Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Autorităţile locale şi judeţene au fost şi ele în prima linie pe frontul COVID-19

Publicat

pe

Unele declaraţii neprincipiale şi neverificate atent de reprezentanţii de seamă ai Guvernului se pare că au agitat spiritele în ţară. Primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene s-au simţit jigniţi, minimalizaţi de premierul Ludovic Orban, dar şi de secretarul de stat, Raed Arafat, care au afirmat public că autorităţile locale şi judeţene nu s-ar fi implicat suficient în lupta de prevenire şi de combatere a coronavirusului, şi că, de treaba asta s-a ocupat numai Guvernul, respectiv Ministerul de Interne. Informaţiile lansate, mai mult cu tentă politică şi iz electoral, pot avea un impact negativ şi pot pune într-o lumină proastă administraţiile publice locale şi judeţene.

Nu poţi declara că primarii şi şefii de judeţ, toţi cei din administraţiile locale, au fost „simpli spectatori la tot ceea ce a însemnat această bătălie împotriva COVID-19”, a spus Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Ştim cu toţii despre modul în care s-au implicat edilii, cel puţin în judeţul Dâmboviţa.Aceştia s-au angajat în acţiuni de prevenire şi combatere a coronasvirusului încă de la declanşarea pandemiei,fără să mai aştepte vreun semnal sau sprijin de la structurile de comandă mai mult amorţite.

Edilii din judeţ, în funcţie de posibilităţile financiare, au alocat foduri pentru acţiunile de dezinfecţie, pentru sprijinirea familiilor sau persoanelor aflate în izolare sau carantină, pentru achiziţionarea şi împărţirea către cetăţeni a mănuşilor şi măştilor de protecţie.Nu mai vorbim de contribuţia avută de numeroşi sponsori sau de aportul Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Alexandru Oprea consideră nedrepte intervenţiile lui Ludovic Orban şi ale secretarului de Stat în Ministerul de Interne Raed Arafat. Preşedintele CJ Dâmboviţa crede că, în umbra acestor declaraţii politicianiste, neconforme cu adevărul, ar sta, de fapt, intenţia actualei puteri de a prelua spitalele judeţene de urgenţă, de a încerca să numească în funcţie managerii, pe criterii de ea ştiute, să sustragă responsabilitatea dirijării unor astfel de unităţi de la administraţiile locale şi să o predea Ministerului Sănătăţii.

Oprea spune că ar fi o manevră nedreapă. Şi dacă vor să facă acest lucru să o realizeze, dar cu tot cu finanţare. Mai ales că pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgovişte Consiliul Judeţean Dâmboviţa s-a preocupat în permanenţă să asigure finanţarea adecvată, şi înainte şi în timpul perioadei dure de pandemie.

Raed Arafat, spune preşedintele CJ Dâmboviţa, ar fi declarat, deranjator, că nu are ştiinţă ca Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă să fi fost sprijinite în vreun fel de autorităţile locale.

I-a amintit Oprea secretarului de Stat Raed Arafat că, în 2017, a întreprins o vizită în judeţul Dâmboviţa, la Centrul de Coordonare ISU de la Târgovişte, iar atunci, demnitarul şi-a luat angajamentul ca Ministerul de Interne să se ocupe de branşarea la reţeaua de alimentare cu energie electrică a centrului dar şi de dotăriile necesare unei bune funcţionări ale acestei instituţii, în conformitate cu protocolul încheiat.

Au trecut 3 ani de atunci şi nu s-a făcut nimic în acest sens. Ba mai mult, dinspre Guvern apar şi acuze cum că autorităţile locale nu prea s-au implicat în activităţile privind prevenirea şi combaterea coronavirusului şi nici nu au dat vreo mână de ajutor celor de la ISU.

Spune Alexandru Oprea că, instituţia pe care o conduce, Consiliul Judeţean, a alocat către InspectoratUl pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa 250 de mii de lei pentru asigurarea branşării Centrului de Coordonare la reţeaua de energie electrică.

Contractul de execuţie pentru această lucrare a şi fost semnat.De asemnenea, tot CJ a alocat fonduri pentru dotarea cu cele de trebuinţă a instituţiei respective.

„Astfel de aprecieri cum că autorităţile locale nu au făcut nimic, că nu au sprijinit sau nu sprijină această activitate, această luptă împotriva coronavirusului, mi se pare deplasată”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Alexandru Oprea a mai spus că s-ar fi aşteptat de la liderii centrali ai PSD să ia poziţie faţă de cele declarate de Orban şi Arafat, şi să reacţioneze rapid, asta în condiţiile în care se ştie că că toţi primarii au alocat fonduri pentru prevenirea şi combaterea coronavirusului.Nu au stat cu mâinile în sân.

„Autorităţile locale au făcut foarte multe lucruri în această perioadă. Au alocat resurse financiare importante şi acest lucru trebuie cunoscut. Se poate verifica în fiecare judeţ din ţară tot ceea ce s-a alocat de către Consiliile Judeţene şi de autorităţile locale”, a adăugat Oprea.

ADMINISTRAŢIE

Consiliile Județene, excluse din PNRR! 33 de proiecte din Dâmbovița rămân fără finanțare!

Publicat

pe

Corneliu Ștefan - președinte Consiliul Județean Dâmboviţa

Premierul Cîțu (PNL) și ministrul Ghinea (USR PLUS) jefuiesc consiliile județene! Este semnalul de alarmă tras de președintele CJ Dâmbovița – Corneliu Ștefan, care spune că cei doi politicieni vor să excludă administrațiile județene de la finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Nu le pasă lui Cîțu și Ghinea că există proiecte de dezvoltare care aveau ca sursă de finanțare PNRR! Altfel spus, nu le pasă de comunitățile locale, de problemele și nevoile oamenilor!

„Explicația este pe cât de simplă, pe atât de îngrijorătoare: Florin Cîțu vrea să-și poată șantaja colegii de partid, președinți de consilii județene, având în vedere că se apropie alegerile interne ale PNL, iar Ghinea are de gând să distribuie banii în funcție de preferințele lui și să poată pune bețe în roți oricui nu face parte din USR PLUS.

La începutul acestui an, Consiliul Județean Dâmbovița a trimis ministerelor de resort 33 de fișe de proiect pentru accesarea de bani din PNRR: de la drumuri de centură pentru Târgovişte, Răcari, Titu, Pucioasa și Fieni, investiții în irigații, revigorarea turismului, până la reabilitarea, extinderea și dotarea spitalelor din județul Dâmbovița. Despre asta este vorba până la urmă în PNRR: instrument salvator pentru economia locală, dar care să asigure și securitatea sistemului sanitar, nu doar din județul nostru, ci din toată țara.

Membrii PNL și USR PLUS au demonstrat însă cât de aproape sunt de nevoile județului nostru! Nu au votat nici măcar un amendament adus la Legea Bugetului de Stat pe 2021, deși am solicitat bani pentru spitale, pentru școli, pentru drumuri! Au votat împotrivă!

Acum ne iau și ultimul instrument prin care puteam atrage bani în județele noastre cât mai repede, în condițiile în care banii europeni din exercițiul financiar 2021-2027 vor intra în țară din 2023-2024.

Până atunci, toți președinții de consilii județene și primarii vor sta la mâna celor doi, care au transformat România în câmpul de luptă al PNL și USR PLUS. Finanțarea după preferințe va crea discrepanțe mari între județele și orașele care își vor declara sau nu susținerea necondiționată pentru un partid sau pentru celălalt.

Sunt semne că Florin Cîțu și Cristian Ghinea nu vor să renunțe la orgoliile lor politice. Vor să se răzbune cu orice preț pe cei care nu le jură credință, uitând că cei care vor avea de suferit sunt cetățenii acestei țări. Merg atât de departe cu războiul lor surd încât vor ține România pe loc încă doi sau trei ani.

Cum se va descurca președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea, acum, când se află între ciocan și nicovală? Cât va rezista domnul Emil Boc? Este mulțumit că premierul Florin Cîțu va decide ce sume vor reveni Clujului?

Dacă președinții de consilii și primarii din țară, indiferent de culoarea lor politică, nu reacționează, economiile locale vor fi blocate. Și asta doar pentru că Florin Cîțu se vrea președinte al PNL, iar „Ministrul ZERO”, Cristian Ghinea, are polițe de plătit!”, a scris Corneliu Ștefan – președintele Consiliului Județean Dâmboviţa, pe pagina sa de Facebook.

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Primăria Ploiești demarează rezilierea contractului cu operatorul de salubritate Rosal SA

Publicat

pe

Scandalul gunoaielor de la Ploiești continuă. La propunerea primarului Andrei Volosevici, a fost inițiat un proiect de hotărâre privind demararea procedurii de reziliere a contractului cu firma Rosal. Se motivează în hotărâre că societatea care trebuia să se ocupe de ridicarea deșeurilor menajere și-a îndeplinit obligațiile contractuale în proporție de sub 50%.

La votul pe acest proiect s-au înregistrat o abţinere și o neparticipare, ceilalți consilieri votând pentru rezilierea contractului.

Directorul Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, Zoia Staicu, a precizat că Rosal şi-a îndeplinit sub 50% obligaţiile contractuale privind activităţile de măturat manual şi mecanizat, situaţia fiind aceeaşi anii trecuţi, dar şi în ultimele luni. Contractul încheiat între Primăria Ploiești şi Rosal expiră în aprilie 2022.

Consiliul Local l-a împuternicit pe primarul Andrei Volosevici să voteze pentru rezilierea contractului de delegare prin concesiune a gestiunii activităţii de colectare, transport şi transfer a deşeurilor municipale în zonele 2 – Boldeşti-Scăeni şi 6 – Valea Doftanei, în care este inclus şi municipiul Ploieşti, încheiat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Parteneriatul pentru Managementul Deşeurilor Prahova” cu SC Rosal Grup SA, ca urmare a solicitării formulată de comuna Blejoi.

De precizat că angajaţii operatorului de salubritate Rosal s-au aflat la sfârşitul lunii aprilie, timp de mai multe zile, în grevă fiindcă nu și-au primit salariile. Deșeurile menajere au rămas neridicate în acea perioadă în toate cele 84 de localităţi în care operatorul deține contracte.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT