Connect with us

OPINII

Se caută de zor candidatul afiș…

Publicat

pe

Se vede cu ochiul liber, România se află într-o criză de politicieni adevărați. Am zis adevărați. Oameni cu har, cu dăruire, cu sufletul și mintea aproape de acest popor păcălit din ce în ce mai tare, dus cu zăhărelul, cu acadeaua și alte finețuri inventate de consultați șireți, angajați doar să producă voturi și simpatie. Cu orice preț!

Coaliția încă o caută pe Ioana d’ Arc, independentă, verticală, luptătoare, care să fie în fruntea listei la europarlamentare și care, culmea, să nu țină nici cu PSD, nici cu PNL. Măcar la vedere și doar o bucată de vreme! Abia aștept să o văd. Știu că nu va provoca emoții. E greu să găsești o Maica Tereza care să accepte să fie europarlamentară așa, tam-nisam. E o păcăleală! După, vine potopul. Aceleași chipuri și metehne. Nu poți să o dai la o parte pe Adina Vălean, a fost comisar european, nici pe X sau pe Y, sunt oamenii noștri, deja curge în ei sânge albastru, de Bruxelles. Mai vin câteva bucăți de candidați de la trustul lui Voiculescu. Nu putem să-l refuzăm. Doar ne pune imaginea pe pâine.

Prin interiorul coaliției încă nu s-au făcut listele, se negociază. Dacă politicieni nu avem, se caută afișe. CV-uri la ramă! Și, uite așa, la alegeri, o să ne trezim pe liste cu sportivi – fotbaliști, atleți etc. Cântăreți, posibil și filozofi. Nu contează. Să aducă voturi. Vrăjeală.

Politicianul cu har, dacă există, la mănăstire cu el. La penitență și rugăciune. Pe frontul interesului național și european, avem nevoie de soldați care să știe să stea în poziția de drepți și să percuteze rapid la ordin. Ăla cu har nu prea răspunde la comenzi. Nu îi stă în caracter.

Prin toate ogrăzile partidelor este la fel. Se caută găina cu ouă de aur sau cocoșul rău în pinteni. Sau măcar, acolea, ceva care să înlocuiască produsul original! Asta e. Din păcate, se umblă bezmetic după etichete. Nu după oameni. Politica românească nu prea mai are nevoie de ăștia…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vorbe sincere de după Paște…

Publicat

pe

Au trecut și Sfintele Sărbători de Paște. Cum trec toate, cum ne trecem noi. Rămânem, unii, o vreme, cu gândul proaspăt al credinței și al victoriei vieții asupra morții. Un fel de speranță care se subțiază pe măsură ce ne afundăm în canalele existențiale. Alții rămân cu sechele, după consumul necontrolat de mâncare și băutură. Că așa se petrece de Paște! Între câteva ritualuri bisericești, sub deviza „așa e bine”, și dezmățul bahic și culinar. Partea spirituală a fost scoasă cu totul din tomul Sărbătorii de Înviere.

Ne amintim de Dumnezeu, de Mântuitorul Iisus Hristos, doar atunci când ne lovește necazul. Schițăm atunci un fel de rugă semipură. În rest, ne amăgim. Folosim totul ca pe un afiș de spectacol. Sărbătorile sunt prilej de petrecere, de îmbuibare, de a-ți arata ostentativ roadele muncii silnice și oarbe pentru a face avere. Unii își deschid casele, nu neapărat pentru oaspeți, cu gândul și inima curate, ci pentru a arăta, arogant, celor care îi vizitează, cât au adunat ei, cât au putut să construiască. Lumânarea arde într-o odaie veche, mai în fund, să nu afume pereții tapetați cu bani grei, făcuți stând cu anii prin străinătățuri.

E liniște azi. Mâine, nu. Începe campania electorală. Blândețea va fi risipită de politicienii care își scot tunurile de sub masa plină cu ouă roșii, vin și cozonac… Lozincile sunt pregătite. Discursurile au pe ele pete de grăsime de la carnea de miel, iar flayer-le au aromele mărilor îndepărtate, pe unde și-au făcut vacanțele aleșii, în numele Paștelui, în ideea de a reveni cu bateriile încărcate pentru jocul electoral care tocmai se va încinge.

Au trecut Sfintele Sărbători de Paște. Suntem aceiași. Parcă mai schimbați un pic. Cumpărăm mai multă haleală. Mai rotunzi. Ne rugăm mai puțin. Ne amintim de Dumnezeu doar într-o doară. Ciudat! Tocmai acum când răul a prins planeta ca într-o menghină și nu este rost să îi mai dea drumul…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Care libertate a presei?

Publicat

pe

Astăzi, 3 mai, este ziua libertății presei. Mai știți? Vă mai aduceți aminte? Care presă? Acum, în noianul de răgălii online numite pagini, publicații, așa-zise podcasturi cu ifose de televiziuni online, cu ciurdă de influenceri plătiți la negru de politicieni cu interese, cu orgoliu sau dintre cei care vor să facă mișto chiar de colegii de partid, de prieteni, cu bezmetici care calomniază, insultă și hărțuiesc tot ce nu concordă cu gândirea lor ușor spre patologic, mai putem vorbi despre presă?

Când coțofeni și coțofene, vorba maestrului Cristoiu, se adună pe un ram, creazându-se spuma jurnalismului și cântă ode la comandă, pun întrebări năroade, comandate prin SMS, și publică aceleași partituri sub culori diferite, vorbim despre presă?

Când jurnalistul nu mai este angrenat în investigații și nu mai scrie anchete, fiindcă vrea să supraviețuiască, vorbim despre presă? Când așa-zisul ziarist lansează atacuri la adresa unora doar în campanii electorale, bazându-se doar pe zvonuri și minciuni, mai vorbim despre presă?

Ce este aia libertate a presei în epoca în care instituțiile statului nu mai dau doi bani pe acest concept, preferând să trimită, mașinal, conform legii, comunicate anoste și reci, iar alții nu îi mai înșir aici, nici nu mai bagă în seamă media, situându-se deasupra muritorului de rând?

Care presă? Aceea care abia reușește să încropească un minim pe economie din urări, felicitări, interviuri și reportaje cu dedicație, articolul vânzându-se ca o banală marfă?

Libertatea presei nu a murit, dar se târâie bolnavă, slugarnic, jos, printre cei nebăgați în seamă. Cine a adus-o aici? Ghici? Atunci când mai îmbobocește un pic, cu vervă, talent și dăruire față de adevăr, față de societate, se găsește un bocanc să o strivească. Fiindcă bocancii care nu agreează presa și libertatea ei, din păcate, s-au înmulțit.

Totuși, trăiască libertatea presei, acolo, pe unde o mai fi, ascunsă, în suflet și în conștiințe!

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite