Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Micro III, primul cartier din Târgovişte unde se implementează colectarea selectivă a deşeurilor!

Publicat

pe

Noroc că primarul Daniel Cristian Stan a luat iniţiativa de a le prezenta târgoviştenilor cum va funcţiona sistemul de colectare selectivă a gunoiului, că altfel cetăţenii nici nu aflau că se fac paşi în această direcţie, darămite să şi acţioneze în consecinţă! Cei responsabili, în speţă ADI Deşeuri, stau liniştiţi în birouri şi îşi încasează lefurile.

Ei bine, de astăzi – 7 noiembrie 2019, în municipiul Târgovişte, a demarat colectarea selectivă a deşeurilor, pe fracţie umedă (gunoi menajer) şi uscată (deşeuri reciclabile – hârtie, sticlă, plastic şi metal). Deocamdată, cu Micro III sau cartierul Matei Basarab, după noua denumire. Rând pe rând, se va implementa noul sistem în fiecare zonă a oraşului.

Ce trebuie să ştie cetăţenii?

Pe fiecare platformă intermediară de colectare dintre blocuri, va fi adus un container de culoare verde, pe care este lipit un autocolant care prezintă tipurile de deşeuri ce pot fi puse în respectivul recipient: hârtie, plastic, sticlă, metal. Gunoiul umed va fi aruncat ca şi până acum în containerele negre şi albastre, că mai sunt şi din acestea. Atenţie! Sortarea pe cele două fracţii trebuie să le facă fiecare în propria casă, adică să avem coşuri diferite. Dacă deşeurile reciclabile intră în contact cu cele menajere umede vor fi compromise!

„Este pentru prima dată când, pe scară largă, la nivelul municipiului nostru, se oferă această posibilitate de colectare selectivă a deşeurilor. Concret, va fi pus un recipient verde, care va permite ca ceea ce înseamnă plastic, hârtie, sticlă sau metal să fie depuse exclusiv în acest recipient, care va fi luat cu maşină separată. Asta înseamnă că aceste deşeuri pot fi reciclte şi valorificate.

Acest serviciu este gestionat de Asociaţia de dezvoltare Intercomunitară, nu direct de către municipiul Târgovişte, dar este de datoria noastră, a tuturor cetăţenilor, să facem acest lucru. Până la sfârşitul anului 2020, există obligaţia legală de a avea 50% din ceea ce înseamnă deşeu colectat selectiv pe ceea ce înseamnă cele patru tipuri: metal, plastic, hârtie şi sticlă.

De asemenea, după 30 iunie 2019, există şi obligaţia ca tarifele, taxele pentru acest serviciu, să fie determinate în funcţie de cantitatea de deşeuri care este produsă, astfel încât cei care colectează selectiv deşeurile să plătească o taxă mai mică de salubrizare. Este normal, pentru că, în acest fel, deşeul care, până acum, mergea la groapa de gunoi, şi existau costuri de sortare, distrugere etc, de data aceasta se transformă într-un bun care poate fi valorificat şi care poate produce un efect pecuniar pozitiv.

Aşadar, începând de astăzi, în tot municipiul Târgovişte, la toate punctele de precolectare vor fi puse asemenea containere. Îi rog pe cetăţenii municipiului Târgovişte să facă un efort astfel încât să utilizăm aceste containere doar pentru cele patru tipuri de deşeuri menţionate: hârtie, sticlă, plastic şi metal. Deocamdată facem această colectare la comun. Mai târziu, vom vedea dacă reuşim să facem colectarea diferenţiat pe cele patru tipuri”, a precizat primarul Daniel Cristian Stan.

Cât îi priveşte pe târgoviştenii care locuiesc la casă, aceştia vor primi saci speciali pentru colectarea deşeurilor reciclabile, respectiv: hârtie, sticlă, plastic şi metal.

Cititi mai mult
Reclamă
1 Comment

1 Comment

  1. liv

    7 noiembrie 2019 at 22:42

    Dar cartoanele, hainele, incaltamintea, molozul, cauciucurile uzate, geamurile sparte………….unde se vor colecta, in ce containere???????

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Târgoviște: Modulele digitale de colectare a deșeurilor devin operaționale luni, 17 martie 2025. Detalii importante aici!

Publicat

pe

Atenție, târgovișteni! De luni – 17 martie 2025, devin operaționale noile containere pentru colectarea selectivă a deșeurilor. Acestea vor putea fi accesate, timp de o lună, fără cartelă – a anunțat primarul Daniel Cristian Stan. Măsura a fost luată pentru a le da timp cetățenilor să se obișnuiască cu noul sistem.

„Este foarte important să utilizăm cum trebuie aceste insule ecologice. Nu vreau să avem nemulțumiri. În situația în care insula ecologică, din diferite motive, nu funcționează, avem container de rezervă în fiecare zonă, astfel încât deșeul să fie aruncat acolo.

Lăsarea deșeurilor lângă insula ecologică sau în altă zonă reprezintă o contravenție care, în baza legislației de mediu, se sancționează cu amendă de peste 5.000 de lei pentru persoanele fizice. Mai mult decât atât, colectarea selectivă a deșeurilor, punerea separată pe fracții reprezintă o altă obligație prevăzută de lege, sancțiunea fiind asemănătoare.

Este până la urmă un exercițiu de voință și trebuie să schimbăm puțin mentalitatea. Asta trebuie să înțelegem. În situația în care vom continua să amestecăm categoriile de deșeuri, vom ajunge să plătim sume foarte mari cu titlu de sancțiune. Deja se plătește taxa pe economia circulară”, a explicat primarul Daniel Cristian Stan.

Atenție! Insulele ecologice digitalizate sunt în mare parte monitorizate video, iar celelate urmează. De asemenea, vor exista echipe de la Poliția Locală care vor patrula în municipiu cu scopul de a verifica modul cum sunt utilizate.

„Pe fiecare insulă va fi inscripționat numărul de telefon unde se poate suna dacă sunt probleme, dar și regimul sancționator. Sunt 30 de zile în care oamenii să intre în posesia cartelei de acces, fie de la asociația de proprietari, fie de la Primărie. Să sperăm că vom da un exemplu de bune practici, deși sunt convins că, în prima fază, vor fi probleme”, a mai spus edilul.

Cât privește situațiile în care asociația de proprietari condiționează eliberarea cartelei de acces la containerele pentru deșeuri, persoanele în cauză pot apela la administrația publică locală, care are posibilitatea să elibereze, gratuit, oricâte cartele va fi nevoie – a punctat primarul Daniel Cristian Stan, care a ținut, de asemenea, să precizeze că nu se plătește nimic în plus pentru aceste insule ecologice digitalizate, contrar zvonurilor lansate de diverși „binevoitori”.

„Nu există condiționalități. Doar obligația de a colecta deșeurile selectiv și de a le depune acolo unde trebuie”, a declarat primarul municipiului Târgoviște.

De reținut și faptul că municipalitatea are în implementare un al doilea proiect de montare insule ecologice digitalizate, astfel că, până la finalul anului, nu vor mai exista zone neacoperite în Târgoviște.

Insulele ecologice digitalizate din Târgoviște cuprind cinci module, pentru următoarele categorii de deșeuri:
biodegradabile (exemplu: legume, fructe, zaț de cafea, pliculețe de ceai etc.)
reziduale (deșeuri de igienă personală, scutece, deșeuri de plastic nereciclabile etc.)
plastic și metal (ambalaje din plastic – curate, pet-uri, doze de sucuri și alte băuturi etc.)
hârtie și carton (reviste, ziare, cărți, ambalaje de hârtie și carton – curate etc.)
sticlă (recipiente din sticlă, nu pet-uri etc.)

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Școlile din Răcari prinse în ample lucrări de reabilitare și modernizare

Publicat

pe

Instituțiile de învățământ aflate pe teritoriul orașului Răcari au reprezentat în permanență o prioritate pentru primarul Marius Caravețeanu, adept al educației, al pregătirii în condiții optime, civilizate, pentru ziua de mâine, a tinerilor, a celor care trebuie să preia ștafeta menținerii și dezvoltării comunității după regulile moderne, europene.

Printr-un proiect cu fonduri europene obținute prin Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027, la Școala Gimnazială din Răcari se desfășoară ample lucrări de reabilitare, modernizare, extindere și dotare. Valoarea investiției este de 16.984.394,90 lei, fără TVA. Lucrările au ca termen de finalizare 7 luni. Proiectul prevede reabilitare și extindere școală, bibliotecă, sală de sport, teren de sport exterior. De asemenea, va fi amenajată curtea și refăcut gardul împrejmuitor.

Tot cu finanțare obținută prin Programul Regional Sud Muntenia 2021-2027 va fi reabilitată, extinsă, modernizată și echipată ca la carte și Școala Gimnazială din cartierul Colacu. Valoarea contractului este de 13.661.207,95 lei fără T.V.A. Termenul de execuție este de 8 luni. Lucrările prevăd reabilitare și extinderea corpului nou și a celui vechi, edificarea unei săli de sport, teren exterior pentru practicarea activităților sportive, realizarea unei cabine poartă, reamenajarea curții instituției școlare și execuția unui gard împrejmuitor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite