Connect with us

ACTUALITATE

Prețurile ne-au ars la buzunare în târgul de Zilele Cetății Târgoviște 2021

Publicat

pe

Pandemie. Mijește valul patru. Toamnă. Parcul Chindia. Soare. Fum de mici și de cârnați se înalță la cer, ca o ofrandă, alunecând pe lângă zidurile vechii Cetăți de Scaun a Țării Românești. Dinspre aleile ascunse de verdeață răzbat tot soiul de acorduri muzicale de la tarabele cu bunătăți. Fiecare cu muzica sa! E târg. Zilele municipiului. Comercianți, producători, meșteșugari, artiști chiar și gospodine cu talent și-au încercat norocul și anul acesta la Târgoviște. Concitadinii mei, la fel. Primii au experimentat noile prețuri de criză, umflate bine, iar ultimii, adică noi, muritorii din urbe, dacă ne putem ține cu buzunarul după ei. Sincer? Cu mare greutate. Pentru unii aproape deloc.

Episoadele de uimire la auzul și văzul prețurilor practicate s-au soldat, nu de puține ori, cu înjurături și alte tipuri de ocare. Comerciantul, de obicei tace. Nu este la el acasă și nu vrea să inflameze și mai mult atmosfera. Câte unul mai curajos emite replici de genul neutru. „Nu vă convine, nu cumpărați”. „Și noi o luăm scump” sau „ne-au luat chirie de ne-au rupt. Abia pe asta să o acoperim”…

Porneasc într-o misiune de recunoaștere pe aleea unde sunt etalate, să-ți încerce poftele, tot soiul de preparare culinare. Oamenii așezați la coadă și copii mici, agățați de părinți, dând ordine: „Vreau fripturică de pui, cartofi prăjiți, un cârnăcior și pâine d’aia caldă'”. Părintele își fremăta mâinile prin buzunare: „Stai să vedem”.

Mă uit la prețuri. Afișate pe un panou ceva mai la distanță. Privești la el ca la tabelul cu litere din cabinetul medicului oftalmolog. Totul e dat la suta de grame. Adică, aproape nimic. Fac calcul rapid c-am cât mi-ar ieși o fripturică. Am nevoie de două. În fața mea, cineva a comandat ceva asemănător. Mă bucur. Am posibilitatea să văd pe viu cam cât face. Vânzătoarea, trasă prin fum și plictis, se adresează celui care avea misiunea să perpelească preparatele de pe grătar: „Dă-mi fripturile lu’ domnu”. Le ia, le pune pe cântar… Omul cere și cartofi. Pâine. „Face 120 de lei”, sună, ca o decizie judecătorească, vocea comerciantei. Văd că persoana din fața mea se pierde un pic. Nu zice nimic. Pare tipul omului politicos, care de obicei ia în brațe formula „asta e”. Se mai caută un pic în buzunar… „Pot plăti și cu cardul”? Vânzătoarea scoate un oftat scurt: „Nu”. Bărbatul îi spune să le pună deoparte că merge să scoată bani de la un ATM și pleacă. Nu știu dacă se mai întoarce. Îmi vine rândul. Renunț instant la fripturi. Cer doar pentru nepoțel o frigăruie. Caut din priviri una mai mică. Vrea și cartofi. Cer doar 100 de grame. Vânzătoarea îi bagă în caserolă. Ai posibilitatea să îi numeri. Sunt vreo 12 feliuțe. Mă trezește din numărătoare cârciumăreasa: „Frigăruia face 32 de lei și cartofii – 6 lei. Mai vreți ceva”? Nu, zic eu, năuc.

Pornesc mai departe pe aleile parcului transformat într-un târg de lux. Pe la meșteșugari te uiți ca la muzeu. Prețurile sunt pentru protipendadă. E doar de făcut poze. Și pe la bananele jucării este jale. Nimic sub 20-30 de lei.

În zona cu comedii, mașinuțe electrice, plase de balans, îți vine să plângi… Lași 150 de lei în câteva minute. Vrea copilul să se plimbe cu mașinuța electrică – 20 de lei două minute. Trenulețul plictisit, 10 lei – două minute. Un pic mai ieftin la plasa de balans, 5 lei – 5 minute. Dacă vii cu doi-trei copii, te-ai scos.

Am uitat! Am trecut la copii fără să amintesc de must și vin. Și aici lume multă. Te uiți la teasc ca la circ. Vinul, scump. Mustul – 5 lei paharul potrivit sau 3 lei – unul mititel, de cuprinde trei înghițituri. Să mai vorbesc despre această vrăjeală numită târguri tradiționale? Poate nu ar mai trebui numite așa, ci expoziții cu posibilități de vânzare. Nici nu știi ce să mai crezi. Ori ce se vinde prin astfel de bâlciuri este foarte scump, ori noi suntem prea săraci. Poate. Încercăm la anul. Până atunci, punem bani deoparte cu mențiunea „pentru Zilele Cetății Târgoviște”.

Citește mai departe
Reclamă
2 Comentarii

2 Comments

  1. Nica Valeriu

    septembrie 10, 2021 at 11:28 am

    DA este ADEVARAT ce s-au întâmplat de Zilele Cetății.M-am plimbat dar NU am cumpărat absolut nimic !!!!

  2. tass

    septembrie 12, 2021 at 8:06 am

    evaziune fiscala grupa mare.nu bonuri,nu casa de marcat.preturi mai mari ca in super marchet.dar cel putin acolo dau tva.ul la stat.care mai repede sa ne tepuiasca.organele.dar cele competente ce au facut de aceste zile?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Fiul primarului PNL de la Jegălia a fost numit șef al Gărzii Naționale de Mediu

Publicat

pe

Premierul Florin Cîțu l-a numit șef al Gărzii de Mediu pe Alexandru Lucian Vasile, președintele Organizației de Tineret a PNL Călărași, după ce l-a demis pe Octavian Berceanu, de la USRPLUS.

Alexandru Vasile este fiul primarului comunei Jegălia și a lucrat la firma înființată de tatăl său până în februarie 2020, când a primit funcția de vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate.

Apoi, în martie 2021, a fost numit comisar general adjunct la Garda de Mediu, instituție pe care a ajuns acum să o conducă. Tânărul liberal a absolvit în 2012 Facultatea de Silvicultură din cadrul Universității Transilvania.

Citește în continuare

ACTUALITATE

Program furnizare apă potabilă în comuna Bezdead, 20-23 septembrie 2021

Publicat

pe

de

FOTO ARHIVĂ

În vederea refacerii stocului din bazine, furnizarea apei în comuna Bezdead se face după următorul program:

– în zilele de 20, 22.09.2021- între orele 12:00-21:00, se furnizează apa pe tronsonul cuprins între sat Magura și Primărie;
– în zilele de 21, 23.09.2021 – între orele 12:00-21:00, se furnizează apa pe tronsonul cuprins între Primărie și sat Costisata.

„Se recomandă ca la reluarea furnizării apei în zona de aprovizionare afectată și emiterea rezultatelor monitorizării calității apei potabile, să nu se folosească apa pentru consumul uman, decât după limpezirea și fierberea apei timp de 10 minute.

Rezultatele analizelor de laborator vor fi afișate pe site-ul Companiei de Apă Targoviște Dâmbovița, la adresa: catd.ro/index.php/comunicare/opriri-apa/arhiva-opriri-apa”, se precizează într-un comunicat remis de Compania de Apă Târgoviște-Dâmbovița.

Citește în continuare

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT