Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Angajaţii Electroaparataj Târgovişte, decişi să nu cedeze. Încă două săptămâni de grevă!

Publicat

pe

Salariaţii Electroaparataj SA Târgovişte au decis, astăzi – 13 mai, să continue greva generală până când revendicările le vor fi acceptate. Oamenii nu vor ceda în faţa presiunilor şi ameninţărilor venite dinspre patronat. Liderul Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu, a anunţat că, la finalul lunii, va organiza un miting, cel mai probabil în faţa Prefecturii Dâmboviţa, cu participarea preşedintelui CNS Cartel Alfa – Bogdan Hossu. De asemenea, vor fi prezenţi sindicalişti din ţară, care vor veni la Târgovişte să-i susţină pe cei 74 de angajaţi Electroaparataj SA (din totalul de 96), care sunt în grevă generală începând cu data de 30 aprilie.

„În continuare, lipsa de dialog îşi spune cuvântul. Domniile lor nu au binevoit să stea la discuţii cu noi, ameninţă că vor să închidă societatea, că vor să o lichideze. Noi considerăm că este doar un mod de a pune presiune pe salariaţi, să renunţe la grevă. Noi, din luna iunie 2018, am încercat să avem discuţii cu patronatul. Este o atitudine de suficienţă şi o atitudine de nesimţire, adică ei sunt ăia deştepţi şi noi suntem ăia proşti, facem cum spunem noi, că noi ştim cum este bine, voi habar nu aveţi… Asta, ca să simplific şi să spun totul la modul popular.

Nu au venit nici măcar cu o propunere de 1 leu. Au zis: nu suntem de acord şi atât. La ultima conciliere, la Inspecţia Muncii, au vrut să ia şi din ceea ce deja era câştigat. Adică, au pus în discuţie drepturi care erau deja existente. Asta este atitudinea. Continuăm greva. Nu am pierdut niciun om la prezenţă. Se repetă istoria Quadra, când, la fel, la fiecare prezenţă, aveam acelaşi număr de participanţi la grevă. Suntem aceeaşi şi să dea Dumnezeu să mergem până la sfârşit.

Sindicatul a pus la bătaie resursele financiare proprii pentru a găsi o soluţie de subzistenţă pe perioada grevei, prin ajutoare sociale pentru toţi greviştii. Suntem pregătiţi pentru luni de grevă. Dacă vor până la Crăciun, rămânem până la Crăciun în grevă. Dacă vor să lichideze societatea, să o lichideze. Noi stăm aici în grevă şi să o lichideze cu noi în grevă”, ne-a declarat liderul Nicolae Dragodănescu.

Astăzi, când s-a semnat prezenţa pentru următoarele 14 zile de grevă, a fost alături de salariaţii Electroaparataj SA Târgovişte senatorul PRO România Adrian Ţuţuianu, un trimis la CNS Cartel Alfa – confederaţie la care este afiliat Sindicatul Valahia Târgovişte şi mai mulţi reprezentanţi ai Platformei Demos – Democraţie şi Solidaritate, care a devenit activă în toamna anului 2015.

Nicolae Dragodănescu ne-a precizat că a informat despre situaţia angajaţilor Electroaparataj SA Târgovişte toate instituţiile statului şi toţi reprezentanţii partidelor politice. Sindicaliştii nu-şi doresc să politizeze acţiunea lor, însă orice sprijin, cât de mic, este binevenit.

„Suntem o societate mică în Grupul Broadhurst, un offshore cu sediul în Cipru. Suntem o societate mică în Târgovişte, iar faptul că suntem mediatizaţi şi că cineva vine aici, lângă noi, înseamnă că problemele noastre vor sta pe agenda publică mai multă vreme. Pentru noi înseamnă mult. Oamenii au încredere şi merg mai departe”.

Având experienţa ASO Cronsteel, senatorul Adrian Ţuţuianu le-a promis salariaţilor Electroaparataj SA Târgovişte că va încerca să medieze conflictul de muncă, întrucât i se pare că au revendicări absolut normale.

„Nu am nicio rezervă să mă poziţionez de partea dumneavoastră. Am intervenit, când am putut, în conflictul de la ASO Cromsteel. Am negociat două săptămâni, am ajuns la o concluzie. Diferenţa este că acolo cunoşteam cât de cât patronatul. După două săptămâni, am reuşit să ajungem la o soluţie care a fost acceptată de toată lumea.

Dacă patronatul de aici va dori să mă implic într-o mediere, pe care să o facem la biroul meu de senator, că va dura o oră, două, nouă, trei zile, şapte zile…, fac acest lucru. Dacă nu vor dori ei, nu pot să mediez, pentru că lipseşte una dintre părţi.

Am să mediez cu bună credinţă, adică ţinând cont de interesele tuturor. Interesul meu, totdeauna, a fost să avem locuri de muncă în Dâmboviţa şi mai bine plătite. Nu ne interesează să plece vreo afacere de aici”, a explicat senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

La rândul lor, reprezentanţii Demos au promis că vor fi prezenţi la Târgovişte, într-un număr mai mare, la mitingul care se va organiza la sfârşitul acestei luni.

„Încercăm să ducem în dezbatere publică schimbarea modelului economic în care ne aflăm de vreo 30 de ani, adică «România, o ţară a muncii ieftine». Ne-am solidarizat, cât de mult am putut, cu toate grevele de până acum. Ne dorim foarte mult o lege nouă a dialogului social, care să permită negocierile colective şi la nivel sectorial, şi la nivel de companie. Ne dorim foarte mult creşterea salariului minim la un nivel decent. Există un studiu care arată că un salariu minim decent are o valoare de 2.550 lei, mult în plus faţă de ceea ce este acum”.

Revendicările greviştilor de la SC Electroaparataj SA Târgovişte:
– Creşterea salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel naţional,
– introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte şi implementarea unui Regulament de promovare,
– acordarea alimentaţiei de protecţie sub formă de carne de pui, pentru lucrătorii din hala de producţie,
– acordarea unui spor de 15% pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele de muncă,
– acordarea sporului de vechime în muncă între 5 – 25%,
– folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun sau subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament cu 1400 lei/salariat/an,
– plăti compensatorii în caz de disponibilizare,
– prima Paşte/Crăciun 650 lei,
– prima de vacanţă – 1.200 lei,
– tichete de masă de 15 lei/zi.

ACTUALITATE

PERPLEX. Încă o gafă a Guvernului Orban, contestată de specialiști

Publicat

pe

Foto arhivă (Sursa: Gardena Club Brașov)

Am spus în mai multe rânduri că actualii guvernanți au scos, nu de puține ori, acte normative, decizii, ordonanțe pe negândite, fără să fie analizate la sânge eventualele consecințe, fără să fie consultați specialiștii. De pildă, ultima găselniță o constituie obligarea patronilor de terase să țină un registru în care să fie trecut numele tuturor clienților care le calcă pragul, plus numărul de telefon.

Vezi, Doamne, dacă este depistat vreun infectat cu coronavirus într-un interval de timp, să fie căutați și, probabil, izolați, carantinați toți cei care s-au aflat pe terasă în ziua și la ora cu pricina. Nu mai vorbim de gestul în sine, de efortul pe care trebuie să-l mai depună în plus angajații terasei, dar și intimitatea cetățeanului, dreptul la viață privată sunt afectate.

Ei, bine, Autoritatea pentru Supravegherea datelor cu Caracter Personal a intervenit rapid și a cerut eliminarea registrului cu datele clienților. Mai mult, reprezentanții instituției au transmis că nu au fost consultați când a fost elaborată această normă oarbă de pandemie. Cam așa a gestionat până acum Guvernul Orban țara, cu ordonanțe făcute pe picior…

Citește în continuare

ACTUALITATE

Ministrul Sănătății a fost informat despre problemele de finanțare de la Spitalul Mioveni

Publicat

pe

Sursa foto: Instituția Prefectului Argeș

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, s-au aflat, joi – 4 iunie 2020, în județul Argeș, unde s-au întâlnit cu prefectul Emanuel Soare și a vizitat Spitalul Orășenesc Mioveni. Șeful de la Sănătate a fost informat despre problemele din toate spitalele argeșene și despre modul cum a fost gestionată situația generată de COVID-19.

Cât privește Spitalul Mioveni, ministrul a aflat că unitatea nu funcționează la capacitatea maximă despre care s-au vorbit în momentul inaugurării, deoarece nu s-a asigurat și finanțarea necesară pentru numărul total de paturi din spital (aproximativ 250). Nelu Tătaru a promis că analizează posibilitatea de a asigura finanțarea necesară, de la Guvern, pentru ca spitalul să ofere servicii complete, care să vină în sprijinul cetățenilor.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!