Conectați-vă cu noi

OPINII

Resetarea încrederii!

Publicat

pe

Când ești sus și stai prea mult timp pe jilțul aurit, undeva mai departe de mulțime, ai tendința, ca politician, să uiți de cei care te-au pus acolo, de dorințele lor, de ceea ce le-ai promis… Politica se transformă într-o meserie bună, capabilă să-ţi satisfacă toate mofturile, să te țină agățat de informație, de putere, de oala cu miere… Din când în când, mai apare câte o sclipire de gând îndreptată și spre cei mulți.

Mi s-a întâmplat să aud mai mulți politicieni ai puterii care se întrebau, nu cu îngrijorare, ci cu oarece nemulțumire, cu nervi, de ce este poporul împotriva lor, din moment ce au făcut atâtea pentru el. Au mărit pensii, au mărit salarii, se construiesc şcoli, grădinițe, rețele de apă, de canalizare, de gaze, dau ajutoare sociale etc. De ce s-a pornit acest val al nemulțumirii pe care, ei, politicienii care nu mai sunt ancorați în realitatea cotidiană, nu îl pricep sau nu vor să-l înțeleagă?

Este greu să îi determini să accepte că omul vrea altceva. Are prins acum în sistemul său de valori și alte elemente ale civilizaţiei. Vede că relațiile inter-sociale, grija statului-mamut pentru el a dispărut sau este mai mult la nivel de simulacru. Se simte prea mic și neajutorat. Încolțit. Cetățeanul știe că s-au mărit salariile, dar în sistemul bugetar! Știe că se dau vouchere de vacanță, zile libere cât cuprinde și alte droaie de facilități, dar numai pentru angajații statului!

Românul a înțeles că și pensiile sunt mai mari, dar are în cap și a devenit pentru el o obsesie care duce la revoltă interioară, când vede că el, omul de rând, are o pensie de 800-1.000 de lei, iar alții, privilegiații statului, au 10, 20, 30 de mii de lei lunar! Se simte cetățeanul simplu un nimic, un nebăgat în seamă pe lângă acești nababi, un ins pe care nimeni nu îl mai apreciază. Se simte împins la marginea societății.

Știe românul că medicii iau acum și 4-5.000 de euro lunar, dar se loveşte de faptul că tradiționala atenție nu a fost eradicată. Mai vede, atunci când existența îl duce, de nevoie, nu că ar dori acest lucru, la un spital, că este tratat ca înainte de sporirea veniturilor cadrelor medicale, cu aceiași indiferență. În faţa ghișeelor de pe la varii instituții, i se întâmplă la fel. Tot aşa şi prin multe primării, unde funcționarii sunt toți un neam…

Vede românul, bun doar la vot, că în cazul Caracal se trag tot soiul de sfori, că apar ciudățenii. Că se speculează mult, că oamenii legii lucrează de parcă ar vrea să ocrotească pe cineva. A văzut și nenorocirea de la Gura Şuţii, care, după sinuciderea pedofilului, s-a stins fulgerător. Nu s-a mai auzit de biata fetiță ucisă de un străin aproape în cuibul ei.

Se uită alegătorul la televizor, citește în ziare, pe internet, vede cum țin unii cu dinții de putere, cum acționează găștile, grupurile de interese, cum restaurantele devin sedii de partid, cum este dirijat banul public către firmele de casă ale unora sau altora. Mai trag oamenii cu ochiul, când își fac un pic de timp, de tihnă, și la declarațiile de avere ale înalţilor demnitari ai acestei țări. Se uită lung și se întreabă „cum dracu reușesc să adune atât, că eu muncesc toată ziua și abia trăiesc de azi pe mâine”?

Cam astea ar fi o mică parte din problemele care au creat valul mâniei care amenință actuala putere și pe toate celelalte care vor veni și vor proceda la fel. Romanii văd întreg sistemul viciat, un organism care are grijă doar de el, iar la restul aruncă frimituri. Nu mai poți să îl minți că polițistul îl apară, când îl vede la colț discutând prietenește cu interlopul. Nu mai are încredere în procurorul căruia legea îi permite să-ți îmbrobodeadcă un dosar din orice poziție. Astea sunt problemele care au determinat poporul să se miște, să dorească mai mult respect, considerație, înțelegere și sprijin din partea Statului, din partea politicienilor. Vrea schimbare!

Că facem canalizare, apă, gaze, parcări și grădinițe ţine de firesc, de normalitate, de uzul firii, de fişa de atribuțiuni. La noi, relațiile stat-cetățean simplu sunt perimate, sufocate, minimalizate de mulți dintre cei care stau acolo, sus, și nu mai au treabă cu nimeni. Contează doar poziția lor. Chiar nu se vede?

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

O nouă încercare…

Publicat

pe

În sfârşit, s-a pus de o conferinţă de alegeri la PSD Dâmboviţa! Sceptic, spun că totul seamănă cu o intervenţie chirurgicală efectuată totuşi prea târziu, când infecţia s-a generalizat, iar pacientul este greu de salvat. Abia mai deschide un ochi. De vorbit, nu mai poate… S-au uitat social-democraţii dâmboviţeni, oastea îmbuibată a primarilor, de pe margine, cum se stinge organismul politic altădată cel mai puternic din ţară. Au conchis ei, în tot acest răstimp, din postura de ghiocei, că se poate lecui partidul cu o simplă aspirină pe săptămână, administrată de Rovana Plumb şi micuţa gaşcă care gravita în jurul ei.

Acum, după ce a văzut suflarea PSD-istă că a pierdut şi alegerile europarlamentare, şi pe cele prezidenţiale, iar credibilitatea le este şifonată, a decis să se alăture, într-un gest reflex, celor care au intuit mai demult pericolul. Bine, nu s-ar fi produs această mişcare dacă Viorica Dăncilă, fosta lideră a PSD, care le-a promis unor membri rebeli că o va retrage pe Rovana Plumb de la cârma organizaţiei, nu ar fi fost dată jos din fruntea partidului. Dăncilă a protejat-o cât a putut pe Rovana Plumb, cu riscul de a duce la disoluţie o filială.

S-a stabilit organizarea unei conferinţe de alegeri. Cu tot tacâmul statutar! A şaptea încercare. Produsă acum sub conducerea interimară a lui Marcel Ciolacu. Cu siguranţă, Bucureştiul a dat verde. Gruparea Plumb a stat retrasă. Nu era momentul să iasă în faţă. Nu ştiu ei ce negocieri mai poartă şeful PSD. Ba s-au temut, ascultând zvonurile, că se va întoarce Ţuţuianu şi, aidoma lui Vodă Lăpuşneanu, pe mulţi ar pedepsi. Aşa că, au băgat capul la cutie, îşi asigură spatele, nu au mai vociferat, nu au mai scos pe gură ironii, acuze la adresa lui Ţuţuianu, ba chiar au încercat să se ascundă în spatele unor confuzii prefabricate. Un alt tip de ghiocel!

Conform votului dat de CEX-ul judeţean, Cristian Daniel Stan, primarul municipiului Târgovişte, se va ocupa de pregătirea conferinţei. Misie grea pentru tânărul edil, ţinând cont de faptul că are multe alte atribuţii pe linie administrativă şi nu prea a rezonat cu nicio grupare din filială. Deocamdată, se încearcă o reomogenizare a organizaţiei. O aducere la acelaşi numitor comun. Polii de putere, mai mult de doi, ceea ce este neobişnit, anormal, trebuie dezintegraţi, altfel organizaţia nu va intra în mişcarea corectă, pe axa normalităţii şi va pluti în continuare în derivă.

Acum, nu luăm de bună nici data de 10 ianuarie 2020, când s-a stabilit să se ţină conferinţa judeţeană extraordinară. Suntem circumspecţi. S-au întâmplat atâtea lucruri urâte, atâta inconsecvenţă afişată în ultimul an în PSD Dâmboviţa, încât mai bine nu faci pronosticuri. Cine ştie ce mişcare pregăteşte Rovana Plumb. Nu este genul de politician care să plece la penitenţă, aşa, fără luptă, fără să-şi încerce ultima şansă, fără să mai de-a un tur de forţă, măcar să mai calce puţin iarba în picioarele calului.

Momentan, eventualii candidaţi nu au ieşit în prim-plan. Probabil încă se pregătesc strategii sau se aşteaptă semnalul dat de Bucureşti, în mâna cui pun liderii de la centru sabia. Oricum, ideea de a fi condusă organizaţia de vreun personaj nepământean, fără rădăcini în Dâmboviţa, nu este productivă şi nici nu va aduce izbândă. Cum zicea cineva, este nevoie în fruntea organizaţiei de sânge tânăr, de un om de-al locurilor, antrenat aici, de o persoană cu forţă de muncă, de un bun comunicator, de un lider care să nu adune în jurul său o gaşcă, ci o echipă, şi care să redea alegătorilor PSD, cetăţenilor acestui judeţ, oarecum dezamăgiţi şi debusolaţi, speranţa de mai bine. De câteva luni bune, PSD Dâmboviţa zace cu prăvălia închisă, bântuit doar de câţiva neaveniţi, care şi-au urmărit interesele personale.

Citește în continuare

OPINII

Mult zgomot pentru nimic!

Publicat

pe

PSD stă pe un butoi cu pulbere. Parcă și fitilul este întins! Acum depinde de cine va aprinde chibritul. De la consumarea alegerilor prezidențiale încoace, pe corabia roșie, echipajul a intrat în revoltă. Coeziunea, altădată râvnită de celelalte partide, este risipită în patru vânturi. Viorica Dăncilă a reprezentat virusul care a găunoşit formațiunea social-democrată. Ambiția prostească, necalculată, a linguşitorilor care vuiau în jurul doamnei Dăncilă şi falsa impresie că pot păcăli electoratul, atingând-l la coarda sensibilă, scoțând o femeie în față, au dat greș. După această păcăleală, PSD a rămas fără cârmă. Și nici nu se întrevăd soluții!

Gabriela Firea face figuri, ba că vrea să conducă, ba că nu. Ciolacu nu are fățău de lider, nici verb şi niciun element de caracter, de personalitate care să te captiveze. Tip comun, nimerit acolo printr-un concurs de împrejurări. Cei în care își mai puneau social-democrații un dram de încredere, crezând că ei pot salva partidul, Teodorovici și Fifor, sunt căzuți în arenă. Se cotonogenesc între ei, spre deliciul liberalilor, făcând să le scadă continuu bruma de procente de credibilitate.

Cam asta-i situația. Dar, stați că nu am terminat! Am uitat de marele Bădălău! Cel care, la Giurgiu, l-a bătut la sânge pe Iohannis. Trebuia să iasă și el în decor cu ceva dihai. Și a ieșit! Într-un moment de refulare politică, Bădălău i-a jignit pe toți românii plecați după o viață mai bună prin cele străinătățuri, spunând că pe acolo, prin vest, sunt duse fetele la produs și că ele nu ar reprezenta România. Filozofia tip gâgă a lui Bădălău a aprins din nou țara și a stimulat ura pentru PSD. Încă o cădere bruscă pentru partidul social-democrat. Acu’, pentru a răspunde cererii unui segment de public cu sânge, să vadă lumea că ei sunt totuși patrioți, colegii de formațiune s-au gândit că la această nerozie este bine să răspundă cu alta. Adică, au hotărât ca Bădălău să fie sancționat dur, pânâ la excluderea din partid! Bine, pentru ce a scos pe goarnă, merită o pedeapsă, dar nici chiar așa!

Din punctul meu de vedere, mai mult rău a făcut partidului în această perioadă ciorovăiala dintre Fifor și Teodorovici, grosolăniile nedemne pentru un politician, pe care și le-au aruncat unul altuia. După ce că nu au performant, nu au făcut mare brânză pentru PSD, mai umplu ograda partidului perdant și cu propriile lor lături. Dar, e specific PSD. Se merge la extreme. Cam așa și prin Dâmbovița. Dar asta este o alta poveste…. 0

Citește în continuare

VINE-VINE, MOŞ CRĂCIUN

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT