Connect with us

ACTUALITATE

De Sf. Ilie, tradițiile și obiceiurile au reînviat în comuna Gura Ocniței

Publicat

pe

Înveșmântarea unei localități în haine de sărbătoare dă prilejul întregii comunități să se conecteze plăcut la trecut, prezent și viitor, la tradiții și obiceiuri. Cu această ocazie unică, se deschid izvoarele spiritualității, iar lucrurile neștiute despre lumea și obștea în care trăim abundă. Omul lasă acasă, în ungherul acela doar de el știut, tristețea și mâhnirile existențiale, își ia hainele bune, își luminează mintea, chipul și sufletul și merge să petreacă alături de consătenii săi. Fiecare localnic devine parte a acestui întreg minunat.

Așa s-a întâmplat, zilele acestea, la Gura Ocniței, județul Dâmbovița, când, sub egida 510 ani de la prima arestare documentară a localității, au fost etalate tot ce are comunitatea mai bun, mai frumos. Vorbim despre oameni valoroși, ziditori de cultură, de caractere, și despre nestematele obiceiurilor și tradițiilor populare care, acum mai mult ca niciodată, au erupt într-un joc al tinereții și frumuseții. Meritul pentru organizarea unei asemenea cavalcade comunicaționale prin imagine, cuvânt, muzică și dans i-a aparținut edilului Vasile Sorin Ioniță și echipei din Primăria Gura Ocniței. În toate aceste zile, pentru a rezona cu sărbătoarea, cu conceptul manifestării populare, primarul s-a îmbrăcat într-o cămașă din in, cu broderii simple, așa cum se lucrau acum 200 de ani.

După simpozionul cu titulatura „Gura Ocniței de-o seamă cu județul Dâmbovița”, pe seară, toată suflarea satului a pornit spre Dealul Crucii, zonă cu o puternică încărcătură spirituală, unde s-a consumat cea de-a IX-a ediție a Festivalul Florilor de Câmp. Pe scena amplasată la umbra superbei crucii ridicate de drept credincioasa Georgeta Florea, copiii și tinerii mai multor ansambluri folclorice din județ au încântat publicul prezent cu cântul, dansul și zâmbetele lor. Emoționant momentul în care zecile de copii, îmbrăcați în straie populare, au purtat drapelul național cu o lungime de peste 50 de metri, confecționat special pentru această sărbătoare. Și, pentru a fi respectată tradiția, spectacolul folcloric de pe Dealul Crucii s-a încheiat cu scenariul Pogorârea carului Sfântului Ilie Tesviteanul, protectorul comunei Gura Ocniței, făcătorul de minuni și aducătorul de ploi în vremuri de secetă.

Ieri, după-amiază, vraja sărbătorii s-a mutat la Adânca unde, în parcul din centrul satului, a fost organizat un târg tradițional, completat de un spectacol susținut de soliști de primă mână ai scenei muzicale românești: Ana Lesko, Minodora, Mihai Trestariu, Raluca Dobre și Ansamblul „Comorile Satului”.

Au venit la Adânca, pentru a-i saluta pe localnici cu ocazia sărbătoririi comunei Gura Ocniței, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, administratorul județului Cristian Avanu, primarul municipiului Târgoviște – Cristian Daniel Stan, prefectul Claudia Giulia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, deputații Carmen Holban și Marian Țachianu, secretarul de stat Ionuț Săvoiu și alți reprezentanții ai vieții publice dâmbovițene și reprezentanți ai Partidului Social Democrat. Au vorbit oamenilor și le-au urat de bine și sănătate președintele Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Giulia, primarul Cristian Daniel Stan și, bineînțeles, gazda – edilul Sorin Vasile Ioniță.

După consumarea recitalului susținut de Ana Lesko, seara și sărbătorea comunei Gura Ocniței s-au încheiat cu un foc de artificii aplaudat de toată suflarea strânsă la eveniment.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Noile legi ale Educației, dezbătute la Târgoviște

Publicat

pe

PSD Dâmbovița a organizat, ieri, o dezbatere având ca temă reforma în educație. La această întâlnire prezidată de președintele Organizației, Corneliu Ștefan, au fost lansate propuneri care vor duce la îmbunătățirea legilor din domeniul educațional.

Liderul PSD Dâmbovița și președintele Consiliului Județean a remarcat, cu tristețe, pasivitatea și lipsa de reacție a reprezentanților celorlalte partide politice față de importanța consultărilor pe marginea acestor legi indispensabile pentru prezentul și viitorul tinerei generații.

„Este impardonabil să nu stai de vorbă și să nu le cereri părerea celor care vor fi afectați direct de efectele schimbărilor din educație”, a declarat Corneliu Ștefan.

A mai spus președintele PSD că, de aici, din Dâmbovița, au fost enunțate mai multe propuneri și obiecții cu privire la Legile Educației, care se vor regăsi în amendamentele pe care PSD Dâmbovița, alături de celelalte filiale județene, le va susține în plenul Parlamentului.

„Ținute prin sertarele ministerului de resort, legile educației au fost ascunse de privirile tuturor, inclusiv ale cadrelor didactice, asociațiilor de părinți, sindicaliștilor din învățământ și, nu în ultimul rând, ascunse de elevi și asociațiile care le reprezintă interesele.

Având în vedere importanța acestor reglementări, PSD a reclamat în ultima perioadă această situație inacceptabilă, dar, în același timp, a lansat dezbateri publice regionale la care au participat și participă toți cei interesați de viitorul a milioanelor de copii din România”, a mai adăugat liderul social-democraților dâmbovițeni.

La dezbateri au participat: președintele Comisiei de Învățământ din Camera Deputaților – Natalia Elena Intotero, deputații Carmen Holban, Rodica Paraschiv, Ioan Vulpescu și Bogdan Aurel Toader, secretarului de stat în Ministerul Educației Antoaneta Bolchiș, vicepreședintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Luciana Cristea, primarului municipiului Târgoviște – Daniel Cristian Stan, prefectului județului Dâmbovița – Claudia Gilia, liderii de sindicat Nicolae Dragodănescu și Marius Popescu, conducerea Inspectoratului Școlar Județean Dâmbovița, reprezentanții inspectoratelor școlare din Argeș, Prahova, Teleorman, Giurgiu, Ialomița, Călărași, Brașov, ai Universității „Valahia” din Târgoviște, ai Arhiepiscopiei Târgoviștei, ai Asociației Părinților și ai Ligii Studenților, directori și cadre didactice din instituțiile de învățământ din Dâmbovița și din județele vecine.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Doliu la Spitalul Județean din Târgoviște. S-a stins din viață dr. neurolog Mariana Mocanu. Dumnezeu să o odihnească în pace!

Publicat

pe

de

O veste tristă a îndoliat, în această după-amiază, comunitatea medicală din județul Dâmbovița. Dr. neurolog Mariana Mocanu s-a înălțat la ceruri.

„Un om deosebit, corect până la limită, modest, dar mai ales un doctor cum rar poți întâlni. De o puritate și o cinste extremă, doctorița noastră Mariana Mocanu a plecat după o viață plină de sacrificii în slujba oamenilor. A plecat lăsând în urmă o mare de lacrimi și un munte de regrete. Drum lin spre lumină!”, este mesajul pe care l-a postat pe Facebook dr. Ștefan Grapă – fostul șef al Secției Neurologie de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats