Connect with us

POLITIC

Comisia Parlamentară pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, vizită de lucru în Bulgaria

Publicat

pe

Deputat Dumitru Lupescu - secretar Comisia parlamentară pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării

Deputatul USR de Dâmboviţa, Dumitru Lupescu – secretar al Comisiei parlamentare pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, s-a aflat, în zilele de 13 şi 14 martie, împreună cu preşedintele Constantin Codreanu şi vicepreşedintele Nicolae Daniel Popescu, într-o vizită de lucru în Republica Bulgaria, unde au avut loc întâlniri cu reprezentanţi ai etnicilor români din Vidin, dar și cu omologi de la Sofia. Delegaţia a fost însoţită de Excelența Sa Ion GÂLEA – Ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Bulgaria.

Programul vizitei a cuprins şi întrevederi cu lideri ai mediului asociativ românesc, respectiv reprezentanţii Asociaţiei Vlahilor din Bulgaria/AVB – preşedinte doamna Plamka Liubomirova Radoslavova, ai Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria/UERB – preşedinte domnul Ivo Gheorghiev, ai asociaţiilor aromânilor din Bulgaria, cât şi cu ofliciali din Parlamentul bulgar – doamna Gema Grozdanova, preşedintele Comisiei pentru politică externă din Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria, şi domnul Anton Doncev, preşedintele Comisiei pentru bulgarii din afara graniţelor din Adunarea Naţională a Republicii Bulgaria.

„La întâlnirile cu reprezentanții minorității române au fost semnalate probleme referitoare la educația în limba română și la studiul limbii române, acum predată doar ca limbă străină. În plus, s-a adus în discuție faptul că nu există spații în proprietatea sau, măcar, în accesibiltatea minorității românești, unde să se poată desfășura activități educativ-culturale. Este important de menționat că, în ciuda acestor condiții, comunitățile de etnici români din Bulgaria continuă să își păstreze nealterate limba și cultura. Parlamentarii s-au angajat să identifice soluții pentru derularea cursurilor curriculare şi ne-curriculare de limba română cu sprijinul executivului român, în imobile din aria de reședință a membrilor comunității românești.

Pe de altă parte, în discuțiile cu omologii bulgari, delegația română a subliniat importanța respectării de către Bulgaria a principiului reciprocității, dat fiind că România este un exemplu la nivel european în materie de protecție a minorităților naționale. Procesul educaţional în limba română reprezintă un factor principal de păstrare a identităţii comunității româneşti din Bulgaria. Oficialii români și-au exprimat speranța ca aceasta să se bucure de aceleași libertăți la exprimarea propriei identități lingvistice, educaționale și culturale precum bulgarii din România”, se a rată într-un comunicat remis de Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării din Camera Deputaţilor.

În Bulgaria locuiesc circa 350 de mii de vorbitori de limbă română, aceștia formând trei grupuri distincte: 1. Aromânii din zona de Sud-Vest a Bulgariei; 2. Dacoromânii din regiunea de Nord-Vest a țării și din zona riverană Duării; 3. Rudarii din zona centrală și de Nord-Est a țării.

DECLARAŢII
Constantin CODREANU: ”Problemele românilor din Bulgaria au fost mereu în atenția mea, am insistat și voi insista să le solicităm oficialilor statului bulgar aplicarea principiului reciprocității în relația lor cu minoritatea noastră din Bulgaria, pe modelul relației care există în România între stat și minoritatea bulgară.

Un demers important în vederea pastrarii identităţii comunității româneşti din Bulgaria ar fi inaugurarea unei școli româneasti la Vidin, cât și găsirea unor soluții în problema cazării elevilor etnici români din provincie la Sofia pentru a frecventa cursurile liceului „Mihai Eminescu”.
O altă măsură pragmatică ar fi adoptarea unei poziții comune în contextul implementării articolului 7 al noii Legi a educației din Ucraina, cu efecte negative asupra celor două minorități naționale.

Etnicii români din Bulgaria și cei bulgari din România reprezintă punți de legătură între țările noastre. De aceea, este important sprijinul acordat acestora, ca ilustrare a abordării pozitive din partea ambelor state, în susținerea valorilor europene care ne unesc. Trebuie să continuăm dezvoltarea relațiilor bilaterale bune actuale, având la bază un trecut, un prezent și un viitor comun”.

Nicolae-Daniel POPESCU: „Protejarea identității etnice, lingvistice și culturale a românilor din comunitățile istorice trebuie să devină una dintre prioritățile autorităților de la București. Cu excepția Republicii Moldova, etnicii români din aceste comunități nu beneficiază de educație în limba maternă. Altora li se restrânge acest drept. Nu este un lucru normal.

Voi continua să aduc în atenție problemele acestora prin intermediul instrumentelor diplomației parlamentare în regiune. De asemena, voi continua presiunile asupra Guvernului, care ar trebui să aloce mai multe resurse pentru susținerea priectelor culturale și educaționale pentru etnicii români din comunitățile istorice”.

Dumitru LUPESCU: „Problemele aduse în discuție de către etnicii nostri sunt numeroase. Câteva direcții punctuale pe care trebuie insitat ar fi: 1. pentru strângerea legăturilor între comunitățile noastre și facilitarea deplasărilor dintr-o parte în alta a frontierelor, autoritățile din România și Bulgaria, care administrează zona Calafat-Vidin, trebuie să găsească modalități atât de asigurare în comun a transportului local cât si de eliminare a taxei de pod pentru persoanele care, în interes de serviciu, tranzitează curent zona de frontieră; 2. autoritățile centrale și locale din cele două țări trebuie să identifice, să facă acorduri și să aplice pentru proiecte europene, care să pună în valoare zona și activitățile economice transfrontaliere; 3. programa de învățământ pentru studiul limbii române să fie redactată și aplicată ca pentru o limbă maternă, nu ca pentru o limbă străină sau opțională; 4. Să se facă un studiu și să se identifice posibilitatea realizării în zonele cu populație majoritar română a unor clase cu predare în limba maternă – româna”.

Parlamentarii români le-au adresat omologilor bulgari invitația de a face o vizită în România și de a continua dialogul pe tema minorităților din cele două state. La rândul lor, oficialii bulgari s-au angajat să organizeze o sedință comună a Comisiilor de specialitate din cele două țări pentru a identifica soluții unitare la problemele cu care se confruntă atât minoritatea româna cât si cea bulgară din toate statele vecine.

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

Virgil Guran nu este interesat să candideze pentru șefia CJ Dâmbovița

Publicat

pe

Pe anumite canale a circulat informația că senatorul Virgil Guran, liderul PNL Dâmbovița, ar candida la alegerile locale din 2024 pentru funcția de președinte Consiliului Județean. Guran a precizat că nu are de gând să se arunce într-o astfel de bătălie. A spus că își face bine treaba, pentru partid și pentru județ, acolo, la București.

„O să căutăm variante în județ. Oameni care să obțină un rezultat bun”, a spus Guran.

Senatorul a mai mărturisit că, din punctul său de vedere, un președinte de Consiliu Județean nu are mai multă putere decât un parlamentar. Poate să fie tare în județ, dar „acolo, la București, le rezolvi mult mai repede dacă ești tot timpul lângă Guvern, lângă miniștri, dacă ai o anumită deschidere. Dacă mai ai și o funcție în Parlament, ajuți mai mult județul”, a mai adăugat liderul PNL Dâmbovița – Virgil Guran.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

POLITIC

Deputatul Radu Popa, semnal de alarmă: Există riscul să rămânem fără energie în decembrie!

Publicat

pe

Deputatul PSD Radu Popa este unul dintre politicienii români care spun lucrurilor pe nume. Demnitarul, de mai bine de doi ani, urmărește ce se întâmplă în delicatele domenii de producere și distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. Parlamentarul a atras atenția, încă de la apariția primelor convulsii în aceste sectoare economice vitale, asupra pericolului care ne paște. A criticat modul în care s-a făcut liberalizarea pieței la energie. Când mulți spuneau că măsura este una bună, Radu Popa a prezis că o să ne confruntăm cu mari probleme dacă nu reglementăm așa cum trebuie piața și dacă nu începem să punem rapid bazele pe resursele proprii. Din păcate, câinii au fost dezlegați și este greu acum să îi mai prinzi. Într-o ultimă ieșire publică la DCNEWS, deputatul social-democrat atrage atenția asupra faptului că există riscul să intrăm într-o criză de energie pentru jumătate din consumatorii casnici.

„Vă spun o bombă acum, nu spune nimeni în România, pentru că nu e bine să spunem, e bine să stăm cu gunoiul sub preș, nu cumva să vadă cineva că este mizerie în casă. Azi, pentru jumătate din luna decembrie, în România, nu există energie pentru consumatorii casnici. De ce? Pentru că energia este vândută în avans, pentru că am pus un preț plafonat de 1.300 lei MW la furnizare. Energia a fost cumpărată cu prețurile din piață, mult peste 1300! L-am închis pe trader, în sensul că le-am luat sută la sută dacă ei vând în afară și le-am dat 2 la sută dacă vând în interior. (…) Nu vreau să fiu greșit înțeles. Nu iau apărarea traderilor, nu iau apărarea producătorilor. Eu ridic niște probleme pe cale să devină bombe. Este un comerciant, popular i se spune speculant. Asta face, cumpără ieftin și vinde scump. Dar este comerciant”, a precizat Radu Popa, în interviul acordat jurnalistului Bogdan Cheriac.

A mai spus parlamentarul că, de mai bine de două săptămâni, în România nu este deschisă nicio linie comercială pe piața energiei, nu se vinde nimic, nu se cumpără nimic.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT