ACTUALITATE
Respectă sau nu angajatorii din Dâmbovița măsurile impuse de caniculă? Zeci de controale efectuate de ITM
ITM Dâmbovița a efectuat, în această perioadă de caniculă, o serie de acțiuni complexe, pentru a constata cum sunt protejați salariații, în special cei care lucrează în medii cu temperaturi ridicate. De precizat că, încă de la începutul verii, inspectorii ITM au alocat timp, în cadrul controalelor efectuate, pentru a le reaminti angajatorilor ce obligații au în perioadele caniculare și pentru a verifica existența condițiilor de muncă optime, pentru lucrători.
„Au fost transmise sute de e-mailuri și materiale informative către antreprenori, aceștia fiind informați în privința măsurilor obligatorii care trebuie luate pentru protejarea sănătății angajaților, în zilele în care temperaturile depășesc 37 de grade Celsius.
În ultima săptămână, inspectorii din cadrul compartimentului Sănătate și Securitate în Muncă au efectuat zeci de controale, pentru a verifica modul în care este gestionată situația lucrătorilor, în perioada în care meteorologii au instituit Cod Roșu de caniculă.
Au fost vizate cu precădere domeniile în care muncitorii sunt cei mai expuși temperaturilor ridicate, cele în care se lucrează în apropierea surselor mari de căldură, sau activitățile desfășurate în aer liber. S-au făcut verificări și în urma unor sesizări punctuale primite.
Concluziile controalelor efectuate au fost acelea că cea mai mare parte a angajatorilor face eforturi pentru a proteja sănătatea lucrătorilor, în perioadele caniculare: acordă apă minerală salariaților, au modificat programul de lucru sau au prevăzut pauze în care salariații să se poată răcori, în spații umbrite, utilizează instalații de ventilare și răcire a aerului în interiorul clădirilor”, a precizat Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.
Mai anunță șeful ITM Dâmbovița că inspectorii vor continua controalele ce au ca țintă modul în care sunt protejați angajații în această perioadă cu temperaturi ridicate.
„Reiterăm apelul nostru către angajatori să asigure măsurile de protecție a lucrătorilor, în perioadele caniculare și reamintim că, în cazul în care, minim două zile consecutiv, temperatura exterioară a aerului depășește valoarea de 37 de grade Celsius sau, corelat cu condiții de umiditate mare este atins acest nivel, au obligația ca prin cele întreprinse să asigure normalizarea condițiilor de muncă și menținerea stării de sănătate a salariaților”.
Angajatorii în conformitate cu legea trebuie să ia următoarele măsuri:reducerea intensității și ritmului activităților fizice; alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea ventilației la locul de muncă, iar acolo unde procesul de lucru permite, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer; asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri / persoană / schimb; asigurarea de dușuri; asigurarea echipamentului individual de protecție.
ACTUALITATE
BNS: Portofoliul atribuit României în viitoarea Comisie Europeană, o vulnerabilitate!
Blocul Național Sindical (BNS) spune că atribuirea către România a portofoliului Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie în viitoarea Comisie Europeană este mai degrabă o vulnerabilitate, un compromis politic, având în vedere că țara noastră este unul dintre statele membre ale Uniunii Europene cel mai puțin performante la aceste capitole.
„Din 2007 și până în prezent, România n-a fost în stare să rezolve probleme fundamentale ale pieței muncii, ale drepturilor sociale, ale educației sau demografiei. Oare ce valoare adăugată va putea să aducă România la masa Comisiei Europene în aceste domenii de maximă importanță în politica europeană?
Declarația plină de optimism a președintei Comisiei Europene face trimitere la responsabilitățile noului comisar european care vizează „o Uniune a competențelor” și Pilonul European al Drepturilor Sociale. Ambele teme sunt abordate la un nivel extrem de scăzut ca performanțe și indicatori în politicile publice ale României.
Ne exprimăm îngrijorarea pentru această decizie politică. În opinia noastră, doamna Roxana Mînzatu ar fi fost un comisar mult mai bun, de exemplu, în gestionarea portofoliului Coeziune și reforme”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de către BNS.
ACTUALITATE
16 octombrie, termen important pentru fermieri. Încep plățile!
Ministrul PSD al Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că APIA va demara, în data de 16 octombrie 2024, plata avansurilor către fermieri. În acest sens, a fost alocat un buget de aproximativ 1 miliard de euro.
„Am solicitat și obținut această derogare de la Comisia Europeană, astfel că venim, și în acest an, în sprijinul fermierilor, pentru a-i ajuta să depășească mai ușor problemele de lichidități cu care se confruntă și acordăm avansurile plăților directe în cuantum de 70% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și de 85% din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)”, a precizat ministrul PSD al Agriculturii – Florin Barbu.
-
ACTUALITATEacum 4 zile
La Casa de Pensii Dâmbovița, s-au impus măsuri de revizuire a deciziilor doar pentru 150 de contestații
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: „Cupa Cartierelor” 2024 la fotbal a fost câștigată de echipa zonei de centru
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Târgoviște: „Meciul Vedetelor” 2024, delectare, sudoare și… consolare!
-
Giurgiuacum o săptămână
Patru tineri răniți într-un accident rutier între Mârșa și Videle
-
Dâmboviţaacum 6 zile
Titu: Primarul ales Laurențiu Costache, apel către locuitorii orașului
-
ACTUALITATEacum 6 zile
Adjunctul șefului IPJ Dâmbovița este cercetat penal sub control judiciar
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Comunicat de presă Universitatea „Valahia” din Târgoviște