Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Dâmboviţa: Taxa de habitat nu va fi majorată momentan! Schimbări preconizate

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a remis, astăzi – 6 februrie 2020, un comunicat de presă menit să facă lumină cu privire la subiectul „majorare cuantum taxă de habitat”, generat de o afirmaţie a preşedintelui Alexandru Oprea, ca răspuns la o întrebare punctuală adresată în cadrul unei conferinţe de presă.

Din documentul transmis, reiese că, momentan, taxa de habitat rămâne neschimbată, că se va derula o procedură de achiziţie pentru încheierea unui nou contract pentru serviciile de colectare şi transport, că nu se cunosc acum aspectele financiare şi, prin urmare, este mult prea devreme să se discute despre noul cuantum al taxei de habitat. De asemenea, se are în vedere bonificarea dâmboviţenilor care vor colecta selectiv deşeurile. Totodată, ar putea să apară noi taxe locale specifice, prin care să fie asigurate resursele pentru plata contribuţiei la economia circulară – obligaţie instituită de Guvernul României în anul 2018.

„În perioada martie – iunie 2020, se va desfășura procedura de achiziție publică pentru încheierea unui nou contract de colectare și transport al deșeurilor menajere și instituționale. În acest moment, procedura este în faza de confidențialitate – pentru a se asigura protecția drepturilor tuturor posibililor participanți.

Nu se cunosc aspectele financiare și nici nu pot fi avansate aprecieri în acest sens. Totuși, având în vedere prevederile legale privind plata contribuției la economia circulară în unele unități administrativ-teritoriale – obligație instituită de Guvernul României în anul 2018, în funcție de gradul diferit de conformare voluntară a generatorilor de deșeuri menajere, este posibil ca, prin taxe specifice la nivel local, să se constate necesitatea asigurării surselor pentru plata acestei contribuții.

În același timp, trebuie spus că ADI va promova un proiect de hotărâre care are în vedere, începând cu luna iulie 2020, bonificarea acelor generatori de deșeuri care se conformează în mod voluntar la depunerea selectivă a deșeurilor, de îndată ce noul contract va intra în vigoare.

Ar fi incorect, potrivit Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje și a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, ca pentru alte obligații financiare decât cele de plată a serviciului să se perceapă în mod egal taxele instituite, având în vedere obligația legală de diferențiere a acestora pe principiul «plătești cât arunci».

În concluzie, este mult prea devreme ca acest subiect, pe care președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, l-a evocat doar ca eventualitate, să fie discutat, de vreme ce colectarea selectivă va fi asigurată la scara întregului județ abia începând cu 1 iulie 2020, actualele contracte încheiate cu operatorii de salubritate neprevăzând o asemenea obligație și aceștia refuzând adiționarea cu noi sarcini, motivați de faptul că aceste contracte în vigoare au fost încheiate urmare a unui proces de achiziție publică, ele neputând fi adiționate unilateral.

Ca răspuns la o întrebare punctuală, ne exprimăm regretul că afirmațiile președintelui Consiliului Județean Dâmbovița sunt interpretate doar în sensul în care pot fi exploatate pentru a crea în mod artificial o problemă care, în fapt, nu a existat și nu va exista până la finalul procedurii legale”, se precizează în comunicatul remis de CJ Dâmboviţa.

ADMINISTRAŢIE

Ritm bun de lucru pe cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județul Dâmbovița

Publicat

pe

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a prezentat stadiul lucrărilor pe cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din județul Dâmbovița, cel mare vizează reabilitarea DJ 720, DJ 720B, DJ 711 și DJ 101B.

În total, este vorba despre 62,161 km care străbat 15 localități din județul Dâmbovița, de la granița cu Prahova, la Moreni, până la granița cu Ilfov, la Niculești.

Investiția, în valoare de aproape 212 milioane de lei (43 milioane de euro) a fost împărțită în patru loturi.

Lot 1: DJ 720, Răzvad – Gura Ocniței – Moreni, și DJ 720 B, Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței.

În Gura Ocniței se toarnă strat de asfalt și tot în această comună ieri s-au montat cele 10 grinzi ale podului de pe DJ 720.

Lotul 2: DJ 711, Târgoviște – Ulmi – Comișani – Bucșani – Băleni

În comuna Băleni se reprofilează stratul de piatră astfel încât, de luni, să înceapă turnarea primului covor de asfalt.

 

Lotul 3: DJ 711, Băleni – Dobra – Finta – Bilciurești – Cojasca

În comuna Băleni, podul este aproape de finalizare, iar în Bilciurești se lucrează la șanțuri și rigole.

Lotul 4: DJ 711, Cojasca – Cornești, și DJ 101B, Butimanu – Niculești

Pe acest tronson, în comunele Niculești și Cojasca se lucrează la șanțuri și rigole, se toarnă asfalt și se amenajează accesele în gospodării. Tot la Cojasca, execuția podului avansează conform graficului.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Moreni a preluat fosta cantină OMV Petrom. Vezi ce va amenaja aici!

Publicat

pe

OMV Petrom a cedat Primăriei Moreni imobilul în care a funcționat în trecut cantina unității, precum și clădirile anexă și terenul aferent acestuia. Contractul de sponsorizare a fost semnat astăzi.

Potrivit primarului Constantin Dinu, municipalitatea urmează să amenajeze aici o cantină socială, prin implementarea unui proiect care vizează reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor. Beneficiari vor fi nu doar etnicii romi, ci și alți locuitori din Moreni aflați în situații vulnerabile.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT