Connect with us

POLITIC

Titus Corlățean, senator: Serviciul de informații nu trebuie să aibă competențe de anchetă penală

Publicat

pe

În perioada crizei guvernamentale, când PNL-ul nu își găsea azimutul, iar țara era condusă într-o devălmășie ciudată, parcă cu minimă responsabilitate, când încă se purtau negocieri privind crearea unei noi coaliții de guvernare, în Parlamentul României s-a structurat, să zicem pe nevăzute, o ciudățenie legislativă, o ordonanță de urgență concepută acum 5 ani de Guvernul Cioloș, pe când la cârma Ministerului Justiției se afla renumita doamnă Prună. Prin actul normativ care a fost validat de actualul Parlament al României, respectiv de Camera Deputaților, Serviciul Român de Informații a primit competențe de efectuare a unor anchete penale, sub titulatura combaterii terorismului și criminalității.

Senatorul PSD Titus Corlățean, cunoscut pentru activitatea sa politică și civică pusă în slujba respectului față de democrație și de libertățile câștigate în decembrie 1989 cu prețul sângelui, a luat curajos poziție împotriva acestei reglementări care slăbește substratul democratic, crează premizele săvârșirii unor abuzuri.

„Este o chestiune profund greșită. Un serviciu de informații din orice țară Euro-Atlantică nu are voie să aibă competențe de anchetă penală. Poliția judiciară și procurorii, ei sunt cei care, potrivit Codului Penal și celui de Procedura Penală, trebuie să aibă competențe de anchetă. Nu serviciile de informații, pentru că altfel există riscul să ne întoarcem la ceea ce a fost în baza odiosului protocol între DNA și alte instituții cu competențe judiciare din 2009. Să ajungem la o cascadă de solicitări de mandate de securitate națională din partea celor care fac urmărirea penală care, de fapt, ascund cu totul altceva. Nu combaterea terorismului, că nu ne lovim de teroriști în România în fiecare zi pe stradă. Ci din dorința de a asculta telefoanele și de a monitoriza oamenii politici, oamenii din sistemul economic românesc, alți actori, inclusiv jurnaliști. Este raportul făcut de inspecția judiciară a CSM care a demonstrat această situație”, a precizat parlamentarul social-democrat.

Senatorul Titus Corlățean, președinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului României, nu vrea să ne întoarcem la vremurile pe care le consideram totuși apuse. Demnitarul PSD așteaptă decizia Curții Constituționale care, la solicitarea unor instituții angrenate în apărarea drepturilor și libertăților cetățenești, trebuie să se pronunțe cu privire la această ordonanță trecută prin Camera Deputaților ca prin brânză.

„Astfel de greșeli trebuie evitate. Altele ar trebui să fie prioritățile, altele sunt urgențele. Lucrurile de acest tip, dacă sunt scăpate de sub control, ne vor costa pe toți. O greșeală pe care deputații au făcut-o într-un moment în care România nu avea o guvernare stabilă. Sper ca acest atac să reușească la Curtea Constituțională, să readucă competențele de anchetă penală acolo unde trebuie”, a declarat senatorul Titus Corlățean.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

POLITIC

Senatorul Titus Corlățean a discutat cu ambasadorul Ungariei despre reprezentarea minorității române

Publicat

pe

Președintele Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului României, Titus Corlățean, l-a primit la sediul Parlamentului pe ambasadorul Ungariei la București, Botond Zákonyi, cu care a avut o rundă de discuții legate de o serie ade probleme din spațiul Uniunii Europene.

„A fost o întâlnire interesantă și constructivă. Am discutat chestiuni bilaterale, despre Uniunea Europeană și NATO, despre Ucraina și UE, Suedia și NATO și despre… alegeri înțelepte. I-am spus ambasadorului că actuala procedură de monitorizare privind Ungaria stabilită acum un an de Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la Strasbourg include obligația, pentru autoritățile ungare, de a stabili mecanismul legislativ și instituțional de reprezentare reală a minorității române și a celorlalte minorități naționale în Parlamentul de la Budapesta. Și că, dacă această exigență nu se va realiza, monitorizarea Ungariei la Strasbourg nu va înceta. Cred că mesajul meu politic a fost corect preluat”, a spus senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

POLITIC

Parlamentul României susține aderarea la UE a Republicii Moldova și Ucrainei

Publicat

pe

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

La propunerea senatorului PSD de Dâmbovița Titus Corlățean, în calitate de președinte al Comisiei de Politică Externă din cadrul Senatului, avansată către Birourile Permanente ale celor două Camere, Parlamentul României a adoptat prin vot unanim Declarația de susținere politică a deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova, Ucraina și acordarea statutului de candidat Georgiei. De asemenea, se are în vedere și accelerarea procesului de integrare europeană în Balcanii de Vest.

„E un semnal politic clar pe care Legislativul României îl lansează către Bruxelles și statele membre, înainte de Consiliul European de săptămâna viitoare, care ar trebui să ia o decizie politică pe această temă”, a precizat senatorul Titus Corlățean.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite