Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Dâmboviţa: Taxa de habitat nu va fi majorată momentan! Schimbări preconizate

Publicat

pe

Consiliul Judeţean Dâmboviţa a remis, astăzi – 6 februrie 2020, un comunicat de presă menit să facă lumină cu privire la subiectul „majorare cuantum taxă de habitat”, generat de o afirmaţie a preşedintelui Alexandru Oprea, ca răspuns la o întrebare punctuală adresată în cadrul unei conferinţe de presă.

Din documentul transmis, reiese că, momentan, taxa de habitat rămâne neschimbată, că se va derula o procedură de achiziţie pentru încheierea unui nou contract pentru serviciile de colectare şi transport, că nu se cunosc acum aspectele financiare şi, prin urmare, este mult prea devreme să se discute despre noul cuantum al taxei de habitat. De asemenea, se are în vedere bonificarea dâmboviţenilor care vor colecta selectiv deşeurile. Totodată, ar putea să apară noi taxe locale specifice, prin care să fie asigurate resursele pentru plata contribuţiei la economia circulară – obligaţie instituită de Guvernul României în anul 2018.

„În perioada martie – iunie 2020, se va desfășura procedura de achiziție publică pentru încheierea unui nou contract de colectare și transport al deșeurilor menajere și instituționale. În acest moment, procedura este în faza de confidențialitate – pentru a se asigura protecția drepturilor tuturor posibililor participanți.

Nu se cunosc aspectele financiare și nici nu pot fi avansate aprecieri în acest sens. Totuși, având în vedere prevederile legale privind plata contribuției la economia circulară în unele unități administrativ-teritoriale – obligație instituită de Guvernul României în anul 2018, în funcție de gradul diferit de conformare voluntară a generatorilor de deșeuri menajere, este posibil ca, prin taxe specifice la nivel local, să se constate necesitatea asigurării surselor pentru plata acestei contribuții.

În același timp, trebuie spus că ADI va promova un proiect de hotărâre care are în vedere, începând cu luna iulie 2020, bonificarea acelor generatori de deșeuri care se conformează în mod voluntar la depunerea selectivă a deșeurilor, de îndată ce noul contract va intra în vigoare.

Ar fi incorect, potrivit Legii serviciilor comunitare de utilități publice nr. 51/2006 și Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deşeurilor de ambalaje și a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, ca pentru alte obligații financiare decât cele de plată a serviciului să se perceapă în mod egal taxele instituite, având în vedere obligația legală de diferențiere a acestora pe principiul «plătești cât arunci».

În concluzie, este mult prea devreme ca acest subiect, pe care președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Alexandru Oprea, l-a evocat doar ca eventualitate, să fie discutat, de vreme ce colectarea selectivă va fi asigurată la scara întregului județ abia începând cu 1 iulie 2020, actualele contracte încheiate cu operatorii de salubritate neprevăzând o asemenea obligație și aceștia refuzând adiționarea cu noi sarcini, motivați de faptul că aceste contracte în vigoare au fost încheiate urmare a unui proces de achiziție publică, ele neputând fi adiționate unilateral.

Ca răspuns la o întrebare punctuală, ne exprimăm regretul că afirmațiile președintelui Consiliului Județean Dâmbovița sunt interpretate doar în sensul în care pot fi exploatate pentru a crea în mod artificial o problemă care, în fapt, nu a existat și nu va exista până la finalul procedurii legale”, se precizează în comunicatul remis de CJ Dâmboviţa.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Dublă inaugurare la Băleni. Centrul medical și atelierele Liceului Tehnologic

Publicat

pe

Astăzi – 21 mai 2024, la Băleni, județul Dâmbovița, autoritățile locale au inaugurat două investiții importante pentru bunul mers al comunității, avându-se în vedere două elemente importante: sănătatea și pregătirea pentru viitor a copiilor. Vorbim despre centrul medical și atelierele pentru deprinderea unor meserii, acestea din urmă componente ale Liceului Tehnologic „Udrea Băleanu”.

Cele două obiective moderne ale prezentului și viitorului au fost înrădăcinate, poate nu întâmplător, ci ca o sarcină a destinului acestei așezări, în pământul conacului fortificat al foștilor boieri Băleanu. Tot aici se află într-un stadiu avansat de implementare și grădinița cu program prelungit.

La evenimentul inaugural, alături de primarul Florea Mușat, au participat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Gilia, vicepreședinții CJ – Luciana Cristea și Antonel Jîjîe, deputatul Carmen Holban, senatorul Titus Corlățean, consilieri locali și județeni, numeroși locuitori ai comunei. Oaspeții au fost întâmpinați de copii îmbrăcați în straie populare, care le-au oferit pâine și sare, ca semn sincer al ospitalității, și plăcintă sârbească, renumitul preparat tradițional a cărui rețetă nu este ușor dezvăluită de gospodinele comunității.

Primarul Florea Mușat, sincer, dezinvolt ca întotdeauna, a prezentat un scurt istoric al „facerii” acestor investiții, proces care nu s-a consumat tocmai ușor, în termenele contractuale stabilite, din cauza birocrației încă existente la noi, a intoleranței manifestate de reprezentanții unor instituții de avizare. De pildă, demersul de proiectare a centrului medical a fost demarat în 2015. În următorii ani, a fost edificată și construcția. Practic, unitatea, ne-a spus edilul de la Băleni, va funcționa în regim de policlinică, aici urmând să fie deschise, printr-o colaborare cu o clinică specializată, mai multe cabinete medicale pe diferite specialități, plus laborator de analize și spații destinate unor investigații. Florea Mușat a precizat că, în următoarea perioadă, va căuta o clinică medicală serioasă, dispusă să asigure personal specializat care să deservească, după un program bine stabilit, centrul medical de la Băleni. Următoarea etapă a acestui proiect aproape unic în mediul rural este aceea a dotării cu mobilier specific și aparatură.

Primarul Florea Mușat, profitând de prezența autorităților județene și a reprezentanților presei, a criticat lipsa de interes manifestată de birocrații de la companiile de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale, care au tras de timp la maximum până ce au catadicsit să elibereze avizele necesare racordării centrului medical la rețelele de utilități. Edilul de la Băleni consideră că este nevoie de o implicare a Guvernului, a ministerelor de resort pentru eliminarea acestei deficiențe, care ține investițiile pe loc.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, a vorbit celor prezenți despre importanța celor două obiective pentru locuitorii comunei Băleni. A mai spus șeful CJD că asemenea proiecte ar trebui realizate în cât mai multe localități din județ, fiindcă sănătatea este un deziderat primordial pentru conducerea județului.

A mai amintit Corneliu Ștefan de proiectele care vor fi demarate la Băleni prin asocierea Primăriei cu Consiliul Județean Dâmbovița. Băleni va fi prima localitate din mediul rural dâmbovițean care va beneficia de o șosea de centură. Urmează Lungulețu.

Prefectul Claudia Gilia a felicitat administrația de la Băleni pentru proiectele realizate, pentru buna colaborare în plan investițional cu Consiliul Județean Dâmbovița. Reprezentanta Guvernului în teritoriu a promis că se va implica pentru rezolvarea deficiențelor de comunicare și de avizare a unor lucrări de recordare la utilități a obiectivelor de interes local nou înființate de caredsu dovadă companiile de distribuție a energiei electrice și a gazelor naturale. Deschiderea școlilor, a grădinițelor, a dispensarelor sau a altor unități de maximă importanță pentru oameni nu trebuie să fie întârziată din cauza dezinteresului și încetinelii cu care se implică anumite structuri economice!

După consumarea momentelor de alocuțiuni, toți cei de față au vizitat centrul medical și atelierele Liceului Tehnologic „Udrea Băleanu”.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ADMINISTRAŢIE

Titu. Proiect finalizat. Reabilitare și extindere spații verzi

Publicat

pe

De

Unitatea administrativ Teritorială Oraşul Titu, anunță finalizarea proiectului “Reabilitare şi extindere spaţii verzi în oraş Titu”, cod SMIS 118257, finanţat prin PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014-2020, Axa prioritară 5, Prioritatea de investiţii 5.2 Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului.

Valoarea totală a proiectului: 12.001.412,55 lei, din care 6.638.648,40 lei valoare eligibilă nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională, 1.015.322,69 lei valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional, 156.203,50 lei valoarea contribuției proprii a beneficiarului, 4.191.237,96 lei valoarea cheltuielilor neeligibile inclusiv TVA aferentă valorii totale a proiectului.

Obiectivul general al proiectului a fost creşterea atractivităţii oraşului Titu şi îmbunătăţirea calităţii vieţii membrilor comunităţii locale prin reconversia şi refunctionalizarea unui teren neutilizat în scopul creşterii suprafeţei de spaţii verzi şi dezvoltării facilităţilor de agrement şi petrecere a timpului liber.

Principalele rezultate ale proiectului:
– Realizarea unui zone de promenadă cu gradene înierbate şi plantate cu arbori, capabil să găzduiască evenimente cultural sportive diverse;
– Amenajarea de zone recreere şi joacă;
– Realizarea de lucrări de amenajare peisagistică;
– Execuţia de alei pietonale, sisteme de iluminat, monitorizare video şi WI-FI;
– Amenajarea unui foişor cu acces liber pentru vizitatorii parcului;
– Amplasarea de mobilier urban.

Perioada de implementare a proiectului: 13.09.2017 – 30.04.2024.

Impactul proiectului la nivel local: creșterea accesului locuitorilor orașului Titu la zone special amenajate pentru practicarea de activitati fizice si sportive în aer liber pentru toate vârstele, inclusiv a persoanelor cu dizabilități, incurajarea unui stil de viață activ si sănătos, ce contribuie la imbunatatirea starii de sanatate a populației.

Persoană de contact proiect: Georgeta ILIE; Specialist relații publice: Loredana-Mihaela VOICU

Date de contact: telefon: 0245 651 095, fax: 0245 651 097, e-mail: primariatitu@yahoo.com

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite