Connect with us

ACTUALITATE

Județul Dâmbovița are pe minus 41 de medici de familie! Semnal tras în Comitetul Consultativ de Dialog Civic

Publicat

pe

Reprezentanții pensionarilor dâmbovițeni au avut astăzi, 26 octombrie 2023, o nouă întâlnire cu prefectul Claudia Gilia. La ședința Comitetului Consultativ de Dialog Civic, membrii Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice au vrut să afle mai multe informații despre cum sunt preocupate Direcția de Sănătate Publică Dâmbovița, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate și Colegiul Medicilor în a asigura necesarul de doctori și cadre medii în comunitățile județului, de activitatea acestor structuri medicale de care, de multe ori, pensionarii, cetățenii, nu sunt total mulțumiți.

Alături de prefectul Claudia Gilia și de președintele Gheorghe Popa, s-au aflat astăzi reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică și ai CJAS, pentru a prezenta situația actuală în care se află sistemul medicilor de familie din Dâmboviţa, precum și consilierul județean Mihai Istrate.

Ședința a fost deschisă de Gheorghe Popa care, pe lângă temele esențiale ale întâlnirii, a alocat spațiu și pentru a transmite un mesaj de felicitare Armatei Române care a fost sărbătorită ieri – 25 octombrie. În ton cu acest eveniment, președintele Gheorghe Popa l-a invitat la ședință pe generalul Pavel Babeu – fost comandant al Garnizoanei Târgoviște. Militarul a fost felicitat pentru întreaga activitate depusă în slujba țării. Totodată, Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice i-a acordat o diplomă de onoare.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică și cei ai Casei Județene de Asigurări de Sănătate și-au prezentat, sintetic, punctele de vedere vizavi de situația medicinei de familie din Dâmbovița.Din datele prezentate a reieșit că, în județ, persistă un deficit semnificativ de medici de familie. Ar mai trebui încă 41 de doctori pentru a fi acoperit necesarul în localitățile Poiana, IL Caragiale, Potlogi, Cojasca, Braniștea, Buciumeni, Ciocănești, Șotânga, Costești Vale, Crângurile, Glodeni, Gura Șutii, Ludești, Lungulețu, Niculești, Pietroșița, Uliești, Ulmi. Situația s-ar putea complica în 5-10 ani, dacă nu se vor fi atrași medici tineri, întrucât localități întregi vor rămâne fără asigurarea asistenței medicale primare. De precizat că, în județul Dâmbovița, profesează 61 de medici aflați peste vârsta de pensionare. După retragerea acestora, sigur vor apărea blocaje în medicina de familie.

La întâlnirea de astăzi s-a mai tras o concluzie. Actul medical nu este unul cu adevărat mulțumitor, poate chiar deficitar, și din cauza faptului că sunt medici de familie care au înscriși un număr mare de pacienți. Între 2.500 și 4.000. Asta, în condițiile în care, spun specialiștii, limita maximă de pacienți înscriși la un medic de familie ar trebui să fie de 1.800. În Dâmboviţa, au recunoscut reprezentanții instituțiilor implicate în coordonare și control, există 21 de medici de familie care au peste 3.000 de pacienți. Este greu de crezut că, în astfel de condiții, putem vorbi de o activitate medicală eficientă. Doctorul devine doar un funcționar care completează la fișe și operează diferite tabele în calculator!

Consilierul județean Mihai Istrate a vorbit despre implicarea autorităților locale, a primăriilor, a Consiliului Județean, în eficientizarea sistemului medical din mediul rural, în asigurarea unor condiții optime pentru desfășurarea actului medical. A dat și câteva exemple de localități unde lucrurile merg bine din punct de vedere al asigurării asistenței medicale. Aceste rezultate se datorează primarilor, care au făcut tot ce le-a stat în putință, apelând la finanțare proprie, guvernamentală, europeană sau prin Programul Județean de Dezvoltare Locală inițiat de Consiliul Județean Dâmbovița, pentru a dezvolta bazele medicale, pentru a le dota și, ce este mai important, pentru a atrage medici care să profeseze în mediul rural. S-au dat ca exemplu localitățile Dragomirești, unde își desfășoară activitatea 4 medici de familie, Tătărani, unde au fost edificate două centre medicale moderne și prestează 3 medici, Raciu – 2 medici și Comișani, unde a fost construit un centru medical. A mai spus Mihai Istrate că, acolo unde există implicare, comunicare și colaborare, apar rezultate. Lucrurile merg bine.

Cu infrastructura medicală nu ar mai fi probleme în județul Dâmbovița. Concluzia celor prezenți a fost că este nevoie de o implicare mai accentuată a Ministerului Sănătății, în găsirea unor soluții viabile de rezolvare a crizei medicilor de familie, care afectează întregul sistem sanitar.

S-a vorbit și despre Spitalul de la Voinești, de fapt o secție externă a Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște. O unitate care a fost redeschisă și este de un real folos locuitorilor din comunele de pe Valea Dâmboviţei. O parte a cazuisticii medicale se rezolvă aici, degrevând astfel Spitalul de la Târgoviște.

Napoleon Dobra, reprezentantul pensionarilor de pe Valea Dâmboviţei, a vrut să mulțumească încă o dată Consiliului Județean Dâmbovița, Instituției Prefectului, conducerii Spitalului Județean din Târgoviște și Primăriei Voinești, pentru faptul că au răspuns prompt solicitărilor oamenilor, implicându-se în reluarea activității Centrului Medical de la Voinești. Și-a mai adus aminte cu nostalgie Napoleon Dobra de vremurile în care, spune el, la Spitalul de la Voinești profesau medici cam pe toate specializările și erau chiar mai renumiți decât cei de la Târgoviște.

La rândul său, consilierul județean Mihai Istrate a dezvăluit că președintele Consiliul Județean dorește să creeze la Secția Externă de la Voinești un serviciu de permanență, care să răspundă unor urgențe medicale ale cetățenilor din zonă.

Ion Oproiu, în stilu-i caracteristic și cu verva de lider sindical, nu i-a luat musai în brațe pe medicii de familie care, în opinia sa, sunt foarte bine retribuți și ar trebui să manifeste mai multă empatie față de pacienți, să le acorde oamenilor mai multă atenție. A spus Oproiu că sunt medici care, deși au venituri mari, țin asistenții pe salariul minim pe economie. Ion Oproiu a mai ridicat și problema angajaților de la CJAS care muncesc mult, iar la capitolul salarii au rămas pe loc. A mărturisit liderul sindical că nu este exclus ca săptămâna viitoare să avem grevă la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate.

Întâlnirea s-a detensionat la final când președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice – Gheorghe Popa i-a acordat generalului Pavel Babeu diploma de onoare, în semn de prețuire pentru întreaga sa carieră militară.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Programul Slujbelor Pascale ce vor fi oficiate de Mitropolitul Nifon

Publicat

pe

De

Foto arhivă

Catedrala Mitropolitană Târgoviște

Joi – 2 aprilie 2024
Ora 17.30: DENIA CELOR 12 EVANGHELII
Ora 20.30: Binecuvântarea manifestării “Calea luminii”.

Vineri – 3 aprilie 2024
Ora 19.00: DENIA PROHODULUI DOMNULUI.

Sâmbătă – 4 aprilie 2024
Ora 23.45: SLUJBA ÎNVIERII DOMNULUI şi Sfânta Liturghie.

Duminică – 5 aprilie 2024
Ora 12.00: SLUJBA A DOUA A ÎNVIERII

Mănăstirea Nucet
Vineri – 10 mai 2024
Ora 8.00: SĂRBĂTOAREA IZVORUL TĂMĂDUIRII. După săvârşirea Sfintei Liturghii, va avea loc sfinţirea apei sau Aghiasma mică.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Acasă la veteranul de război Banu V. Ion din Glodeni, județul Dâmbovița

Publicat

pe

De

Ziua națională de veteranilor de război este marcată anual, în data de 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru câștigarea Independenței țării și apărarea suveranității și integrităţii teritoriale a României. Data aleasă este cea la care, în anul 1902, regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor Războiului de Independență (1877-1878), Înaltul Decret prin care a fost instituit pentru prima dată titlul de ”veteran de război”, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea ostașilor care au luptat în acest război. Această zi a fost instituită prin H.G. 1222/10.10.2007.

În cursul săptămânii trecute, după o vizită oficială, din partea Cultului Eroilor, la Primăria comunei Glodeni, l-am găsit pe veteranul Banu V. Ion la poarta gospodăriei proprii stând de vorbă cu fratele mai mic al dumnealui. Am stat puțin de vorbă promițându-i că, de Ziua veteranilor de război, vom reveni cu un steag tricolor pe care să-l arboreze, cu mare mândrie, la poarta casei sale.

Fiind sărbătoare națională, ieri – 29 aprilie 2024, a fost vizitat de domnul Col. ing. Cristian BIȚĂ, Comandantul Garnizoanei Târgoviște, de dl. Col. (rez.) Viorel SIMESCU, Președintele filialei Dâmbovița a Veteranilor de război, de reprezentanți ai Comenduirii garnizoanei, ai Crucii Roșii Dâmbovița, ai Primăriei comunei natale ș.a. La ceasul amiezii, l-am găsit în ținută militară, cu toate însemnele și decorațiile militare primite și am stat de vorbă cu dumnealui despre războiul de pe Frontul de est, dar și de pe cel din Vest (până în zona munților Tatra), despre familie, de viața de ieri și de azi, de-a lungul celor 105 ani trăiți până acum!

O viață de om care ar merita să fie consemnată într-o carte. O viață de veteran de război, de erou al țării, care ar merita să fie analizată și recompensată cu titlul de “Cetățean de onoare” al județului Dâmbovița. Carpe Diem!

Nicolae Posta
Membru al Biroului Executiv al Filialei “Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor “Regina Maria”

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite