Connect with us

OPINII

Rezistenţa prin demnitate!

Publicat

pe

De luni bune, urmăresc cu mare atenţie activitatea PSD Dâmboviţa. Cu tot ce se întâmplă bun sau rău pe acolo. În afară de ceea ce se vede și se comunică, am supus analizei şi informaţiile obţinute din culise, din bucătăria partidului, cum se zice. Mulţi erau convinşi că actualul lider al organizaţiei PSD Dâmboviţa, deputatul Corneliu Ştefan, nu rezistă mai mult de trei luni în funcţie. Că partidul, după perioada Rovana Plumb, una tulbure, când organizaţia era împărţită în mai multe grupări, în fracţii bazate pe interes, nu se mai poate reface, că echipa nu are cum să se mai omogenizeze, să bată pasul în acelaşi ritm. Uite că aceşti prevestitori ai negativismului în politică s-au înşelat! Tânărul demnitar, avându-i alături pe senatorul Titus Corlăţean şi pe primarul Cristian Daniel Stan, a ştiut cum să readucă filiala pe linia de plutire, cum să refacă încrederea în structurile de conducere, să înţepe finuţ balonul ultraumflat al relaţiilor interne tensionate şi să înlăture presiunea care ar fi putut duce la explozie.

S-a intrat în normalitate. Dificil, şi în situaţie de pandemie, când comunicarea și relaţiile interumane absolut indispensabile în viaţa unui partid s-au realizat mai mult la rece, online sau cu masca pe faţă. Nu mai vorbim de faptul că preşedintele Corneliu Ştefan a trebuit şi trebuie să facă faţă și unor atacuri venite din trei direcţii, unele văzute, pe faţă, altele neprevăzute, tacite, oculte, pornite fie dinspre PNL, fie din direcţia celor care i-au fost loiali Rovanei Plumb care, chiar dacă a fost detronată democratic, nu se împacă cu acest gând şi, cu siguranţă, mai caută să îl blocheze pe Corneliu Ştefan, să demonstreze că nu poate duce organizaţia în spate. Şi mai este şi PRO România, partidul care se adapă din acelaşi electorat de stânga!

Nu este uşor să ţii piept unor asemenea tiruri şi loviturilor unor lunetişti politici. Corneliu Ştefan, în ciuda tuturor pronosticurilor, a dovedit că este un politician abil, calculat, precis, reuşind să întărească organizaţia. A ţinut-o unită. Nu au fost înregistrate, în toată această perioadă, trădări, afluiri masive spre alte formaţiuni politice, cum dădeau unii ca sigur fenomenul. Social-democraţii dâmboviţeni s-au aliniat în spatele liderului, au achiesat rapid la planurile şi proiectele sale şi iată că am ajuns în punctul în care în organizaţie este linişte. Toată lumea este concentrată asupra campaniei electorale, asupra a ceea ce trebuie făcut bun pentru judeţ.

Tonul dat de Corneliu Ştefan, de a se duce o campanie curată, fără atacuri la persoană, fără lucruri murdare vărsate în spaţiul public, se simte, se vede şi dă rezultate. Fie vorba între noi, cetăţenii, care oricum trăiesc într-o tensiune neîntreruptă de luni de zile din cauza coronavirusului, numai de scandalurile din politică nu ar avea timp! Tehnica prin care îţi umileşti adversarul şi îl execuţi, folosindu-te de abjecţiuni, nu mai este tolerată. Omul este acum adeptul seriozităţii, al mesajului clar, limpede, bazat pe lucruri şi fapte reale, pe programe care se pot realiza, pe critică constructivă, nu pe bârfe, şuşanele şi intrigi vulgare.

Preşedintele PSD Dâmboviţa a ştiut să gestioneze aproape impecabil organizaţia. Mesajul său simplu, sincer, nelucrat în cine ştie ce cabinete ale comunicării, direcţia abordată au dat rezultate, spre surprinderea adversarilor. Din câte ştim, doar un primar dâmboviţean a părăsit barca social-democrată, dar nu este o pierdere mare, edilul, nu avea cine ştie ce viziblitate, iar inconsecvenţa sa politică este arhicunoscută. Cum am mai spus, mulţi se aşteptau, cum este obiceiul, la o migrare a primarilor şi viceprimarilor PSD către PNL, partidul aflat la putere sau către PRO România, formaţiunea condusă în Dâmboviţa de senatorul Adrian Ţuţuianu, fostul şef al social-democraţilor dâmboviţeni. Uite că nu s-a întâmplat.

Suntem în prima fază a campaniei electorale. Este abia începutul. Corneliu Ştefan va mai fi supus la provocări, la lovituri sub centură. Dar pare că nu va răspunde unor astfel de atacuri. Le va face faţă. Unii, cunoscându-i caracterul, personalitatea, stilul de lucru neantrenat pentru un astfel de joc murdar, vor încerca să-l atragă în ringul scandalului şi să-l bage în corzi, pentru a-l bumbăci în lovituri, într-o luptă fără nicio regulă. Sunt convins că liderul social-democrat nu va răspunde unor astfel de provocări şi va păstra linia pe care a urmat-o până acum, aceea de a face o politică curată, onestă, bazată pe oameni, pe programe şi demnitate. Organizaţia PSD Dâmboviţa este o construcţie solidă, puternică. Forţa şi-o menţine prin unitate, verticalitate şi seriozitate. Şi aşa trebuie să rămână!

OPINII

Moartea, ca un fapt divers…

Publicat

pe

Moartea a doi bătrâni, în vârstă de 89 de ani, din Capitală, a fost tratată de toată presa care abundă în virtual, antene și cablu, ca o știre de fapt divers. Cei doi soți hârșiți de viață, pierduți în jungla deznădejdii, au hotărât să-și pună capăt zilelor aruncându-se, amândoi, de la etajul șapte al unui bloc. Pentru noi toți, prinși în amețeala informațională, a fost doar o știre, o informație împinsă rapid din spate de alte calupuri de vești care mai de care mai dătătoare de depresii și incertitudine. Nu a mai interesat pe nimeni de ce au ales să se sinucidă doi oameni aflați la vârsta înțelepciunii supreme, când viața începe să se contopească cu absolutul, când privim mai mult spre cer, căutându-ne parcă un locșor acolo.

Nu se simte nimeni vinovat în treaba asta care sfidează dur acordurile lui Dumnezeu cu viața, cu noi, ca oameni? Ce a făcut societatea, comunitatea? Încotro ne îndreptăm? Când bătrânii noștri hotăresc să își curme viețile, în loc să se pregătească senini, calmi, înconjurați de cei dragi, pentru Marea Trecere, este clar că ceva nu mai merge. Un semnal că existența noastră a devenit indiferentă pentru cei care ar trebui să păstreze echilibrul social, pentru cei aflați la butoanele puterii.

Cei doi bătrâni au ajuns în situația respectivă sugrumați de disperare, de nesiguranța zilei de mâine, de neputință, de boală și de nepăsarea autorităților. Este un semnal grav. Oamenii încep să fie otrăviți de firesc, de normalitate. Ceea ce pentru ei, ieri, reprezenta banalul, elemente ale obișnuitului existențial, astăzi au devenit piese de lux, piese provocatoare de coșmar.

Cum să își mai păstreze echilibrul psihic un bătrân care aude ce valori au facturile la gaze și la curentul electric, primite de unii români? Când intră în magazine și văd că zahărul, de la doi lei, a ajuns șapte lei kilogramul, uleiul bate spre 15 de lei, iar prețul la pâine l-a depășit pe cel al cozonacului de acum un an de zile.

Moartea celor doi bucureșteni este clar un indicator al disperării. Plătește cineva pentru moartea lor? Se simt mai marii acestei țări vinovați? Nu. Fiindcă ei mușcă deocamdată doar din realitatea lor prosperă. Nu cunosc ceea ce se întâmplă mai jos de televizor…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

OPINII

Putin, un prevestitor al răului…

Publicat

pe

Omenirea se află la o periculoasă răscruce a istoriei. Mulți ne gândeam că acum, în secolul XXI, conflictul armat rămâne doar apanajul celor cu mințile sufocate de anumite credințe și doctrine regionale. Ne-am înșelat. Războiul modern ține de orgolii, de sfere de influență și, nu în ultimul rând, de calculele făcute de diriguitorii oculți ai acestei lumi.

Eram ferm convins că mesajul lui Vladimir Putin, președintele Rusiei, pe care toată lumea îl aștepta cu sufletul la gură, va fi unul dur, cu multe accente militărești, chiar despotic, că va flutura sabia răzbunării pe deasupra capului. Sunt convins că cei care credeau că își va cere scuze umanității, că va opri războiul din Ucraina și că va redeschide robinetele de la conductele cu gaze sunt puțini și, eventual, se regăsesc printre naivii de la conducerea Uniunii Europene, care au băgat întregul continent în semibeznă.

Putin a sunat mobilizare parțială! A dat de înțeles că Rusia continuă războiul, ba chiar vrea să îl extindă la nivel planetar. Este primul pas. Este secvența de pregătire a marii mobilizări generale. Când se va auzi în văzduh și această goarnă, va fi clar că viitorul nu mai este sigur…

Pe undeva, ai impresia că ni se face de pe acum încălzirea pentru marele necaz. Criza de energie, de alimente, disoluția politicii generale într-o găleată a unicului ton, verva subiectivă a unor canale media, sunt doar semne. Exerciții. Un soi de vaccinuri ale conștiinței și răbdării. Ne călim la foc domol pentru ceea ce urmează. Diplomația, după cum stau lucrurile acum, nu are decât valoare de literatură. Întâlnirile pe teme ale păcii, ale binelui general, sunt doar de complezență, festivaluri ale elocinței de care Vladimir Putin pare să nu țină seamă. Nu îl interesează.

I-am urmărit expresivitatea în timp ce anunța țara despre semnarea decretului privind mobilizarea parțială. Nici o cută pe fața lui. Nici o indiscreție gestuală care ar putea fi interpretată. Senin. Rece. Ușor aplecat în față. Discurs mașinal. Mitraliat. Doar ușoare ridicări de sprâncene și cutele fruntei trădau seriozitatea masajului transmis. Faptul că poate fi mai rău decât spune.

Evident, primii care s-au speriat sunt rușii sătui de război și care, intuind pericolul, încearcă să plece care încotro. Mobilizarea parțială este un gest de disperare. Putin nu vrea să cedeze. Discursul său seamănă cu o declarație de război la adresa Occidentului. Ziua internațională a păcii transformată fără nicio subtilitate de Putin într-o zi a prevestitirii unei nenorociri globale…

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT