Connect with us

ACTUALITATE

„Livada de vişini”, o erupţie a trăirilor umane pe scena Teatrului Tony Bulandra!

Publicat

pe

Actorii Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte impresionează mereu prin modul în care ştiu să se plieze, să se lipească acelui superb context imaginar al spectacolului. Concepţiile regizorale noi, experienţele dramatice au călit şi perfecţionat arta actorului târgoviştean. Artiştii de la Tony Bulandra ştiu să transmită publicului mesajul pur, ceea ce doreşte regizorul, indiferent din ce colţ de lume ar proveni. Limbajul teatral este unic, universal şi uşor de receptat, dacă cei care îl emit sunt geniali.

Am urmărit, de curând, cu sufletul la gură, învăluit de emoţii, „Livada de vişini” a cunoscutului dramaturg rus Anton Pavlovici Cehov. Piesa este remarcabilă. O dramă de familie, jucată decenii întregi pe toate scenele lumii şi tot nu şi-a pierdut farmecul, candoarea şi măreţia.

Povestea unei familii de nobili ruşi ajunsă la momentul decăderii. Trecerea aproape brutală într-o altă dimensiune a existenţei a unor oameni obişnuiţi să trăiască în îndestulare, copleşiţi de romantismul şi spiritul vremii, de naivitate, de trecutul lor viguros, de prezentul alunecos şi viitorul incert. Povestea unei lumi ce apune, a unui stil de viaţă ce se pierde…

Regizorul corean Jeungwoo Son, chiar dacă vine de la un alt capăt de lume, iar cultura Orientului diferă mult de cea europeană, a reuşit să descâlcească textul lui Cehov şi să-l pună în scenă într-un stil clasic, aproape curat.

Un spectacol greu, lung, în care regizorul a insistat continuu pe emoţie, pe umorul crud, pe expresivitate, pe trăirile personajelor transpuse prin gest, cuvânt şi mimică. Muzica, o îmbinare între clasic şi oriental, a avut un rol însemnat în ilustrarea unor scene, a trecerilor de la o stare la alta, a intervenit sublim în amplificarea sentimentelor şi trăirilor vehiculate pe scenă.

Decorul subtil, spre clasic. Spaţiul de joc, acoperit de alb, de petalele florilor de vişin. Mai în spate, umbrele pomilor, secătuiţi parcă de viaţă, şterşi, un fel de simbol al unei ere care apune.

Actorii au fost excepţionali. Este greu de făcut un clasament al evoluţiei actoriceşti în „Livada de vişini”. Fiecare şi-a asumat rolul şi l-a transpus remarcabil. Nu este uşor să joci după textul unui mare clasic rus, unde trăirile umane şi destinul reprezintă chintesenţa existenţială şi erup cu forţă, ritmic, ca într-un spectacol de balet.

LIVADA DE VIŞINI – după A.P. Cehov

Adaptarea: Kihoon We
Regia: Jeungwoo Son
Scenografia: Maria Miu
Asistent scenograf: Diana Sav
Coregrafia: Hugo Wolff
Regia tehnică: Radu Ilicea & Alexandru Sandu | Sunet: Cătălin Buzea | Lumini: Oana Caibăr

Distribuţia:
Liubov Andreevna Ranevskaia – Adriana Irimescu Titieni
Ermolai Alekseevici Lopahin – Mircea Silaghi
Leonid Andreevici Gaev – Ilie Iordan
Varia – Andrada Fuscaș
Ania – Teodora Colț
Peter Sergheievici Trofimov – Emanuel Bighe
Boris Borisovici Simeonov Pișcik – Ilie Ghergu
Firs – Corneliu Jipa
Funcționar La Poștă / Țăran – Florin Georgescu

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Președintele Camerei de Comerț Dâmboviţa a fost prezent la nZEB Expo

Publicat

pe

Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – Valentin Calcan a fost prezent alături de reprezentanții societății Constant Energy SRL, membră a CCIA Dâmboviţa, companie care participă, în aceste zile, la cel mai important eveniment dedicat construcțiilor cu consum de energie aproape zero: nZEB Expo, organizat la Romexpo București.

„Susținem inovația, sustenabilitatea și inițiativa membrilor noștri”, a spus Valentin Calcan și îi îndeamnă pe românii care sunt interesați de confortul locuinței, eficiență energetică și un climat interior sănătos să descopere soluțiile Constant Energy SRL, precum sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și umiditate, dedicate mediului rezidențial.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Comunicat CNAS: Tratamente ţintite pentru bolnavii oncologici. Extinderea subprogramului naţional de testare genetică

Publicat

pe

De

CNAS a publicat, în secţiunea “Transparenţă decizională”, pe site-ul instituției, www.cnas.ro, o versiune actualizată a proiectului de Ordin pentru modificarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, aprobate prin Ordinul Președintelui CNAS nr. 180/2022.

Prin modificările propuse în colaborare cu comisiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății, subprogramul național de testare genetică, parte a programului național de oncologie derulat de către CNAS, va fi extins pentru a include testări specifice unor noi tipuri de tumori maligne:
• carcinom esofagian;
• carcinom gastric sau de joncţiune gastro-esofagiană;
• carcinom urotelial;
• carcinom de col uterin (cervical).

Această inițiativă urmărește sprijinirea pacienților diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, precum și a profesioniştilor din domeniu, prin facilitarea accesului la testări genetice esențiale în stabilirea tratamentului personalizat.

Printre testele menționate se numără: testarea PD-L1 şi HER2 în carcinomul de esofag şi în carcinom gastric sau de joncțiune gastro-esofagiană, testarea PD-L1 în carcinomul urotelial şi în carcinomul de col uterin.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate își reafirmă angajamentul de a susține accesul echitabil la inovații terapeutice care pot contribui semnificativ la creșterea șanselor de vindecare a pacienților și a calității vieții acestora. Astfel, de noile teste genetice vor putea beneficia circa 7.300 de pacienți anual. Totodată, asemenea măsuri se înscriu în eforturile curente ale CNAS de eficientizare a cheltuielilor din sănătate, respectiv de utilizare a banilor în mod transparent și cu impact maxim asupra sănătății pacienților” – declară conf. univ. dr. Horațiu-Remus Moldovan, președintele CNAS.

Biroul de presă al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite