Connect with us

ACTUALITATE

De Sf. Ilie, tradițiile și obiceiurile au reînviat în comuna Gura Ocniței

Publicat

pe

Înveșmântarea unei localități în haine de sărbătoare dă prilejul întregii comunități să se conecteze plăcut la trecut, prezent și viitor, la tradiții și obiceiuri. Cu această ocazie unică, se deschid izvoarele spiritualității, iar lucrurile neștiute despre lumea și obștea în care trăim abundă. Omul lasă acasă, în ungherul acela doar de el știut, tristețea și mâhnirile existențiale, își ia hainele bune, își luminează mintea, chipul și sufletul și merge să petreacă alături de consătenii săi. Fiecare localnic devine parte a acestui întreg minunat.

Așa s-a întâmplat, zilele acestea, la Gura Ocniței, județul Dâmbovița, când, sub egida 510 ani de la prima arestare documentară a localității, au fost etalate tot ce are comunitatea mai bun, mai frumos. Vorbim despre oameni valoroși, ziditori de cultură, de caractere, și despre nestematele obiceiurilor și tradițiilor populare care, acum mai mult ca niciodată, au erupt într-un joc al tinereții și frumuseții. Meritul pentru organizarea unei asemenea cavalcade comunicaționale prin imagine, cuvânt, muzică și dans i-a aparținut edilului Vasile Sorin Ioniță și echipei din Primăria Gura Ocniței. În toate aceste zile, pentru a rezona cu sărbătoarea, cu conceptul manifestării populare, primarul s-a îmbrăcat într-o cămașă din in, cu broderii simple, așa cum se lucrau acum 200 de ani.

După simpozionul cu titulatura „Gura Ocniței de-o seamă cu județul Dâmbovița”, pe seară, toată suflarea satului a pornit spre Dealul Crucii, zonă cu o puternică încărcătură spirituală, unde s-a consumat cea de-a IX-a ediție a Festivalul Florilor de Câmp. Pe scena amplasată la umbra superbei crucii ridicate de drept credincioasa Georgeta Florea, copiii și tinerii mai multor ansambluri folclorice din județ au încântat publicul prezent cu cântul, dansul și zâmbetele lor. Emoționant momentul în care zecile de copii, îmbrăcați în straie populare, au purtat drapelul național cu o lungime de peste 50 de metri, confecționat special pentru această sărbătoare. Și, pentru a fi respectată tradiția, spectacolul folcloric de pe Dealul Crucii s-a încheiat cu scenariul Pogorârea carului Sfântului Ilie Tesviteanul, protectorul comunei Gura Ocniței, făcătorul de minuni și aducătorul de ploi în vremuri de secetă.

Ieri, după-amiază, vraja sărbătorii s-a mutat la Adânca unde, în parcul din centrul satului, a fost organizat un târg tradițional, completat de un spectacol susținut de soliști de primă mână ai scenei muzicale românești: Ana Lesko, Minodora, Mihai Trestariu, Raluca Dobre și Ansamblul „Comorile Satului”.

Au venit la Adânca, pentru a-i saluta pe localnici cu ocazia sărbătoririi comunei Gura Ocniței, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, administratorul județului Cristian Avanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, prefectul Claudia Giulia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, deputații Carmen Holban și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și alți reprezentanții ai vieții publice dâmbovițene și reprezentanți ai Partidului Social Democrat. Au vorbit oamenilor și le-au urat de bine și sănătate președintele Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Giulia, primarul Cristian Daniel Stan și, bineînțeles, gazda – edilul Sorin Vasile Ioniță.

După consumarea recitalului susținut de Ana Lesko, seara și sărbătorea comunei Gura Ocniței s-au încheiat cu un foc de artificii aplaudat de toată suflarea strânsă la eveniment.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Salvatorul de onoare al anului este un pompier din Giurgiu

Publicat

pe

Plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel, din cadrul Detașamentului de Pompieri Giurgiu, a primit, cu ocazia Zilei Naționale a României, prin ordin al inspectorului general al IGSU, insigna „Salvatorul de onoare al anului”.

Pompierul giurgiuvean a dat dovadă de curaj, promptitudine și stăpânire de sine atunci când viața unei fetițe din Adunații Copăceni a fost în pericol.

„Eram în Adunații-Copăceni, cu treabă. Mă oprisem de vorbă cu cineva și la un momentat dat, am auzit țipete dintr-o curte. Era o bunică, ce avea un copil în brațe.

– Ajutați-mă, vă rog! Fetița nu respiră! Nu știu ce să îi mai fac! – striga femeia disperată.

Am intrat imediat în curte și am luat copilul în brațe. Am văzut că era inertă. Nu respira și era vânătă. Primul meu gând a fost acela că s-a înecat cu ceva și am început manevrele ce se aplică în caz de obstrucție a căilor respiratorii.

Ca paramedic SMURD, știam că trebuie acționat cât mai repede. Secundele mi s-au părut atât de lungi și tot ce îmi doream era ca fetița să reacționeze.

O așezasem cu pieptul în palma mea când i-am simțit inima bătând, iar când a început să plângă am fost cel mai fericit om de pe pământ. Nu pot descrie în cuvinte acea senzație…” își amintește Cornel.

O poveste emoționantă, trăită și spusă de un pompier care a fost în locul potrivit, la momentul potrivit: plutonierul adjutant șef Ghincea Cornel.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Crăciun la Turn. La Târgoviște, trecutul a deschis porțile prezentului…

Publicat

pe

Un eveniment-fluviu, pornit chiar în seara zilei de 1 Decembrie, de Consiliul Judeţean Dâmboviţa în colaborare cu Primăria Târgoviște, în incinta vechii Cetății de Scaun a Țării Românești, la umbra bătrânului Turn al Chindiei.

Se întâmplă și la noi ca în alte orașe ale României, ca în marile capitale europene, unde trecutul se îmbină armonios, cu respect, cu prezentul și viitorul, unde vâlvătaia vremurilor și exuberanța tinerilor sunt domolite și cizelate prin solemnul impus de istorie.

Este o premieră pentru Târgoviște, pentru județul Dâmbovița, care ar trebui multiplicată și chiar permanentizată. Locul unde s-a făurit istoria nu este un cimitir, ci un spațiu viu care trebuie să păstreze conexiunea cu mersul societății. Respectul față de trecut nu este dat de porțile închise, de singurătate și norme speciale. Trebuie să fim parte din istorie, să ne contopim cu ea. Tocmai asta a făcut președintele Corneliu Ștefan, a conectat prezentul cu trecutul, folosind ca motivații speciale tradițiile, Sărbătorile de Crăciun. Și astfel curtea interioară de sub Turnul Chindiei s-a umplut de viață, de culoare, de zumzetul și zâmbetele copiilor care gustă din vata de zahăr și din gogoșelele calde, privind sau sprijinindu-se de zidurile trainice construite de înaintași.

Mii de târgovișteni s-au aflat, în această seară, la deschiderea oficială a sărbătorilor sub Turnul Chindiei. Printre ei, președintele Consiliului Județean – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, deputații Carmen Holban, Ionuț Vulpescu și Marian Țachianu și mulți reprezentanți ai autorităților locale și județene.

În aplauzele publicului și după numărătoarea inversă, s-au aprins luminile în Curtea Domnească! O imagine unică, o cetate de basm.

În perimetrul destinat acestui inedit pastel de iarnă, au fost montate căsuțe, de unde pot fi procurate dulciuri, fructe, jucării, suvenire. A fost amenajat și un patinoar.

Pe scenă, în prima seară din acestă frumoasă carte de poveste, s-a derulat un spectacol muzical dedicat Zilei de 1 Decembrie, intitulat „Noi suntem români”. Pe scenă, au evoluat trupele Zavera și Distinto, Diana Matei și Taraful Cleante.

Corneliu Ștefan a spus că ceea ce s-a conturat acum, plăcut, la Curtea Domnească a fost apreciat și de reprezentanții Comisiei Europene care s-au aflat săptămâna trecută într-o vizită de lucru în județul Dâmbovița.

„De astăzi și până la sfârșitul anului, vom avea aici diferite activități specifice sărbătorilor de iarnă. Vom primi colindători, iar sâmbătă vom deschide și patinoarul unde, de Sfântul Nicolae, accesul va fi gratuit pentru toți copiii. Îi așteptăm să vină în număr cât mai mare. Urez un sincer la mulți ani tuturor dâmbovițenilor, să fim sănătoși și să ne bucurăm de aceste sărbători”, este mesajul transmis de președintele Corneliu Ștefan.

Primarul Daniel Cristian Stan a menționat, cu bucurie, că Târgoviște se îmbracă de sărbătoare. A mai spus edilul că este ceva deosebit ca, lângă Turnul Chindiei, să se consume un eveniment care, practic, deschide seria de manifestări dedicate Crăciunului și sfârșitului de an.

„Așa cum am anunțat, luni – 5 decembrie, la ora 18:00, vor fi aprinse luminile de sărbătoare în tot orașul. Va fi un spectacol deosebit. Îi invit pe toți târgoviștenii, pe dâmbovițeni, în Piața Tricolorului la un eveniment aparte”, a mai adăugat primarul municipiului Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats