Connect with us

OPINII

Drumul spre borcanul cu miere…

Publicat

pe

Mai înţelegeţi ceva din politica românească? Eu unul, nu. Mai este ceva stabil, statornic, limpede, normal, corect, echilibrat, demn în acest domeniu de activitate de care depind, prin înlănţuire, toate celelalte compartimente ale societăţii în care ne ducem existenţa? Păi, cum să fie, când vezi pe Guşă, patronul de la Realitatea TV şi analist politic specializat în teoria anti PSD, cum este primit cu braţele deschise în acest partid, după ce, ani şi ani, a lovit la temelie formaţiunea social-democrată.

Să nu ne mai mirăm de ce, în teritoriu, s-a procedat la fel? Cei care au burduşit PSD, care l-au lovit ca pe un sac de box, sunt acum, de asemenea, sfătuitori, oameni de bază, vectori de imagine, corifei apreciaţi. Este clar că semnalul a fost dat de sus, de la Bucureşti, pentru acest joc meschin şi păgubos. Guşă a plecat din PSD pe vremea lui Adrian Năstase, a fost directorul de campanie electorală a lui Traian Băsescu, cel care, ulterior, a dinamitat PSD şi a pus sămânţa statului paralel…

Cum să mai înţelegi politica atunci când vezi că marele partid care a fost odată PSD, în Dâmboviţa, aproape că nu mai există şi fiecare lider local, fiecare membrişor aşteaptă un semnal de la Rovana Plumb şi compania ei de sunet pentru a mişca câte ceva în această campanie electorală, de altfel extrem de austeră?

Probabil au remarcat că miza nu este una importantă şi că, aşa, de orgoliul partidului, Viorica Dăncilă trebuie să intre în turul doi şi să piardă onorabil. Se tot vorbeşte că există o înţelegere tacită între PSD şi PNL, astfel încât Viorica Dăncilă să fie sprijinită de activiştii şi de primarii liberali pentru a intra în turul doi. Un alt candidat, gen blajinul Diaconu sau vulcanicul, uşor temperat de dezvăluiri, Barna ar fi periculoşi pentru Iohannis. Viorica de la PSD poate fi folosită drept carne de tun. Care sunt resorturile acestei înţelegeri, dacă există, încă nu au fost dibuite, dar trebuie să fie ceva. Şi atunci vorbim de politică corectă, normală, gândită pentru popor? Nici vorbă!

Candidaţii noştri, într-o vervă înspăimântătoare, sfătuiţi prost, trimit mesaje de condoleanţe şi coroane de flori în memoria celor peste 60 de români care au murit arşi la „Colectiv”. Asta în condiţiile în care nu se ştie clar cine sunt vinovaţii, în condiţiile în care se fac încă speculaţii pe seama a ceea ce s-a întâmplat acolo. Şi nu mai punem la socoteală filmuleţul postat de „Libertatea”, care ne-a oripilat, ne-a cutremurat, ne-a indignat până la refuz, când am văzut cu ochii noştri cum au acţionat aşa-zişii salvatori la „Colectiv”.

Reclama

Mai bine tăceau prezidenţiabilii. Marcau uşor, discret, această zi tristă. Căutau altceva de făcut. Nu trebuia exploatată electoral o tragedie naţională. Din păcate, la noi, totul miroase a interes, a joc de imagine, a scenariu valorizat de un grup sau de altul, având ca finalitate menţinerea unor privilegii şi a vizibilităţii în spaţiul public. Politica, în România, a devenit aidoma unui drum către o stupină cu miere multă, la care unii vor să ajungă, eventual, fără să fie înţepaţi de albine, fără să le pese dacă mai rămâne ceva în urma lor. Vor să-şi umple borcanele, să le depoziteze în cămările personale şi cam atât.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Atenție, PSD! Iohannis a ieșit din amorțire

Publicat

pe

S-a trezit președintele Iohannis! Se simte dinspre Cotroceni, acum, la final de mandat, un vânticel tăios, rece, care bate direct în ferestrele PSD. De ce tocmai acum? Simplu. Vin alegerile! Iohannis, încă șeful din umbră al PNL, al generalului Ciucă, nu poate lua la nesfârșit partea PSD-ului. Acum, este momentul să iasă la atac. Mai întâi, voalat, prin acțiuni politice gen vizita la Washington, unde, la Summitul NATO, în loc să meargă ministrul Apărării sau altcineva din Guvern, a mers generalul Ciucă, și apoi retrimiterea la Parlament a Legii 255/2024, una nepopulară, aceea cu obligarea prosumatorilor ca, până în 2027, să își procure acumulatori pentru stocarea energiei produse. A considerat Iohannis că li se face o mare nedreptate românilor impunându-li-se o asemenea sarcină. Culmea, amendamentul respectiv a fost introdus și susținut de parlamentarii PSD și aplaudat de ministrul PNL, tinerelul Burduja.

Acum, pe undeva, are dreptate. Este ciudat să vii cu o asemenea lege care, practic, golește buzunarele românilor, obligându-i, după ce i-ai vrăjit cu energia verde, cu panourile solare, să își cumpere dispozitive de stocare a energiei electrice în condițiile în care se știe că astfel de acumulatori sunt deosebit de scumpi și nu îi dă mâna oricui să îi achiziționeze. Dar legea este lege! Curioasă, după cum am mai spus, este ieșirea președintelui Iohannis. Parcă acum, înainte de scrutinul prezidențial și cel parlamentar, vrea să se pună rău cu social-democrații. Îi înghiontește, îi provoacă, obligându-i să reacționeze, ceea ce s-a și întâmplat. Vezi declarația lui Marcel Ciolacu despre cuplul Iohannis – Ciucă: „o închipuire a performanței”.

Este de urmărit ce se întâmplă pe la Guvern în această toamnă. Dacă urmează remanieri, conflicte, animozități. De privit cu atenție și spre Cotroceni. Iohannis a ieșit din amorțire. Și este știut din experiență, când o face, trebuie să fie ceva la mijloc.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

George Simion a luat startul la prezidențiale, așa, în orb!

Publicat

pe

Liberalii și social democrații nu s-au dezmeticit bine din alegerile locale și cele… la impuse, adică europarlamentarele. Încă sunt sub vraja emoției generate de victorie. Fiecare în casa lui! Comun nu s-au manifestat. Mai trag de timp. PNL se află la câteva procente de PSD. Coaliția le-a adus câștig. Locomotiva PSD a adus formațiunea liberală pe o linie circulată. A reintrodus PNL pe ruta importantă a politicii, de unde cam deraiase. Trăind cu insistență câștigarea alegerilor locale, „comasații” au uitat de alegerile prezidențiale. Bine, încă nu s-a hotărât candidatul. Nu a fost dat OK-ul de la Înaltele Porți Occidentale…

Așa că, profitând de această degringoladă, George Simion, liderul AUR, a furat startul, așa, în orb, fiindcă nu se știe clar când se vor ține alegerile, anunțându-și candidatura pentru funcția supremă în stat. Sunt pline rețelele de socializare de fotografii cu liderul AUR, bannere peste bannere pe Google: „George Simion, președintele României”; „Facem istorie prin curaj” . Și lista cu citate este lungă și largă în exprimări care mai de care mai patriotarde, vânate din istorie și împănate cu emoții și exaltare.

Și toate astea se întâmplă în timp ce greii politicii tac. Încă nu le-au ieșit calculele. Candidează Ciolacu pentru președinte sau Ciucă? O să avem parte de o altă surpriză? Nici măcar Mircea Geoană nu și-a anunțat clar candidatura. Deocamdată, testează terenul. Aruncă petarde, fumigene. Este și asta o metodă de a vedea unde te situezi în acest joc. Până la urmă, în toate sondajele a reieșit că Geoană ar fi favorit.

Mulți au aruncat deja pe piață un posibil scenariu electoral în care George Simion și Mircea Geoană ar intra în turul doi al alegerilor prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă nu ar avea șanse. Asta ar fi varianta populară, dar nu știm ce dictează cancelariile lumii. Dacă este să ținem cont de directivele trasate de eminențele Europei și ale celor de dincolo de Ocean, funcția de președinte al României va fi câștigată de Nicolae Ciucă. Pare să corespundă total modelului invocat de marile cercuri politice. Marcel Ciolacu pare să se simtă bine în postura de premier. Rămâne să vedem cum vor decurge lucrurile.

Politicienii trebuie să priceapă, dacă nu au înțeles până acum, că alegerile parlamentare și cele prezidențiale diferă de cele locale. Se lucrează la alt nivel al percepției, simpatiei și emoției colective. Aici totul se poate da peste cap cu un simplu mesaj sau informație. Un impuls bine plasat poate dărâma coșmelia! Dacă sistemul se ține tare, nu se întâmplă nimic.

Reclama

Probabil liderii PSD și PNL vor să lucreze după aceeași schemă ca la locale. Facem totul în scurt. Pe 9 iunie le-a ieșit. Vedem ce-o fi la parlamentare și prezidențiale. Ce-o vrea cel de Sus. Nu chiar de Sus…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite