ADMINISTRAŢIE
Interviu cu Liviu Vasilescu, primar interimar al comunei Gura Ocniței: Vreau să pornesc dezvoltarea comunității de la ceea ce-mi spun oamenii

Tânărul avocat Liviu Vasilescu îndeplinește, din luna noiembrie 2024, atribuțiile de primar al comunei Gura Ocniței, județul Dâmbovița. Așa au vrut sorții, ne-a mărturisit, și, deși i-a fost greu să facă acest pas, nu regretă, mai ales că era în contact cu administrația publică de foarte mulți ani, atât din postura de consilier local, cât și din cea de consilier județean, iar de comunitatea din Gura Ocniței este legat de când se știe. Bunicii săi au locuit aici și tot în această comună au activat ca profesori. Săptămâna aceasta, am discutat cu Liviu Vasilescu despre provocările funcției de primar și despre proiectele pe care le are în vedere.
Reporter: Ce v-a determinat să acceptați să preluați atribuțiile de primar al comunei Gura Ocniței, ținând cont de faptul că aveați o carieră solidă în avocatură?
– După invalidarea mandatului de primar al domnului Sorin Ioniță, comuna era într-o situație dificilă și am apreciat că experiența pe care eu am acumulat-o în mandatele de consilier local și consilier județean, ca președinte ATOP și, în primul rând, ca avocat care a lucrat și cu instituții publice, inclusiv cu administrația locală, plus energia și determinarea care mă caracterizează sunt un plus, toate acestea, să mișc lucrurile în bine la Gura Ocniței. Mi-am zis că trebuie să fac acest pas. Am fost ales viceprimar cu atribuții de primar cu 15 voturi din 15 posibile. Nu a fost o decizie ușoară să mă suspend din avocatură după 12 ani, dar nu regret. Administrația publică este frumoasă. Sigur, are și părți mai puțin bune! Este foarte solicitantă.
Reporter: Au trecut trei luni de când îndepliniți funcția de primar al comunei Gura Ocniței. Cum vedeți administrația publică locală din postura de șef al Executivului?
– Este mult mai greu. Înțeleg acum ceea ce îmi povesteau alți colegi, că se confruntă zi de zi cu o sumedenie de probleme, de oameni, de personalități, de proiecte care te duc în toate domeniile profesionale: în juridic, în tehnic, în economic etc. Trebuie să te pui la punct cu toate, cel puțin la nivel teoretic. Pe partea juridică, mă ajută foarte mult faptul că am fost avocat. Pentru chestiunile tehnice, am aproape oameni mai pricepuți ca mine.
Reporter: Apropo de oameni, cum este echipa de funcționari de la Primăria Gura Ocniței? Vă puteți baza pe ei, să duceți la îndeplinire proiectele pe care le țintiți sau este nevoie de angajați noi?
– Sunt câteva posturi unde suntem descoperiți la acest moment, dar avem și oameni foarte buni, care suplinesc, cu un efort suplimentar, toate funcțiile vacante. Eu nu am venit neapărat să fac schimbări de personal, decât dacă acestea sunt necesare. Am plecat de la zero cu toată lumea, fără prejudecăți, că „X” a fost adus de cutare și este omul lui… Nu mă interesează bârfele și ce discuții au fost în trecut. Mesajul meu a fost unul foarte limpede de la început. Să nu se vină cu lucruri mărunte la mine, fiindcă vor avea ușa închisă. Nu mă interesează discuțiile între compartimente, nu mă interesează discuțiile între oameni, nu mă interesează bârfele. Mă interesează ca fiecare să fie eficient, performant, să facă tot ceea ce trebuie pentru Primăria Gura Ocniței. Eu vreau să aibă toată lumea o șansă.
Reporter: Ați primit atribuțiile de primar al comunei Gura Ocniței cu 15 voturi din 15, adică v-ați bucurat și de încrederea aleșilor de la celelalte partide (AUR – cinci și PNL – patru), nu doar a celor șase de la PSD. Ce relație aveți acum cu Consiliul Local Gura Ocniței?
– Avem o relație de colaborare foarte corectă. Eu sunt un om corect, deschis, care nu a venit pe această funcție să facă figurație. Nu am venit la Primăria Gura Ocniței fiindcă am avut nevoie de un loc de muncă. Am venit să pun umărul să dezvoltăm această comunitate.
Reporter: Ce proiecte și-a asumat primarul Liviu Vasilescu pentru comuna Gura Ocniței?
– Sunt foarte multe de făcut în comunitate. Gura Ocniței este astăzi un șantier total. Se lucrează la Școala Gimnazială Gura Ocniței, la Grădinița cu program prelungit din Gura Ocniței. Se reabilitează tot drumul județean, atât pe satul Gura Ocniței, cât și pe satul Adânca. Se lucrează la fosta Primărie, prin PNRR, se reabilitează clădirea. Se lucrează la bibliotecă și urmează să fie inaugurată în foarte scurt timp. Se lucrează la canalizare pe satul Gura Ocniței, prin POIM, proiect implementat de către Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița. Se lucrează pe „Anghel Saligny” la canalizare în satul Săcuieni. Sunt proiecte foarte mari la care se lucrează în acest moment. Nu avem proiecte „la sertar”, pentru că vreau să trasez un plan de dezvoltare împreună cu locuitorii comunei. De aceea am avut întâlniri cu cetățenii pe fiecare sat, pentru că vreau să aflu de la oameni ce trebuie făcut în comunitate. Voi ține cont de prioritățile oamenilor. De aici, vreau să pornesc dezvoltarea comunei Gura Ocniței, nu de la ceea ce cred eu, din birou, că este bine. Vreau să comunic permanent cu locuitorii comunei. Am organizat întâlniri și voi mai organiza și în viitor pentru ca oamenii să-mi poată comunica tot ceea ce își doresc, sunt zi de zi în teren, în toate satele, și sunt, de asemenea, prezent în mediul online, care este clar de actualitate, deci oamenii îmi pot scrie pe toate canalele.
Reporter: Ce v-au comunicat locuitorii comunei în cadrul întâlnirilor sătești organizate până acum?
– Unii aveau nevoie de explicații în ceea ce privește proiectele care sunt în implementare. Alții aveau probleme punctuale și multe dintre ele le-am și rezolvat. Și, sigur, sunt și investiții pe care oamenii le vor și care nu se pot realiza de azi pe mâine. Spre exemplu, canalizare în satul Adânca. Le-am spus că există o interdicție acolo. Se realizează drumul județean și, pe o perioadă de 5 ani de la recepție, nu putem interveni, nu putem sparge asfaltul, oricât de bune intenții aș avea eu. Nu am vrut să îi mint. Este un principiu care, pe termen scurt, poate să-mi aducă dezavantaje, dar mi se pare cea mai sănătoasă abordare. Nu vreau să mint pe nimeni! Nu vreau să mă uit în ochii oamenilor, să le spun ceva doar, așa, ca să le obțin aprobarea. Nu! Vreau să le spun adevărul, ce se poate, ce nu se poate acum, de ce nu se poate și când se va putea. Eu sunt focusat în prezent pe proiectul de la Școala Gura Ocniței care este rămas în urmă, și ca timp, și ca finanțare. Trebuie să suportăm noi, din bugetul local, această investiție și vorbim despre o sumă care nu este deloc mică, dar pe care ne-am asumat-o împreună cu toți colegii din Primărie și cu Consiliul Local. Am făcut un credit de 4 milioane de lei și restul vom suporta din bugetul de investiții pe anul 2025. Prioritatea mea este ca școala să fie inaugurată la 1 septembrie, iar copiii să înceapă anul școlar următor acolo. Acum, învață în schimburi la Școala Adânca, în Centrul de Zi și în alte locații organizate în acest sens.
Reporter: Aveți la Primăria Gura Ocniței o echipă care să fie cu ochii pe toate sursele de finanțare nerambursabilă?
– Avem o echipă pentru achiziții și proiecte, dar am mai avea nevoie de câțiva oameni în plus, fiindcă sunt multe situații care necesită o prezență umană mult mai ridicată. Sunt mulțumit de ei până la acest moment. Suntem atenți la orice axă de finanțare care apare. Va trebui să lucrăm în perioada următoare să scriem din timp proiecte, să avem studii de fezabilitate realizate. Am câteva lucruri în minte pe care vreau să le implementăm în comunitate.
Reporter: La ce proiecte se gândește primarul Liviu Vasilescu. De ce are nevoie rapid comuna Gura Ocniței?
– Avem nevoie să asfaltăm drumurile care nu sunt modernizate la acest moment. Acestea măsoară 5,4 km. Le-am inventariat, le-am cadastrat, am actualizat documentația. Cel mai probabil îi voi propune președintelui Consiliului Județean să facem o asociere prin PJDL. Avem nevoie obligatoriu în comunitate, și destul de repede, de extinderea monitorizării video. În prezent, avem 63 de camere de luat vederi. În mod real, trebuie să ajungem la 200 de camere, dar, într-o primă etapă, vreau să suplimentăm cu 50-60 de camere video. Intenționez să promovăm un proiect pe axa de finanțare pentru digitalizare. Avem nevoie de extindere, modernizare și reabilitarea iluminatului public stradal. În prezent, suntem deficitari în unele zone. Sunt străzi unde nu există iluminat public, pe altele trebuie modernizat și sunt și perimetre unde trebuie extins, în funcție de cum s-au construit case. Vreau să promovăm un proiect pe AFM. Sunt investiții pe care le consider prioritare. Apoi, vin proiectele specifice, punctuale, precum realizarea sistemului de canalizare în satul Adânca. Este o situație căreia trebuie să îi găsim rezolvare. Tot în Adânca, aș vrea și o școală nouă.
Reporter: Aveți o relație bună cu conducătorii celorlalte instituții publice din localitate?
– În ceea ce mă privește, este o relație foarte bună. Spre exemplu, sunt mulțumit de activitatea directorilor de la școală. Au răspuns de fiecare dată în mod pozitiv solicitărilor pe care le-am avut. Vreau să continuăm acest parteneriat. Îmi doresc să aibă inițiativă. Asta mă interesează cel mai mult. Vreau inițiativă atât din partea directorului de la Căminul Cultural, cât și a directorilor de școală, să facă proiecte sociale pentru comunitate. În afară de drumuri, de apă, de canalizare, este nevoie și de social. Avem nevoie ca oamenii să aibă unde să iasă, să aibă unde să se relaxeze, să se destindă. De la copii până la pensionari, nu doar o anumită categorie. Trebuie să le înglobăm pe toate, trebuie să speculăm fiecare zi de sărbătoare și să le marcăm corespunzător. Mi-a plăcut Târgul de Crăciun organizat de școală. Poate facem și un târg al mărțișorului… Mă gândesc, de exemplu, că ar fi util un târg al producătorilor, să pornim cu cei din comună, apoi să-i invităm și pe cei din alte localități. M-ar interesa să organizăm un astfel de târg bilunar la început, sâmbăta. Organizez din timp un spațiu corespunzător, undeva la drumul național, cu parcare, cu toalete, cu tot ce trebuie, astfel încât să creăm o platformă de desfacere. Tot acolo să mutăm și manifestările prilejuite de Ziua Comunei. Ca reprezentant al administrației publice locale, voi susține toți antreprenorii care dezvoltă o activitate economică pe teritoriul comunei Gura Ocniței.
Reporter: Veți candida la alegerile parțiale din data de 4 mai 2025 pentru postul de primar al comunei Gura Ocniței?
– Da. Îmi doresc să mă implic în proiectul de dezvoltare a comunei Gura Ocniței, să-mi pun cu adevărat toată energia și determinarea pe care le am în slujba acestei comunități. Consider că experiența acumulată până la acest moment mă va ajuta să transform localitatea. Voi ține cont de părerile oamenilor. Am înțeles că nu mai au timp de așteptat. Trebuie să existe un ritm mai accelerat al investițiilor care le îmbunătățește calitatea vieții.
ADMINISTRAŢIE
71,46% din bugetul CJ Dâmbovița pentru 2025 merge la secțiunea dezvoltare

Proiecte importante pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Dâmboviţa de astăzi, 21 martie. 41 la număr. Aleșii, prezență majoritară. Vot, la fel. Nu abțineri, nu împotrivă. Nu comentarii, interpelări, luări de poziție. A existat o singură bulă de tensiune, ce ține de măruntaiele politicii. Propunerea venită din partea consilierilor AUR, prin vocea alesului Sorin Sandu, de a fi nominalizat ca membru al Autorității Teritoriale de Ordine Publică a colegului Florin Petcu, fost ofițer superior de poliție, a căzut la vot, nu a fost îmbrățișată de majoritate. Ei, așa este în politică! Astfel de procedee se întâmplă la toate casele mari. În rest, armonie, așa cum este bine să se întâmple atunci când se dezbat problemele de importanță majoră pentru comunitate.
S-a votat la unison pentru achiziția de dotări necesare Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcției Publice Comunitare de Evidență a Persoanelor. Maestrul Florin Georgescu, managerul Centrului Județean de Cultură, a prezentat Programul minimal de acțiuni culturale ce urmează să fie organizate în anul în curs, solicitând aprobarea sumelor necesare desfășurării acestora. Vorbim de o multitudine de evenimente cultural-artistice cum puține se întâmplă în țară, care alcătuiesc o cunună în jurul celei mai mari manifestări desfășurate în Dâmbovița – „Zilele Județului”, în perioada mai – iunie 2025.
Nu au lipsit nici proiectele de hotărâre privind asocierea Consiliul Județean Dâmbovița cu mai multe unități administrativ-teritoriale, în vederea implementării unor proiecte prin Programul Județean de Dezvoltare Locală. Aici, președintele Corneliu Ștefan a vrut să atragă atenția primarilor care vor sprijin pentru realizarea unor investiții de interes local, dar uită apoi să se achite de partea lor de responsabilitate financiară. A dat de înțeles șeful administrației județene că edilii care nu sunt serioși nu vor mai beneficia de sprijin din partea CJ Dâmbovița.
Și, evident, unul dintre cele mai importante capitole ale ședinței ordinare a Consiliului Județean Dâmbovița de astăzi l-a reprezentat aprobarea bugetului. După cum a precizat Corneliu Ștefan, 2025 este un an dedicat investițiilor și dezvoltării. Un procent de 71,46% din bugetul CJD merge pentru dezvoltare, cu 31,42% mai mult decât în 2024. Doar 28,54% este destinat funcționării instituționale.
Sunt continuate investițiile de modernizare a infrastructurii din sănătate, educație, căi rutiere, turism și sport. Merge înainte proiectul privind construirea unui spital de Pediatrie la Târgoviște, un deziderat important al președintelui Corneliu Ștefan, extinderea Unității de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență, reabilitarea clădirii Secției de Tratamente Recuperatorii și cea a Pavilionului Administrativ al aceleiași unități spitalicești. Totodată, președintele Consiliului Județean Dâmbovița dorește edificarea parcării supraetajată din curtea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște. Vor fi alocate fonduri pentru reabilitarea și modernizarea imobilului Serviciului Public de Ambulanță Dâmbovița și cel al Ambulanței din Moreni. Activitatea internă a spitalului târgoviștean va fi digitalizată. Clădirea care adăpostește Secția Boli Infecțioase va intra într-un program de creștere a eficienței energetice.
La capitolul infrastructură rutieră, merg înainte cu pași repezi proiectele privind centura ocolitoare a orașului Găești, centura ocolitoare a orașelor Pucioasa și Fieni, inelul 2 de centură al municipiului Târgoviște, centura ocolitoare a municipiului Moreni și centura ocolitoare a orașului Titu, precum și dezvoltarea infrastructurii de transport județean prin modernizarea DJ 712 Pucioasa – Brănești – Vulcana-Pandele – Șotânga – Târgoviște, DJ 720C , Gura Ocniței – Ocnița și DJ 720A, Gura Ocniței – Adânca – Bucșani – Mărcești – Finta – Postârnacu – DN 1A. Reabilitarea și modernizarea DJ 724 Malu cu Flori – Pucheni.
La capitolul educație, CJ Dâmbovița intenționează să achiziționeze microbuze electrice sau hibride pentru elevii din localitățile județului. Totodată, continuă dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe din județul Dâmbovița. Bibliotecile vor deveni adevărate Hub-uri de dezvoltare a competențelor digitale.
Consiliul Județean Dâmbovița merge înainte cu dezvoltarea domeniului schiabil „Cocora” din Stațiunea Peștera – Padina din Munții Bucegi. De asemenea, se lucrează intens la complexul sportiv „Dâmbovița Arena”.
Clădirea Palatului Administrativ din centrul municipiului care adăpostește Consiliul Județean, Instituția Prefectului și alte servicii deconcentrate, va intra, după zeci de ani, într-un amplu program de consolidare, reabilitarea și modernizare.
„Vom continua Programul Județean de Dezvoltare Locală, prin care vom sprijini proiectele importante ale administrațiilor locale din județ. Nu împărțim județul pe culori politice, nu am făcut-o niciodată! Pentru ca Dâmbovița să se dezvolte este nevoie să facem echipă bună cu fiecare primărie din județ, să lucrăm împreună, iar rezultatele muncii noastre să se vadă în fiecare comunitate dâmbovițeană”, a precizat Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
ADMINISTRAŢIE
Curățenia de primăvară schimbă imaginea orașului Titu

Primăria Titu execută în această perioadă, prin serviciile proprii, ample lucrări de întreținere și curățenie în oraș. Pentru unii, ar putea părea nesemnificative, însă schimbările la nivel de estetică se văd deja și sunt apreciate de cetățeni.
Iată unde s-a acționat săptămâna aceasta și ce lucrări au fost abordate:
✅ Curățenie și întreținere
– Colectare deșeuri abandonate lângă Stația de gaze Titu Târg
– Curățenie în Parcul Plopu și locul de joacă
– Reparații foișor loc joacă și foișor fântâni în Parcul Plopu
– Îndepărtarea vegetației de pe trotuarul de pe Str. Gării
– Săpat lalele pe Str. Pictor N. Grigorescu – cu participarea persoanelor asistate social
– Curățenie și reparații foișor în Parcul Fusea
✅ Îmbunătățiri infrastructură
– Înlocuire capace canal pe Str. I.C. Vissarion (spatele blocului 6)
– Toaletare pomi în jurul blocului ANL C3 și în zona garajelor
– Cosire iarbă în Parcul Sălcuța, curățenie pe terenul de fotbal și locul de joacă
– Semănare semințe gazon pe Str. Nouă
– Montare capace canal la blocul ANL C3
– Repararea subsolului Blocului C3
✅ Lucrări diverse
– Adus pământ pentru umplere și nivelare lângă creșa nouă
– Lărgirea drumului de acces în zona agricolă Plopu
– Igienizare și curățenie fântâni
-
Dâmboviţaacum 5 zile
Un mort și trei răniți într-un accident rutier pe DJ 701, în comuna Corbii Mari
-
ACTUALITATEacum 5 zile
Elev din Târgoviște, performanță remarcabilă la informatică
-
Giurgiuacum 6 zile
Un tânăr de 19 ani a decedat și alți doi au fost răniți într-un accident rutier pe DN5D
-
ACTUALITATEacum 2 zile
Atenție! Se trece la radierea din oficiu a mașinilor cu ITP expirat. Detalii aici!
-
Dâmboviţaacum o săptămână
Jandarm, împușcat în cap din greșeală în timpul unui exercițiu de noapte la Centrul de la Ochiuri
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Clarvăzătoarea Georgeta Florea spune că trebuie să ne pregătim pentru 3 zile de întuneric! VIDEO
-
ACTUALITATEacum o săptămână
Filozoful George Bondor a pășit dincolo brusc și violent. Dumnezeu să-l odihnească!
-
Dâmboviţaacum 3 zile
Târgoviște. Nu a fost jaf la firma de creditare. Un bărbat a vrut să se răzbune pe iubită, fiindcă l-a părăsit