Connect with us

OPINII

Anarhia, ca normă a democrației?

Publicat

pe

Războiul de vineri, 10 august, este considerat de unii a fi un miting al Diasporei. Hai să fim serioși, domnilor filozofi, cei care despicați esența binelui și a răului în mii de particule! V-ați cantonat sistemul de gândire într-o astfel de anomalie a societății, numită violență şi vulgar, care, spuneți voi, ar ține de democrație…

Partidele politice de opoziție au văzut în acea manifestare hâdă, de forță, desfășurată în Piața Victoriei, a fi o formă normală de protest, de indignare, de…

Hai să fim serioși! Dacă un politician spune că ceea ce a fost acolo ține de normalitate, înseamnă că insul respectiv nu are ce căuta în politică, iar viitorul cu un asemenea om la putere ar fi sinonim cu deznădejdea, cu nesiguranța. Bande paramilitare, pregătite parcă în tabere speciale, au acționat premeditat împotriva reprezentanților instituțiilor statului care, acolo, aveau rolul de a menține ordinea și disciplina, de a apară statul de drept.

Să vezi cum o jandarmeriță, o femeie, aproape că a fost omorâtă de niște turbați și să nu îți pese, să găsești circumstanțe atenuante pentru asemenea barbarie la care s-au dedat zeci de români, înseamnă că intram în zona patologicului. Că nu mai avem scăpare, că nu mai știm ce vrem.

Jandarmii, forțele de ordine prezente și-au făcut cu prisosință datoria. Au luptat într-adevăr pentru apărarea democrației. Ce ar fi dorit acei sălbatici mascați și plini de ură bine canalizată? Să între în sediul Guvernului, să pună foc, să se instaleze ei cumva prin birouri? Cine să conducă țara? Opoziția? Fără alegeri?

Câteva lucruri mi-au lăsat un gust amar. Unu. Președintele țării a avut o ieșire lamentabilă, penibilă, nedemnă și instigatoare. Tu, ca șef al statului, când vezi că forțe anarhice încearcă să distrugă echilibrul social, și așa destul de subțire, nu ai dreptul să acuzi instituțiile statului, în cazul de față Jandarmeria, pentru că și-au făcut datoria.

Doi. Oameni de cultură ai acestei țări, filozofi, scriitori, artiști, au fost de acord cu teroarea din Piața Victoriei. După ce scară a valorilor se mai ghidează iluștrii noștri gânditori?

Trei. Am auzit polițişti, slujitori ai ordinii și liniștii publice, ai dreptății, că participă la mitingul nerevendicat de nimeni. Au postat pe internet păreri personale cu substract politic, îmbrăcați fiind în uniforma statului. Este ciudat. Dar ce să mai zici? Normele par răsturnate.

 

Nu prin astfel de manifestări violente, aproape barbare, clădim democrația sau aducem prosperitatea în țară. Avem alegeri libere. Putem să îi sancționăm acolo pe politicieni, la urne, pe cei care ne-au dezamăgit. Am deschis canaua la ură, la răzbunare, la conflict. La ce ne folosește? Dăm foc. Ne eliminăm adversarul folosindu-ne de forța fizică, de complot. Asta ar fi definiția anarhiei. Chestia cu ajunsul cuțitului la os, că nu mai suportam pe Dragnea, pe Dăncilă, pe, pe… astea sunt petarde, clișee, obiecte aflate în geanta instigatorului de profesie.

Când vrei pe cineva dat jos, eliminat de la putere, demis, vii cu soluții, cu alternativă, cu un nou concept, cu un nou program. Sau aștepți alegerile. Dacă nu se întâmplă așa, totul miroase a regie ieftină menita să ne discrediteze ca nație, ca popor.

 

P.S. – Am mai observat şi că orice opinie care nu coincide cu a opozanților de tip haştag este sancționată dur şi încărcată deja de lozinca lor de căpătâi „m..e”!

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. moshu49

    august 13, 2018 at 6:14 am

    cînd legiferezi favorabil pentru borfași și mituiești prostimea cu pensii și salarii iar despre viitor/dezvoltare nimic, produci doar anarhie
    în rest… democratură, deoarece cu sloganul „pentru că putem” îți arogi poziția de vătaf 🙁

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Vladimir Putin nu se mai lasă citit

Publicat

pe

Întreaga lume se aștepta ca, pe 9 mai 2022, Vladimir Putin, țarul modern al Rusiei, să se transforme în balaur, să scoată foc pe nări. Să acuze și să amenințe, să gesticuleze în toate modurile posibile, arătându-și mușchii Europei, Americii și celor de la NATO.

Toate televiziunile mari, producătorii și realizatorii de podcast-uri, au stat cu ochii pe Piața Roșie și pe tribuna oficială. Transmisiunile în direct curgeau spre toate colțurile planetei. Fiecare concern media și-a adus prin studiouri specialiști în decriptarea mesajelor gestuale, medici, psihologi, psihiatri, analiști ai cuvântul. Toți, cu ochii pe Putin și pe anturajul său! Pregătiți să traducă rapid semnificația semnelor corpului, de la cea mai mică grimasă, privire, mișcare de mână, picior, scărpinături, indiferent unde, și până la elementele subtile ale tabloului putinian.

Din păcate, nu au putut descifra mai nimic. Imagini șterse, fade, niciun element care ar putea trăda un comportament anume, o reacție, un semnal fatal. Se pare că specialiștii în comunicare ai lui Vladimir Putin, consilierii de imagine au intuit planul restului lumii și l-au dejucat. Au prezentat o imagine total aiurea care nu spunea nimic, manipula, te băga în ceață. Năștea ipoteze departe de adevăr. Un Vladimir Putin deloc țanțoș, deloc dur, chiar prea banal.

Cu excepția gărzilor de corp, zdrahoni ai serviciilor secrete care se putea simți rapid, erau blindați în arme și comunicau de zor la manșeta cămășii, nimic exorbitant. În jurul lui Putin mișunau bătrânei și bătrânele în uniforme militare. Figuri șterse, comune, triste, aproape înghețate, cu gândul parcă dus în fostul URSS.

Acestei picturi triste, de casă, cenușie, i s-a alăturat și Vladimir Putin. Și, ca să stingă și mai mult focul de analiză al traducătorilor limbajului gestual, și-a mai pus pe genunchi și o păturică sau pelerina de ploaie și vânt, cum s-a bănuit ulterior.

Dacă o îmbrăca și pe aia, spectacolul era complet camuflat. Nota zece pentru profesioniștii țarului Rusiei care au dat peste cap planurile analiștilor din Vest. Putin s-a deghizat de minune. S-a pierdut printre veterani. A rămas locului parcă împietrit, special pentru a nu da satisfacție celor care se pregătiseră să îi analizeze mersul ridurilor, ridicatul și coborâtul din sprâncene, zâmbetul etc. Nici măcar discursul nu a fost unul care să necesite o analiză detaliată și care să scoată la vedere cine știe ce minuni. Linear. Departe de a fi unul schimbător de istorie.

Disimularea servită în special adversarilor de Vladimir Putin arată clar că a început să își controleze gesturile și vorbele, spre a nu mai fi analizate și interpretare mediatic și că războiul va continua.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

9 Mai, între război și pace…

Publicat

pe

Europa se pregătește să sărbătorească ziua de 9 mai. Semnificații multiple care acum abia se văd de fumul războiului din Ucraina, pe care diplomația mondială nu a reușit să îl oprească. A dat rateuri. Discuții telefonice interminabile, vizite peste vizite în teatrele de operații, chiar și cu trenul, transmisii prin parlamentele lumii cu neînfricatul Zelenski… Solidaritate. Îmbărbătări. Sprijin cu arme, muniție. Refugiați primiți cu brațele deschise. Și toate astea se întâmplă în timp ce conducta de gaze a agresorului rus, care duce spre Occident, este plină, duduie și, culmea, în această crâncenă confruntare, nu a lovit-o nicio rachetă. Pentru unii pare un nonsens, ceva de neimaginat.

Condamnăm atrocitățile, invadarea unui stat suveran, dar cumpărăm în draci gaze și petrol. Am vrea ca rușii să fie puși la punct, dar nu trebuie perturbate echilibrul și prosperitatea Vestului. Ar fi o lovitură cumplită dată capitalismului întreruperea bruscă a achiziționării esenței de care depinde economia statelor dezvoltate, care nu prea s-au gândit că poate veni clipa când vor trebui să se desprindă de marele prieten rus. Au apărut doar mici seisme și totul a fost dat peste cap. Prețurile au luat-o razna. Nu mai există niciun soi de siguranță socială. Nici măcar analiștii nu mai știu să prevadă ce ne mai așteaptă. Trăim într-un total imprevizibil. Pare unul calculat. Poate istoria va dezlega vreodată enigmele acestor ultimi ani, începând cu pandemia, continuând cu explozia bruscă, ilogică, a prețurilor la energie, cu războiului din Ucraina și ce o mai veni.

Așa se va consuma și ziua de 9 mai – Ziua Europei, ziua unității și a păcii. Sub semnul războiului și al incertitudinii. Greu pentru politicieni să își caleze mesajele pentru această zi. Probabil laitmotivul va fi Ucraina.

Toată lumea așteaptă să vadă ce semnal va da Putin pe 9 mai. Cu ce va îmbina marea sărbătoare a victoriei împotriva fascismului? Va fi un moment al speranței, al încrederii în mai bine sau vom asista la o demonstrație de forță a mașinii de război? Comandantul suprem al Armatei Ruse, cu siguranță, va scoate pe marile artere ale Moscovei, pentru marea paradă, piesele de rezistență ale arsenalului său militar. Președintele marelui stat de la Răsărit va avea probabil un discurs menit să sperie întreaga planetă. Nu vor lipsi avertismentele cu tentă militară, atacurile împotriva Occidentului, în special împotriva Statelor Unite și a țărilor care sprijină Ucraina. În nici un caz, nu va fi Sfântul Putin blajinul.

Să sperăm că nu va profita de o astfel de zi solemnă pentru întreaga Europă, dar și pentru statul rus, pentru a declara oficial război Ucrainei. Ar fi primul pas spre al treilea Război Mondial. Pe 9 mai, Vladimir Putin poate încerca resetarea istoriei…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT