Connect with us

ADMINISTRAŢIE

Comuna Voinești este gospodărită cu seriozitate și ținând cont de solicitările oamenilor

Publicat

pe

Odată, se punea problema transformării comunei Voinești în oraș. Și asta se întâmpla în condițiile în care localitatea, recunoscută în toată țara pentru merele obținute în livezile adăpostite printre dealuri și străjuite de râul Dâmbovița, nu dispunea de o serie de utilități, de o infrastructură compatibilă pentru a deveni centru urban. Acum, lucrurile s-au schimbat.

De vreo 14 ani, Voinești a intrat într-un ireversibil proces de modernizare și ar putea accede ușor la statutul de oraș, dar nu cred că ar mai dori cineva. Spun unii oameni ai locurilor că s-ar rupe vâna de tradiție și s-ar putea, pe deasupra, să fie alimentate și speculațiile răutăcioase. Așa că este mai bine să rămână o comună frumoasă, dezvoltată, atractivă și cu faimă. Primarul Gabriel Dănuț Sandu s-a dedicat, în toți acești ani petrecuți în fruntea administrației publice locale, atingerii acestor deziderate. Concetățenii spun că a reușit. Edilul însă mai are totuși o umbră de nemulțumire… Ne-a spus că, într-adevăr, a făcut destule, dar cursa continuă. Administrația este ca un perpetuum mobile. Nu te poți opri. Apar mereu provocări, oportunități, idei de reînnoire. Trebuie să ții pasul cu lumea!

Am vorbit cu Gabriel Dănuț Sandu doar despre anul 2022 pe care îl arhivăm peste câteva zile. Cu bune și cu rele! Ne-a spus că, din punct de vedere investițional, la Voinești a fost unul cu realizări. Dar, în expunerea sa, primarul a lăsat destul loc și pentru „se putea mai mult”. Asta în condițiile în care la Voinești s-a muncit în draci pentru modernizarea drumurilor comunale, cu tot tacâmul: poduri, șanturi dalate și podețe de acces în gospodării.

De asemenea, incintele unora dintre bisericile parohiale au fost înfrumusețate prin pavazarea aleilor, a curților interioare și a zonelor de intrare. Fondurile au fost alocate de la bugetul local, iar investiția va continua și anul viitor. Apoi, cimitirele din comună, fapt inedit, se află în administrarea Primăriei, așa cum se practică în toată lumea civilizată. Aceste așezăminte ale veșniciei sunt gospodărire serios și cu respect. Aleile interioare au fost betonate. Există iluminat public, rețea de apă și garduri împrejmuitoare. Este curățenie și ordine. Cum se prezentau până să preia primarul Danuț Gabriel Sandu conducerea administrației publice locale, în anul 2008? Simplu de zis! Nu exista nimic din ceea ce am înșirat mai înainte. Gestul acesta de a pune lucrurile în ordine, de a servi comunitatea, i-a cam înfuriat pe unii, dar despre acest subiect vorbim după Anul Nou. Cert este că voineștenii sunt mulțumiți de ceea ce s-a întâmplat. Asta am constatat-o personal, sondând într-un procent de consistență sociologică opiniile cetățenilor.

A mai făcut o treabă tare edilul Gabriel Dănuț Sandu. A comasat învățământul local. Elevii din toate satele sunt aduși la școala de centru și la liceu. Și această inițiativă a fost respinsă de unii la început, privită cu reticență, dar a dat roade. Oamenii sunt mulțumiți. Copiii, la fel. Ba chiar și cadrele didactice!

A reușit primarul de la Voinești să construiască anul acesta și o spălătorie auto modernă, dotată cu tot ceea ce trebuie pentru a curăța utilajele din proprietatea comunei, care sunt folosite zi de zi la tot soiul de lucrări edilitare. Vorbim aici despre o flotilă de 5 tractoare, lame pentru deszăpezire, remorci, microbuze școlare, vidanjă, pompe și alte componente care deservesc infrastructura comunității.

O altă mândrie a primarului Gabriel Dănuț Sandu o reprezintă atragerea în localitate a unui investitor serios, de forță, care dezvoltă pe bandă rulantă capacități de producție în ton cu tradițiile și obiceiurile locului. Pomicultură, dar de altă alură. Ceva în sistem intensiv, folosindu-se toate tehnologiile în materie. După el, că așa este regula, au mai venit și alții. Și, uite așa, la Voinești a apărut o fabrică de sucuri de mere, se conturează un centru turistic cu hotel, zone de agrement, de pescuit. Ne-a mărturisit Gabriel Dănuț Sandu că deja există altcineva care vrea să dezvolte o unitate de prelucrare a fructelor: gemuri, dulcețuri, marmeladă, compoturi și sucuri de Voinești. Materia primă va fi furnizată de pomicultorii de pe Valea Dâmboviței.

Ne-a mai vorbit primarul și despre proiectele pe care intenționează să le demareze anul viitor. Și-a propus să înființeze o grădiniță cu program prelungit în satul Gemenea-Brătulești. Solicitarea a venit din partea tinerelor familii din comună. Edilul a răspuns prompt la acest apel. Proiectul tehnic este aproape finalizat. Urmează să fie depus. Finanțarea va fi asigurată prin Programul Operațional Regional (POR).

„Grădinița cu program prelungit va fi edificată pe scheletul fostei școli cu clasele V-VIII din Gemenea-Brătulești. Vom executa lucrări de recompartimentare, extindere și modernizare. Unitatea va dispune de săli de studiu și de joacă, dormitoare, bucătărie, grupuri sanitare. În curtea interioară, va fi amenajat un parc de recreere cu tot ceea ce trebuie. Am răspuns prin acest proiect dorințelor cetățenilor din comună. Până la urmă, pentru ei ne aflăm în fruntea administrației locale. Acesta este principalul rol al nostru, al celor aleși, să ducem la îndeplinire năzuințele oamenilor. Suntem, de fapt, cei care, în numele lor, trebuie să aducem plus valoare comunității”, ne-a spus Gabriel Dănuț Sandu.

Un alt proiect sub marca 2023 va fi reprezentat de reabilitarea și modernizarea fostei clădiri în care a funcționat Jandarmeria Rurală. Primarul de la Voinești și-a propus să mute aici Poliția Locală și Serviciul Informatizat pentru Evidențe Persoanelor.

Voinești, ne-a spus Gabriel Dănuț Sandu, are nevoie și de o sală de sport comunală la standarde moderne. Locația a fost aleasă. Lângă târgul săptămânal, la intrare în satul de centru. Amplasamentul a fost predat Companiei Naționale de Investiții, renumitul CNI, și, de 10 ani, se tot așteaptă demararea lucrărilor. Proiectul intră în fiecare an pe lista-sinteză, apoi totul îngheață. Poate 2023 va fi mai cu noroc.

Lista cu proiecte este lungă, dar primarul de la Voinești nu a vrut să ni le înșiruie verbal, teoretic. A spus că ne cheamă în comună de fiecare dată când va apăsa pe butonul demarării investițiilor.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADMINISTRAŢIE

Primăria Gura Ocniței înființează mai multe puncte pentru plata taxelor și impozitelor locale

Publicat

pe

Primăria Gura Ocniței îi înștiințează pe cetățenii comunei că pot beneficia, până la 31 martie, de un bonus de 10% pentru plata integrală a taxelor și impozitelor pentru anul 2023.

„Plata poate fi realizată la sediul Primăriei, în intervalul luni-vineri, conform programului afișat pe pagina noastră de Facebook, sau la sediul Căminului Cultural Adânca, în fiecare marți, începând cu data de 07.02.2023, între orele 09:00-13:00, sau la sediul Biblionet din Săcuieni, în fiecare miercuri, începând cu data de 08.02.2023, între orele 09:00-13:00.

Pentru cei care preferă să evite deplasările, plata poate fi realizată și online, prin accesarea site-ului https://www.ghiseul.ro/ghiseul/public/. Este necesar să ai un card înrolat în 3D Secure.

Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu ezita să ne contactezi la numărul 0245.673.260, fax 0245.673.532, email primariaguraocnitei@gmail.com sau pe site-ul nostru www.primariaguraocnitei.ro”, este mesajul transmis dereprezentanții Primăriei Gura Ocniței.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ADMINISTRAŢIE

Băleni, proiecte de anvergură pentru prezent și viitor

Publicat

pe

Băleni este o comună renumită, epicentrul legumiculturii din județul Dâmbovița. Un pol al hărniciei și perfecțiunii într-o îndeletnicire transmisă din tată-n fiu. Un leagăn al tradiției muncii pământului, păstrat cu sfințenie. Dar nu despre agricultura și oamenii care rezonează cu glia vreau să vorbim acum, ci despre elementele care sprijină comunitatea, care contribuie la dezvoltarea localității, la echilibrul socio-economic: administrația publică locală.

Truditorilor din Băleni le trebuie asigurate servicii publice ca la carte și o infrastructură pe măsură. Efortul lor trebuie să fie în pas cu confortul și civilizația. De atingerea acestor obiective trebuie să se ocupe administrația. Și, după cum am văzut, la Băleni se mișcă lucrurile. Primarul Florea Mușat ne-a asigurat de acest lucru. Edilul este printre puținii din județ care revine în funcția de primar. Concetățenii săi au considerat, după prestația predecesorilor, că trebuie să-l aducă înapoi. Și l-au adus. Florea Mușat este la al doilea mandat din partea a doua a carierei sale în administrație. Și performează. Zeci de proiecte de inters local se află în diferite stadii de implementare. Nu le inventariem și nu facem o înșiruire. Am ales doar câteva, cu impact maxim asupra dezvoltării comunității.

Curtea conacului boieresc Băleanu a devenit un loc unde trecutul se contopește plăcut cu prezentul, cu necesarul vremurilor noastre. Aici, administrația locală a edificat o grădiniță cu program prelungit, una dintre cele mai mari din județ. Lucrările au fost efectuate în procent de peste 85%. Instituția dispune de săli de clasă, dormitoare, sală de mese, bucătărie, grupuri sanitare, spații de joacă etc. Aici vor deprinde primele taine ale lumii, ale comunicării sociale peste 300 de copii.

În aceeași incintă cu vibrații istorice, a fost ridicat și dispensarul medical. Îl numim așa conform obiceiului, dar clădirea arată ca un adevărat centru medical. Obiectivul dispune de opt cabinete, săli de tratamente, sală de așteptare pentru pacienți, grupuri sanitare. Mai este un singur hop de trecut până la darea în folosință. Conectarea imobilului la rețeaua de energie electrică. Se așteaptă de luni de zile avizele necesare. Primarul Florea Mușat este optimist și speră ca dispensarul să fie inaugurat până la jumătatea lunii martie.

În aceeași curte se lucrează de zor la atelierele mecanice, investiția intră în componența Liceului Tehnologic din localitate. Îți vine greu să crezi că, pe vremurile acestea, mai sunt finanțate astfel de capacități destinate pătrunderii în tainele unei meserii. Dar, uite că la Băleni se poate! În cele șase săli unde vor fi instalate strunguri, freze, alte tipuri de mașini-unelte și vor fi aduse tot soiul de scule, elevii vor deprinde meseriile de mecanic, tractorist, șofer, strungar, profesiuni care au cam dispărut din practica educațională deși pe piața muncii este mare nevoie de meseriași. Florea Mușat este mândru că a reușit o asemenea performanță care, probabil, îi va influența și pe alții.

„Suntem o comună în care îndeletnicirea principală este agricultura, legumicultura. La noi, fiecare bucățică de pământ este lucrată în sistem intensiv, aduce plus valoare. În toate aceste activități sunt utilizate continuu mijloace mecanice, tractoare, mașini de plantat, pentru aplicarea tratamentelor, de recoltat, instalații de irigat performante. Pentru folosirea acestora, întreținerea și reparațiile necesare, este nevoie de mecanici bine pregătiți, de tractoriști, de șoferi. Tocmai cu treaba asta vor fi deprinși elevii în cadrul atelierelor noastre. Pregătim meseriași”, ne-a precizat primarul Florea Mușat.

Într-o localitate cu tradiție este nevoie și de un spațiu în care energiile artistice, creatoare, să se manifeste. Pentru a asigura condiții acestor manifestări, căminul cultural din localitate va intra într-un amplu proces de reabilitare și modernizare. Fondurile – 2,2 milioane de lei vor fi asigurate de la bugetul local.

În ultimii ani, traficul rutier în comuna Băleni este deosebit de aglomerat. Pe lângă autovehiculele deținute de localnici, în comună intră și foarte multe autotrenuri venite din toate colțurile țării. Acestea preiau zilnic marfă de la depozitele de legume. Pentru a diminua aglomerația de pe arterele rutiere din sat, a fost gândit un proiect de realizare a unei centuri ocolitoare. Lucrările vor fi finanțate prin Programul Național „Anghel Saligny”. Valoarea obiectivului propus este de 16,4 milioane de lei. Șoseaua de centură a comunei Băleni va avea o lungime de 13,2 km. Proiectul se află în procedura de licitație. Drumul va porni de la intersecția spre satul Mărcești, comuna Dobra, va parcurge câmpul din partea de sud-vest a comunei, va traversa drumul județean spre Nucet și se va conecta cu DJ Târgoviște-Băleni-Cornești, la ieșire din localitate.

Și mai are un obiectiv de realizat edilul Florea Mușat. Vrea un sediu nou de primărie la Băleni, care să fie în ton cu dezvoltarea comunei și cu noile cerințe europene în materie de administrație publică locală. Investiția are o valoare de 3,9 milioane de lei și se va derula prin Compania Națională de Investiții (CNI). Construcția va fi edificată pe amplasamentul actualului imobil. Pe perioada lucrărilor, activitatea autorităților locale se va desfășura în alte locații.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats