Connect with us

ACTUALITATE

Regizorul Mc Ranin, despre Festivalul Babel 2023 și invitații acestui maraton al artei dramatice

Publicat

pe

Orice întâlnire cu maestrul Mc Ranin, managerul Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște, și cu colaboratori săi apropiați reprezintă un adevărat spectacol al comunicării, al dialogului sincer despre artă, despre comunitate, despre destin, viață și speranță.

În teatru, adevărul și sinceritatea erup prin toți porii, dar sunt subtil îmbrăcate în figuri de stil, în expresivitatea scenică, în gest și mișcare. Teatrul reprezintă una dintre puținele agora unde te poți jucat cu cuvintele, dar nu poți induce în eroare realitatea.

Mc Ranin ne-a vorbit astăzi, parcă pictând un peisaj, despre Festivalul Babel care, anul acesta, are ca temă Formele. Aflate în simetrie sau libere, combinate cu gestul, cu mișcarea, cu dansul, cu muzica, rezultă acel tablou viu, colorat, cald sau rece, calm sau agitat, fericit sau trist, care este teatrul.

Festivalul Babel a fost asemuit de regizorul Ranin, după atâtea ediții reușite, care i-au adus faimă mondială, cu un turn de veghe, statornic, un fel de far al comunității, clopotnița înaltă a unei biserici de unde se aude ritmic, tainic, vibrația timpului… A spus managerul Teatrului Tony Bulandra că s-a gândit, și bine a procedat, să pregătească, pentru ediția de anul acesta a Festivalului Babel (3-11 iunie), și un program pentru cei cărora le este frică de teatru, pentru cei care nu rezonează cu sălile de artă dramatică. Așa că, în piețele publice, la Teatrul de vară, vom avea muzică rock, tarafuri, spectacole de stradă. Se va pune accentul la această ediție și pe film. Publicul cinefil va putea viziona, evident cu limită de vârstă, pelicule interesante, dar care, din cauza faptului că au în structură anumite scene, au fost interzise de la difuzare. Dar asta nu înseamnă că în respectivele lungi metraje nu există artă, o poveste, că nu este reflectată realitatea.

Au existat în conferință, ca de obicei, micile îmboldiri dulci între Ranin și actorul Liviu Cheloiu, producătorul de anul acesta al Festivalului Babel. Au fost doar sarea și piperul întâlnirii. Ai presupune, dacă nu ai cunoaște verva și umorul ușor ironic care îi caracterizează pe cei doi artiști, că mica râcâială face parte din scenariul conferinței.

Liviu Cheloiu a dezvăluit că, la Festivalul Babel – ediția 2023, vor participa trupe de teatru din peste 25 de țări de pe aproape toate continentele. Vor fi create peste 100 de evenimente. 40 de spectacole vor putea fi urmărite de publicul iubitor de teatru.

Mc Ranin a venit cu o completare. Festivalul Babel nu reprezintă doar un anume inventar de evenimente, o înșiruire de manifestări. Rolul principal al Festivalului este acela de a ridica nivelul cultural al orașului, de a-i permite spectatorului, prin multitudinea de trupe de teatru, de compoziții, de tradiții dramatice, să călătorească prin lume. A mai mărturisit președintele Festivalului Babel 2023 că, pentru prima dată, va veni la Târgoviște și o trupă de teatru din China, o dovadă că festivalul creat în vechea Cetate de Scaun a Țării Românești a devenit cunoscut pe toate meridianele, iar artiștii, în special cei care construiesc arta nouă, vor să vină la Târgoviște.

Tot la Babelul de anul acesta vor fi prezenți și actori de la Teatrul din Mariupol, orașul ucrainean lovit crunt de mașina de război rusă. Practic, clădirea instituției de artă dramatică din mult încercatul oraș de la țărmul Mării Azov, altădată un adevărat monument de artă, a fost făcută una cu pământul de rachetele și proiectilele rusești. În prima fază, se știe că actorii ucraineni vor pune în scenă piesa „Strigătul Națiunii”. Repertoriul poate fi schimbat. Mc Ranin, în semn de solidaritate artiștii din Ucraina, a propus crearea unui fond pentru reconstrucția Teatrului din Mariupol.

A mai vorbit despre teatru, despre Festivalul Babel, despre legătura dintre instituția dramatică și comunitate, criticul și omul de televiziune Sanda Vișan, noul director artistic al Teatrului Tony Bulandra. A amintit Sanda Vișan și de spectacolul „Oreste”, de Euripide, pus în scenă într-o viziune proprie de regizorul grec Yannis Paraskevopoulus. Premiera va avea loc sâmbătă, 13 mai 2023, de la ora 19:00.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește mai departe
Reclamă
Click pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Vârstnicii din Dâmbovița se implică activ în viața comunității, în ciuda problemelor cu care se confruntă

Publicat

pe

Astăzi – 27 septembrie 2023, la sediul Instituției Prefectului Județului Dâmbovița, s-a consumat ședința lunară a Comitetului consultativ de dialog privind problemele persoanelor vârstnice, la care participă reprezentanții Consiliului Județean al Pennsionarilor, cei ai organizațiilor și asociațiilor pensionarilor din sistemul asigurărilor sociale, veterani de război, cadre militare în rezervă și retragere și, bineînțeles, prefectul județului – Claudia Gilia, președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie și șefii unor instituții deconcentrate cu activități pe partea socială.

Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice, coordonat de președintele Gheorghe Popa, este singura structură de factură civică care se implică serios, cu nerv și argument, în viața socială a comunității și care, lună de lună, își expune temele, dorințele și necazurile în fața celor care conduc destinele județului și reprezentanțiilor instituțiilor care au în sfera de activitate și problematica persoanelor de vârsta a treia.

Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi erau înscrise, ca de obicei, mai multe teme, spre a fi prezentate, dezbătute și căutate soluții de rezolvare. Fiindcă peste câteva zile, mai precis pe 1 octombrie, se sărbătorește „Ziua Internațională a persoanelor vârstnice”, președintele Gheorghe Popa și ceilalți membri ai Comitetului de conducere au căzut de acord să amâne pentru urmatoarea întâlnire problematica curentă, iar ședința să fie una festivă.

„Această zi trebuie să aducă și mai mult în față persoanele vârstnice rolul pe care l-au avut și care îl au în societate, dar și problematica curentă cu care bătrânii se confruntă. Cu toții trecem printr-o perioadă mai grea, de frământări sociale, de crize, dar așteptăm să apară din partea statului o preocupare mai mare pentru creșterea nivelului de trai al pensionarilor”, a spus președintele Gheorghe Popa.

Prefectul Claudia Gilia a mulțumit celor de față pentru colaborarea constructivă de până acum, pentru sprijinul pe care îl acordă Instituției Prefectului prin sfaturi, propuneri și ridicarea unor probleme cu care se confruntă seniorii din Dâmbovița și care trebuie rezolvate.

„La ceas aniversar, vă doresc multă sănătate, putere de muncă, să rămâneți la fel de activi și implicați în viața societății, pentru că experiența dumneavoastră contează foarte mult. Da, sunteți oameni care ați clădit această țară. Aveți experiență, sunteți mai așezați, priviți lucrurile cu mai multă vigoare, cu mai multă tehnicitate, dar, în aceeași timp, cu mai multă empatie și emoție. Încercăm, împreună, să găsim soluții la cât mai multe probleme”, a precizat Claudia Gilia.

Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, le-a transmis persoanelor vârstnice din județ un sincer La mulți ani la acest ceas aniversar.

„Eu vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut pentru comunitatea dâmbovițeană, vă mulțumesc pentru tot ceea ce întreprindeți zi de zi. Sunt foarte multe idei, foarte multe propuneri care pleacă de la dumneavoastră și cred că, atât cât ne-a stat în putință, am dat curs cererilor, am rezolvat solicitările venite de la dumnevoastră. Voi sprijini în continuare toate propunerile pe care le aveți, care vin din cadrul asociației sau de la dumneavoastră personal „, a fost mesajul transmis de Corneliu Ștefan.

După sesiunea de alocuțiuni, președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice a înmânat diplome de onoare prefectului Claudia Gilia, șefului administrației publice județene – Corneliu Ștefan, vicepreședinților Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, primarului Târgoviștei – Cristian Daniel Stan și IPS Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei.

Prefectul Claudia Gilia a vrut să mai facă o completare, felicitându-l personal pe președintele Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice, Gheorghe Popa, pentru faptul că ține spiritul tuturor ședințelor extrem de viu, este pragmatic, foarte aplicat pe problematica supusă dezbaterii.

„Ne coalizați pe toți, sunteți, de fapt, omul care ne aduce la masa discuțiilor pe toți. Pentru acest lucru, vă mulțumim și vă dorim multă sănătate. Vă promitem să vă urmăm exemplul”.

Ion Oproiu, renumitul lider sindical dâmbovițean, mereu în vervă și dispus să se ia de piept cu oricine atunci când semenii au de suferit, a spus, plecând de la simbolul pe care îl reprezintă „Ziua internațională a persoanelor vârstnice”, că Guvernul României ar fi trebuit să se aplece mai mult asupra acestei categorii sociale defavorizate. A susținut Oproiu că 80% dintre vârstnicii României au probleme de existență delicate în aceste momente. A adăugat, după ce a evocat puțin istoria de după 1989, că, acum, este pentru prima dată când județul Dâmbovița are la conducere, atât la nivelul Instituției Prefectului cât și la Consiliul Județean, structuri puternice și cu aplecare spre rezolvarea problemelor cu care se confruntă comunitatea. Dar, în stilul oratoric caractetistic unui sindicalist hârșit și experimentat în mesaje cu nuanță de protest echilibrat, a spus că, din păcate, cu o floare nu se face primăvară și ar fi fost momentul, că, acum, de 1 octombrie, actuala putere să fii majorat pensiile cu cel puțin 20 de procente. Oproiu a mai adăugat că nu este de acord cu aplecarea guvernanților asupra pachetelor sociale care încurajează nemunca.

La finalul ședinței, ne-a oferit câteva cuvinte despre colaborarea cu reprezentanții administrației județene și Napoleon Dobra – președintele pensionarilor de pe Valea Dâmboviţei.

„În cadrul acestor întâlniri, fiecare dintre noi, reprezentanții persoanelor vârstnice din diferite zone ale județului, putem să ne facem cunoscute opiniile, să ridicăm problemele cu care se confruntă cetățenii și, ce este mai important, să găsim înțelegere și rezolvare. Am fost mereu ascultați, ajutați și respectați”, a concluzionat Napoleon Dobra.

De menționat că gospodarul de la Pietrari este unul dintre cei care au luptat pentru redeschiderea Centrului de Sănătate de la Voinești. Demersul a fost apreciat și luat rapid în calcul de președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, de managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște – Claudiu Dumitrescu și iată că Spitalul de la Voinești funcționează deja de ceva vreme.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

ACTUALITATE

Informare privind serviciile medicale de prevenire gratuite pentru copiii cu vârsta până la 3 ani

Publicat

pe

Casa Națională de Asigurări de Sănătate a declanșat o campanie de informare cu privire la serviciile medicale de prevenție care se acordă prin sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Astfel, în fiecare săptămână, pe pagina de Facebook a instituției, va fi publicat un material în acest sens. Primul aduce lămuriri în legătură cu serviciile medicale de prevenire gratuite pentru copiii cu vârsta până la 3 ani.

Cu ocazia primelor consultații acordate copilului, medicul:
– va verifica dacă inima lui funcționează cum trebuie (screening malformații cardiovasculare)
– va urmări dacă există probleme ale șoldului și care, netratate, pot afecta mersul
– va verifica dezvoltarea dinților, văzul și auzul copilului
– se vor identifica eventuale deficienţe ale dezvoltării psiho-motorii ale copilului care ar putea fi afectate în tulburarea de spectru autist

La categoria de vârstă 0-3 ani, consultaţiile de prevenție se acordă astfel:
– la externarea din maternitate şi la 1 lună – la domiciliul copilului sau la cabinetul medicului de familie;
– la 2, 4, 6, 9, 12, 15, 18, 24, 36 luni – la cabinetul medicului de familie

În cadrul tuturor acestor consultații preventive, care sunt decontate de CNAS – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate medicul poate prescrie tratamente pentru copil și poate elibera trimiteri la analize și investigații sau la medicul de specialitate din ambulatoriu.

Este recomandat să iei legătura cu medicul tău de familie, atât pentru înregistrarea lui în lista de pacienți, cât și pentru ca medicul să afle dacă copilul are eventuale probleme de sănătate.

Potrivit raportărilor primite de la medicii de familie, în luna iulie au fost acordate la nivel național 48.117 consultații pentru grupa de vârstă 0-3 ani, fiind identificate diferite probleme de sănătate, pentru care au fost efectuate:

✔️ 66 de electrocardiograme (EKG)
✔️ 440 de servicii de kinetoterapie
✔️ 128 de tratamente în displazia luxantă a șoldului în primele 6 luni de viață

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Citește în continuare

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite

Politică de cookies | Politică de confidențialitate

© 2014 - 2018 incomod-media.ro. Toate drepturile rezervate. ISSN 2285-7095 | Dezvoltare Web FN WEB SOFT

Web Analytics
View My Stats