Connect with us

ACTUALITATE

„Livada de vişini”, o erupţie a trăirilor umane pe scena Teatrului Tony Bulandra!

Publicat

pe

Actorii Teatrului Tony Bulandra din Târgovişte impresionează mereu prin modul în care ştiu să se plieze, să se lipească acelui superb context imaginar al spectacolului. Concepţiile regizorale noi, experienţele dramatice au călit şi perfecţionat arta actorului târgoviştean. Artiştii de la Tony Bulandra ştiu să transmită publicului mesajul pur, ceea ce doreşte regizorul, indiferent din ce colţ de lume ar proveni. Limbajul teatral este unic, universal şi uşor de receptat, dacă cei care îl emit sunt geniali.

Am urmărit, de curând, cu sufletul la gură, învăluit de emoţii, „Livada de vişini” a cunoscutului dramaturg rus Anton Pavlovici Cehov. Piesa este remarcabilă. O dramă de familie, jucată decenii întregi pe toate scenele lumii şi tot nu şi-a pierdut farmecul, candoarea şi măreţia.

Povestea unei familii de nobili ruşi ajunsă la momentul decăderii. Trecerea aproape brutală într-o altă dimensiune a existenţei a unor oameni obişnuiţi să trăiască în îndestulare, copleşiţi de romantismul şi spiritul vremii, de naivitate, de trecutul lor viguros, de prezentul alunecos şi viitorul incert. Povestea unei lumi ce apune, a unui stil de viaţă ce se pierde…

Regizorul corean Jeungwoo Son, chiar dacă vine de la un alt capăt de lume, iar cultura Orientului diferă mult de cea europeană, a reuşit să descâlcească textul lui Cehov şi să-l pună în scenă într-un stil clasic, aproape curat.

Un spectacol greu, lung, în care regizorul a insistat continuu pe emoţie, pe umorul crud, pe expresivitate, pe trăirile personajelor transpuse prin gest, cuvânt şi mimică. Muzica, o îmbinare între clasic şi oriental, a avut un rol însemnat în ilustrarea unor scene, a trecerilor de la o stare la alta, a intervenit sublim în amplificarea sentimentelor şi trăirilor vehiculate pe scenă.

Decorul subtil, spre clasic. Spaţiul de joc, acoperit de alb, de petalele florilor de vişin. Mai în spate, umbrele pomilor, secătuiţi parcă de viaţă, şterşi, un fel de simbol al unei ere care apune.

Actorii au fost excepţionali. Este greu de făcut un clasament al evoluţiei actoriceşti în „Livada de vişini”. Fiecare şi-a asumat rolul şi l-a transpus remarcabil. Nu este uşor să joci după textul unui mare clasic rus, unde trăirile umane şi destinul reprezintă chintesenţa existenţială şi erup cu forţă, ritmic, ca într-un spectacol de balet.

LIVADA DE VIŞINI – după A.P. Cehov

Adaptarea: Kihoon We
Regia: Jeungwoo Son
Scenografia: Maria Miu
Asistent scenograf: Diana Sav
Coregrafia: Hugo Wolff
Regia tehnică: Radu Ilicea & Alexandru Sandu | Sunet: Cătălin Buzea | Lumini: Oana Caibăr

Distribuţia:
Liubov Andreevna Ranevskaia – Adriana Irimescu Titieni
Ermolai Alekseevici Lopahin – Mircea Silaghi
Leonid Andreevici Gaev – Ilie Iordan
Varia – Andrada Fuscaș
Ania – Teodora Colț
Peter Sergheievici Trofimov – Emanuel Bighe
Boris Borisovici Simeonov Pișcik – Ilie Ghergu
Firs – Corneliu Jipa
Funcționar La Poștă / Țăran – Florin Georgescu

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vizită de încurajare în Secția de Oncologie a Spitalului Județean din Târgoviște

Publicat

pe

Doamnele din conducerea OFSD Dâmbovița s-au aflat astăzi printre pacienții internați în Secția de Oncologie a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, scopul vizitei fiind unul de încurajare, în contextul în care în data de 4 februarie se marchează Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului.

Este esențial de reținut faptul că vorbim despre o afecțiune care poate fi ținută sub control și chiar vindecată, dacă este depistată la timp! Sunt așadar esențiale în investigațiile preventive.

În acest context, reamintim că în județul Dâmbovița se implementează, în această perioadă, un proiect de screening gratuit pentru cancerul de col uterin, care are în România o incidență de peste 32,3 la suta de mii de femei, mult peste media în statele Uniunii Europene, de 12,8 la suta de mii de femei – spune deputata Carmen Holban, președinta OFSD Dâmbovița.

„Este o situație mai mult decât îngrijorătoare, care necesită un efort comun pentru scăderea cât mai rapidă a numărului de cazuri de cancer de acest tip. Programele de screening sunt mai mult decât importante, fapt dovedit de scăderea drastică a cazurilor de mortalitate prin cancer de col uterin.

Este îmbucurător și faptul că, prin intermediul Unității Mobile a Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, peste 1.200 de dâmbovițence din 18 localități ale județului nostru au efectuat, în mod gratuit, testul Papanicolau și HPV.

Așadar, în perioada următoare, încurajez doamnele și domnișoarele din Dâmbovița să se îndrepte către Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, Spitalul Orășenesc Găești și Spitalul Municipal Moreni – instituții medicale afiliate acestui program, implementat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului. Parteneri ai acestui proiect sunt: Centrul de Dezvoltare Curriculară și Studii de Gen FILIA, Fundația Renașterea și Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate”, este mesajul transmis de deputata Carmen Holban.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Peste 5.000 de euro la hectar, ajutor de stat pentru cultivatorii de tutun!

Publicat

pe

FOTO ARHIVĂ (Sursa: publika.md)

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a început procesul de autorizare la plată a ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022. Plățile se efectuează în lei, la cursul valutar de 4,9490 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 30 septembrie 2022.

În județul Dâmbovița, au aplicat pentru ANT 1 – culturi în teren arabil – 17.826 de fermieri, ANT 4 – tutun – 1 fermier, ANTZ 7 – sector lapte bovine – 336 fermieri, ANTZ 8 – sector carne bovine – 1.194 fermieri, ANTZ 9 – ovine / caprine – 361 fermieri, ne informează Centrul APIA.

Valoarea plafonului la nivel național este de 223.998.200 euro, se asigură de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, și a fost repartizată astfel:

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats