Connect with us

Dâmboviţa

Ţuţuianu, senator: 178.168 de pensii speciale au rămas în plată după adoptarea legii de… eliminare!

Publicat

pe

Legea privind eliminarea pensiilor speciale, adoptată în această săptămână în plenul Camerei Deputaţilor este o farsă – spune senatorul Adrian Ţuţuianu, lider al PRO România Dâmboviţa şi vicepreşedinte al partidului la nivel naţional.

„Am asistat, în aceste zile, la adevărate revărsări de populism, la poziţii ipocrite exprimate de lideri politici diverşi şi constatăm că, între promisiunile electorale le care le-au făcut cei din PNL şi USR, legat de eliminarea acestor pensii, şi ceea ce se întâmplă de fapt, există o discrepanţă majoră şi se manipulează la greu opinia publică.

În total, este vorba de circa 9.000 de pensii speciale şi de serviciu care au fost eliminate, reprezentând o parte infimă din ceea ce înseamnă pensiile speciale şi de serviciu din România. Vă aduc aminte declaraţia lui Rareş Bogdan, care spunea că, în 30 de zile, vor elimina toate pensiile speciale şi de serviciu.

Au rămas în plată 178.168 de pensii speciale şi de serviciu, din care 88,12% sunt din sistemul de apărare şi siguranţă naţională. Din 178.168 de beneficiari, 29.584 sunt pensii mai mari de 6.000 lei lunar, 8.929 sunt pensii mai mari de 10.000 de lei, 147 de persoane au pensii mai mari de 20.000 de lei şi 5 persoane au pensii mai mari de 25.000 de lei. Aceste pensii rămân în vigoare”, a explicat Adrian Ţuţuianu.

Ce categorii de bugetari au rămas fără pensii speciale şi de serviciu

Liderul PRO România Dâmboviţa a vorbit şi despre cea mai mare pensie din România, cea a unui fost director de penitenciar, care primeşte lunar, la acest moment, aproape 75.000 de lei.

„Din 2005 până astăzi, făcea calculul o televiziune, acest om a luat 2 milioane de euro pensie de la statul român. O pensie lunară a acestui personaj înseamnă 1.000 de pensii minime garantate. Este un decalaj inadmisibil. Situaţia nu poate continua aşa.

Indexarea pensiilor speciale şi de serviciu, totodeauna, s-a făcut cu rata de creştere a salariului minim, nu cu rata inflaţiei cum s-a făcut la ceilalţi 4,5 – 5 milioane de pensionari. Lucrul acesta este inadmisibil. Sunt criterii aberante care se regăsesc actualmente în legislaţia din România”.

Şi, da, această pensie rămâne în plată, întrucât beneficiarul ei nu intră în categoriile de bugetari care au rămas fără pensiile speciale sau de serviciu, conform actului normativ adoptat de Camera Deputaţilor, respectiv: parlamentari, judecători şi procurori, foşti preşedinţi ai României, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai Consiliiilor Judeţene, judecătorii Curţii Constituţionale, membrii Curţii de Conturi, Avocatul Poporului, funcţionarii publici parlamentari, corpul diplomatic consular, pesonalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, personalul care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, personalul aeronautic, civil, navigant, profesionist din aviaţia civilă.

„Nici legea care a fost adoptată nu are şanse să fie aplicată, de aceea spuneam că este doar o acţiune ipocrită a unor partide politice, de manipulare a opiniei publice. Motivele de neconstituţionalitate sunt evidente, unele dintre ele sunt consacrate prin decizii anterioare ale Curţii Constituţionale a României.

Spre exemplu, există o decizie din anul 2010 prin care pensiile speciale ale magistraţilor nu pot fi desfiinţate. Pe cale de consecinţă, nu pot fi desfiinţate pensiile de serviciu de la Curtea Constituţională şi de la Curtea de Conturi, pentru că legile lor speciale fac trimitere la Legea magistraţilor.

În al doilea rând, se încalcă principiul bicameralismului, pentru că, la Senat, legea aceasta a trecut tacit. Un al treilea lucru: principiul constituţional al neretroactivităţii legii. Constituţia spune că legea produce efecte pentru viitor. Dacă mai ţineţi minte, în anii 2010-2011, au fost mii de procese intentate de cei care beneficiau şi atunci de pensii speciale sau pensii de serviciu şi instanţele s-au pronunţat că nu pot fi atinse drepturile câştigate anterior intrării în vigoare a legii.

Vom avea, ca şi consecinţe, peste 9.000 de procese în perioada următoare pe rolul diferitelor instanţe de judecată, iar Ministerul Muncii va trebui să găsească soluţii de recalculare a acestor pensii, ceea ce înseamnă personal implicat şi blocaj în a rezolva dosarele de pensii ale celorlalţi beneficiari ai sistemului de pensii”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu.

Este nevoie de o dezbatere naţională pe tema pensiilor speciale

În dezbatere parlamentară, spune liderul Pro România Dâmboviţa, există în acest moment mai multe proiecte cu privire la pensiile speciale şi de serviciu. Din păcate, niciunul nu este complet şi nu ar putea rezolva discrepanţele majore create între beneficiarii de pensii.

„USR a propus plafonarea pensiilor speciale ale magistraţilor şi eliminarea pensiilor pentru parlamentari. UDMR a propus plafonarea tuturor pensiilor speciale şi de serviciu la nivelul indemnizaţiei preşedintelui României, inclusiv prin impozitare. PRO România propune impozitarea progresivă a pensiilor mari şi globalizarea veniturilor, ca să reechilibrăm societatea românească din perspectiva câştigurilor pe care le pot avea cetăţenii.

Pe viitor, se impune modificarea legii şi a criteriilor de acordare a pensiilor de serviciu. Şi asta trebuie urgent, pentru că legea se aplică pentru viitor. O a treia măsură, pe care eu o consider necesară, este verificarea dosarelor de pensionare pentru cei cu pensii foarte mari. Trebuie verificat în ce măsură în calculul acestora au fost incluse sporuri, salarii de merit, concedii şi eliminarea acestor venituri din baza de calcul. De asemenea, trebuie crescută vârsta de pensionare şi modificarea condiţiilor de pensionare anticipată. Cred că şi în Poliţie, şi în Armată, şi în SRI, şi în STS, şi în SPP se poate lucra până la 55 – 57 de ani, după cum cred că şi procurorii şi judecătorii trebuie să lucreze minimum 30 de ani, pentru că ei ies la pensie la momentul când sunt în deplină capacitate profesională.

Cred că este util ca, pe această temă a pensiilor speciale şi de serviciu, să se genereze o discuţie naţională, să se ajungă la un consens politic naţional, pentru că, dacă veţi asculta pe fiecare dintre beneficiari, fiecare va spune că este îndreptăţit, pe un motiv sau altul. Toţi găsesc un argument. Cred că trebuie o soluţie care să nu genereze decalaje suplimentare, să nu genereze aspecte de neconstituţionalitate şi, în acelaşi timp, să asigure un echilibru just între pensia minimă şi cea maximă din România. Un criteriu care ar putea fi luat în calcul este salariul preşedintelui României, ca nivel maxim, indiferent câţi ani a lucrat o persoană şi în ce domeniu”, a precizat senatorul Ţuţuianu.

Citește mai departe
Reclamă
1 Comentariu

1 Comment

  1. Tom

    ianuarie 31, 2020 at 6:20 pm

    Capra vecinului!!! Politicienii ar trebui să stabilească,in parlament, pensii decente, demne de UE pentru marea majoritate a pensionarilor care sa acopere nevoile unui trai decent(ex. introducere pensiei minime egala cu salariul minim brut scutita de impozitare). Faptul ca sugerati ca pensiile din sistemul de ordine publica sunt speciale si ca doriți sa le rearanjati după pofta inimii nu va asigura bani pentru a mari efectiv pensiile a milioane de muncitori. Credeți ca burțile lor goale nu se vor mai auzi după respectivele taieri? Soluția principala este sa aduceti bani la securitatea socială și asta se poate face prin mărirea numărului de locuri de munca și măcar încetinirea plecării forței de munca in strainatate. Apoi, puteți avea bani mai mulți la buget dacă, aplicați impozitarea progresiva pe venitul general al persoanelor fizice și juridice(masura declarata de dl. Ponta) De asemenea în funcție de schema de salarizare se poate desena in oglinda si o ierarhie de pensii, diferențiată în funcție de profesii. Cat despre stabilirea unor pensii în funcție de cotizatie, aceasta ar functiona în cazul în care pensia calculată ar fi indestulatoare iar dacă pensia calculată ar fi mai mica, statul ar trebui sa adauge pana la nivelul pensiei minime care să-i permită efectiv un trai decent pensionarului. Să nu mintim oamenii, în toata lumea civilizata profesiile de judecător, militar, politist, medic, etc, beneficiază atât de o mai buna salarizare cât și de condiții mai bune de pensionare decât salariul și pensia minima. DAR oamenii, acolo, traiesc decent cu salariu si pensia minima.Cam despre asta ar trebui sa se preocupe parlamentarii în ce privește pensiile oamenilor și da pensiile exagerate trebuie sa dispara cat mai urgent și asta nu este deloc ipocrit.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Contract de execuție semnat! Secția UPU a Spitalului Județean din Târgoviște va fi extinsă și modernizată

Publicat

pe

Așa va arăta Secția UPU Târgoviște după implementarea proiectului

Proiectul de reabilitare, modernizare și extindere a Unității de Primiri Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean din Târgoviște a intrat în linie dreaptă. Astăzi – 21 ianuarie 2022, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a semnat contractul de execuție a acestui important obiectiv medical.

„Prin acest proiect, dâmbovițenii vor beneficia de cele mai bune condiții de prim-ajutor, dar vom crește și calitatea actului medical. Această extindere va asigura serviciile care lipsesc din sistemul de urgențe al spitalului și va separa cazurile non-vitale de cele vitale, fapt care este de un real ajutor pentru medicii celui mai important spital din județul nostru”, a precizat Corneliu Ștefan.

Valoarea totală a investiției care se va derula la Spitalul Județean din Târgoviște depășește 8 milioane de lei.

„Unitatea va cuprinde un tronson de clădire nou, dedicat urgențelor vitale, spațiile urgențelor non-vitale și pediatrice modernizate. Totodată, vom achiziționa aparatură și dotări de ultimă generație”, a mai spus președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Unitatea de Primiri Urgențe va dispune de 10 monitoare de funcții vitale, 4 defibrilatoare, 4 electrocardiografe, 1 aparat de radiologie digitală, 1 sistem de perfuzie sub presiune, 2 truse instrumentar chirurgical, 2 aspiratoare secreții, 2 injectomate cu infuzomate, 1 ventilator portabil, 1 stație centrală de monitorizare, 1 ecograf staționar, 1 monitor triaj cu manșete de diferite mărimi (pentru urgențele pediatrice). De asemenea, se va procura mobilier pentru spațiile de așteptare, destinate pacienților și apartinatorilor, și tărgi pentru transportul bolnavilor.

Termenul de finalizare a lucrărilor de extindere, modernizare și reabilitare a Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Târgoviște este decembrie 2023.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Constructorii rău intenționați vor primi certificat negativ și vor avea stop la intrarea în județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, este decis să declare război constructorilor care au demonstrat că sunt reclamagii de profesie și care, prin acțiunile de reciprocă contestare și de chemare în judecată a administrației județene, blochează proiecte importante pentru dezvoltarea socio-economică a județului Dâmbovița.

În cadrul unui interviu video tip podcast transmis pe rețelele de socializare, Corneliu Ștefan a mărturisit că în spatele acestor societăți sunt diferiți oameni politici. Șeful administrației județene nu le-a dezvăluit deocamdată identitatea, dar a spus că va veni și acest moment al adevărului. Dâmbovițenii, a adăugat Corneliu Ștefan, au dreptul să îi cunoască, cu nume și prenume, pe cei care blochează dezvoltarea județului.

Președintele CJ a mai precizat că va trece la o analiză atentă a Legii Achizițiilor Publice, urmând să dea un certificat negativ firmelor care nu prezintă încredere, neserioase, astfel încât să nu mai poată participa la licitațiile desfășurate în Dâmbovița.

„Dacă ei cred că vin în județul nostru doar să mulgă în anumite localități și la proiectele Consiliului Județean Dâmbovița doar ne contestă, în mine au găsit un dușman. Voi fi primul președinte din istoria județului Dâmbovița care va acorda, conform Legii Achizițiilor Publice, certificat negativ de a participa la licitații în județul nostru. Să se ducă în alte județe, nu am nicio problemă, dar în județul Dâmbovița nu vor mai veni, pentru că nu o să-i mai lase legea, nu că nu-i las eu. Chiar nu este treaba noastră, ca dâmbovițeni, că se contestă locul unu cu locul doi. Dacă au o răfuială între ei, ca și firme, este treaba lor, nu este vina noastră”, a spus Corneliu Ștefan.

Aceaste probleme create de firmele de construcții țin pe loc licitația proiectului de reabilitare și modernizare a unui tronson de 5, 5 km de drum în zona montană a județului Dâmbovița, traseu indispensabil comunicării cu Stațiunea turistică Peștera-Padina din Bucegi.

„Vă dau un exemplu, drumul județean, pe partea stângă a lacului Bolboci, cum urci în stațiunea turistică. Anul trecut am alocat suma de 9 milioane lei, a fost un constructor care a contestat de 4 ori această licitație. De 4 ori s-a contestat locul 1 cu locul 2 și, mai mult decât atât, după ce a pierdut la CNSC, a patra oară, a dat în judecată Consiliul Județean.

Sunt foarte supărat. Ne-au dat în judecată pentru un proiect important pentru județul nostru și chiar sunt mâhnit de ceea ce fac. Nu sunt firme din județul nostru, nu mă interesează pe mine nici cine i-a obișnuit așa. Să nu credeți că nu știu cine sunt cei care sunt în spatele lor, cine ține de lanț această firmă. Sunt oameni politici din Dâmbovița, pe vremea respectivilor au lucrat foarte bine aceste firme, au câștigat licitații pe bandă rulantă, au fost sume decontate la zi, nu au avut nicio restanță și au făcut lucrări de proastă calitate. Voi spune toate aceste lucruri. Și voi angaja și la nivelul Consiliului Județean un expert, ca să vedem și noi ce lucrări au făcut aceștia în județ, dacă tot ne contestă. Voi merge și voi face expertize pe aceste drumuri pe care le-au făcut ei în anumite localități, drumuri comunale, drumuri județene”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT