Connect with us

ACTUALITATE

„Livada de vişini”, o erupţie a trăirilor umane pe scena Teatrului Tony Bulandra!

Publicat

pe

Actorii Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte impresionează mereu prin modul în care ştiu să se plieze, să se lipească acelui superb context imaginar al spectacolului. Concepţiile regizorale noi, experienţele dramatice au călit şi perfecţionat arta actorului târgoviştean. Artiştii de la Tony Bulandra ştiu să transmită publicului mesajul pur, ceea ce doreşte regizorul, indiferent din ce colţ de lume ar proveni. Limbajul teatral este unic, universal şi uşor de receptat, dacă cei care îl emit sunt geniali.

Am urmărit, de curând, cu sufletul la gură, învăluit de emoţii, „Livada de vişini” a cunoscutului dramaturg rus Anton Pavlovici Cehov. Piesa este remarcabilă. O dramă de familie, jucată decenii întregi pe toate scenele lumii şi tot nu şi-a pierdut farmecul, candoarea şi măreţia.

Povestea unei familii de nobili ruşi ajunsă la momentul decăderii. Trecerea aproape brutală într-o altă dimensiune a existenţei a unor oameni obişnuiţi să trăiască în îndestulare, copleşiţi de romantismul şi spiritul vremii, de naivitate, de trecutul lor viguros, de prezentul alunecos şi viitorul incert. Povestea unei lumi ce apune, a unui stil de viaţă ce se pierde…

Regizorul corean Jeungwoo Son, chiar dacă vine de la un alt capăt de lume, iar cultura Orientului diferă mult de cea europeană, a reuşit să descâlcească textul lui Cehov şi să-l pună în scenă într-un stil clasic, aproape curat.

Un spectacol greu, lung, în care regizorul a insistat continuu pe emoţie, pe umorul crud, pe expresivitate, pe trăirile personajelor transpuse prin gest, cuvânt şi mimică. Muzica, o îmbinare între clasic şi oriental, a avut un rol însemnat în ilustrarea unor scene, a trecerilor de la o stare la alta, a intervenit sublim în amplificarea sentimentelor şi trăirilor vehiculate pe scenă.

Decorul subtil, spre clasic. Spaţiul de joc, acoperit de alb, de petalele florilor de vişin. Mai în spate, umbrele pomilor, secătuiţi parcă de viaţă, şterşi, un fel de simbol al unei ere care apune.

Actorii au fost excepţionali. Este greu de făcut un clasament al evoluţiei actoriceşti în „Livada de vişini”. Fiecare şi-a asumat rolul şi l-a transpus remarcabil. Nu este uşor să joci după textul unui mare clasic rus, unde trăirile umane şi destinul reprezintă chintesenţa existenţială şi erup cu forţă, ritmic, ca într-un spectacol de balet.

LIVADA DE VIŞINI – după A.P. Cehov

Adaptarea: Kihoon We
Regia: Jeungwoo Son
Scenografia: Maria Miu
Asistent scenograf: Diana Sav
Coregrafia: Hugo Wolff
Regia tehnică: Radu Ilicea & Alexandru Sandu | Sunet: Cătălin Buzea | Lumini: Oana Caibăr

Distribuţia:
Liubov Andreevna Ranevskaia – Adriana Irimescu Titieni
Ermolai Alekseevici Lopahin – Mircea Silaghi
Leonid Andreevici Gaev – Ilie Iordan
Varia – Andrada Fuscaș
Ania – Teodora Colț
Peter Sergheievici Trofimov – Emanuel Bighe
Boris Borisovici Simeonov Pișcik – Ilie Ghergu
Firs – Corneliu Jipa
Funcționar La Poștă / Țăran – Florin Georgescu

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Camera de Comerț Dâmboviţa te ajută să accesezi fonduri pentru înființare și dezvoltare structuri economice

Publicat

pe

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Dâmbovița a organizat, astăzi – 17 aprilie 2024, workshop-ul „Femeia antreprenor 2024”, eveniment care a inclus o sesiune de informare privind accesarea fondurilor nerambursabile și o sesiune de întrebări și răspunsuri. Prezentările au fost susținute de Ștefania Stroică – director general CCIA Dâmboviţa și Alexandra Pîrlea – Expert Accesare Fonduri Structurale și de Coeziune Europene în cadrul CCIA Dâmboviţa.

„Noutățile pe care le aduce Programul Femeia Antreprenor 2024, la acest moment, constau în introducerea criteriilor: activitatea desfășurată într-un incubator de afaceri și profitabilitatea afacerii”, se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Reține! Camera de Comerț Dâmbovița susține și sprijină înființarea și dezvoltarea structurilor economice private înființate și conduse de femei, îmbunătățirea performanțelor economice ale acestora, precum și realizarea unei creșteri inteligente, sustenabile și incluzive, bazate pe digitalizare, dezvoltare durabilă, inovare și pregătire antreprenorială.

Evenimentul organizat astăzi face parte dintr-o campanie de informare atât pentru mediul de afaceri dâmbovițean, cât și pentru noii antreprenori care doresc sprijin în accesarea de fonduri și implementarea de proiecte economice.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Capacitățile de producție militară cu probleme vor fi preluate de AAAS

Publicat

pe

Foto cu caracter ilustrativ

Surpriză pe linia industriei de apărare din România. Conform unui proiect de OUG lansat în dezbatere publică de Secretariatul General al Guvernului, unitățile aflate în situații limită, fără comenzi, cu datorii mari la ANAF sau în procedură de insolvență, vor fi preluate de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statul (AAAS). Intenția ar fi aceea de resuscitare a acestor capacitați de producție militară, prin prinderea lor în parteneriate cu producători internaționali de armament sau, dacă tot nu se poate, să fie scoase la vânzare.

Practic, cam asta este ocupația principală a AAAS, să valorifice activele statului. Datoriile respectivelor societăți vor fi preluate tot de stat, dar trec la AAAS.

Se pare că pe lista unităților economice cu profil militar care au probleme și care, posibil, vor trece în administrarea AAAS se numără Automecanica Moreni, UM Dragomirești și Uzina Mecanică Mija, din județul Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite