Connect with us

OPINII

Drumul spre borcanul cu miere…

Publicat

pe

Mai înţelegeţi ceva din politica românească? Eu unul, nu. Mai este ceva stabil, statornic, limpede, normal, corect, echilibrat, demn în acest domeniu de activitate de care depind, prin înlănţuire, toate celelalte compartimente ale societăţii în care ne ducem existenţa? Păi, cum să fie, când vezi pe Guşă, patronul de la Realitatea TV şi analist politic specializat în teoria anti PSD, cum este primit cu braţele deschise în acest partid, după ce, ani şi ani, a lovit la temelie formaţiunea social-democrată.

Să nu ne mai mirăm de ce, în teritoriu, s-a procedat la fel? Cei care au burduşit PSD, care l-au lovit ca pe un sac de box, sunt acum, de asemenea, sfătuitori, oameni de bază, vectori de imagine, corifei apreciaţi. Este clar că semnalul a fost dat de sus, de la Bucureşti, pentru acest joc meschin şi păgubos. Guşă a plecat din PSD pe vremea lui Adrian Năstase, a fost directorul de campanie electorală a lui Traian Băsescu, cel care, ulterior, a dinamitat PSD şi a pus sămânţa statului paralel…

Cum să mai înţelegi politica atunci când vezi că marele partid care a fost odată PSD, în Dâmboviţa, aproape că nu mai există şi fiecare lider local, fiecare membrişor aşteaptă un semnal de la Rovana Plumb şi compania ei de sunet pentru a mişca câte ceva în această campanie electorală, de altfel extrem de austeră?

Probabil au remarcat că miza nu este una importantă şi că, aşa, de orgoliul partidului, Viorica Dăncilă trebuie să intre în turul doi şi să piardă onorabil. Se tot vorbeşte că există o înţelegere tacită între PSD şi PNL, astfel încât Viorica Dăncilă să fie sprijinită de activiştii şi de primarii liberali pentru a intra în turul doi. Un alt candidat, gen blajinul Diaconu sau vulcanicul, uşor temperat de dezvăluiri, Barna ar fi periculoşi pentru Iohannis. Viorica de la PSD poate fi folosită drept carne de tun. Care sunt resorturile acestei înţelegeri, dacă există, încă nu au fost dibuite, dar trebuie să fie ceva. Şi atunci vorbim de politică corectă, normală, gândită pentru popor? Nici vorbă!

Candidaţii noştri, într-o vervă înspăimântătoare, sfătuiţi prost, trimit mesaje de condoleanţe şi coroane de flori în memoria celor peste 60 de români care au murit arşi la „Colectiv”. Asta în condiţiile în care nu se ştie clar cine sunt vinovaţii, în condiţiile în care se fac încă speculaţii pe seama a ceea ce s-a întâmplat acolo. Şi nu mai punem la socoteală filmuleţul postat de „Libertatea”, care ne-a oripilat, ne-a cutremurat, ne-a indignat până la refuz, când am văzut cu ochii noştri cum au acţionat aşa-zişii salvatori la „Colectiv”.

Mai bine tăceau prezidenţiabilii. Marcau uşor, discret, această zi tristă. Căutau altceva de făcut. Nu trebuia exploatată electoral o tragedie naţională. Din păcate, la noi, totul miroase a interes, a joc de imagine, a scenariu valorizat de un grup sau de altul, având ca finalitate menţinerea unor privilegii şi a vizibilităţii în spaţiul public. Politica, în România, a devenit aidoma unui drum către o stupină cu miere multă, la care unii vor să ajungă, eventual, fără să fie înţepaţi de albine, fără să le pese dacă mai rămâne ceva în urma lor. Vor să-şi umple borcanele, să le depoziteze în cămările personale şi cam atât.

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

OPINII

Spitalul Universitar, pepinieră de primari generali?

Publicat

pe

Am rămas perplex când am aflat că a fost desemnat de șefia coaliției PSD-PNL drept candidat pentru funcția de primar general al Capitalei managerul Spitalului Universitar de Urgență, medicul Cătălin Cîrstoiu. Eu unul voiam un politician. Unul cu ștaif și asumare, care să nu fie blindat în conturi în lei și euro, cu bijuterii de sute de mii. Cu case de 450 mp și alte apartamente, anexe ale prosperității.

Știu, știu, mai zice românul pierdut în iluzii: „Lasă, maică, să punem pe funcție unul cu bani, sătul, că ăsta nu mai fură, are de toate. Dacă aducem unul sărac, ăla sigur vrea să se îngrașe și băga mâna…”. Ce să mai zici? Chestia a funcționat!

Sunt adeptul unui candidat care să aibă intențiile sale de bine în sânge, nu să îi fie inoculate acum, cu pompa din dotare. Că se simte. Nu contest calitățile manageriale ale medicului Cîrstoiu, dar spitalul este una, conducerea unei metropole alta. Cu pacientul vorbești într-un fel, cu cetățeanul lovit de problemele existențiale, altfel.

Asta e! Nu a fost să fie. După lovitura cu primul candidat pe lista de europarlamentare, Ramona Chiriac, o ilustră funcționară anonimă, se vine acum la Primăria Capitalei cu doctorul Cîrstoiu. Ideea aici nu este musai de competență administrativă, de rezultate notabile în câmpul muncii, ci de adunat voturi. Totul este un calcul. Binele promis este relativ spre iluzoriu.

Am văzut că a fost potolită și doamna Firea. După ce s-au făcut valuri peste valuri, dovedite a fi create într-un lighean cu apă, aflăm că Gabriela Firea va coordona campania electorală a doctorului Cîrstoiu alături de liberalul, la fel perdant la candidatură, tânărul Sebastian Burduja. Mai mult, am regăsit-o pe Gabriela Firea pe lista de europarlamentare, pe un loc eligibil. Adică, lucrurile s-au rezolvat. Așa este în politică! Ca o joacă de copii. Plânge micuțul după o jucărie pe care o vede la prieten, îi promiți că îi cumperi una mai tare… Și o faci, că altfel nu se oprește din țipăt. Își cunoște bine interesul bebelul.

Mă întreb de unde apetența asta a medicilor pentru funcțiile politico-administrative? Și-au tocit creierii și coatele prin facultăți, laboratoare, clinici și spitale pentru a se dedica salvării de vieți și, hodoronc-tronc, nimeresc în politică. Ar fi fost mai bine dacă exista o lege ca la militari și polițiști. Să nu facă politică!

A mai fost la Primăria Capitalei un medic. Sorin Oprescu. Și el tot manager de spital. Culmea, tot la Spitalul Universitar București! Acum este prin Grecia. Un fel de exil. Ușor fugărit de autorități pentru săvârșirea unor fapte penale…

Se vede treaba că Spitalul Universitar a devenit pepinieră de primari generali ai Capitalei! Unde sunteți voi, politicieni ai României?

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

OPINII

Democrația prinde miros de… aranjament!

Publicat

pe

Zilele acestea, au căzut în capul nostru, al românilor alegători, două bombițe din categoria fâsâite. Nesemnificative. Nu au provocat emoții, nici nu ni s-a făcut pielea găină și nici nu am lăcrimat pseudo-mulțumiți.

Prima veste din categoria sfânta banalitate. Asta, fiindcă ni se promitea o supersurpriză. Liderii coaliției PSD-PNL ne anunță că au găsit eroina europarlamentarelor. Deschizătoarea de listă comună. Zâna concordiei și a toleranței. Ramona Chiriac. A apărut din nemărginitul funcționăresc european, din spuma aparatului birocratic comunitar, o femeie care să lumineze lista candidaților PSD-PNL la alegerile europarlamentare. Are un CV cât Casa Poporului! Nici nu trebuie mai mult.

Nu am știut că există această persoană. Și ea era acolo, funcționar de lux, de elită. Membru al gărzii speciale de la Bruxelles. Și noi o vom vota. Inertic. Fără să ne pese. O imagine. Un concept. O alegere care nu este a noastră. Este că este, că trebuie să fie. Europarlamentarul cu două capete. Unul PSD și celălalt PNL. Este de urmărit care îl va mânca pe celălalt primul și când. Concluzia ar fi că politica s-a birocratizat. Locul politicienilor este luat, încet-încet, de funcționari.

A doua veste. Ciudată prin subiect și context. Ceva de picat din picioare. Nu furnicături, emoții și alte sensibilități de muritor de rând. Președintele Iohannis, în stilu-i caracteristic, fad, gol, aproape rece, fără elocință și eficiență, să nu zic șters, ne anunță că va candida pentru funcția de secretar general al NATO. O face în numele României! Pe cerul zvonurilor zburau de mai multă vreme baloane de săpun umplute cu astfel de informații. Făceau poc. Apăreau altele. Iar poc. Alt balon. Acum minunea ține mai mult. O fi vreun semn? Așa, dintr-odată, președintele, mobilă de lux, vrea să fie șeful NATO. Cineva, cu siguranța, sprijină din umbră această candidatură, altfel nu ar fi făcut Klaus Iohannis anunțul cu pricina. Are un suport! Eu nu l-am susținut și cred că nici tu și nici ei. Este un semn că democrația a început să miroase a aranjament…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite