DEZVĂLUIRI
DOSAR: Ordinul de restricţie şi amenda, apă de ploaie în faţa unui criminal dezlănţuit!
Cazul Alexandrei, tânăra de 27 de ani, din Titu, omorâtă cu sânge rece de fostul iubit, subofiţer la o unitate militară din Târgovişte, a încins spiritele pe reţelele de socializare, dar şi în rândul celor care o cunoşteau.
Apropiaţii acesteia susţin că tragedia ar fi putut fi preîntâmpinată, dacă autorităţile ar fi intervenit la timp. Spun rudele că poliţiştii din Titu nu ar fi răspuns apelurilor disperate ale femeii hărţuite, că nu au ţinut cont de declaraţiile Alexandrei.
Tânăra îl părăsise de mai bine de o săptămână pe Florin Oprea. În tot acest timp, fiindcă era continuu ameninţată, pleca din casă numai însoţită de cineva din familie. Au ieşit la iveală o mulţime de date, din păcate prea târziu, care dovedesc că militarul era agresiv. Acesta fusese amendat cu 500 de lei de jandarmi pentru că a făcut scandal. S-a întâmplat cu o lună de zile în urmă.
Fosta soţie a subofiţerului Florin Oprea, cu care a avut o căsnicie de coşmar, a făcut public un certificat medico-legal datat din 2010. Tânăra, care avea atunci 23 de ani, a fost lovită de soţul său. Documentul a cântărit în faţa instanţei în procesul de divorţ pe care femeia l-a intentat, reuşind să obţină şi custodia copilului pe care îl aveau împreună. În document se precizează faptul că Mihaela, când a ajuns la spital, era însoţită de un reprezentant al Poliţiei Titu.
CITEŞTE ŞI: „Anchetă internă la Poliţia Titu, după omorul săvârşit într-un coafor din oraş”
Cert este că legislaţia românească nu precizează clar cum trebuie acţionat în astfel de situaţii de violenţă domestică. În general, poliţiştii se feresc să se implice în disputele conjugale. Oamenii legii nu pot aplica decât amenzi pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice sau pot ancheta vinovaţii, dacă există plângeri în acest sens şi documente medicale. Mai pot să atragă atenţia verbal vinovatului să nu mai repete faptele reprobabile.
De obicei, în astfel de cazuri de agresivitate în căsnicie, se ajunge la divorţ şi, dacă situaţia o impune, la un ordin de restricţie dat de instanţa de judecată. Temporar sau permanent!
Din păcate, o tânără de 27 de ani, mama a doi copii, a fost omorâtă cu cruzime de fostul iubit în mijlocul unui oraş, deşi ea alertase oamenii legii că este hărţuită şi ameninţată. Alexandra Marin va fi înmormântată mâine la Titu Târg.
Astăzi, la Bucureşti, o altă femeie a fost omorîtă de fostul soţ, care a înjunghiat-o în grădiniţa unde-şi desfăşura activitatea. Ordinul de restricţie pe care-l obţinuse nu i-a salvat viaţa! Doi copilaşi au rămas orfani de mamă.
ACTUALITATE
Așa ceva! Instanța refuză expertizarea tehnică a Complexului Mondial Târgoviște, deși legea impune această obligație
Complexul Comercial Mondial, situat în punctul 0 al municipiului Târgoviște (Piața Tricolorului), este una dintre cele mai vechi clădiri cu destinație comercială din oraș. Edificat înainte de teribilul cutremur din anul 1977 (ca atare, realizat sub imperiul vechilor normative tehnice, mult mai relaxate, privind siguranța în construcții), Complexul Mondial se află într-o vizibilă stare de degradare, fiind un pericol pentru persoanele care pășesc zilnic în clădire. Cu toate acestea, s-a ajuns în situația ca expertizarea tehnică a imobilului, demarată de proprietar, să fie blocată de… instanța de judecată! Așa ceva numai în România este posibil!
În contextul cutremurelor devastatoare din Turcia și Siria, soldate cu mii de morți, în scopul atenuării unui potențial dezastru de acest tip în țara noastră, a fost adoptată Legea nr. 212/2022, prin care s-a reglementat în sarcina tuturor proprietarilor și deținătorilor de clădiri care presupun aglomerări de persoane, cum este și cazul Complexului Comercial Mondial, obligativitatea expertizării tehnice a construcțiilor în vederea încadrării acestora într-o clasă de risc seismic și fundamentării măsurilor de intervenție ce se impun.
Realizarea acestor expertize nu reprezintă așadar doar o obligație legală, ci și un act de responsabilitate din partea oricărui proprietar sau deținător de clădire de bună-credință, întrucât pasivitatea pune în primejdie siguranța publicului larg.
Și, ce să vezi! La Târgoviște, în ciuda acestor împrejurări, instanțele judecătorești refuză aplicarea legii cu privire la un imobil care prezintă indicii vizibile de risc seismic ridicat, respectiv Complexul Comercial Mondial, și blochează astfel demersul de realizare a expertizei tehnice inițiat de proprietarul majoritar, ca urmare a opoziției pe care o manifestă deținătorul spațiului de la subsolul clădirii. În concret, acesta din urmă refuză accesul societății de specialitate însărcinată cu realizarea expertizei de încadrare în gradul de risc seismic, iar raportul de expertiză nu se poate finaliza, deoarece studiul fundațiilor presupune ridicarea unor mostre din zona de subsol.
Într-o decizie halucinantă pronunțată în primă instanță, Judecătoria Târgoviște blochează expertizarea tehnică a Complexului Comercial Mondial. Soluția – prima de acest gen la nivel național, dacă va rămâne definitivă, pe lângă faptul că încurajează toate persoanele care au interesul de a obstrucționa îndeplinirea obligației legale de efectuare a expertizelor de încadrare în gradul de risc seismic (în cazurile grave, respectiv a clădirilor încadrate în clasa Rs1, dispunându-se interzicerea organizării și desfășurării de activități permanente și/sau temporare), reprezintă și o abrogare implicită a măsurilor de remediere reglementate expres de legiuitor, iar Legea nr. 212/2022 își pierde orice utilitate practică.
Dâmboviţa
Moarte suspectă. Bătrână dintr-un centru de ocrotire din Dâmbovița a ajuns la spital în șoc hipotermic!
O tragedie împănată bine cu mister, cu teamă, cu manevre de pasare a responsabilității, cu revolte interioare ale familiei care vede cum este ocolit adevărul din dorința istorică a omului de a-și ascunde vinovăția, de a-și conserva cu orice preț liniștea, s-a consumat zilele trecute în județul Dâmbovița.
Nenorocirea s-a produs în două episoade. O bătrână de 88 de ani a murit la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, după ce a fost adusă în șoc hipotermic, adică aproape înghețată, de la un cămin de bătrâni din Mereni, comuna Conțești. Medicii și asistentele de la Urgențe au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a-i salva viața. Ore în șir, în acțiuni medicale specifice, supraveghere continuă. Degeaba! Organismul femeii nu a mai rezistat. După trei stopuri cardio-respiratorii, a cedat. Familia a fost uimită de eforturile și dăruirea necondiționată a cadrelor de la UPU.
Evident, fiind vorba despre o moarte suspectă, din moment ce femeia a fost adusă la spital în șoc hipotermic, medicii au fost obligați să anunțe organele de anchetă pentru a descâlci ițele, pentru a afla ce s-a întâmplat cu biata femeie, de ce a ajuns înghețată la spital, de parcă fusese părăsită, uitată, închisă undeva în ger. Această situație a stat la baza decesului. Trebuiau căutați vinovații, dacă ei există.
Culmea, femeia a ajuns înghețată la spital de la un cămin de bătrâni. Ce s-a întâmplat acolo? De ce nu a fost anunțată în timp util familia despre posibilele sale afecțiuni care îi pun viața în pericol, dacă a existat o asemenea situație? Târgoviștea se află la 36 km de Mereni. De ce s-a ajuns la șocul hipotermic? Doar când femeia a fost trimisă cu ambulanța către Târgoviște a fost anunțată fiica, de către managerul Centrului, care nu se afla in țară. Apoi, a fost sunată de o asistentă medicală de la spital, care i-a comunicat că mama dânsei se află la Departamentul Urgențe în stare gravă. Vestea a căzut ca un trăsnet pe capul fetei. A ajuns cât a putut de repede la UPU. Medicul de gardă ar fi întrebat-o, pe un ton aproape dojenitor: Ce i-ați făcut? Unde ați ținut-o de a fost adusă în șoc hipotermic? Fata bătrânei, Cristina Andreescu, a rămas ca năucă. A auzit replica doctorului, dar nu a înțeles prea bine sensul. Nu putea pricepe ce s-a întâmplat cu mama sa. O știa bine, atât cât îi permitea vârsta de 88 de ani, la căminul de la Mereni. I-a comunicat medicului că nu are habar de situație, că acum a aflat de nenorocire, că mama sa era internată, pentru a fi supravegheată și îngrijită special într-un cămin de bătrâni…
Să pornim pe firul acestui caz deosebit de grav dar cu multe necunoscute și întrebări la care unii nu vor să răspundă deocamdată. O femeie a murit înghețată. Adusă în această stare cu ambulanța la spital de la un cămin de bătrâni.
Constanta Andreescu a fost om de vază, cunoscut în județul Dâmbovița. A lucrat o viață ca inspector social pentru persoanele cu probleme de văz și auz. Așa cum o laudă acum fiica, Cristina, cu lacrimi în ochi, acum 70 de ani, mama ei a fost prima fată din Viforâta, comuna Aninoasa, care a absolvit liceul de renume „Carabella” din Târgoviște. A fost o elevă eminentă. S-a pensionat, a dus-o bine câțiva ani, până când a fost lovită de maladia care prinde în mrejele ei reci din ce în ce mai mulți bătrâni: Alzheimer.
Cristina Andreescu ne-a spus că și-a îngrijit mama, cu dragoste și tandrețe, timp de 11 ani, dar când situația a degenerat, și s-a întâmplat la începutul verii acestui an, a hotărât împreună cu familia să o ducă la un centru special de ocrotire. Decizie grea, dificilă, dar necesară! La recomandarea unui medic de familie, a ajuns la Căminul de bătrâni „Stejarul” de la Mereni, comuna Conțești, al Asociației „Pururea Tânăr”. Ce frumos sună!
Ne-a spus Cristina Andreescu de câteva ori, accentuând acest lucru, că nu și-a părăsit mama acolo. Decizia de a o duce la cămin a fost una dureroasă. Ori de câte ori putea, uneori chiar săptămânal, împreună cu cumnata sa, soția fratelui, mergea în vizită, îi ducea tot ceea ce îi trebuia, haine, obiecte de toaletă, stătea ore în șir lângă mama sa. Încerca să lege conversații, să îi inducă o stare de bine…
Constanța Andreescu mergea pe picioarele ei, mânca. Singurele probleme derivau de la Alzheimer. Lucrurile au mers bine, atât cât se poate spune bine în aceste condiții de boală și bătrânețe, până zilele trecute, când s-a întâmplat tragedia. Cei doi patroni ai Căminului erau plecați într-o scurtă vacanță în Irlanda. Instituția rămăsese în această perioadă în grija fiului, a unei asistente medicale și a celorlalți angajați. Cine s-ar fi gândit că, în acest interval de timp, scurt, când reprezentanții Asociației sunt plecați, se poate consuma o nenorocire? Dar, s-a întâmplat. Și, așa cum am mai spus la început, ne învârtim într-un cerc de mister, să nu spun fals mister, fiindcă, cu siguranță, niște oameni sunt vinovați pentru cele întâmplate, știu ce a fost acolo, dar fuga de responsabilitate, frica de consecințele legii îi determină, probabil, să adopte poziții de opunere. Cu siguranță, anchetatorii vor desluși acest caz și îi vor trage la răspundere pe vinovați.
Ne-a mărturisit Cristina Andreescu, ieri – 12 decembrie 2023, când se află la căpătâiul mamei sale ce urma să fie condusă pe ultimul drum, că vineri – 8 decembrie, pe la ora 15:30, a primit un telefon din Irlanda, de la patronul Căminului.
„Mi-a spus: doamna Andreescu, să nu vă speriați, pe bunica o vom trimite cu salvarea la spital. I s-a făcut cam rău. Dar nu vă îngrijorați. I-a scăzut pulsul mult, dar tensiunea o are bună. Nu știu. M-a mințit sau poate așa i-au spus cei de la cămin. Mi-a mai zis să stau lângă telefon că pleacă salvarea de la Mereni”, ne-a povestit, cu durere în glas, Cristina Andreescu.
Fiica a tot sperat că bătrâna sa mama scapă, că Dumnezeu va face o minune, deși optimismul medicilor era unul scăzut.
„Pe la 2:30 dimineața, a început să vomite în mască un lichid de culoare închisă. Domnul doctor și asistentele, din nou, s-au mobilizat să o scape și din acest episod. Am rămas impresionată de eforturile pe care le-au depus, de cât de competenți au fost și aplecați asupra cazului. Erau continuu lângă ea”, a mai povestit Cristina Andreescu.
A rămas apoi un pic tăcută pentru a-și înăbuși durerea și să poată să ne vorbească din nou. Lansează supoziții. Variante. Nu înțelege cum de a ajuns mama ei în șoc hipotermic la spital. E un fapt cu care nu se poate deloc împăca.
„Exact lângă camera ei, a doua ușă era cea de la intrare. Eu bănuiesc că a ieșit afară. Nu a mai știut să se întoarcă și ei, probabil, au închis ușa. Au uitat-o afară. Când au găsit-o, era înghețată”, a mai adăugat Cristina Andreescu, după care ne-a vorbit iar despre ce s-a mai întâmplat la spital. Bătrâna Constanța a trecut prin trei stopuri cardio-respiratorii. Ultimul i-a fost fatal. Nu s-a mai putut face nimic, fiind declarat decesul. Era în jurul orei 03:50, sâmbătă dimineața.
În certificatul medical constatator al decesului emis de Serviciul de Medicină Legală Dâmbovița la cauzele decesului se menționează: „insuficiență multiplă de organe, stop cardio-respirator resuscitat, șoc hipotermic”.
Deja, relația dintre familia Constanței Andreescu și reprezentanții Căminului de Bătrâni a devenit una tensionată. Cristina Andreescu a solicitat acestora lămuriri, să îi spună ce s-a întâmplat cu mama sa. De ce a suferit acel șoc hipotermic.
„Au ținut una și bună că nu s-a întâmplat la ei în azil. Că nu au uitat-o afară. Că la ei a fost totul în regulă. Că se vede pe camerele video că nu s-a dat jos din pat. Că i-a fost adusă mâncarea la pat. M-am mirat când am auzit treaba asta, că i-au dus mâncare la pat, că mama nu avea nimic. Se putea deplasa”, ne-a precizat Cristina Andreescu.
La Căminul de Bătrâni de la Mereni, am vorbit cu unul dintre administratorii instituției private de ocrotire sociale – Georgiana Iliescu, de profesie asistentă medicală. Părea marcată de această situație. Nu a acceptat ideea că în căminul pe care îl gestionează s-a întâmplat așa ceva. Nu a găsit o explicație pentru șocul hipotermic în care a ajuns la spital Constanța Andreescu. Nu găsește răspunsuri plauzibile, mai ales că nu se aflau în țară când s-a întâmplat nenorocirea. Ne-a spus că probabil asistenta de serviciu a fost neglijentă, dar este exclus ca femeia să fii înghețat în cămin. Asistenta am înțeles că a fost concediată. Despre situația în care se afla bătrâna ne-a spus că a aflat telefonic de la băiatul său, care i-a comunicat că doamna Andreescu nu este bine. Asistenta nu i-a anunțat nici pe ei și nici familia despre problemele apărute. Au hotărât, de la distanță, din Irlanda unde se aflau, să cheme ambulanța.
Fiindcă administratorii Căminului de la Mereni au exclus orice variantă de declanșare a șocului hipotermic în unitatea lor, promovând ideea că poate în salvare s-a întâmplat ceva, am mers și la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița, pentru a afla amănunte despre acest caz și pentru a lămuri lucrurile, dat fiind acuzele lansate. Dr. Dorin Maier, directorul medical, a exclus din start această variantă. Ne-a spus că toate ambulanțele sunt prevăzute cu sisteme de încălzire care pornesc atunci când autospecialele pleacă în misiune. Se menține o temperatură de 20 de grade Celsius în interior.
„În nici un caz hipotermia nu se instalează într-o jumătate de oră. Corpul are sistemele lui de reglare. Este nevoie de ore. Este o motivație naivă. Praf în ochii necunoscătorilor”.
Ne-a mai spus doctorul Maier că, din ce a aflat de la subordonați, la fața locului s-a deplasat mai întâi o ambulanță de la stația din Răcari. Când au văzut cadrele sanitare că este vorba despre o situație gravă, au solicitat un echipaj cu medic de la Târgoviște.
„Am auzit că pe bătrână au găsit-o într-o cameră în care era răcoare și era învelită cu mai multe pături”, ne-a declarat directorul medical de la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița.
Sâmbătă – 9 decembrie, la Căminul de Bătrâni de la Mereni, Conțești, s-a deplasat o echipă complexă, formată din polițiști de la Răcari, de la Serviciul de Investigații Criminale și de la Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, inspectori de la Direcția Sanitar Veterinară și de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială. Evident, nu au găsit nereguli. Controlul s-a executat la 10 ore de la decesul bătrânei Constanței Andreescu.
Ne mai informează IPJ Dâmbovița că „toate aspectele și împrejurările producerii evenimentului urmează să fie stabilite în cadrul dosarului penal întocmit în cauză, pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și neglijență în serviciu”.
O anchetă în acest caz a demarat și Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița.
Cristina Andreescu ne-a spus că nu vrea decât să se facă dreptate, să se afle clar ce s-a întâmplat cu mama sa, iar cei vinovați, dacă există, să plătească.
Material realizat de Adriana Răceanu și Ion Obăgilă
-
Giurgiuacum 3 zile
Locuință distrusă de foc din cauza unei greșeli pe care o fac mulți oameni!
-
Argeșacum 3 zile
Tânăr de 22 de ani a murit după ce a intrat cu mașina într-un parapet
-
ACTUALITATEacum 3 zile
Adolescent de 14 ani a plecat de la școală și nu a mai ajuns acasă
-
Giurgiuacum 4 zile
Accident rutier cu două victime pe DN6, în județul Giurgiu
-
ADMINISTRAŢIEacum 4 zile
Dâmbovița: Taxa de habitat, majorată la 62 de lei începând cu 1 februarie 2025
-
ACTUALITATEacum 4 zile
Gata cu primăvara din mijlocul iernii! Atenționare meteo de vânt și viscol
-
ADMINISTRAŢIEacum 3 zile
Se asfaltează drumul dintre Pucioasa și Fieni, prin Berevoiești
-
Dâmboviţaacum 4 zile
Gospodării cuprinse de flăcări în Dobra și Răzvad