Connect with us

ACTUALITATE

Comuna Pietroșița a pierdut un mare dascăl. Drumul lin spre stele, domnișoara Cici!

Publicat

pe

Zilele acestea, a plecat spre zările celeste un mare DASCĂL al Pietroșiței, învățătoarea Lucia IGNĂȚOIU, „Domnișoara Cici”, cum era cunoscută de către toată suflarea comunei, de la mic la mare.

Născută la 14 martie 1930, a fost cel mai mare copil al familiei Isaia (Sică) și Virginia Ignățoiu, o frumoasă familie din Pietroșița, care a mai avut încă 4 copii (Maria-1931, Olimpia-1935, Eugenia-1936, Mihai-1937). Se pare că viitoarea carieră profesională a viitoarei învățătoare a fost influențată de strategia tatălui care, încă de la vârsta de 5 ani, i-a cumpărat acesteia abecedar și un caiet cu tabla înmulțirii, iar seara, când se întorcea de la activitatea lui de zidar, citea cu aceasta și o asculta tabla înmulțirii. Dar momentul hotărâtor a fost atunci când a plecat în armată și, implicit, pe front și i-a zis soției sale Virginia:
„Dacă nu mă mai întorc de pe front, s-o duci pe Cici la „Elena Doamna” să fie învăţătoare”.

Încă din Școala generală, micuța Lucia se dovedește un elev ambițios, iar în clasa întâi ia Premiul I cu cununiță, ca elevă a unei alte învățătoare etalon, doamna Agripina Popescu. Același premiu îl ia și în clasele a doua, a treia și a patra. La vremea respectivă, după 4 clase, “dădeai mai departe” sau rămâneai în sat, la muncă. Iar ambițioasa elevă a plecat la Școala de fete “Elena Doamna” (viitorul Institut Pedagogic) a candidat, alături de alte 1200 de fete pentru 40 de locuri și a intrat, “din prima”, cu media 9,16. După 8 ani de școală dură (perioadă în care a avut tot timpul bursă!) absolvă Școala de fete “Elena Doamna” și iese învățătoare în anul 1951. Pentru fosta (la vremea aceea) regiune Prahova era un singur loc, iar el a fost luat, datorită mediei generale mari, de domnișoara Cici. Inițial a fost repartizată la Fieni, dar apoi a făcut un schimb cu cineva și a fost, timp de un an, la Dobrești, în Colonia muncitorească (mama dumneaei lucra la Rătei și au vrut să fie aproape una de alta). În anul școlar următor a ajuns în comuna natală, Pietroșița, iar după primul an deja primește Diploma de “Învățător fruntaș”. Anul următor i se propune să ia o nouă serie, iar inspectorii de la Pucioasa îi propun să preia funcția de Director la Școala Moroeni. După consultarea familiei, rămâne la Pietroșița și, cu o mică detașare tot la Moroeni, slujește școala din Pietroșița până în 1987, când iese la pensie. Între timp, a obținut gradele profesionale cu note mari:
– Gradul I, la București, media 10.
– Gradul II, la Câmpulung, media 9,33.

Primește Diplomă de “Învățător evidențiat” în 1970, este cooptată ca lector la cursurile de reciclare organizate de Inspectoratul Școlar Dâmbovița, având o activitate didactică model. Șapte generații de elevi au beneficiat de cunoștințele dumneaei, de adevăratul spirit pedagogic al acelor vremuri. În memoriile dumneaei sunt consemnați mulți elevi cu care s-a mândrit de-a lungul carierei profesionale.

Dar, domnișoara Cici nu a fost doar un Dascăl. A fost un OM al comunității, un om implicat în toate aspectele culturale ale comunei. A fost membră a unei formații de teatru de amatori, a fost membră a mai multor formații de dansuri populare, a fost animatoarea unor brigăzi artistice, atât pentru copii, cât și pentru adulți. A coordonat echipa pietroșiţeană (alături de doamnele Ionica Filip, Lola Frangopol, Nuța Pascu, Aurica Popescu, Lenuța Iordănescu) la un “Dialog pe aceeași scenă” în cadrul unui concurs contra comunei vecine, Moroeni. A activat la Postul de radio local, a organizat excursii locale (Gâlma, Dobrești, Fieni) sau regionale (Sinaia, Doftana, Slănic, Ploiești etc.) pentru elevi, a susținut organizarea de colinde în vacanța de iarnă. A fost o voce a comunei, a susținut, pe segmentul cultural și Fundația “Renașterea Pietroșiței – Ruralia”.

A fost o persoană care a creat o stare de spirit specială, îndreptată spre cunoaștere, spre perfecționare. Nu sunt cuvinte mari, sunt concluziile multor oameni care i-au fost elevi. Iar viața dumneaei se regăsește scrisă într-un mare manuscris care are numele simbolic de “Memorii”. Să sperăm că oamenii de bine se vor mobiliza să publice această “cronică” a școlii și a comunității pietroșițene în perioada următoare.

Drumul lin spre stele, domnișoara Cici!

Nicolae Posta,
Un elev de-al dumneavoastră

Corpul neînsuflețit se află în capela Bisericii din Joseni, iar înmormântarea va fi vineri, 30 septembrie 2022, în jurul prânzului.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Marșul luminilor, sâmbătă – 25 martie 2023, în orașul Titu

Publicat

pe

Primăria Titu organizează, sâmbătă – 25 martie 2023, de la ora 20:00, evenimentul “Dăruiește Pământului din ENERGIA TA!”. Manifestarea cuprinde un „Marș al luminilor”, cu plecare la ora 20:30, din fața Hotelului Modern către Parcul Orășenesc, unde va fi format un ceas uman. În timpul acestei acțiuni, iluminatul public va fi stins.

PARTENERI:
Biblioteca Orășenească
Casa de Cultură
Școala Gimnazială „Pictor Nicolae Grigorescu”
Școala Gimnazială Nr.2 Titu Târg
Liceul Tehnologic „Goga Ionescu”
Liceul Teoretic „Iancu C. Vissarion”

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

20.000 de puieți forestieri vor fi plantați la Moreni, în zona Sângeriș-Cazemată

Publicat

pe

La inițiativa primarului municipiului Moreni – Constantin Dinu, Asociația EcoAssist, în parteneriat cu municipalitatea, va desfășura duminică, 26 martie 2023, începând de la ora 09:30, în zona Sângeriș – Cazemată, o acțiune de plantare a 20.000 de puieți forestieri.

Cei care vor să participe la această activitate civică se pot înscrie și pot solicita detalii, accesâd link-ul: https://forms.gle/VtpFrvNYgRLUi8v28

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats