „Zilele Municipiului Giurgiu”. Concerte seară de seară până pe 23 aprilie

Publicat

pe

Astăzi – 19 aprilie 2024, au debutat „Zilele Municipiul Giurgiu” – cinci la număr, adică până la Sf. Gheorghe – patronul spiritual al orașului. Activitățile pregătite de autoritățile includ evenimente cultural-artistice și de recreere, precum și concerte în aer liber, susținute de artiști consacrați începând cu ora 19:30. Locul de desfășurare: Parcul Tineretului, adiacent Steaua Dunării.

  • În această seară, vor urca pe scenă soliștii de muzică populară Constantin Bahrin, Elena Mândrescu și Ștefan Enășel.
  • Sâmbătă – 20 aprilie 2024, va fi un concert susținut de Adriana Gavrilă, Emilian și Bibi.
  • Duminică – 21 aprilie 2024, urmează Cristina Ene, Cabron și Lora.
  • Luni – 22 aprilie 2024: Dan Cernăvodeanu, Iuliana Zlatov, Shondy și Jean de la Craiova.
  • Marți – 23 aprilie 2024, concertul va fi susținut de Daniel Sima, Selena Mărgean, Iulian Urlea, Mihaela Băbaru, Ioana Lărgeanu, Reta Baltag, Georgeta Vasile Măsură, Mariana Simion, Adelina Găujdeanu, Adina Roșca și Cătălin Doinaș.

Pentru desfășurarea acestor evenimente în condiții de siguranță, jandarmii le recomandă participanților să respecte indicațiile organizatorilor și forțelor de ordine, să nu se implice în acțiuni ce ar putea conduce la tulburarea ordinii publice, să evite consumul de alcool, iar în situații care presupun intervenția forțelor de ordine să solicite sprijin în mod direct sau prin 112.

De asemenea, este strict interzisă folosirea aeronavelor fără pilot la bord (drone) deasupra zonelor dens populate sau a adunărilor de oameni organizate în aer liber la o înălțime mai mică de 300 de metri față de orice obstacol fix situat pe o rază de 600 de metri de la aeronavă, sancțiunea fiind cuprinsă între 25.000 și 50.000 lei.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Atenție! Casele de marcat devin obligatorii și la automatele comerciale

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale care funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede au obligația de a le dota cu aparate de marcat electronice fiscale – informează ANAF.

Toți cei care nu se conformează, vor fi sancționați cu amendă de la 8.000 la 10.000 de lei, începând cu data de 1 octombrie 2024. De asemenea, se va dispune confiscarea sumelor nejustificate și suspendarea activității operatorului economic la unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, până la dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale și prezentarea dovezii de plată a amenzii sau a jumătate din cuantumul acesteia, după caz.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite