Connect with us

ACTUALITATE

Stațiunea de cercetare de la Voinești, coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței

Publicat

pe

Dr. Ing. Daniel Comănescu - director Stațiunea de Cercetare pentru Pomicultură Voinești

Coloana vertebrală a dezvoltării socio-economice, a prosperității și civilizației de tip european în localitățile de pe Valea Dâmboviței a fost și este Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești. De aici, a pornit totul, prin 1950. De atunci încoace, oamenii, pământul și tradiția s-au aflat într-o continuă resetare la nou, la calitate, la siguranța de a merge mai departe. Soiurile de pomi fructiferi obținute aici în decursul zecilor de ani, prin efortul bine conjugat al cercetătorilor care și-au desfășurat activitatea în Stațiunea de la Voinești, au reprezentat baza de aur a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței, dar și în întreaga zonă de sud a țării. Așa după cum ne-a precizat directorul, dr. ing. Daniel Comănescu, în existența stațiunii de la Voinești au existat și perioade dificile, dar au fost depășite. Portaltoiului profesionalismului și dăruirii a rămas și încă va mai dăinui.

Din 2020 încoace, ne-a spus șeful acestei unități de cercetare, lucrurile s-au întors la matcă. Stațiunea și-a regăsit menirea și sprijină construirea viitorului pomiculturii românești. Cercetătorii sunt retribuiți la adevărata lor valoare, nu mai există deasupra capului acea sabie care stătea să cadă dacă cercetarea nu era în ton cu producția pomicolă ce trebuia valorificată. Acum, ne-a spus Daniel Comănescu, există echilibru, cercetarea a intrat în rostul său firesc. Finanțarea nu mai reprezintă o problemă nici pentru componenta salarizare, nici pentru activitatea de cercetare. Stațiunea Pomicolă Voinești administrează o suprafață de 91,95 hectare de teren acoperit de plantații de pomi fructiferi, loturi experimentale sau suprafețe cu soiuri aflate pe producție. Plantații în care se testează diferite forme de coroane. Ce este foarte important! Cele aproape 92 de hectare sunt în proprietatea stațiunii, nu mai pot fi atinse de alte interese obscure. Unitatea de cercetare este deservită de 23 de angajați, certătători și personalul auxiliar. Ne-a mărturisit directorul Daniel Comănescu că ar mai fi nevoie de oameni pentru diferite activități de sezon în ferma pomicolă, dar nu ai de unde să îi mai ei. Nu poți nici să aduci în stațiune mână de lucru necalificată, fiindcă în livezi se desfășoară activități specifice la care ai nevoie de personal calificat, de angajați care să știe să efectueze tăieri și alte lucrări de întreținere meticuloase.

O problemă o reprezintă și ordonanța Guvernului care prevede retragerea pensionarilor din câmpul muncii. La Stațiunea de la Voinești se lucrează cu certătători ieșiți deja la pensie. Plecarea lor din activitate ar însemna un dezastru pentru stațiunea pomicolă, fiindcă nu există rezervă de cadre pentru sectorul de cercetare. Specialiștii tineri preferă să meargă la unități pomicole private, unde sunt mult mai bine retribuiți.

„Suntem convinși că lucrurile se vor rezolva și la acest capitol. Cercetarea nu va dispărea. Se vor găsi soluții. Stațiunea Pomicolă de la Voinești este esențială în acest proces continuu de dezvoltare economică a localităților de pe Valea Dâmboviței, a păstrării unei tradiții care ne caracterizează și pe care o transmitem din tată-n fiu”, ne-a precizat inginerul Daniel Comănescu.

Activitatea de cercetare de la Stațiunea Pomicolă Voinești este canalizată pe speciile măr și păr. Certătătorii caută să obțină soiuri productive, cu rezistență la boli și dăunători, la condițiile de mediu care vedem că se află într-o continuă schimbare.

„Am creat aici o mulțime de soiuri de măr și păr. Suntem promotorii în România a soiurilor rezistente genetic, rezistente la boli. Avem în derulare un plan pentru mai mulți ani. În fiecare an, avem la omologat noi soiuri de pomi fructiferi.

La Voinești există colecția națională de soiuri la măr, 700 la număr, colecție pe care am încercat să o dezvoltăm. Cred că am mai adăugat vreo 60- 70 de soiuri la aceast tezaur. Am adus soiuri și din afară.

Acum, avem patru soiuri noi la omologare pentru anul viitor, două la măr și două la păr. Discutăm încă pe denumirea lor. Deocamdată, sunt codificate. Activitatea de cercetare, în general, se desfășoară codificat. De asemenea, producem anual undeva la 30-40 de mii de puieți de pomi fructiferi în pepeniera noastră. Îi valorificăm pe toți. Nu facem față tuturor solicitărilor primite. Suntem printre puținele stațiuni din țară care producem material certificat cu eticheta albastră, pașaport fitosanitar sigur”, ne-a informat directorul Stațiunii de Cercetare Pomicolă Voinești.

Așa cum am spus, Stațiunea de la Voinești este coloana vertebrală a dezvoltării pomiculturii pe Valea Dâmboviței. Fermierii țin legătura cu specialiștii instituției, solicită sprijin, sfaturi, asistență de specialitate atunci când este cazul, participă la dezbaterile, schimburile de idei și diferitele simpozioane cu tematică de specialitate.

„Pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se interesează de noile soiuri, de lucrări specifice, tratamente, solicită informații. Nu se mai poate face pomicultura la voia întâmplării. Trebuie folosite soiurile care se pretează, în funcție de sol, de climă, de alte considerente specifice”, ne-a spus Daniel Comănescu.

Fondurile europene au reprezentat o bulă de aer deosebit de importantă pentru pomicultura de pe Valea Dâmboviței. În lipsa unui sprijin concret, masiv și bine canalizat, exista riscul ca fermierii să clacheze, să nu mai poată ține ritmul cu noul, cu evoluția productivității și cu oscilațiile piețelor comercializării fructelor. Prin diferite proiecte europene, pomiculturii dâmbovițeni au reușit să înființeze plantații noi, să își procure echipamente moderne pentru udat și aplicarea tratamentelor fitosanitare, utilaje de lucrat solul, s-au edificat depozite cu atmosferă controlată, unii au achiziționat instalații pentru producerea sucului de mere. Totul este valorificat acum în condiții deosebite și în același ritm cu cerințele de pe piață.

În această perioadă de primăvară, când natura se retrezește la viață iar prin grădini și livezi începe forfota Stațiunea de Cercetare Pomicolă Voinești, prin pepiniera unității, pune la dispoziția celor care vor să-și înființeze livezi sau să planteze diferite specii de pomi fructiferi în gospodării puieți de meri, peri și pruni certificați din punct de vedere fitosanitar. Pentru relații și programări le stă la dispoziție inginerul Gabriel Iancu – șeful bazei experimentale a Stațiunii de Cercetări Pomicole. Telefon: 0721.442.760.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

ACTUALITATE

Cetatea Poienari a fost închisă din cauza urșilor! Au rupt gardul electric

Publicat

pe

Sursa foto: cetateapoienari.ro

Cetatea Poienari, din județul Argeș, redeschidă publicului în data de 14 aprilie 2025, după ample lucrări de conservare și restaurare care au durat 3 ani, a fost închisă, începând de ieri – 29 aprilie, ca urmare a faptului că o ursoaică și cei doi pui au rupt gardul electric de protecție.

Consiliul Județean Argeș a anunțat că s-a obținut autorizație pentru relocarea animalelor. În acest sens, în preajma cetății a fost montată o cușcă specială pentru capturarea celor trei urși. De asemenea, gardul electric a fost reparat. Autoritățile speră să redeschidă acest muzeu din vârf de munte în circa o săptămână.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

5 și 6 mai 2025, se oprește furnizarea apei potabile în municipiul Târgoviște

Publicat

pe

Luni – 5 mai 2025 și marți – 6 mai 2025, între orele 09:00-17:00, se va opri furnizarea apei potabile în municipiul Târgoviște, pentru efectuarea unor lucrări de modernizare a stațiilor de hidrofor prin proiectul POIM, astfel:

  • Luni – 5 mai, la blocurile A1,A2,A3,A4,A5,C1,C2,C3,C4, arondate Statiei de hidrofor PT Ciprian Porumbescu (PT CFR),
  • Marți – 6 mai, la blocurile 18, 20, 21, 22, 23, 24, 24A, 25, 26, 26C, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 32A, 33A, 33B, 33C, 34, arondate Statiei de hidrofor PT1 M4

„Se recomandă ca, la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și până la emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afisate pe site-ul Companiei de Apa Targoviste Dambovita, la adresa : catd.ro/tag/opriri-finalizate.

Ne cerem scuze pentru disconfortul creat si va asiguram ca echipele noastre depun toate eforturile necesare, pentru a reduce la minimum intervalul orar in care consumatorii sunt afectati de aceasta intrerupere a furnizarii apei potabile”, se precizează într-un comunicat transmis de Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite