Connect with us

ACTUALITATE

Inspecția Muncii ajunge în licee, prin concursul național „Știu și aplic”

Publicat

pe

Conform studiilor întreprinse de specialiști, tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani sunt predispuși la apariția unor boli profesionale și a accidentelor grave la locul de muncă în procent mai mare față de persoanele adulte. Fiind nou veniți în câmpul muncii și lipsiți de experiență, tinerii din această categorie de vârstă nu acordă importanța cuvenită riscurilor la care se expun și ajung, din nefericire, victime ale unor accidente.

Din dorința de a scădea incidența evenimentelor neprevăzute, Inspecția Muncii va desfășura pe parcursul acestui an, prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale de Muncă, o acțiune ce vizează un grup țintă extrem de important: tinerii liceeni. Pentru informarea elevilor din învățământul liceal și profesional referitor la legislația muncii, s-a hotărât organizarea concursului „ŞTIU ŞI APLIC”. Această acțiune a fost inclusă, încă din anul 2013, de către Ministerul Educației, în Calendarul activităţilor educative naţionale.

Obiectivul principal al concursului îl reprezintă încurajarea şi atragerea elevilor în activităţi de studiere a disciplinei ”Securitate şi sănătate în muncă” și pentru formarea unei culturi de prevenire în rândul tinerilor din licee și școli profesionale. Se urmărește conștientizarea profesorilor şi a elevilor, viitori lucrători, asupra riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională.

„Este important de reținut și faptul că informarea privind noțiunile legislative legate de încheierea contractelor de muncă constituie un element care poate contribui la fenomenul de combatere a muncii la negru, ținând cont de faptul că elevii de liceu au dreptul legal de a munci de la vârsta de 15 ani și tot mai mulți dintre ei accesează joburi de vacanță.

La nivelul județului Dâmbovița, Inspectoratul Teritorial de Muncă a încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean, privind organizarea concursului, cu ajutorul cadrelor didactice, în 10 unități de învățământ liceal care au profil tehnologic, vocațional, profesional și teoretic real.

În fiecare liceu au fost desemnați doi profesori, care le vor preda elevilor de clasele a X-a și a XI-a materialele postate pe site-ul stiusiaplic.ro.

Prima fază a concursului se va desfășura în perioada 1 martie – 14 aprilie, când va avea loc etapa de predare propriu-zisă a materialelor, urmând ca pe data de 3 mai să înceapă faza județeană a concursului, care va consta într-o probă teoretică, desfășurată online, pe platforma pusă la dispoziție de organizatori și o probă practică. Faza națională a competiției se va desfășura în perioada 13-15 mai 2022″, precizează Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmbovița.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

GAL Arcul Târgoviștei: Apel de selecție nr. 1/2025, versiune simplificată

Publicat

pe

De

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Măsuri dispuse de conducerea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Publicat

pe

Pe data de 9 ianuarie 2025, la sediul Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Capitală, dar și cu participare online, s-a desfășurat prima ședință a Consiliului Director din anul 2025. Pe ordinea de zi s-au aflat o serie de proiecte importante pentru organizația ziariștilor profesioniști. Temele supuse discuției au fost aprobate în cadrul forului de conducere al UZPR.

Au fost stabilite o serie de măsuri și acțiuni care se vor derula în perioada următoare, astfel:
– Aprobarea adeverințelor pentru indemnizația în conformitate cu prevederile Legii 8/2006;
– Creșterea cuantumului indemnizației de membru UZPR la 250 de lei pe an, începând cu data de 1 februarie 2025 – membrii UZPR care vor plăti până la 31 ianuarie 2025 vor achita actuala indemnizație, de 200 de lei;
– Verificarea situației membrilor care au restanțe mai mari de doi ani la plata indemnizației și care, potrivit Statutului, pot pierde calitatea de membru al UZPR – s-a decis să se facă un ultim apel la acești membri, înainte de predarea situației la casele de pensii;
– Mărirea la 200 de lei a costului de evaluare și procesare a dosarelor care vin la Comisia de Atestare Profesională, începând cu 1 februarie 2025;
– Organizarea Adunării Generale anuale în cursul lunii martie, data exactă urmând a fi anunțată prin Convocator, potrivit prevederilor Statutului UZPR;
– Finalizarea alegerilor interne în toate filialele în care acestea nu au avut loc în cursul anului 2024;
– Trimiterea Proceselor verbale și a Rapoartelor de activitate pe anul anterior, dinspre filiale, în vederea Adunării Generale anuale, până în data de 21 februarie 2025;
– Actualizarea noului Statut, care va fi supus Adunării Generale anuale, cu recomandările comisiilor de specialitate ale UZPR, precum și constituirea unui grup de lucru care să monitorizeze din perspectivă legală prevederile care vor fi introduse – ultimele observații din filiale pe marginea noului Statut vor fi trimise până la 31 ianuarie 2025;
– Participarea UZPR la programul „Europa creativă”, cu fonduri europene, care implică o platformă colaborativă cu podcasturi, cursuri de formare, forumuri, emisiuni tv etc.
– Participarea UZPR, ca partener, la seria de evenimente media organizate la București, în perioada 3-5 mai: cea de-a 32-a ediţie a Conferinţei UNESCO dedicată Zilei Internaţionale a Libertăţii Presei şi ceremonia de decernare a Premiului Mondial „Guillermo Cano”;
– Schimbarea vechilor legitimații de membru al UZPR cu unele noi, pe format card; prețul legitimațiilor rămâne neschimbat (50 lei);
– Verificarea situației filialelor din Diaspora care nu întrunesc numărul necesar de membri;
– Distribuirea formularului pentru redirecționarea către UZPR a celor 3,5% din impozitul pe venit către UZPR central sau filiale.

Președintele UZPR, Sorin Stanciu, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a mai menționat în cadrul ședinței că, după alegerile desfășurate în iulie, 2024 s-au înscris în UZPR 186 de noi membri. De asemenea, a mai anunțat că vor continua și în 2025 întâlnirile regionale ale conducerii Uniunii cu reprezentanții filialelor din teritoriu.

Ilie Cristescu, președintele Comisiei de cenzori, a precizat în cadrul aceleași întâlniri că situația financiară a UZPR este una stabilă, echilibrată. Totodată, Ilie Cristescu a felicitat conducerea pentru gestionarea corectă a fondurilor Uniunii.

Următoarea ședință a Consiliului Director al UZPR va avea loc pe data de 27 februarie 2025.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite