Connect with us

OPINII

Începe neprevăzutul…

Publicat

pe

Am ajuns la apogeul civilizației umane? Oare de aici în colo nu mai urmează nimic? Trebuie să așteptăm doar intervenția lui Dumnezeu? Așa după cum a spus un mare gânditor cu zeci de ani înainte de producerea acestei explozii a răului general, „viitorul va aparține mai curând subomului decât supraomului. E ridicol să vorbim despre supraom, câtă vreme omul, de când există, nu face decât să se depășească, să fugă de originile sale, dar nu fuge decât ca să cadă în ele mai rău, iar când va fi cel mai departe de începuturile sale, atunci va cădea mai jos ca oricând. Va plăti scump voința de înălțare și de depășire. Văd omul micșorându-se din ce în ce mai mult, până ce nu va mai rămâne nimic din el”.

Asemănările cu ceea ce se întâmplă astăzi sunt pur întâmplătoare. Războiul din Ucraina a pus peste cenușa izolării și convertirii la alte reguli impuse de doi ani de pandemie parcă liantul negru de care era nevoie pentru a ne anihila total speranța, pentru a înăbuși binele. Toate rosturile lumii au luat-o spre aiurea. Ce să mai spună diplomații și politicienii la cravată și costum impecabil? Nimic. Văd și ei, ca și noi, că am fost luați pe nepregătite pentru astfel de vremuri. Încercăm să ne ducem existența în normalitate, dar nu mai știm cum să o definim. Ce mai înseamnă, de fapt, a trăi normal?

O țară este devastată de un război nimicitor pornit dintr-un orgoliu sau un calcul precis? Restul lumii nu știe clar cum să răspundă. Pașii făcuți în această direcție sunt mici și nesiguri. Nu trebuie deranjat prea mult ursul de la Răsărit. Deocamdată, sunt lansate doar sancțiuni pe plan economic și nici acelea total.

Am văzut că o bună parte a Occidentului, interesat de bunul mers al vieții concetățenilor săi, insistă pentru a nu rupe total legatura economică cu Rusia. Pare un nonsens, ceva de neimaginat, dar se întâmplă. Miniștrii germani de la Finanțe și Externe s-au pronunțat împotriva interzicerii importurilor de gaze, petrol și cărbune din Rusia. Această blocadă, spun liderii politici, va lăsa Vestul în întuneric. Cred ei că sancțiunile nu vor opri tancurile rusești. Știu ei ce știu! Vorbim de o reacție care, odată pornită, este greu de stopat, va fi lăsată să producă rezultatele dorite, cu orice consecințe.

Lucrurile se complică în regiune. Reprezentanții Ucrainei spun că mai multe rachete au pornit spre țara lor din Transnistria, un teritoriu al căror lideri, cu câteva zile în urmă, au cerut recunoașterea independenței. Zonă unde este înfiptă Armata a XIV-a. Vizita la Chișinău a secretarului american Anthony Blinken poate fi luată ca o dovadă clară de susținere pentru Moldova, dar și un avertisment pentru Rusia, în contextul în care toată lumea vorbește că micul stat este următoarea țară luată în vizor de tancul rusesc.

Rușii au transmis amenințări către statele vecine Ucrainei, cu batere spre România. Avertizează că acceptarea avioanelor ucrainene pe aeroporturile noastre poate fi considerată ca declarație de război. Asta spune multe. E clar. Ne au luat și pe noi în vizor.

Ucraina, măcinată de bombardamente. Orașe, rase de pe suprafața pământului. Milioane de oameni au pornit în cea mai mare pribegie a acestui secol. Se resimte la nivel european o reașezare a factorului uman indusă de război. Nici nu știi ce să mai crezi, nici despre unii responsabili ucraineni. Am văzut imagini care m-au oripilat. O demonstrație a indiferenței manifestată față de cei mulți. O coloană a refugiaților simpli, depășită pe contrasens de un șir de autoturisme de lux ale privigeliaților din Ucraina având antemergător o mașină a poliției. Oamenii protestau vizibil. La un moment dat, din autoturismul cu însemnele poliției coboară un individ înarmat care adresează amenințări verbal și gestual celor din coloana năpăstuiților. O dovadă că războiul nu uniformizează în sens pozitiv spiritele, conștiințele, nu creează neapărat solidaritate. Tagmele, în orice împrejurare, știu să își apere interesele, știu să se conserve, iar aparatul de stat, culmea, le ajută.

Mâine, ieșim din starea de alertă creată de pandemie și intrăm în starea de criză generată de război. De aici, începe neprevăzutul din care, rareori, se naște ceva bun…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Feudalism… 5G!

Publicat

pe

Suntem o minune de țară. Cam fiecare cu treaba și cu interesul său. Bine că măcar vorbim aceeași limbă!

Unii stau în țară și se chinuie, săracii, să facă rost de bani de pensii. Cu riscul de a ne proțăpi pe toți la jug, cu fum de ardei iute în nări și în dos.

Alții ies la cumpărat legături de ceapă și praz din piață, purtând la mână, ostentativ, ceasuri de zeci de mii de euro și țipând în gura mare că le pasă de popor. Hai, sictir!

Și, mai avem o persoană cu responsabilitate imensă, cel puțin în teorie, care se află în safari prin Kenya. Da. Ați ghicit! Este vorba despre dezamăgitorul de la Cotroceni. Numitul Klaus Iohannis, care, de ceva vreme, în timp ce țara se zbate la marginea unei prăpastii despre al cărui fund nu știm nimic mai mult, se plimbă cu soața pe varii meridiane. Evident, cu multă cheltuială.

Concluzia ar fi că ne aflăm nu doar la granița unei crize economice, ci și într-o oribilă criză politică. Nu prea mai avem lideri. Nu știm în cine să ne mai încredem. În numele cui să ne mai amanetăm speranțele. Ascultăm de peste tot povești. Scenarii. Naivități. Extavaganțe electorale. Se dă o luptă acerbă pentru a se rămâne cu orice preț proțăpit în funcții. Pentru a se suge din seva prosperității până la capăt. Eventual, se abatorizează și vaca!

Vezi cazul mizerabil al primarului de la Crevedia, care și-a mărit salariul haotic, extrem, bolnav, nepăsându-i de comunitate. Trage omul tare. La anul poate nu mai câștigă alegerile. Așa că dă la rupere în bugetul local. Și dacă ar fi singurul…

Nu știu ce soi de stat mai suntem. Parcă trăim într-o orânduire feudală electrică și supercomputerizată, 5G, unde poporul este mințit cu televizorul.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

A zburat democrația călare pe card!

Publicat

pe

Vremea muritorilor de rând a cam trecut. Prin voia actualului Guvern, devenim cu toții persoane importante. Ne coasem buzunarele și ne agățăm de gât, eventual cu un șnur multicolor, cardul bancar. Ne pregătim să intrăm în era în care nu mai contăm nici cât o ceapă degerată. Suntem coduri de bare. Devenim ficțiuni. Nonsensuri.

Votăm ca proștii din 4 în 4 ani așa, ca o aflare în treabă. Ce este stabilit de alții, pe care îi doare în cur de voturile noastre, merge înainte. Procesul de votare, un moft al perimatei și bătrânei democrații! Sunt curios cât o mai ține așa, măcar la nivel de teorie, că practic nu mai există. S-a dus puiul cu praștia!

Dacă mâine, în numele unui concept, al unei soluții de avarii, ni se impune, prin ordonanță de urgență, să ne vopsim toți albastru în cap, o facem. Se vociferează un pic prin studiourile televiziunilor așa, de imagine, vin miniștrii și corifeii partidelor cu explicații că de ce este bine, că gestul este unul patriotic, de suflet și alte bla-bla-uri, iar noi ne cumpărăm supuși vopseaua. Ca acum, cu limitarea plăților cu bani lichizi!

Renunțarea la cash. Facem un pic de zgomot, dar ne așezăm liniștiți la cozi în fața bancomatelor sau scanăm prețurile la roșii și brânză, strângând între degete cardul cu bruma noastră de venit pe care în nici un caz nu îl mai gestionăm noi.

Și, uite așa, din necesitate în necesitate, din ordonanță în ordonanță, intrăm cu adevărat în soiul acela de comunism viclean și perfid care ne uniformizează existența.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite