Înveșmântarea unei localități în haine de sărbătoare dă prilejul întregii comunități să se conecteze plăcut la trecut, prezent și viitor, la tradiții și obiceiuri. Cu această ocazie unică, se deschid izvoarele spiritualității, iar lucrurile neștiute despre lumea și obștea în care trăim abundă. Omul lasă acasă, în ungherul acela doar de el știut, tristețea și mâhnirile existențiale, își ia hainele bune, își luminează mintea, chipul și sufletul și merge să petreacă alături de consătenii săi. Fiecare localnic devine parte a acestui întreg minunat.

Așa s-a întâmplat, zilele acestea, la Gura Ocniței, județul Dâmbovița, când, sub egida 510 ani de la prima arestare documentară a localității, au fost etalate tot ce are comunitatea mai bun, mai frumos. Vorbim despre oameni valoroși, ziditori de cultură, de caractere, și despre nestematele obiceiurilor și tradițiilor populare care, acum mai mult ca niciodată, au erupt într-un joc al tinereții și frumuseții. Meritul pentru organizarea unei asemenea cavalcade comunicaționale prin imagine, cuvânt, muzică și dans i-a aparținut edilului Vasile Sorin Ioniță și echipei din Primăria Gura Ocniței. În toate aceste zile, pentru a rezona cu sărbătoarea, cu conceptul manifestării populare, primarul s-a îmbrăcat într-o cămașă din in, cu broderii simple, așa cum se lucrau acum 200 de ani.

După simpozionul cu titulatura „Gura Ocniței de-o seamă cu județul Dâmbovița”, pe seară, toată suflarea satului a pornit spre Dealul Crucii, zonă cu o puternică încărcătură spirituală, unde s-a consumat cea de-a IX-a ediție a Festivalul Florilor de Câmp. Pe scena amplasată la umbra superbei crucii ridicate de drept credincioasa Georgeta Florea, copiii și tinerii mai multor ansambluri folclorice din județ au încântat publicul prezent cu cântul, dansul și zâmbetele lor. Emoționant momentul în care zecile de copii, îmbrăcați în straie populare, au purtat drapelul național cu o lungime de peste 50 de metri, confecționat special pentru această sărbătoare. Și, pentru a fi respectată tradiția, spectacolul folcloric de pe Dealul Crucii s-a încheiat cu scenariul Pogorârea carului Sfântului Ilie Tesviteanul, protectorul comunei Gura Ocniței, făcătorul de minuni și aducătorul de ploi în vremuri de secetă.

Ieri, după-amiază, vraja sărbătorii s-a mutat la Adânca unde, în parcul din centrul satului, a fost organizat un târg tradițional, completat de un spectacol susținut de soliști de primă mână ai scenei muzicale românești: Ana Lesko, Minodora, Mihai Trestariu, Raluca Dobre și Ansamblul „Comorile Satului”.
Au venit la Adânca, pentru a-i saluta pe localnici cu ocazia sărbătoririi comunei Gura Ocniței, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, administratorul județului Cristian Avanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, prefectul Claudia Giulia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, deputații Carmen Holban și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și alți reprezentanții ai vieții publice dâmbovițene și reprezentanți ai Partidului Social Democrat. Au vorbit oamenilor și le-au urat de bine și sănătate președintele Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Giulia, primarul Cristian Daniel Stan și, bineînțeles, gazda – edilul Sorin Vasile Ioniță.

După consumarea recitalului susținut de Ana Lesko, seara și sărbătorea comunei Gura Ocniței s-au încheiat cu un foc de artificii aplaudat de toată suflarea strânsă la eveniment.
Urmărește Incomod Media și pe Google News



