Odată, se punea problema transformării comunei Voinești în oraș. Și asta se întâmpla în condițiile în care localitatea, recunoscută în toată țara pentru merele obținute în livezile adăpostite printre dealuri și străjuite de râul Dâmbovița, nu dispunea de o serie de utilități, de o infrastructură compatibilă pentru a deveni centru urban. Acum, lucrurile s-au schimbat.
De vreo 14 ani, Voinești a intrat într-un ireversibil proces de modernizare și ar putea accede ușor la statutul de oraș, dar nu cred că ar mai dori cineva. Spun unii oameni ai locurilor că s-ar rupe vâna de tradiție și s-ar putea, pe deasupra, să fie alimentate și speculațiile răutăcioase. Așa că este mai bine să rămână o comună frumoasă, dezvoltată, atractivă și cu faimă. Primarul Gabriel Dănuț Sandu s-a dedicat, în toți acești ani petrecuți în fruntea administrației publice locale, atingerii acestor deziderate. Concetățenii spun că a reușit. Edilul însă mai are totuși o umbră de nemulțumire… Ne-a spus că, într-adevăr, a făcut destule, dar cursa continuă. Administrația este ca un perpetuum mobile. Nu te poți opri. Apar mereu provocări, oportunități, idei de reînnoire. Trebuie să ții pasul cu lumea!

Am vorbit cu Gabriel Dănuț Sandu doar despre anul 2022 pe care îl arhivăm peste câteva zile. Cu bune și cu rele! Ne-a spus că, din punct de vedere investițional, la Voinești a fost unul cu realizări. Dar, în expunerea sa, primarul a lăsat destul loc și pentru „se putea mai mult”. Asta în condițiile în care la Voinești s-a muncit în draci pentru modernizarea drumurilor comunale, cu tot tacâmul: poduri, șanturi dalate și podețe de acces în gospodării.

De asemenea, incintele unora dintre bisericile parohiale au fost înfrumusețate prin pavazarea aleilor, a curților interioare și a zonelor de intrare. Fondurile au fost alocate de la bugetul local, iar investiția va continua și anul viitor. Apoi, cimitirele din comună, fapt inedit, se află în administrarea Primăriei, așa cum se practică în toată lumea civilizată. Aceste așezăminte ale veșniciei sunt gospodărire serios și cu respect. Aleile interioare au fost betonate. Există iluminat public, rețea de apă și garduri împrejmuitoare. Este curățenie și ordine. Cum se prezentau până să preia primarul Danuț Gabriel Sandu conducerea administrației publice locale, în anul 2008? Simplu de zis! Nu exista nimic din ceea ce am înșirat mai înainte. Gestul acesta de a pune lucrurile în ordine, de a servi comunitatea, i-a cam înfuriat pe unii, dar despre acest subiect vorbim după Anul Nou. Cert este că voineștenii sunt mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat. Asta am constatat-o personal, sondând într-un procent de consistență sociologică opiniile cetățenilor.

A mai făcut o treabă tare edilul Gabriel Dănuț Sandu. A comasat învățământul local. Elevii din toate satele sunt aduși la școala de centru și la liceu. Și această inițiativă a fost respinsă de unii la început, privită cu reticență, dar a dat roade. Oamenii sunt mulțumiți. Copiii, la fel. Ba chiar și cadrele didactice!
A reușit primarul de la Voinești să construiască anul acesta și o spălătorie auto modernă, dotată cu tot ceea ce trebuie pentru a curăța utilajele din proprietatea comunei, care sunt folosite zi de zi la tot soiul de lucrări edilitare. Vorbim aici despre o flotilă de 5 tractoare, lame pentru deszăpezire, remorci, microbuze școlare, vidanjă, pompe și alte componente care deservesc infrastructura comunității.

O altă mândrie a primarului Gabriel Dănuț Sandu o reprezintă atragerea în localitate a unui investitor serios, de forță, care dezvoltă pe bandă rulantă capacități de producție în ton cu tradițiile și obiceiurile locului. Pomicultură, dar de altă alură. Ceva în sistem intensiv, folosindu-se toate tehnologiile în materie. După el, că așa este regula, au mai venit și alții. Și, uite așa, la Voinești a apărut o fabrică de sucuri de mere, se conturează un centru turistic cu hotel, zone de agrement, de pescuit. Ne-a mărturisit Gabriel Dănuț Sandu că deja există altcineva care vrea să dezvolte o unitate de prelucrare a fructelor: gemuri, dulcețuri, marmeladă, compoturi și sucuri de Voinești. Materia primă va fi furnizată de pomicultorii de pe Valea Dâmboviței.
Ne-a mai vorbit primarul și despre proiectele pe care intenționează să le demareze anul viitor. Și-a propus să înființeze o grădiniță cu program prelungit în satul Gemenea-Brătulești. Solicitarea a venit din partea tinerelor familii din comună. Edilul a răspuns prompt la acest apel. Proiectul tehnic este aproape finalizat. Urmează să fie depus. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional (POR).
„Grădinița cu program prelungit va fi edificată pe scheletul fostei școli cu clasele V-VIII din Gemenea-Brătulești. Vom executa lucrări de recompartimentare, extindere și modernizare. Unitatea va dispune de săli de studiu și de joacă, dormitoare, bucătărie, grupuri sanitare. În curtea interioară, va fi amenajat un parc de recreere cu tot ceea ce trebuie. Am răspuns prin acest proiect dorințelor cetățenilor din comună. Până la urmă, pentru ei ne aflăm în fruntea administrației locale. Acesta este principalul rol al nostru, al celor aleși, să ducem la îndeplinire năzuințele oamenilor. Suntem, de fapt, cei care, în numele lor, trebuie să aducem plus valoare comunității”, ne-a spus Gabriel Dănuț Sandu.

Un alt proiect sub marca 2023 va fi reprezentat de reabilitarea și modernizarea fostei clădiri în care a funcționat Jandarmeria Rurală. Primarul de la Voinești și-a propus să mute aici Poliția Locală și Serviciul Informatizat pentru Evidențe Persoanelor.
Voinești, ne-a spus Gabriel Dănuț Sandu, are nevoie și de o sală de sport comunală la standarde moderne. Locația a fost aleasă. Lângă târgul săptămânal, la intrare în satul de centru. Amplasamentul a fost predat Companiei Naționale de Investiții, renumitul CNI, și, de 10 ani, se tot așteaptă demararea lucrărilor. Proiectul intră în fiecare an pe lista-sinteză, apoi totul îngheață. Poate 2023 va fi mai cu noroc.
Lista cu proiecte este lungă, dar primarul de la Voinești nu a vrut să ni le înșiruie verbal, teoretic. A spus că ne cheamă în comună de fiecare dată când va apăsa pe butonul demarării investițiilor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News