Conectați-vă cu noi

ACTUALITATE

Învăţământul profesional, prioritate pentru Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa

Publicat

pe

Învăţământul profesional a intrat, în ultimii ani, în atenţia conducerii Inspectoratului Şcolar Dâmboviţa. Demersurile pentru înfiinţarea a unor clase de învăţământ dual şi profesional se realizează în funcţie de cererea lansată de diferiţi agenţi economici. Este ştiut că, în ultima vreme, patronii unor mari companii s-au plâns de faptul că nu mai sunt meseriaşi. Şcolile nu mai pregătesc tinerii în diferite profesiuni solicitate pe piaţa muncii.

Inspectoratui Şcolar a încercat să răspundă acestor cereri, deşi este greu de acoperit deficitul de cadre. Liceele şi colegiile cu profil teoretic sunt încă la putere. Părinţii nu prea vor să-şi vadă copiii practicând cine ştie ce meserie, undeva mai jos, la talpă. Aceştia ar dori mai degrabă ca odraslele lor să le devină medici, profesori, preoţi, să prindă posturi pe la stat, unde sunt bani şi siguranţă.

Tocmai cu asemenea concepte şi prejudecăţi este de luptat acum. Este greu să îi convingi pe unii că, şi în mediul privat, diferite activităţi profesionale sunt bine remunerate. Şi, totuşi, se merge mai departe în ceea ce priveşte promovarea învăţământului profesional. Până la urmă, fiecare meserie, fiecare profesiune este importantă, indispensabilă în dezvoltarea continuă a societăţii.

Profesorul Sorin Ion, inspector şcolar general ISJ Dâmboviţa, mergând pe pista solicitărilor venite de la angajatorii din Dâmboviţa, aflaţi într-o vădită criză de meseriaşi, a propus Ministerului Educaţiei înfiinţarea unor clase de învăţământ dual şi profesional care să răspundă nevoilor de cadre pregătite ale firmelor locale.

„Toată lumea vrea școli profesionale, dar nimeni nu și-ar da propriul copil la profesională, pentru că vrem la mate-info, la filologie sau să se facă avocat. Școlile profesionale se fac la cererea agenților economici, a operatorilor economici. Aceștia pot să se adreseze direct instituţiei, dacă vor să solicite învățământ profesional pentru meseriile pe care le doresc sau se adresează direct Ministerului, dacă vor să facă învățământ dual.

În momentul acesta, avem rată de acoperire 100% la ce ni s-a cerut pe învățământ dual. Asta nu înseamnă foarte mult, dar este totuși o formă de învățământ relativ nouă și mai durează până când operatorii economici își dau seama de avantajele învățământului dual.

Avem puține clase la nivel de județ, vreo opt clase. La Găești, la „Iordache Golescu”, avem frigotehnist pentru Arctic. La Târgoviște avem la „Nicolae Ciorănescu” două clase, de electronist aparate și echipamente și operator la mașini cu comandă electrică. La „Nicolae Ciorănescu” avem pentru Nimet clasă de rectificator. Mai avem la Tărtășești două clase, una de cofetar-patiser și una de bucătar-patiser-preparator produse făinoase cu o firmă care se cheamă Puratos SRL.

Mai avem la Titu, la Liceul „Goga Ionescu”, cu Metaplast. Avem clasă de sculer-matrițer și la Liceul „Aurel Rainu” din Fieni. Avem o jumătate de clasă pentru electromecanic utilaje și instalații industriale pentru SC Carmeuse Holding SRL. Învățământul dual, învățământul profesional și învățământul tehnic liceal înseamnă mai mult de jumătate din numărul de locuri alocate. Cred că suntem în primul an cu peste 50%, restul de elevi mergând la licee teoretice.

Avem prognozați pentru a promova clasa a VIII-a, pentru anul 2020, 4.576 de elevi. Evident că, pentru aceștia, noi trebuie să asigurăm la licee și școlile profesionale 4.576 de locuri cel puțin. Fiecare copil trebuie să poată să-și aleagă meseria. În realitate, experiența ultimilor ani, arată că se vor înscrie în clasa a IX-a, în toate formele de învăţământ, undeva la 4.200 de copii. În jur de 400 se pierd pe drum. De regulă, asta este media, undeva la 10%, din diverse motive, se pierd cu direcție cunoscută, iar alții cu direcție necunoscută, în sensul că sunt cei de la limita județului care merg la Buftea, la Ploiești. Asta înseamnă că vom rămâne cu siguranță cu locuri neocupate. Este un fel de pierdere calculată, vom avea clase care nu se vor forma la toamnă pentru că nu putem să nu ținem cont de elevii puțini pe care îi pierdem. Plus că mai sunt elevi din clasa a VIII-a care sunt, poate neoficial, în abandon școlar, pentru că, dacă un elev de clasa a VIII-a nu vine tot anul la școală, el oficial nu e declarat în abandon pentru că are vârsta de școlarizare, iar învățământul este obligatoriu. Prin urmare, nu putem declara că a abandonat şcoala. Sunt și situații în care ai trecut în catalog 25 de elevi, dar în realitate cei care frecventează regulat școala pot să fie doar 23″, a precizat Sorin Ion.

ACTUALITATE

„Tricolorul călător” a poposit la Gura Ocniței

Publicat

pe

Dacă în alte localități ale țării și ale județului Dâmbovița, Ziua Micii Unirii a trecut neobservată sau au fost organizate activități mediocre sau superficiale, sub motivarea pandemiei și a restricțiilor, la Gura Ocniței, s-a ieșit din acest pas al rutinei și plictisului generat de starea de alertă.

Primarul Sorin Vasile Ioniță, împreună cu bibliotecarele din comună, cu directorul Căminului Cultural, sprijinit de alți colaboratori locali și județeni, a vrut să se respire curat, limpede, profund, acestă sărbătoare națională, chiar dacă prin straturile măștii de protecție. Anul trecut, când s-a consumat prima ediție a manifestărilor cultural-educative intitulate „Unirea face puterea, o Horă a Unirii este țara”, nu intrasem în pandemie, deși aburii teribilei bolii începuseră să învăluie planeta.

Proiectul național, frământat și copt în vasele sufletului de Teatrul „Junior” din Târgoviște, Asociația „Star” din Piatra Neamț, Primăria Padina, județul Buzău, Primăria Gura Ocniței, Clubul Victorioșilor, căminele culturale și școlile din cele două localități, Centrul Europe Direct din Târgoviște, a fost unul cald, dulce, dedicat din plin iubitorilor de neam și țară, celor de artă și spiritualitate.


A fost vorba, în preajma momentului 24 ianuarie, de un adevărat maraton al culturii, al lucrului bine făcut, cu amprente vizibile ale sufletului și pasiunii. Au fost câteva zile de sărbătoare liniștită, caldă și înmiresmată, cu speranțe de mai bine și de încredere pentru ziua de mâine.

Sorin Vasile Ioniță, edilul localității Gura Ocniței, a stat în mijlocul evenimentelor ca un bard povățuitor și înțelegător. Manifestările de factură națională au fost un intermezzo în timp, prin locuri, prin istorie.

Pe 21 ianuarie 2021, solii dâmbovițeni ai Micii Uniri s-au aflat în comuna Padina din Buzău, în fața Monumentului Eroilor, unde s-au făcut evocări, s-au schimbat impresii iar artiștii și-au tradus liber talentul și simțămintele patriotice. S-au prins chiar și într-o Horă a Uniri, respectându-se, pe cât posibil, distanțarea fizică și măsurile de protecție anticoronavirus.

Călătoria a continuat la Focșani, pe malul Milcovului, iar în următoarea zi, pe 22 ianuarie, s-a ajuns la Turnul lui Ștefan cel Mare de la Piatra Neamț. De aici „Tricolorul Călător” a pornit spre Gura Ocniței unde, într-o atmosferă festivă, drapelul național, cu dimensiuni impresionante, peste 100 de metri, a îmbrăcat candid, românește, crucea de pe dealul cu același nume de la Gura Ocniței, ridicată de primarul Sorin Vasile Ioniță și dreptcredincioasa Georgeta Florea. Crucea închinată Păcii face parte dintr-un șirag de astfel de monumente ale credinței străbune care au fost plantate ca mărturie, cu un rost precis, în mai multe zone ale țării.

Citește în continuare

ACTUALITATE

PERPLEX. Parcă ne aflăm în negura de la capătul lumii!

Publicat

pe

Imaginea alăturată nu vine dintr-un colț de lume îndepărtat și brăzdat de războaie sau alte tipuri de conflicte, ci din România. Marginea unui drum aflat în județul Constanța, localitatea Văleni. Nu îți vine să crezi că, în România anului 2021, stat european, democratic, civilizat zicem noi, putem avea parte de asemenea orori.

Un cal, un animal nevinovat, este lăsat să moară de foame, în mijlocul iernii, pe câmp. Și nu este singurul! Am înțeles că în județul cu pricina, leagăn al vacanțelor nostre de vară, asociațiile pentru protecția animalelor au descoperit peste 40 de cai părăsiți, lăsați să agonizeze. Și nimeni nu face nimic!

Politicienii de mucava pe care îi avem sunt ocupați cu împărțit ciolanul. Nu au terminat nici acum. Solidaritatea umană în fața unor astfel de anomalii este aproape zero. Mult trâmbițata poliție a animalelor este încă pe hârtie. Înfiorător ce se întâmpla!

O astfel de imagine, dacă va zburda prin Europa, și va zburda!, ne va pune din nou o pecete urâtă pe nație. Căluțul surprins foto de membrii Asociației pentru Protecția Animalelor „Măriuța” nu era mort, ci subnutrit, epuizat fizic, abandonat de niște oameni cărora nu li se poate atribui nici statutul de barbar. Aceștia, din câte știm din istorie, țineau la animalele lor, la cai…

„A căzut la marginea drumului parcă cerând sprijin. Nu e mort. E epuizat, slab, abandonat, muncit, probabil foarte bolnav. Încerc să-mi găsesc forțele. Mă ajutați să-l salvez? Trebuie intervenit urgent. E un drum extrem de lung. Am nevoie de ajutor. Singură, mi-e absolut imposibil”, a scris pe pagina sa de Facebook reprezentanta Asociației pentru Protecția Animalelor „Măriuța” .

BRD BANK
IBAN Ron: RO63BRDE170SV37819291700
IBAN Euro: RO18BRDE170SV40406211700, SWIFT code: BRDEROBU, BIC code: BRDE

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFTerror: Conținutul este protejat!!