Connect with us

ACTUALITATE

Angajaţii Electroaparataj Târgovişte, decişi să nu cedeze. Încă două săptămâni de grevă!

Publicat

pe

Salariaţii Electroaparataj SA Târgovişte au decis, astăzi – 13 mai, să continue greva generală până când revendicările le vor fi acceptate. Oamenii nu vor ceda în faţa presiunilor şi ameninţărilor venite dinspre patronat. Liderul Sindicatului Valahia, Nicolae Dragodănescu, a anunţat că, la finalul lunii, va organiza un miting, cel mai probabil în faţa Prefecturii Dâmboviţa, cu participarea preşedintelui CNS Cartel Alfa – Bogdan Hossu. De asemenea, vor fi prezenţi sindicalişti din ţară, care vor veni la Târgovişte să-i susţină pe cei 74 de angajaţi Electroaparataj SA (din totalul de 96), care sunt în grevă generală începând cu data de 30 aprilie.

„În continuare, lipsa de dialog îşi spune cuvântul. Domniile lor nu au binevoit să stea la discuţii cu noi, ameninţă că vor să închidă societatea, că vor să o lichideze. Noi considerăm că este doar un mod de a pune presiune pe salariaţi, să renunţe la grevă. Noi, din luna iunie 2018, am încercat să avem discuţii cu patronatul. Este o atitudine de suficienţă şi o atitudine de nesimţire, adică ei sunt ăia deştepţi şi noi suntem ăia proşti, facem cum spunem noi, că noi ştim cum este bine, voi habar nu aveţi… Asta, ca să simplific şi să spun totul la modul popular.

Nu au venit nici măcar cu o propunere de 1 leu. Au zis: nu suntem de acord şi atât. La ultima conciliere, la Inspecţia Muncii, au vrut să ia şi din ceea ce deja era câştigat. Adică, au pus în discuţie drepturi care erau deja existente. Asta este atitudinea. Continuăm greva. Nu am pierdut niciun om la prezenţă. Se repetă istoria Quadra, când, la fel, la fiecare prezenţă, aveam acelaşi număr de participanţi la grevă. Suntem aceeaşi şi să dea Dumnezeu să mergem până la sfârşit.

Sindicatul a pus la bătaie resursele financiare proprii pentru a găsi o soluţie de subzistenţă pe perioada grevei, prin ajutoare sociale pentru toţi greviştii. Suntem pregătiţi pentru luni de grevă. Dacă vor până la Crăciun, rămânem până la Crăciun în grevă. Dacă vor să lichideze societatea, să o lichideze. Noi stăm aici în grevă şi să o lichideze cu noi în grevă”, ne-a declarat liderul Nicolae Dragodănescu.

Astăzi, când s-a semnat prezenţa pentru următoarele 14 zile de grevă, a fost alături de salariaţii Electroaparataj SA Târgovişte senatorul PRO România Adrian Ţuţuianu, un trimis la CNS Cartel Alfa – confederaţie la care este afiliat Sindicatul Valahia Târgovişte şi mai mulţi reprezentanţi ai Platformei Demos – Democraţie şi Solidaritate, care a devenit activă în toamna anului 2015.

Nicolae Dragodănescu ne-a precizat că a informat despre situaţia angajaţilor Electroaparataj SA Târgovişte toate instituţiile statului şi toţi reprezentanţii partidelor politice. Sindicaliştii nu-şi doresc să politizeze acţiunea lor, însă orice sprijin, cât de mic, este binevenit.

„Suntem o societate mică în Grupul Broadhurst, un offshore cu sediul în Cipru. Suntem o societate mică în Târgovişte, iar faptul că suntem mediatizaţi şi că cineva vine aici, lângă noi, înseamnă că problemele noastre vor sta pe agenda publică mai multă vreme. Pentru noi înseamnă mult. Oamenii au încredere şi merg mai departe”.

Având experienţa ASO Cronsteel, senatorul Adrian Ţuţuianu le-a promis salariaţilor Electroaparataj SA Târgovişte că va încerca să medieze conflictul de muncă, întrucât i se pare că au revendicări absolut normale.

„Nu am nicio rezervă să mă poziţionez de partea dumneavoastră. Am intervenit, când am putut, în conflictul de la ASO Cromsteel. Am negociat două săptămâni, am ajuns la o concluzie. Diferenţa este că acolo cunoşteam cât de cât patronatul. După două săptămâni, am reuşit să ajungem la o soluţie care a fost acceptată de toată lumea.

Dacă patronatul de aici va dori să mă implic într-o mediere, pe care să o facem la biroul meu de senator, că va dura o oră, două, nouă, trei zile, şapte zile…, fac acest lucru. Dacă nu vor dori ei, nu pot să mediez, pentru că lipseşte una dintre părţi.

Am să mediez cu bună credinţă, adică ţinând cont de interesele tuturor. Interesul meu, totdeauna, a fost să avem locuri de muncă în Dâmboviţa şi mai bine plătite. Nu ne interesează să plece vreo afacere de aici”, a explicat senatorul Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte PRO România la nivel naţional.

La rândul lor, reprezentanţii Demos au promis că vor fi prezenţi la Târgovişte, într-un număr mai mare, la mitingul care se va organiza la sfârşitul acestei luni.

„Încercăm să ducem în dezbatere publică schimbarea modelului economic în care ne aflăm de vreo 30 de ani, adică «România, o ţară a muncii ieftine». Ne-am solidarizat, cât de mult am putut, cu toate grevele de până acum. Ne dorim foarte mult o lege nouă a dialogului social, care să permită negocierile colective şi la nivel sectorial, şi la nivel de companie. Ne dorim foarte mult creşterea salariului minim la un nivel decent. Există un studiu care arată că un salariu minim decent are o valoare de 2.550 lei, mult în plus faţă de ceea ce este acum”.

Revendicările greviştilor de la SC Electroaparataj SA Târgovişte:
– Creşterea salariului minim pentru muncitorul calificat cu 20% peste salariul minim la nivel naţional,
– introducerea unei grile de salarizare cu 6 trepte şi implementarea unui Regulament de promovare,
– acordarea alimentaţiei de protecţie sub formă de carne de pui, pentru lucrătorii din hala de producţie,
– acordarea unui spor de 15% pentru lucrătorii care lucrează în condiţii grele de muncă,
– acordarea sporului de vechime în muncă între 5 – 25%,
– folosirea fondului social pentru decontarea abonamentelor pentru mijloacele de transport în comun sau subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament cu 1400 lei/salariat/an,
– plăti compensatorii în caz de disponibilizare,
– prima Paşte/Crăciun 650 lei,
– prima de vacanţă – 1.200 lei,
– tichete de masă de 15 lei/zi.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Casa de Sănătate Dâmboviţa: Agenda de contractare iulie 2024 pentru furnizori noi

Publicat

pe

De

CAS Dâmbovița organizează sesiune de contractare pentru următoarele categorii de furnizori de servicii medicale – furnizori noi:

– servicii medicale in ambulatoriul de specialitate pentru specialitati clinice;
– servicii medicale in ambulatoriul de specialitate pentru specialiati paraclinice;
– servicii medicale de medicina fizica si de reabilitare in ambulatoriul;
– medicamente cu si fara contributie personala, inclusiv medicamente si materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate curative- farmacii
– Programe nationale de sanatate – Subprogramul national de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist din cadrul Programului national de sanitate mintala.

Procesul de contractare se va desfasura conform urmatorului calendar:

Documentele necesare încheierii contractelor se transmit în format electronic asumate fiecare în parte prin semnătură electronică extinsă/calificată a reprezentantului legal al furnizorului. Reprezentantul legal al furnizorului răspunde de realitatea și exactitatea documentelor necesare încheierii contractelor.

Lista documentelor necesare contractării poate fi consultată accesând pagina web a CAS Dambovita, www.casdb.ro în secțiunea “FURNIZORI DE SERVICII MEDICALE – Informații și anunțuri contractare – Informații și anunțuri contractare 2023”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

De la ruină la școală modernă. Misiune îndeplinită de Asociația BookLand, în satul Rași (județul Ialomița)

Publicat

pe

De

Actorii Valentina Fătu și Vasile Muraru au acceptat invitația de a deveni Ambasadori BookLand și de a inaugura Școala Primară din satul Rași, comuna Sălcioara, județul Ialomița, consolidată și reabilitată de Asociația BookLand. Lucrările au avut loc în perioada Martie 2023 – Iunie 2024, clădirea lăsată în paragină benefiicind de intervenții complexe, inclusiv la nivel structural, pentru a redeveni funcțională. Valoarea totală a investiției a fost de 350.000 EURO, din care 100.000 de euro a reprezentat contribuția Primăriei comunei Sălcioara – se precizează într-un comunicat transmis către mass-media.

Cel mai complex proiect de renovare susținut de BookLand în cei patru ani de când renovează instituții de învățământ, rurale, Școala Primară Rași a fost construită la începutul secolului trecut și a deservit timp de aproape o sută de ani comunitatea locală. Astăzi, clădirea face parte din Complexul școlar Rași, alături de Grădinița cu Program Normal Rași și Școala Nouă Rași (structură tip container), și acestea renovate și dotate tot de BookLand, anul trecut.

Prezenți la inaugurarea Școlii Primare, Ambasadorii Valentina Fătu și Vasile Muraru au făcut cunoștință cu elevii, părinții și cadrele didactice și au petrecut câteva ore în comunitate. Cei doi actori au vizitat clădirea renovată și au apreciat noile condiții în care învață micuții ialomițeni.

„Rași, Ialomița, Bărăgan, școală, renovare, consolidare, implicare, recunoștință, mulțumire, ambasador, BookLand. Cuvintele acestea frumoase, puternice și magice mi-au răsunat în minte, ca un ecou, toată dimineața zilei în care, împreună cu domnul Vasile Muraru, în calitatea noastră de Ambasadori BookLand, am plecat spre satul Rași, din Bărăgan, Ialomița. Ne-au întâmpinat câțiva dascăli – profesori și învățători absolut remarcabili, cu care ne-a făcut mare plăcere să vorbim, dar peste toate acestea am găsit copii frumoși, entuziaști, veseli, bucuroși să învețe de acum înainte într-o școală proaspăt renovată, care să îi cheme spre ea și care să le bucure sufletele. Suntem foarte bucuroși și recunoscători că ne-ați ales, că ne-ați permis să fim parte a acestei întâmplări atât de frumoase că aproape este incredibilă.” – Valentina Fătu, Actriță de revistă, teatru, vodevil & Ambasadoare BookLand

„Mulțumim, BookLand, pentru onoarea pe care ne-ați făcut-o numindu-ne ambasadori culturali. Mulțumim pentru surpriza pe care am trăit-o în Rași, județul Ialomița, cu realizările pe care le-ați făcut, cu cele două minunate școli – cea modernă și cea de 100 de ani – pe care le-ați adus la viață pentru învățământul românesc. Într-adevăr, omu’ sfințește locul.” – Vasile Muraru, Actor de revistă, teatru, vodevil & Ambasador BookLand.

„În vara anului 2022, când au venit să filmeze la Rași clipul ʻAni de Liceuʼ, cei de la BookLand au văzut pentru prima dată această clădire deteriorată. Fosta școală era în acel moment într-un stadiu avansat de deteriorare: fără acoperiș, cu pereții căzuți, tavane lipsă, fără uși și ferestre, dușumea putredă… S-a luat pe loc decizia de a readuce la viață această instituție de învățământ. Mulți spuneau că așa ceva este imposibil. Comunitatea credea că glumim, că nu vom reuși niciodată. Ambiția, dorința de a schimba ceva, puterea de muncă a echipei BookLand au făcut ca toate îndoielile să fie acum…doar amintiri. Azi, le mulțumim pentru că au redat școlii o clădire nu doar renovată, ci o clădire modernă, dotată corespunzător pentru desfășurarea actului educațional, o clădire colorată în nuanțe vesele care să atragă copiii spre școală. Fără BookLand, clădirea s-ar fi prăbușit, într-un final, iar copiii noștri ar fi continuat să își desfășoare cursurile în vechea școală de tablă tip container, unde vara aerul este irespirabil.” – Nicoleta Dan, Director Școala Gimnazială Sălcioara – structura Rași, județul Ialomița

„Consolidarea unei școli e mai grea decât construcția ei. Putem confirma asta în ceea ce privește Școala Primară din Rași, cel mai complex proiect de renovare pe care ni l-am asumat. Întrebarea nu este ʻCe am făcut aici?ʼ, ci ce n-am făcut. Nu exagerez când spun că am trecut prin toate etapele. Aproape o lună am lucrat numai la curățarea școlii de tot ce era ultra-deteriorat: acoperiș cu tot cu structură de lemn, tavane, cărămizi mâncate de vreme, pardoseli și tot molozul existent. Pereții au fost înălțați cu cărămidă nouă, peste care am montat structura de lemn a acoperișului și țiglă metalică. Apoi am cămășuit pereții cu plasă sudată, am hidroizolat temelia, am turnat centuri de oțel beton și șape noi. Am construit o toaletă în incintă. Bineînțeles că am termoizolat școala și am montat pavaj în jurul ei. Am construit de la zero instalația electrică, termică și sanitară, am tencuit și zugrăvit pereții, am montat gresie-faianță și ca pardoseală am turnat o soluție epoxidică care va ține zeci de ani. Tâmplărie PVC cu geam termopan, corpuri de iluminat, prize, întrerupătoare, rezervor GPL, centrală termică, calorifere, fosă septică, uși, obiecte sanitare și multe altele și-au făcut loc în această școală veche, care a devenit ʻșcoala nouă’.” – Mihaela Petrovan, Președinta Asociația BookLand

Costurile de renovare au fost de 350.000 de euro, din care 100.000 de euro a fost contribuția Primăriei Sălcioara, care a achitat integral manopera. Restul sumei a fost acoperită de cei 54 de parteneri ai proiectului – companii și asociații care susțin misiunea educațională BookLand în mediul rural: Leroy Merlin, Sipex, Strizo, Master Builders Solutions (Sika România), CEC Bank, Somaco Grup Prefabricate, Bilka, SAP, Vopseaua OSKAR (PPG), Asevi, Novomatic, Decathlon, Siniat, UniCredit Bank, Elis Pavaje, Serv Class, Coca Cola HBC, Fundația Vodafone România, _VOIS Global, Zentiva, Stift Lux Design, Porta Doors, Turbomecanica, Zahăr Mărgăritar (Agrana), Raveli, Asociația Bine Pentru Oameni, Titan Machinery, ButanGas, Rehau, European Pastry, MaxBet, Brico Depôt, Instal Impex, Ravago, Menatwork Solutions, Bosch, Wienerberger, Kovostroj, Fereastra Rekord, MediCUTII, Savelectro, DD Util Construct, Nova Constrif, RTH Proconstruct, DXC Technology, Masterplast, Remat Maramureș, Gilcom, Ferro, Almalux, Panasonic, Pepiniera „Grădina Verde” și Promis Advertising.

Prin programul „Renovare școli în mediul rural” demarat de Asociația BookLand, 80 de școli și grădinițe din satele României au fost reabilitate în perioada 2020 – 2024, în beneficiul a peste 15.000 de elevi anual. Asociația a reușit această performanță motivând autoritățile și comunitățile locale să se implice, dar și mobilizând sute de companii private să contribuie cu bani, servicii sau materiale prin redirecționarea a 20% din impozitul pe profit/venit, conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994 sau Ordinului 1679/2022 prin formularul 177. Un exemplu de parteneriat public-privat care creează un viitor mai bun și sustenabil pentru copiii din satele și comunele României, contribuind la schimbarea mentalităților și atitudinii privind importanța educației în comunitățile rurale!

În 2024, BookLand face pasul următor, pentru a se ocupa nu doar de clădirile în care învață copiii din mediul rural, ci și de educația lor propriu-zisă. În vara aceasta asociația începe să construiască primul său Campus Preuniversitar Profesional în sistem Dual din mediul rural în comuna Vulturești din județul Argeș (cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal) cu scopul de a forma, din 2025, muncitorii calificați de care România are atâta nevoie. Dascăli pasionați și motivați vor preda în acest centru educațional 100% modern, pus GRATUIT la dispoziția elevilor și dotat cu toate facilitățile necesare pentru a susține performanța educațională & profesională (cu săli de clasă ‘scoase’ în natură, ateliere de lucru, laboratoare, bibliotecă, sală de spectacole, facilități sportive, amfiteatru în aer liber, spații de relaxare, mini-fermă de animale, cantină, brutărie, spălătorie, livadă, grădină de legume și solar). Asociația și-a propus astfel să revoluționeze învățământul profesional, implementându-l acolo unde-i șade mai bine – la sat -, derulând programe în sistem dual alături de agenții economici cărora le va pregăti teoretic și practic viitorii angajați, expunându-i pe copiii din mediul rural încă din clasa 0 la cele mai solicitate meserii din județul lor, îndrumându-i să-și descopere vocația și cultivându-le tăria de caracter prin respectul față de educație și muncă. Investiția este estimată la peste 5 milioane EURO, iar experiența dobândită în acest prim Campus va sta la baza unei rețele naționale de centre educaționale profesionale în sistem dual pentru a încuraja stabilitatea, sustenabilitatea și prosperitatea mediului rural.

Toți cei care împărtășesc viziunea BookLand pentru șanse egale la educație de calitate pentru elevii de la sat se pot alătura demersului donând 2 euro lunar printr-un SMS cu textul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Soricelul BookLand.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite