Connect with us

ACTUALITATE

Prețurile ne-au ars la buzunare în târgul de Zilele Cetății Târgoviște 2021

Publicat

pe

Pandemie. Mijește valul patru. Toamnă. Parcul Chindia. Soare. Fum de mici și de cârnați se înalță la cer, ca o ofrandă, alunecând pe lângă zidurile vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești. Dinspre aleile ascunse de verdeață răzbat tot soiul de acorduri muzicale de la tarabele cu bunătăți. Fiecare cu muzica sa! E târg. Zilele municipiului. Comercianți, producători, meșteșugari, artiști chiar și gospodine cu talent și-au încercat norocul și anul acesta la Târgoviște. Concitadinii mei, la fel. Primii au experimentat noile prețuri de criză, umflate bine, iar ultimii, adică noi, muritorii din urbe, dacă ne putem ține cu buzunarul după ei. Sincer? Cu mare greutate. Pentru unii aproape deloc.

Episoadele de uimire la auzul și văzul prețurilor practicate s-au soldat, nu de puține ori, cu înjurături și alte tipuri de ocare. Comerciantul, de obicei tace. Nu este la el acasă și nu vrea să inflameze și mai mult atmosfera. Câte unul mai curajos emite replici de genul neutru. „Nu vă convine, nu cumpărați”. „Și noi o luăm scump” sau „ne-au luat chirie de ne-au rupt. Abia pe asta să o acoperim”…

Porneasc într-o misiune de recunoaștere pe aleea unde sunt etalate, să-ți încerce poftele, tot soiul de preparare culinare. Oamenii așezați la coadă și copii mici, agățați de părinți, dând ordine: „Vreau fripturică de pui, cartofi prăjiți, un cârnăcior și pâine d’aia caldă'”. Părintele își fremăta mâinile prin buzunare: „Stai să vedem”.

Mă uit la prețuri. Afișate pe un panou ceva mai la distanță. Privești la el ca la tabelul cu litere din cabinetul medicului oftalmolog. Totul e dat la suta de grame. Adică, aproape nimic. Fac calcul rapid c-am cât mi-ar ieși o fripturică. Am nevoie de două. În fața mea, cineva a comandat ceva asemănător. Mă bucur. Am posibilitatea să văd pe viu cam cât face. Vânzătoarea, trasă prin fum și plictis, se adresează celui care avea misiunea să perpelească preparatele de pe grătar: „Dă-mi fripturile lu’ domnu”. Le ia, le pune pe cântar… Omul cere și cartofi. Pâine. „Face 120 de lei”, sună, ca o decizie judecătorească, vocea comerciantei. Văd că persoana din fața mea se pierde un pic. Nu zice nimic. Pare tipul omului politicos, care de obicei ia în brațe formula „asta e”. Se mai caută un pic în buzunar… „Pot plăti și cu cardul”? Vânzătoarea scoate un oftat scurt: „Nu”. Bărbatul îi spune să le pună deoparte că merge să scoată bani de la un ATM și pleacă. Nu știu dacă se mai întoarce. Îmi vine rândul. Renunț instant la fripturi. Cer doar pentru nepoțel o frigăruie. Caut din priviri una mai mică. Vrea și cartofi. Cer doar 100 de grame. Vânzătoarea îi bagă în caserolă. Ai posibilitatea să îi numeri. Sunt vreo 12 feliuțe. Mă trezește din numărătoare cârciumăreasa: „Frigăruia face 32 de lei și cartofii – 6 lei. Mai vreți ceva”? Nu, zic eu, năuc.

Pornesc mai departe pe aleile parcului transformat într-un târg de lux. Pe la meșteșugari te uiți ca la muzeu. Prețurile sunt pentru protipendadă. E doar de făcut poze. Și pe la bananele jucării este jale. Nimic sub 20-30 de lei.

În zona cu comedii, mașinuțe electrice, plase de balans, îți vine să plângi… Lași 150 de lei în câteva minute. Vrea copilul să se plimbe cu mașinuța electrică – 20 de lei două minute. Trenulețul plictisit, 10 lei – două minute. Un pic mai ieftin la plasa de balans, 5 lei – 5 minute. Dacă vii cu doi-trei copii, te-ai scos.

Am uitat! Am trecut la copii fără să amintesc de must și vin. Și aici lume multă. Te uiți la teasc ca la circ. Vinul, scump. Mustul – 5 lei paharul potrivit sau 3 lei – unul mititel, de cuprinde trei înghițituri. Să mai vorbesc despre această vrăjeală numită târguri tradiționale? Poate nu ar mai trebui numite așa, ci expoziții cu posibilități de vânzare. Nici nu știi ce să mai crezi. Ori ce se vinde prin astfel de bâlciuri este foarte scump, ori noi suntem prea săraci. Poate. Încercăm la anul. Până atunci, punem bani deoparte cu mențiunea „pentru Zilele Cetății Târgoviște”.

Citește mai departe
Reclamă
2 Comentarii

2 Comments

  1. Nica Valeriu

    septembrie 10, 2021 at 11:28 am

    DA este ADEVARAT ce s-au întâmplat de Zilele Cetății.M-am plimbat dar NU am cumpărat absolut nimic !!!!

  2. tass

    septembrie 12, 2021 at 8:06 am

    evaziune fiscala grupa mare.nu bonuri,nu casa de marcat.preturi mai mari ca in super marchet.dar cel putin acolo dau tva.ul la stat.care mai repede sa ne tepuiasca.organele.dar cele competente ce au facut de aceste zile?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Începe Festivalul de Animație Stradală pentru Tineret „PucFast” 2022

Publicat

pe

Primăria Pucioasa și Centrul Cultural European din localitate va organiza, în perioada 27 mai – 1 iunie 2022, cea de-a IV-a ediție a Festivalului de Animație Stradală pentru Tineret „PucFast”.

Programul include spectacole de teatru, demonstrații de aeromodelism, automodelism și drone, ateliere de lucru în aer liber, pictură, confecționat buburuze, fluturi, măști venețiene, streetball, carte și povești, pictură pe față, scriere / citire de povești, reporter de o zi, distracție și multe jocuri alături de comicul Aiurel și Ceata lui Zâmbilici. Toate acestea în Parcul Central Pucioasa.

De asemenea, sâmbătă – 28 mai, se va organiza, începând cu ora 10:00, Parada „PucFast”. Participanții vor fi îmbrăcați în costume de carnaval. Totodată, în toate cele cinci zile de festival, nu vor lipsi spectacole pentru copii, tineri și părinți, concerte, competiții sportive. Invitat special: Teatrul Republican Licurici din Chișinău, Republica Moldova.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Anii de pandemie, răzbunați la „Ziua comunei Gura Șuții”!

Publicat

pe

Cald ca în mijlocul verii, ieri – 21 mai, de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Primavara s-a vărsat brusc în cuptorul fierbinte al verii. O vreme, spuneau bătrânii, cum nu a mai fost niciodată. Nicio adiere de vânt, iar firicelele de nori curgeau iute pe cer, nevrând parcă să rămână nicio clipă în fața soarelui dogoritor.

La Gura Șuții, oamenii, cu mic cu mare, s-au adunat în incinta târgului săptămânal gătit de Primărie pentru marea sărbătoare a comunei. Totul era aranjat așa cum se obișnuiește la astfel de evenimente: tarabe cu diferite obiecte trebuincioase în gospodărie, îmbrăcăminte, dulciuri, jucării și, bineînțeles, micii și berea, nelipsite de la astfel de petreceri tradiționale.

Primarul Constantin Dinu a avut grijă ca oameni, pe lângă toate aceste elemente ale decorului destins de târg, să se poată bucura și de un spectacol muzical pe cinste. Așa că, ieri, la Gura Șuții au fost răzbunați cei doi ani în care pandemia ne-a ținut mai mult în case, izolați, departe de tumultul manifestărilor cultural-artistice.

Pe scenă au evoluat, spre încântarea sutelor de localnici, soliști ai Ansamblul de Muzică Populară Chindia din Târgoviște, dar și nume cunoscute ale spectacolului românesc. Vorbim aici despre interpreții Elisabeta Vasile, Cornel Cojocaru și Viorica și Ioniță de la Clejani, care au electrizat atmosfera. Cei doi renumiți artiști, cu talentul și verva lor, i-au ridicat pe oameni de pe scaune, determinându-i să se prindă în hore. Entuziasmat de prestația Vioricăi de la Clejani a fost și edilul Constantin Dinu, care a urcat pe scenă pentru a-i oferi un superb buchet cu flori.

Prin târgul de la Gura Șuții, prilejuit de Ziua comunei, așa cum se obișnuiește, pentru a arăta că sunt alături de oameni la bine și la rău și că nu le sunt indiferente evenimentele și trăirile, au trecut și reprezentanții administrației publice județene, parlamentari, șefi de instituții, primari ai comunelor învecinate, consilieri județeni.

Au zăbovit printre localnicii strânși la sărbătoare, pentru a-i saluta politicos și pentru a le ura un călduros „La mulți ani!”, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinta Luciana Cristea, prefectul Claudia Gilia, deputații Radu Popa și Marian Țachianu și secretarul de stat Ionuț Săvoiu.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

 

Citește în continuare

PUBLICITATE

 

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT