Connect with us

ACTUALITATE

Reprezentanții vârstnicilor din Dâmbovița cer legi dure în domeniul centrelor sociale

Publicat

pe

De apreciat aplecarea și interesul manifestat de reprezentanții Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice pentru situația bătrânilor instituționalizați în azile, centre speciale, cămine, cu privire la modul în care sunt tratați. Astăzi – 26 iulie 2023, în cadrul întâlnirii lunare pe care membrii acestui organism o au cu prefectul Claudia Gilia, cu conducerea Consiliului Județean Dâmbovița și cu șefii instituțiilor cu activități dedicate acestei categorii socio-profesionale, au vrut să afle ce se întâmplă în căminele de bătrâni din județ. Care este situația în aceste unități de ocrotire a persoanelor care, din varii motive de sănătate sau familiale, ajung să își petreacă ultimii ani de viață în azile, fie gestionate de stat, fie aflate în regim privat.

Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice, Gheorghe Popa, ca de obicei, înainte de începerea ședinței, a făcut împreună cu colegii săi un soi de repetiție rezumat, o introducere simplistă a temelor ce vor fi abordate și a stilului de dialog, de comunicare. Lucruri pe care, din păcate, nu le întâlnești la structuri unde s-ar impune o pregătire și o conduită a dialogului tematic. În această secțiune, Gheorghe Popa a mărturisit,destul de mâhnit, celor de față că Guvernul nu a realizat nici acum mult promisa indexare a pensiilor. Mai există răbdare! S-a mai lansat informația că biletele de tratament în anumite stațiuni pentru pensionari sunt mai puține ca de obicei, chiar dacă se spune că au fost suplimentate!

Alături de prefectul Claudia Gilia, s-au aflat, pentru a răspunde întrebărilor lansate de pensionari, pentru a clarifica situații: secretarul general al județului Dâmbovița – Dănuț Popa, directorul AJPIS – Adrian Bogdan Iancu și directorul Casei Județene de Pensii – Toni Mihai Ciprian.

În sală, printre reprezentanții persoanelor vârstnice, redutabili și intransigenți soli ai cetățenilor: Ion Oproiu și Napoleon Dobra.

Informarea cu privire la monitorizarea activității căminelor de îngrijire a persoanelor vârstnice, cu sau fără dizabilități, a fost prezentată de directorul Adrian Bogdan Iancu. Concluzia trasă după expunerea acestui material a fost că, în centrele din Dâmbovița, nu au fost înregistrate probleme majore, ci doar disfuncționalități care trebuie remediate la termenele stabilite de echipele de control.

Directorul AJPIS consideră că, în ceea ce privește buna funcționare a Căminelor de Bătrâni, ar trebui operate modificări legislative. În domeniul sancțiunilor, dar și în legea de funcționare a unor astfel de instituții de ocrotire. În acest sens, Instituția Prefectului Dâmboviţa a înaintat către Guvern un material complex, cu propuneri pentru modificarea legislației.

Ion Oproiu a spus că nu s-ar fi produs anomalii de genul celor de la Voluntari dacă legea ar fi fost mult mai dură, nepermisibilă. Vina pleacă de sus!

Din partea reprezentanților Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice au venit numeroase propuneri de îmbunătățire a situației, de implicare în problematica sensibilă a azilelor de bătrâni.

Vădit indignat, tradiționalist, Napoleon Dobra, reprezentantul pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, consideră că este de-a dreptul inuman ca bătrânii noștri, după o viață de muncă, după ani și ani petrecuți echilibrat în sânul familiei, să ajungă în căminele de ocrotire, singuri și triști și, posibil, să mai fie și supuși unor abuzuri. Napoleon Dobra insistă ca vârstnicii să fie supravegheați și îngrijiți acasă, în cuibul lor. De soarta lor să se ocupe mai intens familia, autoritățile locale, prin serviciile competente.

„Nu sunt de acord ca acești oameni să ajungă în azile! Trebuie să se găsească alte soluții. Bătrânii să fie îngrijiți la domiciliu”, a spus Napoleon Dobra.

Prefectul Claudia Gilia și ceilalți participanți au fost de acord cu opinia exprimată de Napoleon Dobra, dar trebuie ținut cont de faptul că există bătrâni cu diferite dizabilități, cu suferințe și nevoi speciale care nu pot fi tratați și îngrijiți acasă.

Directorul Adrian Bogdan Iancu a dezvăluit faptul că a apărut instituția îngrijitorului informal. Practic, un membru al familiei cu nevoi speciale poate fi supravegheat, îngrijit, sprijinit în treburile casnice de o rudă apropiată. Pentru aceste servicii persoana stabilită va fi retribuită cu jumătate din salariul minim pe economie și poate, potrivit legii, să solicite reducerea la jumătate a programul de lucru. Rămâne de văzut dacă legea va deveni operabilă, în condițiile în care finanțarea ar trebui asigurată de autoritățile locale care se tot vaită de lipsă de fonduri.

Au existat în cadrul întâlnirii și prezentarea unor situații negative recepționate de unii participanți în centrele de ocrotire bătrâni din Dâmbovița. Într-unul, amplasat undeva la margine de Târgoviște, se țipă și se urlă la bieții bătrâni. Într-o altă instituție, membrii familiei, când vin să viziteze un bătrân instituționalizat, sunt ținuți la poartă, ca la pușcărie, iar vârstnicii sunt aduși în căruț la intrare. Aparținătorilor nu le este permis să intre și să vadă condițiile de cazare și masă. În altă parte, nu li se permite bătrânilor să aibă asupra lor telefoane mobile.

Prefectul Claudia Gilia a condamnat asemenea comportamente și a promis că va lua măsuri împotriva celor care au procedat în acest mod.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Perplex. Bolid parcat fix în mijlocul trecerii de pietoni!

Publicat

pe

De

Tupeul unor conducători auto nu cunoște limite. Am observat că, în special al celor care dispun de autoturisme de lux, de bolizii aceia de care ne minunăm toți când îi vedem pe șosele sau prin parcări și ne întrebăm cum fac sau de unde au unii bani pentru a-și achiziționa asemenea bijuterii…

Revenim la tupeu. Unul maxim l-am întâlnit aseară, pe Bulevardul Independenței din Târgoviște, în zona Pieței 1 Mai. Un autoturism de lux era parcat bine mersi, unde credeți?! Pe trecerea de pietoni. Oamenii priveau mirați, unii chiar se închinau, la propriu. Aveau și de ce. Asemenea imagini ale sfidării sunt rare. Să vrei să traversezi strada, ordonat, respectând regulile, și să fii nevoit să o ei pe aiurea, fiindcă unul, cu tupeu și fără respect față de lege și față de semeni a parcat pe trecerea de pietoni. Pe aia marcată!

Mă întreb dacă polițiștii care su trecut pe acolo l-au sancționat pe posesorul mașinii. În general, bolizii parcați aiurea sunt invizibili pentru oamenii legii…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Primar Titu: 24 ianuarie 1859 ne amintește cât de importantă este solidaritatea!

Publicat

pe

Comunitatea din Titu, județul Dâmbovița, a sărbătorit Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859 în Parcul Orășenesc, lângă bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a fost ales, atunci, cu 166 de ani în urmă, să conducă și Moldova, și Țara Românească, înfăptuindu-se astfel Mica Unire care a pus bazele României moderne.

„Această zi ne amintește cât de importantă este solidaritatea și cât de mult putem realiza atunci când suntem uniți în jurul unui ideal comun. Să păstrăm mereu vii valorile care ne-au unit și care ne definesc ca popor”, a transmis primarul Laurențiu Costache.

Alături de edil, au participat la acest moment omagial consilieri locali, elevi, profesori și locuitori ai orașului Titu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite