Connect with us

ACTUALITATE

Dreptate pentru cei șapte eroi ai Revoluției, care au pierit în tragedia aviatică de la Vișina. VIDEO

Publicat

pe

În sfârșit, li se face dreptate, cel puțin din punct de vedere al imaginii și al istoriei, celor șapte oameni, eroi ai Revoluției din Decembrie 1989, uciși nu pe străzile Capitalei sau în vreun alt oraș din țară. Nu, avionul în care se aflau a fost doborât se pare de o rachetă pornită la comanda cuiva dintr-o unitate militară de aviație sau poate dintr-un aruncător de rachete mobil plasat, la pândă, într-un loc ascuns de privirile oamenilor. Așa a intrat comuna Vișina, din județul Dâmbovița, în istoria Revoluției din Decembrie 1989.

Un avion rusesc de tip Antonov (AN-24) aparținând Tarom a decolat de pe Aeroportul București-Otopeni cu destinația Belgrad, Iugoslavia. Era se spune prima cursă aerienă care, oficial, avea un scop umanitar: să aducă sânge, plasmă și alte ajutoare medicale destinate spitalelor din București, care erau pline cu răniți ai Revoluției.

În acel avion, în afară de echipajul alcătuit din șase oameni – pilotul Ioan Chifor, copilotul Valter Jurcovan, mecanicul de zbor Gelu Cristea, instructorul Mihai Moldoveanu și însoțitorii de bord Elena Marghidan și Petre Bănică, se afla și un pasager, un jurnalist britanic care venise la București pentru a urmări evenimentele din Decembrie 1989.

Ian Henry Parry era fotoreporter la ziarul londonez „The Sunday Times”, renumit pentru investigațiile sale, pentru reportajele realizate în multe colțuri fierbinți ale planetei. Se pare că jurnalistul englez ducea cu el role fotografice și video, probe indubitabile despre cele întâmplate în acele zile de foc pe străzile Bucureștiului. Ba mai mult, jurnalistul ar fi fost rugat de alți colegi de breaslă care asigurau corespondența de la București să le preia diferite materiale pentru redacțiile lor.

28 decembrie 1989, zborul umanitar București-Belgrad s-a întrerupt tragic la Vișina

Avionul a decolat fără probleme. Autorizația de zbor fusese aprobată de conducerea structurii de putere emanată atunci: Frontul Salvării Naționale. Aeronava a decolat pe 28 decembrie 1989, la ora 11:10. Pe teritoriul județului Dâmbovița, deasupra comunei Vișina, zona plantației de salcâm Mălineasca, bum! Avionul a explodat și s-a prăbușit în flăcări. Era 11:19. Nici un supraviețuitor. Resturile aeronavei, amestecate cu carne de om, se risipiseră peste copaci și peste câmpul ușor amorțit de iarnă și cenușiu.

În câteva zeci de minute, zona a fost înconjurată de miliție și armată. A fost găsită cutia neagră. În urma anchetei, s-ar fi precizat că avionul s-a prăbușit din cauza unor forțe din exteriorul aeronavei sau impactului cu un obiect dur aflat pe traiectoria de zbor. De aici încolo s-a speculat mult, iar adevărul gol-goluț se va mai lăsa așteptat multă vreme. Mulți spun că jurnalistul britanic ar fi avut asupra lui filme unice despre Revoluție, că ar fi surprins pe peliculă imagini compromițătoare despre unii și alții și că trebuia să fie eliminat cu tot cu materialul jurnalistic pe care îl avea asupra lui…

Astăzi – 28 decembrie 2021, cei șapte martiri ai Revoluției au fost readuși în memoria colectivă și acolo vor rămâne pe veci, datorită implicării primarului comunei Vișina, Jean Aurelian Istrate, și a reprezentanților Asociației de revoluționari „21 Decembrie”, în special a vicepreședintelui Marian Moroșanu – după cum a precizat edilul.

În inima comunei Vișina, artistul Constantin Marin a ridicat un monument simplu, semeț, rece. Un postament de beton îmbrăcat cu marmură pe care se află o cruce și o placă pe care a fost incrustată imaginea unui avion și numele celor care au pierit în acel misterios eveniment aviatic. De față la slujba de sfințire, zeci de localnici, elevi ai școlilor din comună, revoluționari și reprezentanții Consiliului Județean Dâmbovița și ai Instituției Prefectului, respectiv președintele Corneliu Ștefan, prefectul nominalizat Claudia Gilia și subprefectul Ana-Maria Dragotă Zamfir.

„28 decembrie 1989, zi normală de iarnă ca și acum, când, deodată, un zgomot puternic și un avion, un AN 24, cu o urmă de fum brăzdează cerul. Este evident că acest avion urma să se prăbușească. Foarte mulți localnici aleargă către locul accidentului. Ceea ce găsesc acolo, cu greu putem descrie în cuvinte. Un adevărat carnagiu. Resturi ale corpurilor omenești atârnând în copaci. În circa 30 de minute, timp extraordinar de scurt, mai ales că nu existau mijloacele tehnice de astăzi, își face apariția Miliția de atunci, dar și Armata. Se constată că zborul era pe ruta București-Belgrad, iar la bord se aflau șase membri ai echipajului și un ziarist englez, corespondent al prestigiosului ziar The Sunday Times”, a menționat, în discursul său, primarul comunei Vișina.

Edilul a dezvăluit cu această ocazie și drama familiei copilorului Valter Jurcovan, care s-a aflat în avionul prăbușit la Vișina întrucât l-a înlocuit, nu se știe din ce motiv, copilotul titular. În 1994, soția lui Valter Jurcovan a murit în urma accidentului aviatic de la Balotești. Câțiva ani mai târziu, fiul lor piere la numai 17 ani, electrocutat.

„Acest zbor, prin dramatismul său, îl putem compara cu destinul țării. Drumul spre libertate a fost spre Vestul Europei, nu spre Est, iar acest zbor ducea materiale ale ziaristului englez care să spună Europei despre dorința țării de libertate, de naștere a unei națiuni libere”.

A mai vorbit despre tragedia aviatică de la Vișina dr. Teodor Doru Mărieș – președintele Asociației „21 decembrie 1989” București.

„Adevăratul scop a fost uciderea acestui ziarist, care nu avea avea probe ale eroismului poporului român neapărat, ci probe ale crimei de după 22 decembrie 1989. Acesta este adevărul. Acesta este motivul pentru care avionul a fost dat jos de către aviația Armatei Române”, a spus Teodor Doru Mărieș.

Evenimentul de sfințire s-a încheiat cu o depunere de coroane de flori la monumentului închinat celor șapte eroi care au pierit în tragedia aviatică de la Vișina, județul Dâmbovița.

Locul unde s-a prăbușit avionul în data de 28 decembrie 1989 se găsește astăzi pe teritoriul comunei Răscăieți, care s-a desprins de Vișina după Revoluție. 

ACTUALITATE

Programul lucrărilor la infrastructura rutieră din județul Dâmbovița, 24 – 28 ianuarie 2022

Publicat

pe

de

Consiliul Judeţean Dâmboviţa informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 24 – 28 ianuarie 2022, va efectua, prin societățile comerciale de profil, următoarele activități la infrastructura rutieră:

1. Întreținerea curentă a drumurilor în sezonul rece, iarna 2021 – 2022: pregătirea utilajelor și a bazelor pentru deszăpezire, aprovizionarea cu materiale antiderapante, semnalizarea rutieră și deszăpezirea propriu-zisă, în funcție de condițiile meteorologice.

2. Asigurarea scurgerii apelor în zona DJ 711A, tronsonul Potlogi – pasajul A1

3. Reparații la îmbrăcămintea asfaltică cu mixtură stocabilă – degradări izolate pe drumurile județene DJ 712, DJ 712A, DJ 711A.

4. Modernizarea DJ 711 Târgoviște – Comișani – Băleni, km 0+000 – 16+000, L = 16 km

5. Modernizarea DJ 711 Cojasca – Bujoreanca (DN 1A), km 35+350-40+830 – pod km 35+414, la Cojasca

6. Modernizarea DJ 711, sectorul Băleni – Dobra – Bilciurești – Cojasca, km 16+000 – 35+135 (lungimea de 19,350 km)

7. Modernizarea DJ 720B Ulmi – Nisipuri – Gura Ocniței, km 0+572 – 6+384, L = 5,812 km

8. Modernizarea DJ 720 Gura Ocniței – Moreni

9. Reabilitarea podului pe DJ 701 peste râul Argeș, km 31+040, la Ungureni, Corbii Mari

10. Asfaltarea drumului principal și a ulițelor laterale, în lungime de 2.334,36 m, în satul Sălcioara, comuna Mătăsaru

ATENŢIE! BULETIN RUTIER

1. Sectorul din DJ 713 cuprins între km 8+460 – 16+383, Șaua Dichiului (zona Cabana Dichiu) – intersecție (barieră) Piatra Arsă, este închis circulației tuturor autovehiculelor pentru perioada sezonului de iarnă 2021 – 2022.

2. Circulația rutieră pe podul pe DJ 711, la km 35+414, situat în localitatea Cojasca, este închisă temporar. Devierea circulației se face în funcție de categoria vehiculelor, astfel:

a) Vehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mică de 7,5 t vor circula pe DC 43A, prin satul Iazu, traversând podul în aval

b) Vehiculele cu masă totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t vor circula pe DJ 711E Bilciurești – DC 31 – DJ 720A, Finta Mare – DN 1A Postârnacu

3. Circulația publică pe podul de pe DJ 701, peste râul Argeș, situat la km 31+040, la Ungureni – Corbii Mari, este închisă. Varianta ocolitoare de circulație este Crovu – Zidurile – Potlogi – Corbii Mari – Ungureni (DJ 701 – DJ 401A – DJ 711A – DJ 701)

4. Circulația vehiculelor cu masă mai mare de 7,5 t pe DJ 719, sectorul intersecție DN 72 – Răzvad și sectorul intersecție cu str. Magrinii, Târgoviște, este restricționată.

5. Circulaţia publică pe podul pe DJ 702A, peste râul Argeş, la Pătroaia, este închisă. Variantele ocolitoare sunt drumurile locale.

6. Sectoarele de drumuri judeţene care prezintă degradări şi alte pericole:

DJ 503, sectorul Fierbinți – limită județ Argeș
DJ 611, sectorul Glogoveanu – Fierbinți (sector pietruit)
DJ 710 Pucioasa – Bezdead (sectoare cu drum îngustat și avariat în zona Miculești -Măgura – Costișata)
DJ 720A, sectorul Gheboaia – Finta
DJ 722, pod îngust Mircea Vodă, comuna Sălcioara
DJ 712A Fieni – Bădeni – Runcu
DJ 710 Bezdead – Costișata
DJ 716 Priboiu – Glodeni
DJ 711A, sectorul podul peste Argeș – autostrada A1

 

Facem următoarele recomandări pentru participanţii la trafic:

Se va circula cu atenţie şi cu viteză redusă în special în zonele semnalizate cu indicatoare rutiere ce au semnificaţia „drum cu denivelări”, viteza trebuind adaptată la starea părţii carosabile.

Recomandăm ca deplasările pe traseele montane să se realizeze cu autovehicule echipate corespunzător şi totodată să se acorde o atenţie sporită în zonele cu drum îngustat, în zonele cu alunecări de teren şi acolo unde există posibilitatea de dislocare a anrocamentelor.

Vă rugăm să vă informați în prealabil asupra condițiilor meteorologice din zonă, mai ales în perioadele de atenționare de vreme rea, prin intermediul Administrației Naționale de Meteorologie.

Se vor respecta, cu strictețe, semnificațiile indicatoarelor rutiere de informare, semnalizare și reglementare.

Detalii suplimentare privind situaţia sectoarelor amintite puteți obține de la Consiliul Judeţean Dâmboviţa – Direcţia Tehnică, telefon 0245 207625, de luni până vineri, între orele 08:00 și 16:00.

Compartimentul Imagine, Relații Externe – Consiliul Județean Dâmbovița

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Târgoviște: Programul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Unirii Principatelor Române

Publicat

pe

de

FOTO ARHIVĂ

Luni – 24 ianuarie 2022, în Piața Tricolorului din Municipiul Târgoviște, va fi organizată o ceremonie publică dedicată Zilei Unirii Principatelor Române. Acțiunile prilejuite de marcarea acestui act istoric important, se vor desfășura după următorul program:

10:55-11:00 Primirea invitaților
11:00-11:05 Intonarea Imnului de Stat al României – elev Școala Populară de Arte
11:05-11:15 Rostirea unei alocuțiuni privind semnificația istorică, socială și politică a zilei – prezintă dr Adriana Ion – Centrul Județean de Cultură Dâmbovița
11:15-11:30 Program artistic susținut de Orchestra Populară Chindia: soliști Florentina Mâinea, Ileana Pavelescu, Yuri Tsiple

Acțiunea se va desfăşura cu respectarea prevederilor art. 1, pct. 10 din Anexa 3 a HG nr. 34/2022 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie 2022, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precizează Instituția Prefectului Județului Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT