Conectați-vă cu noi

OPINII

Anarhia, ca normă a democrației?

Publicat

pe

Războiul de vineri, 10 august, este considerat de unii a fi un miting al Diasporei. Hai să fim serioși, domnilor filozofi, cei care despicați esența binelui și a răului în mii de particule! V-ați cantonat sistemul de gândire într-o astfel de anomalie a societății, numită violență şi vulgar, care, spuneți voi, ar ține de democrație…

Partidele politice de opoziție au văzut în acea manifestare hâdă, de forță, desfășurată în Piața Victoriei, a fi o formă normală de protest, de indignare, de…

Hai să fim serioși! Dacă un politician spune că ceea ce a fost acolo ține de normalitate, înseamnă că insul respectiv nu are ce căuta în politică, iar viitorul cu un asemenea om la putere ar fi sinonim cu deznădejdea, cu nesiguranța. Bande paramilitare, pregătite parcă în tabere speciale, au acționat premeditat împotriva reprezentanților instituțiilor statului care, acolo, aveau rolul de a menține ordinea și disciplina, de a apară statul de drept.

Să vezi cum o jandarmeriță, o femeie, aproape că a fost omorâtă de niște turbați și să nu îți pese, să găsești circumstanțe atenuante pentru asemenea barbarie la care s-au dedat zeci de români, înseamnă că intram în zona patologicului. Că nu mai avem scăpare, că nu mai știm ce vrem.

Jandarmii, forțele de ordine prezente și-au făcut cu prisosință datoria. Au luptat într-adevăr pentru apărarea democrației. Ce ar fi dorit acei sălbatici mascați și plini de ură bine canalizată? Să între în sediul Guvernului, să pună foc, să se instaleze ei cumva prin birouri? Cine să conducă țara? Opoziția? Fără alegeri?

Câteva lucruri mi-au lăsat un gust amar. Unu. Președintele țării a avut o ieșire lamentabilă, penibilă, nedemnă și instigatoare. Tu, ca șef al statului, când vezi că forțe anarhice încearcă să distrugă echilibrul social, și așa destul de subțire, nu ai dreptul să acuzi instituțiile statului, în cazul de față Jandarmeria, pentru că și-au făcut datoria.

Doi. Oameni de cultură ai acestei țări, filozofi, scriitori, artiști, au fost de acord cu teroarea din Piața Victoriei. După ce scară a valorilor se mai ghidează iluștrii noștri gânditori?

Trei. Am auzit polițişti, slujitori ai ordinii și liniștii publice, ai dreptății, că participă la mitingul nerevendicat de nimeni. Au postat pe internet păreri personale cu substract politic, îmbrăcați fiind în uniforma statului. Este ciudat. Dar ce să mai zici? Normele par răsturnate.

 

Nu prin astfel de manifestări violente, aproape barbare, clădim democrația sau aducem prosperitatea în țară. Avem alegeri libere. Putem să îi sancționăm acolo pe politicieni, la urne, pe cei care ne-au dezamăgit. Am deschis canaua la ură, la răzbunare, la conflict. La ce ne folosește? Dăm foc. Ne eliminăm adversarul folosindu-ne de forța fizică, de complot. Asta ar fi definiția anarhiei. Chestia cu ajunsul cuțitului la os, că nu mai suportam pe Dragnea, pe Dăncilă, pe, pe… astea sunt petarde, clișee, obiecte aflate în geanta instigatorului de profesie.

Când vrei pe cineva dat jos, eliminat de la putere, demis, vii cu soluții, cu alternativă, cu un nou concept, cu un nou program. Sau aștepți alegerile. Dacă nu se întâmplă așa, totul miroase a regie ieftină menita să ne discrediteze ca nație, ca popor.

 

P.S. – Am mai observat şi că orice opinie care nu coincide cu a opozanților de tip haştag este sancționată dur şi încărcată deja de lozinca lor de căpătâi „m..e”!

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. moshu49

    august 13, 2018 at 6:14 am

    cînd legiferezi favorabil pentru borfași și mituiești prostimea cu pensii și salarii iar despre viitor/dezvoltare nimic, produci doar anarhie
    în rest… democratură, deoarece cu sloganul „pentru că putem” îți arogi poziția de vătaf 🙁

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Mărțișorul, umbrit de pandemie!

Publicat

pe

A mai apărut o problemă pe care autoritățile nu știu cum să o trateze calm, inteligent, ingenios, fără să agite prea mult spiritele. Tradiționalul Mărțișor este acum buba zilei.

Conform obiceiului păstrat nealterat chiar și pe vremea comunismului, în perioada 1-8 martie se oferă celor dragi mici obiecte tip simbol, flori, bomboane, cadouri în general. Ține de tradiția noastră, de modul de a socializa și de a ne exprima sentimentele, afecțiunea, prietenia, dorința de a comunica civilizat.

Mărțișorul este un semn al renașterii, al primăverii, al recunoștinței, al iubirii. Uite că acum coronavirusul este pe cale să pună pe butuci și această tradiție plăcută. Unii birocrați, sub acoperământul unor norme, consideră că trebuie renunțat la acest obicei care, în pandemie, este deosebit de periculos. Interacțiunea umană, schimbul de astfel de obiecte simbolice, dăruitul florilor, îmbrățișările care trebuie evitate, ce să mai spunem de pupături sau mese festive! Că deh, pe 8 martie, câte un patron mai politicos își scoatea personalul feminin la o cină de sărbătoare în oraș. Reprezentanții partidelor politice organizau și ele diferite evenimente în cinstea femeilor din filiale. Se mai mergea, din plăcere sau electoral, cu mărțișoare prin comunități. Primarii porneau pe ulițe cu brațele pline de flori, polițiștii erau prin intersecții cu ghiocei pentru a „sancționa” conducătoarele auto…

Ce să mai vorbim de creșe, grădinițe, școli, unde încă mai există un cult pentru a aduce cadrelor didactice feminine tot soiul de cadouri, care de care mai fistichii, ba chiar cumpărate prin comitetul de părinți. Concurență acerbă. Copiii între ei, la fel. Băieții să ofere colegelor mărțișoare, bomboane, ciocolată. Eventual, erau răsplătiți cu un pupic pe obraz… Și, uite că acum COVID-ul, arză-l-ar focul, pune sub semnul întrebării toată această desfășurare veselă, colorată, a zilelor de mărțișor.

E pericol mare! Virusul se poate ascunde rapid pe șnurul alb-roșu sau pe coșarul colorat din tablă. Prin școli și grădinițe s-a dat deja alarma. Atenție la interacțiunile de mărțișor! Ministerul Educației o cam scaldă. Nici nu interzice tradiția, dar nici nu o lasă liberă. Dă sfaturi, pardon, ordine, lăsând subtil inspectoratelor să decidă ce este mai bine de făcut. Și ca să fie mai sigură treaba, deși pare ilegal, fiindcă Mărțișorul nu reprezintă doar un simplu schimb de obiecte personale, vorbim aici de un simbol, de o tradiție înscrisă în patrimoniul universal, se va interzice umblatul cu mărțișoare și flori prin instituțiile de învățământ. A spus-o clar fostul inspector școlar din Dâmbovița, Sorin Ion, actualmente secretar de stat în Ministerul Educației. Evident, și domnia sa are o problemă itn expunerea acestei teorii. Îl contrazice pe șeful său, pe ministrul Sorin Cîmpeanu. Acesta a spus că mărțișoarele și florile nu reprezintă o problemă și că nu sunt interzise in școli taman acum de 1 martie. Acum, pe cine să credem? Evident, pe ministru. Dar, cu siguranță, în Dâmbovița vor conta vorbele lui Sorin Ion. Urmașii săi la conducerea Inspectoratului îi sunt credincioși și nu îi ies din cuvânt. Așa că rămâne să vedem cum stau lucrurile. Oricum, este greu să îi rupi pe copii și pe părinții lor de o tradiție, de un obicei intrat parcă în reflexul existențial.

Citește în continuare

OPINII

Lovitură dată democrației

Publicat

pe

Reprezentanții #rezist ajunși la putere, respectiv USR-PLUS, au ca sarcină expresă desființarea Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. Liberalii sunt cam de aceeași părere, dar nu mai vor să se expună prea mult, mai ales acum când sunt în cădere liberă la capitolul imagine, lucru care pe haștagiști nu prea îi interesează.

Înființarea acestei structuri este considerată de mulți dintre aceia care apreciază valorile democrației, libertatea, ca fiind unul dintre cele mai mari câștiguri de după Revoluție. S-a creat până la urmă un organism necesar, care să stea adiba și să sancționeze abuzurille, ieșirile unor magistrați care se cred Dumnezei pe pământ și care transformă cetățeanul onest, dacă vor ei, într-un infractor sau care, pur și simplu, din varii motive, greșesc.

Am văzut cu toții ce s-a întâmplat cu DNA, transformat într-o inchiziție modernă. Am trăit experiența binoamelor care, cred eu, funcționează și acum. Auzisem de sălile cu dedicație de pe partea dreaptă, telefoane ascultate la greu, de tot soiul de făcături care aveau un singur scop: scoaterea unora din jocul politico-social și economic și înspăimântarea marii mase a populației. Că altceva nu s-a vrut. Până și președintele Traian Băsescu, care a fost dintre aceia care au pus sămânța formării periculosului binom, a recunoscut că s-au comis grave abuzuri.

După ce au ieșit la suprafață „minunile” coborâte parcă din stalinismul primitiv, după ce politicienii speriați și ei de zăngănitul cătușelor, de tăvălugul creat de binom, care mătura totul în cale, au înființat prin lege acestă secție specială, acum, cine știe la ce ordine ascunse răspund puternicii zilei care, prin mâna USR-PLUS, vor să o desființeze! Adică, au de gând să reactiveze teroarea? De ce nu vor să accepte o astfel de instituție, care este logica? Există vreuna? Ne lasă din nou descoperiți în fața abuzurilor unor indivizi răzbunători, rău intenționați, plini de ei, sfidători? Cine ne mai apară? Cui ne mai putem plânge?

Împotriva acestei măsuri de desființare au luat poziție magistrați, politicieni, oameni care au avut de pătimit de pe urma staliniștilor moderni. Până și Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ, nefiind de acord cu desființarea Secției de Investigare a Magistraților. Din păcate, când se vrea ceva, musai trebuie să se întâmple. S-a dat verde de undeva? De unde, oare?

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!