Connect with us

INFO UTIL

INFO UTIL: Tu ştii cum poţi beneficia de prestaţii familiale în statele UE?

România a fost plasată într-o statistică internaţională pe locul doi, după Siria, la capitolul migraţia populaţiei. În jur de 200 de persoane ies zilnic din ţară, în căutarea unei vieţi mai bune.

Publicat

pe

Potrivit directorului Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Prestaţii Sociale Dâmboviţa, Mihai Toni Ciprian, românii care realizează venituri profesionale într-un stat membru al Uniunii Europene au dreptul să primească prestaţii sociale (alocaţii de stat pentru copii, alocaţii de creştere a copilului), inclusiv pentru membrii familiei sale, chiar şi în situaţia în care aceştia au rămas acasă.

În acest sens, lucrătorul migrant se va adresa cu cerere instituţiei abilitate din ţara în care lucrează, având asupra sa actele de identitate şi, în cazul în care celălalt părinte lucrează în România, adeverinţa cu veniturile realizate în perioada specificată. Formularele specifice vor fi transmise în România, la Agenţia de Prestaţii Sociale din judeţul de domiciliu, care le va completa şi apoi le va returna, spre a se emite decizia de punere în plată. Potrivit legislaţiei europene, termenul de soluţionare este de 60 de zile, având în vedere perioada de timp necesară pentru corespondenţa între instituţiile din cele două ţări.

La AJPIS Dâmboviţa, spune directorul Mihai Toni Ciprian, s-a stabilit ca funcţionarii să proceseze formuralele europene, ceea ce presupune şi un schimb de inform aţii cu AJOFM, Casa de Pensii, ITM, ANAF şi Serviciul de Evidenţă a Pwersoanei, în termen de maximum 7 zile de la momentul primirii, astfel încât beneficiarii să poată obţine alocaţiile pentru copii cât mai repede.

„În 2017, AJPIS Dâmboviţa a răspuns la 880 de formulare europene transmise de către instituţii din state m embre ale Uniunii Europene. Cele mai multe au provenit din Germania, Belgia şi Italia. De asemen ea, instituţia noastră a transmis 345 de formulare pentru solicitare de informaţii, majoritatea pentru Spania şi Italia”, ne-a declarat Mihai Toni Ciprian – director AJPIS Dâmboviţa.

În cazul persoanelor care revin în ţară şi nu beneficiază de alocaţie de stat pentru copii, dosarul se va depune la Primăria de domiciliu. Dacă alocaţia de stat a fost suspendată vor solicita reluarea acesteia la AJPIS. Dosarul sau cererea pentru obţinerea beneficiilor familiale pentru solicitanţii care au sau au avut calitatea de lucrător migrant, va fi însotit de documentele de identitate, documente care să ateste adresa din celălalt stat membru UE precum şi numărul de asigurare din acel stat. AJPIS primeşte dosarul de la Primărie sau cererea, verifică documentele în sistemul informatic SAFIR precum şi la alte instituţii abilitate din România (CJPP, ITM, AJOFM, ANAF etc.) şi emite formular european pentru a solicita informaţii din statele UE. Beneficiarul poate depune la dosar documente care atestă perioada în care a beneficiat de alocaţii de stat emise de către instituţia competentă din statul în care a lucrat.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

De ce e bine să transmiți lunar indexul autocitit?

Publicat

pe

de

Chiar dacă astăzi ești protejat de creșterea prețurilor la energie, este important să îți urmărești constant consumul real și să afli cum poți reduce costurile, iar primul pas spre un control mai bun al cheltuielilor cu energia este monitorizarea lunară a indexului și transmiterea acestuia către furnizorul tău. Transmiterea indexului autocitit îți oferă avantajul de a fi facturat conform consumului tău real de energie înregistrat de contor, precum și alte beneficii:

Plătești doar energia pe care o consumi

Dacă transmiți lunar indexul autocitit în perioada dedicată autocitirii, vei regăsi în factură doar cantitatea de energie consumată de tine. Astfel, eviți ca facturarea să fie realizată pe baza istoricului de consum care, în unele situații, nu mai este în concordanță cu obiceiurile de consum actuale.

Ai control asupra consumului tău de energie și poți lua măsuri de eficientizare

Prin autocitirea contorului, îți poți forma o imagine asupra cantităților de energie consumate lunar, iar, dacă vrei să faci economie, poți adopta măsuri pentru eficientizarea consumului. Fie că înlocuiești becurile incandescente cu becuri LED sau optezi pentru înlocuirea electrocasnicelor cu unele de generație nouă, poți monitoriza economia ta de energie prin autocitirea contorului.

Eviți facturile mari de regularizare a consumului de energie

Factura de regularizare este factura emisă pentru locul tău de consum în urma citirii contorului de către operatorul de distribuție zonal. Pentru a evita facturi de regularizare ce reflectă un consum real mai mare decât cel estimat și facturat până la momentul regularizării, te încurajăm să transmiți lunar indexul autocitit în perioada afișată pe factură.

Care este prețul energiei facturat în baza transmiterii indexului?

Prețul energiei electrice facturat este cel din oferta comercială valabilă la data înregistrării consumului. Și în cazul facturilor de regularizare, indiferent cât de mare este perioada de consum cuprinsă în factură, furnizorul va respecta prețul din oferta comercială valabilă la data înregistrării consumului. Cu toate acestea, pe întreaga perioadă de valabilitate a OUG 27/2022, modificată și completată prin OUG 119/2022, factura emisă va reflecta un preț plafonat al energiei electrice și gazelor naturale, cu condiția ca locul de consum în cauză să se încadreze în plafoanele de consum prevăzute de lege.

Cum transmiți indexul autocitit

Electrica Furnizare îți pune la dispoziție serviciul gratuit de comunicare a indexului autocitit prin Call Center la numărul 0800 800 048, perioada de comunicare a indexului fiind menționată în factura ta de energie. Indexul autocitit poate fi transmis și prin aplicația MyElectrica sau utilizând funcția chat bot disponibilă pe site-ul electricafurnizare.ro.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Tonere și cartușe imprimantă: diferențe, avantaje și dezavantaje ale acestora

Publicat

pe

de

Imprimantele sunt unul dintre cele mai populare dispozitive atât pentru birou, cât și pentru uz casnic. Totuși, alegerea imprimantei potrivite, dintre multitudinea de modele disponibile, nu este evidentă.

Tehnologia de imprimare în sine este crucială – laser sau cu jet de cerneală, căci de aceasta vor depinde costurile de operare ale dispozitivului. Cum funcționează tonerele și cernelurile de imprimantă? Ce prețuri au? Despre asta veți afla în articol!

Imprimante cu jet de cerneală sau laser – ce diferențe există?

Principala diferență în funcționarea imprimantelor laser și cu jet de cerneală rezultă din metoda de aplicare a imprimării. Tonerele sunt folosite în dispozitivele laser în acest scop, iar cartușele – în dispozitivele cu jet de cerneală. Un toner imprimantă practic este sub formă de cerneluri pulbere din care se transferă pe hârtie colorantul corespunzător. Raza laser produsă de dispozitiv lovește un tambur fotosensibil cu proprietăți electrostatice, care atrage particulele de pigment. Tamburul imprimantei citește imaginea selectată și apoi o transferă pe foaia de hârtie. Această tehnică se numește imprimare uscată și funcționează mai ales bine pentru printuri monocrome.

Imprimantele cu jet de cerneală sunt folosite în așa-numita tehnică de imprimare umedă. Cerneala folosită în acest caz se poate răspândi pe hârtie în două moduri. Cel mai adesea, pigmenții sunt distribuiți prin lucrul mecanic al capetelor. În cartușele speciale cu bule, cerneala este distribuită datorită bulelor de gaz create atunci când cerneala este încălzită. Substanța lichidă pătrunde în foaia de hârtie, creând astfel o reflexie a fișierului imprimat.

Costuri de exploatare – ce este mai profitabil?

Ne vom uita la nivelul de utilizare al ambelor tipuri de dispozitive și la costurile asociate. Cumpărarea unei imprimante laser este o adevărată investiție. Important este că tonerul este mult mai eficient decât cerneala – este mai rar înlocuit. Vă permite să imprimați câteva, uneori zeci de mii de pagini. Prețurile rezonabile ale imprimantelor cu jet de cerneală vorbesc pentru achiziția lor. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că acele cartușe imprimantă Canon originale folosite în ele se uzează destul de repede – după câteva sute de pagini, generând costuri suplimentare. Înainte de a lua decizia finală de cumpărare, merită să verificați prețurile unei anumite cartușe și tonere și, pe această bază, să evaluați cum vor fi costurile de operare ale dispozitivului. Se poate dovedi că vor depăși prețul noului dispozitiv. Achiziționarea unui dispozitiv ar trebui luată în considerare cu atenție și în alte privințe.

Merită să luați în considerare, de exemplu, nevoile dumneavoastră individuale, preferințele și posibilitățile financiare. Când se compară mai multe modele de imprimante laser și cu jet de cerneală, luați în considerare cât de des veți folosi dispozitivul. O imprimantă laser va fi o alegere mai bună atunci când intenționați să imprimați texte în cantități mari.

În timp ce costul inițial de achiziție va fi mare, investiția dumneavoastră se va amortiza în timp datorită tonerului cu preț atractiv și înlocuit rar. Pentru utilizare ocazională și, prin urmare, consum lent de cerneală, o imprimantă cu jet de cerneală mai ieftină va funcționa. Indiferent de alegerea dumneavoastră, tipul de toner sau de cartuș va afecta calitatea imprimărilor și durata de viață a imprimantei în sine.

Sursa de imagine: FabrikaSimf / Shutterstock.com

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats