Conectați-vă cu noi

Dâmboviţa

Ţuţuianu, senator: 178.168 de pensii speciale au rămas în plată după adoptarea legii de… eliminare!

Publicat

pe

Legea privind eliminarea pensiilor speciale, adoptată în această săptămână în plenul Camerei Deputaţilor este o farsă – spune senatorul Adrian Ţuţuianu, lider al PRO România Dâmboviţa şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional.

„Am asistat, în aceste zile, la adevărate revărsări de populism, la poziţii ipocrite exprimate de lideri politici diverşi şi constatăm că, între promisiunile electorale le care le-au făcut cei din PNL şi USR, legat de eliminarea acestor pensii, şi ceea ce se întâmplă de fapt, există o discrepanţă majoră şi se manipulează la greu opinia publică.

În total, este vorba de circa 9.000 de pensii speciale şi de serviciu care au fost eliminate, reprezentând o parte infimă din ceea ce înseamnă pensiile speciale şi de serviciu din România. Vă aduc aminte declaraţia lui Rareş Bogdan, care spunea că, în 30 de zile, vor elimina toate pensiile speciale şi de serviciu.

Au rămas în plată 178.168 de pensii speciale şi de serviciu, din care 88,12% sunt din sistemul de apărare şi siguranţă naţională. Din 178.168 de beneficiari, 29.584 sunt pensii mai mari de 6.000 lei lunar, 8.929 sunt pensii mai mari de 10.000 de lei, 147 de persoane au pensii mai mari de 20.000 de lei şi 5 persoane au pensii mai mari de 25.000 de lei. Aceste pensii rămân în vigoare”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

Ce categorii de bugetari au rămas fără pensii speciale şi de serviciu

Liderul PRO România Dâmboviţa a vorbit şi despre cea mai mare pensie din România, cea a unui fost director de penitenciar, care primeşte lunar, la acest moment, aproape 75.000 de lei.

„Din 2005 până astăzi, făcea calculul o televiziune, acest om a luat 2 milioane de euro pensie de la statul român. O pensie lunară a acestui personaj înseamnă 1.000 de pensii minime garantate. Este un decalaj inadmisibil. Situaţia nu poate continua aşa.

Indexarea pensiilor speciale şi de serviciu, totodeauna, s-a făcut cu rata de creştere a salariului minim, nu cu rata inflaţiei cum s-a făcut la ceilalţi 4,5 – 5 milioane de pensionari. Lucrul acesta este inadmisibil. Sunt criterii aberante care se regăsesc actualmente în legislaţia din România”.

Şi, da, această pensie rămâne în plată, întrucât beneficiarul ei nu intră în categoriile de bugetari care au rămas fără pensiile speciale sau de serviciu, conform actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor, respectiv: parlamentari, judecători şi procurori, foşti preşedinţi ai României, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Consiliiilor Judeţene, judecătorii Curţii Constituţionale, membrii Curţii de Conturi, Avocatul Poporului, funcţionarii publici parlamentari, corpul diplomatic consular, pesonalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, personalul aeronautic, civil, navigant, profesionist din aviaţia civilă.

„Nici legea care a fost adoptată nu are şanse să fie aplicată, de aceea spuneam că este doar o acţiune ipocrită a unor partide politice, de manipulare a opiniei publice. Motivele de neconstituţionalitate sunt evidente, unele dintre ele sunt consacrate prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale a României.

Spre exemplu, există o decizie din anul 2010 prin care pensiile speciale ale magistraţilor nu pot fi desfiinţate. Pe cale de consecinţă, nu pot fi desfiinţate pensiile de serviciu de la Curtea Constituţională şi de la Curtea de Conturi, pentru că legile lor speciale fac trimitere la Legea magistraţilor.

În al doilea rând, se încalcă principiul bicameralismului, pentru că, la Senat, legea aceasta a trecut tacit. Un al treilea lucru: principiul constituţional al neretroactivităţii legii. Constituţia spune că legea produce efecte pentru viitor. Dacă mai ţineţi minte, în anii 2010-2011, au fost mii de procese intentate de cei care beneficiau şi atunci de pensii speciale sau pensii de serviciu şi instanţele s-au pronunţat că nu pot fi atinse drepturile câştigate anterior intrării în vigoare a legii.

Vom avea, ca şi consecinţe, peste 9.000 de procese în perioada următoare pe rolul diferitelor instanţe de judecată, iar Ministerul Muncii va trebui să găsească soluţii de recalculare a acestor pensii, ceea ce înseamnă personal implicat şi blocaj în a rezolva dosarele de pensii ale celorlalţi beneficiari ai sistemului de pensii”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu.

Este nevoie de o dezbatere naţională pe tema pensiilor speciale

În dezbatere parlamentară, spune liderul Pro România Dâmboviţa, există în acest moment mai multe proiecte cu privire la pensiile speciale şi de serviciu. Din păcate, niciunul nu este complet şi nu ar putea rezolva discrepanţele majore create între beneficiarii de pensii.

„USR a propus plafonarea pensiilor speciale ale magistraţilor şi eliminarea pensiilor pentru parlamentari. UDMR a propus plafonarea tuturor pensiilor speciale şi de serviciu la nivelul indemnizaţiei preşedintelui României, inclusiv prin impozitare. PRO România propune impozitarea progresivă a pensiilor mari şi globalizarea veniturilor, ca să reechilibrăm societatea românească din perspectiva câştigurilor pe care le pot avea cetăţenii.

Pe viitor, se impune modificarea legii şi a criteriilor de acordare a pensiilor de serviciu. Şi asta trebuie urgent, pentru că legea se aplică pentru viitor. O a treia măsură, pe care eu o consider necesară, este verificarea dosarelor de pensionare pentru cei cu pensii foarte mari. Trebuie verificat în ce măsură în calculul acestora au fost incluse sporuri, salarii de merit, concedii şi eliminarea acestor venituri din baza de calcul. De asemenea, trebuie crescută vârsta de pensionare şi modificarea condiţiilor de pensionare anticipată. Cred că şi în Poliţie, şi în Armată, şi în SRI, şi în STS, şi în SPP se poate lucra până la 55 – 57 de ani, după cum cred că şi procurorii şi judecătorii trebuie să lucreze minimum 30 de ani, pentru că ei ies la pensie la momentul când sunt în deplină capacitate profesională.

Cred că este util ca, pe această temă a pensiilor speciale şi de serviciu, să se genereze o discuţie naţională, să se ajungă la un consens politic naţional, pentru că, dacă veţi asculta pe fiecare dintre beneficiari, fiecare va spune că este îndreptăţit, pe un motiv sau altul. Toţi găsesc un argument. Cred că trebuie o soluţie care să nu genereze decalaje suplimentare, să nu genereze aspecte de neconstituţionalitate şi, în acelaşi timp, să asigure un echilibru just între pensia minimă şi cea maximă din România. Un criteriu care ar putea fi luat în calcul este salariul preşedintelui României, ca nivel maxim, indiferent câţi ani a lucrat o persoană şi în ce domeniu”, a precizat senatorul Ţuţuianu.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. Tom

    ianuarie 31, 2020 at 6:20 pm

    Capra vecinului!!! Politicienii ar trebui să stabilească,in parlament, pensii decente, demne de UE pentru marea majoritate a pensionarilor care sa acopere nevoile unui trai decent(ex. introducere pensiei minime egala cu salariul minim brut scutita de impozitare). Faptul ca sugerati ca pensiile din sistemul de ordine publica sunt speciale si ca doriți sa le rearanjati după pofta inimii nu va asigura bani pentru a mari efectiv pensiile a milioane de muncitori. Credeți ca burțile lor goale nu se vor mai auzi după respectivele taieri? Soluția principala este sa aduceti bani la securitatea socială și asta se poate face prin mărirea numărului de locuri de munca și măcar încetinirea plecării forței de munca in strainatate. Apoi, puteți avea bani mai mulți la buget dacă, aplicați impozitarea progresiva pe venitul general al persoanelor fizice și juridice(masura declarata de dl. Ponta) De asemenea în funcție de schema de salarizare se poate desena in oglinda si o ierarhie de pensii, diferențiată în funcție de profesii. Cat despre stabilirea unor pensii în funcție de cotizatie, aceasta ar functiona în cazul în care pensia calculată ar fi indestulatoare iar dacă pensia calculată ar fi mai mica, statul ar trebui sa adauge pana la nivelul pensiei minime care să-i permită efectiv un trai decent pensionarului. Să nu mintim oamenii, în toata lumea civilizata profesiile de judecător, militar, politist, medic, etc, beneficiază atât de o mai buna salarizare cât și de condiții mai bune de pensionare decât salariul și pensia minima. DAR oamenii, acolo, traiesc decent cu salariu si pensia minima.Cam despre asta ar trebui sa se preocupe parlamentarii în ce privește pensiile oamenilor și da pensiile exagerate trebuie sa dispara cat mai urgent și asta nu este deloc ipocrit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Dâmboviţa

PSD Dâmboviţa taxează comunicatul grăbit al liberalilor

Publicat

pe

Astăzi – 17 februarie 2020, ar fi trebuit să se desfăşoare o şedinţă a Consiliului Judeţean Dâmboviţa în care să se dezbată bugetul. în final, nu s-a ţinut. Consilierii PSD au aflat că Alexandru Oprea, preşedintele CJ, nu va veni la şedinţă din motive de sănătate şi nu au mai onorat cu prezenţa distinsa adunare.

Aleşii PNL, considerând că este vorba de un joc pus la cale de social-democraţi, neinteresându-i că, în lipsa şefului de judeţ, nu vor putea să afle amănunte, să ceară explicaţii pentru împărţirea banilor etc., aşa cum este normal, nu au vrut să piardă prilejul de a le aplica un bobârnac. Şi au procedat cum fac toţi în astfel de situaţii, au pregătit un comunicat de presă în care l-au înfierat pe şeful PSD Dâmboviţa şi au dat înainte cu binele judeţului, cu asocierile care nu se mai fac din cauza absenţei PSD-iştilor.

Ce mai, o metodă brevetată, politicianistă, ieftină, neconcludentă, de a lua ochii oamenilor şi de a le arăta cât de indispensabili sunt ei pentru comunitate, cât de atenţi sunt la problemele cetăţenilor. Nu i-a interesat să analizeze, să vadă cum stau lucrurile, ce ar fi cu adevărat la mijloc şi când ar fi cu adevărat rost de atac. Au dat buzna cu comunicatul în care l-au avut ţintă piept pe deputatul Corneliu Ştefan şi cam atât!

„Proaspăt uns președinte PSD Dâmbovița, deputatul Cornel Ștefan dă dovadă de un înalt dispreț și politicianism ieftin și le ordonă consilierilor județeni PSD să nu se prezinte la ședința mai sus menționată lăsând județul Dâmbovița fără buget în acest moment.

Deputatul Cornel Ștefan decât să organizeze conferințe de presă pe teme ieftine și complet lipsite de substanță, mai bine ar analiza cu mai mult discernământ gesturile politice pe care le înfăptuiește împotriva dâmbovițenilor”.

Evident, la puţină vreme, pentru a limpezi lucrurile, conducerea PSD Dâmboviţa, tot prin biroul de presă, a transmis un comunicat în care expune cauzele care au dus la amânarea şedinţei de consiliu judeţean şi explică motivaţiile pentru care o asemenea adunare nu s-a mai putut ţine. Liberalii au primit şi ei o papară, cert este destul de pertinentă şi în ton cu modul lor de până acum de a se comporta politic.

„Liberalii, care nu de puţine ori au boicotat şedinţele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, atunci când nu erau de acord cu unele proiecte de hotărâre, chiar dacă acestea răspundeau clar unui interes judeţean, au găsit de cuviinţă să iasă în faţă cu un punct de vedere fals, realizat pe genunchi, în care lansează speculaţii politicianiste.

Îi asigurăm pe liderii PNL că social-democraţii dâmboviţeni sunt mult mai preocupaţi de problemele judeţului decât au fost sau vor fi domniile lor vreodată. Suntem ancoraţi în realităţile cotidianului, în geografia socio-economică a acestui judeţ şi ştim care sunt nevoile dâmboviţenilor. Bugetul pentru anul 2020 va fi aprobat imediat ce vor fi întrunite condiţiile normale de lucru şi de dezbatere corectă şi democratică!

S-a decis neparticiparea consilierilor PSD la şedinţa Consiliului Judeţean Dâmboviţa de astăzi, 17 februarie 2020, din cauza faptului că preşedintele acestei instituţii, care, de altfel, a elaborat şi structurat bugetul şi care trebuia să-l susţină punct cu punct în faţa aleşilor judeţeni şi să răspundă tuturor neclarităţilor ce s-ar fi ivit, aşa cum este firesc într-un stat democratic, a lipsit din motive de sănătate. Mai mult, la şedinţă nu a fost prezent nici vicepreşedintele Alin Manole, cel care, în absenţa preşedintelui CJ Dâmboviţa, era îndrituit să preia, conform deciziei de împuternicire, frâiele acestei întâlniri. În consecinţă, amânarea şedinţei Consiliului Judeţean Dâmboviţa în care va trebui dezbătut bugetul judeţului, până la întoarcerea preşedintelui CJ – Alexandru Oprea, a fost absolut necesară.

Nu înţelegem apetenţa liberalilor pentru scandal, pentru diseminarea în spaţiul public a unor minciuni, a unor informaţii denigratoare. Dumnealor nu au venit cu niciun amendament la proiectul de hotărâre privind bugetul judeţului pentru anul 2020. Chiar au pretenţia să-i credem îi doare de soarta localităţilor conduse de primari PSD? În niciun caz! Consilierii judeţeni PNL au lipsit în multe rânduri de la şedinţele în cadrul cărora erau dezbătute probleme vitale ale judeţului. Au lipsit, nemotivat, chiar şi de la şedinţa în care se solicita votul pentru achiziţionarea unor terenuri pe teritoriul oraşului Titu în vederea dezvoltării proiectului de colectare selectivă a deşeurilor menajere, obiectiv de importanţă vitală pentru judeţul nostru.

Îi asigurăm pe dâmboviţeni de faptul că ne vom lupta în continuare pentru proiectele pe care ni le-am asumat şi pentru care ne-au acordat votul dumnealor în anul 2016. PSD Dâmboviţa va continua, împreună cu primarii care reprezintă acest partid şi nu doar cu ei, strategia de dezvoltare socio-economică a judeţului Dâmboviţa.

Ne place să credem că şi consilierii judeţeni ai PNL vor să afle detalii de la iniţiatorul proiectului de buget al judeţului Dâmboviţa pentru anul 2020. Nu credem că aleşii PNL ar fi votat orbeşte, fără să primească lămuriri în anumite privinţe, fără să afle informaţii de la cel care a elaborat proiectul de buget, în speţă preşedintele CJ Dâmboviţa, fără să afle date esenţiale despre modul în care au fost repartizate fondurile. Restul este doar demagogie ieftină!

Conducerea PSD Dâmboviţa a convocat de urgenţă consilierii judeţeni la o discuţie în cadrul partidului şi vom propune organizarea unei noi şedinţe a Consiliului Judeţean Dâmboviţa de îndată ce toate condiţiile legale vor fi îndeplinite”, se arată în comunicatul remis de PSD Dâmboviţa.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Weekend de pregătire şi reatestare pentru salvamontiştii din Dâmboviţa

Publicat

pe

Sursa foto: Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa

10 membri ai Serviciului Public Judeţean Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa au simulat, sâmbătă – 15 februarie 2020, o acţiune de salvare în zona Cheilor Coteanu, în cadrul planului de pregătire profesională. După acordarea primului ajutor, „victima” a fost coborâtă peste Valea Ialomiţei, în sistem tiroliană. Ziua s-a încheiat cu un stagiu de perfecţionare coordonat de Ciprian Lolu – instructor în cadrul Şcolii Naţionale Salvamont.

Duminică, toată echipa Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa a fost mobilizată pentru examenul de reatestare. Comisia de evaluare a fost formată din mai mulţi examinatori, instructori în cadrul Şcolii Naţionale Salvamont, care au supravegheat buna desfăşurare, atât a probei practice, care a avut ca temă salvarea a doi turişti luaţi de avalanşă, cât şi proba scrisă, cu subiecte din tehnica de salvare şi de prim-ajutor.

După-amiază, au apărut problemele reale. Salvamontiştii Dâmboviţeni au fost solicitaţi să preia, din zona Muntelui Bătrâna, o turistă cu luxaţie la gleznă, iar spre seară au intervenit pe culmea Cocora, în sprijinul unui bărbat cu fractură la oasele gambei.

Sursa foto: Serviciul Salvamont Salvaspeo Dâmboviţa

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT