Connect with us

AGRICULTURĂ

Ministerul Agriculturii nu va construi centru de colectare şi procesare legume-fructe în Dâmboviţa!

Publicat

pe

Mutăm rubrica „Ce întreabă deputaţii şi ce răspund miniştrii…” de la Transporturi (LINK 1 şi LINK 2) la Agricultură. Astăzi, ne oprim la demersul deputatei PRO România Oana Vlăducă în legătură cu înfiinţarea unui centru regional de colectare şi procesare legume-fructe în judeţul Dâmboviţa.

Parlamentara a explicat că Direcţia Agricolă a identificat, cu sprijinul autorităţilor locale, trei posibile locaţii, în comunele Potlogi, Corbii Mari şi Bucşani, terenurile respective fiind în proprietatea statului, prin ADS sau unităţile administrativ-teritoriale. La final, deputata Oana Vlăducă îi cere şefului peste agricultura României să precizeze dacă ministerul pe care-l coordonează a identificat soluţii pentru a realiza acest centru.

CITEŞTE TEXTUL INTEGRAL AL ÎNTREBĂRII DEPUTATEI OANA VLĂDUCĂ

Oana Vlăducă, deputat PRO România de Dâmboviţa

Ei bine, la aşa de clară întrebare, nu se putea decât un răspuns complicat, în condiţiile în care nu voiai să apară doar un simplu NU!

Ministrul Petre Daea spune, aşadar, că se justifică amplasarea în zonă a unui centru de colectare şi procesare legume-fructe, adică exact ce explicase, cu argumente, deputata Oana Vlăducă, pentru ca apoi să scrie negru pe alb că este de importanţă majoră existenţa formelor asociative viabile, care să aibă în vedere posibilitatea utilizării instrumentului financiar de împrumut cu partajarea riscului la nivel de portofoliu, finanţat din FEADR.

CITEŞTE TEXTUL INTEGRAL AL RĂSPUNSUL MINISTRULUI DAEA

Mai departe, sunt enunţate băncile selectate pentru a oferi finanţare. De asemenea, răspunsul mai face referire la faptul că, în ultimul an, au fost recunoscute două grupuri de producători pentru fructe – Golden Bio Den SRL şi Bio Cătina Cooperativă Agricolă, ceea ce arată că a crescut interesul producătorilor de la nivelul judeţului Dâmboviţa de a se asocia.

Să recapitulăm! Deputata Oana Vlăducă întreabă dacă Ministerul Agriculturii va construi un centru de colectare şi procesare legume-fructe în judeţul Dâmboviţa, iar Petre Daea îi trimite pe fermieri la bancă!

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

AGRICULTURĂ

Radu Popa, deputat: Fermierii afectați de secetă vor primi sprijin din partea Guvernului

Publicat

pe

Fermierii români afectați de seceta care a cotropit România nu au fost uitați. Guvernul Românei le va acorda un sprijin substanțial pentru a depăși problemele pricinuite de compromiterea sau pierderea totală a unor culturi agricole. La propunerea ministrului Agriculturii, Petre Daea, s-a constituit comisia de evaluare a pagubelor cauzate de secetă.

„Ministrul Agriculturii a informat Comisia Europeană și a solicitat ca avansul subvenției la care România are dreptul să fie mai mare decât cei 50% care erau acordați uzual, iar sumele să fie plătite în luna octombrie. În felul acesta, banii vor fi redirecționați rapid și fermierii vor avea resurse pentru pregătirea anului viitor.

În plus, fermierilor li s-a dat posibilitatea să decidă singuri asupra culturilor calamitate, având obligația să mențină doar 5% din suprafața afectată pentru verificarea necesară pentru obținerea despăgubirilor. Astfel, ei nu pierd nici subvenția APIA și pot să-și pregătească terenul pentru viitoarea recoltă”, a precizat deputatul PSD Radu Popa.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Prefectura Dâmboviţa a înființat o comisie pentru constatarea pagubelor produse de secetă

Publicat

pe

Situația generată de seceta din acest an este una critică. Culturile agricole de toamnă au fost compromise pe suprafețe întinse. În acest context, prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, a dispus constituirea unei comisii pentru constatarea pagubelor produse culturilor agricole de seceta pedologică. Această structură își va desfășura activitatea în colaborare cu Direcția pentru Agricultură a Județului Dâmbovița şi Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură, precum şi cu reprezentanții unităților administrative-teritoriale din județ.

„Măsura a fost luată după ce a fost prelungit termenul de depunere a înştiințărilor scrise, de către agricultori, la unitățile administrativ-teritoriale pe a căror rază se află terenurile agricole afectate de seceta pedologică, prin Ordinul comun al ministrului Afacerilor Interne şi al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, publicat în Monitorul Oficial nr. 662 din 1 iulie 2022, prin care a fost completat Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de seceta pedologică.

În actul normativ anterior menționat se stipulează că utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pot depune înștiințări scrise la unitatea administrativ-teritorială pe a cărei rază se află terenul, în format fizic sau prin mijloace electronice de transmitere la distanță, până cel mai târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Această măsură de prelungire a termenului de depunere a înştiințărilor vine în sprijinul agricultorilor ale căror culturi sunt afectate de seceta severă. Înştiinţările scrise, depuse de fermieri, trebuie să conțină: datele de identificare ale deţinătorului de teren agricol, suprafaţa totală declarată, suprafaţa calamitată (estimativ pe fiecare dintre culturile calamitate), cu specificarea dacă respectiva suprafaţă se află în zonă irigabilă.
Promovarea și finanțarea acțiunilor și măsurilor urgente de intervenție în vederea înlăturării efectelor manifestării fenomenului de secetă pedologică vor avea la bază procesele-verbale pentru constatarea și evaluarea pagubelor la culturile agricole”, se precizează într-un comunicat transmis de Instituția Prefectului Dâmbovița.

Până la ora difuzării acestei informări, la nivelul județului Dâmbovița, a fost depusă o singură cerere la Direcția pentru Agricultură care vizează culturile de primăvară aferente anului 2022.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT