Connect with us

ACTUALITATE

Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița – 33 de ani de la reînființare

Publicat

pe

Instituția camerală este un organism de tradiție, cu valoare și recunoaștere confirmate, în mod natural, în primul rând de antreprenori, începând cu anul 1599, atunci când prima cameră de comerț din lume se înființa la Marsilia, în Franța.

În România, istoria Camerelor de Comerț este strâns legată de procesul de modernizare a Principatelor Române – în anul 1864, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Decretul Domnesc nr. 1363 privind înființarea a 15 Camere de Comerț și Industrie.

Decretul Domnesc nr. 990 din 13/25 iulie 1865 publicat in Monitorul Oficial stabilea circumscripțiile camerelor de comerț. Cea din Ploiești forma circumscripția a -III-  în a cărei rază de activitate intrau județele Prahova, Dâmbovița „Circonscripția Camerii din oraşul Ploesci va coptinde județele Prahova şi Dâmbovița” iar mai târziu şi județul Buzău.

În 1886, prin Decretul nr. 2761 se stabilește şi numărul de membri ai Camerelor pe județe, Dâmbovița având 5 membri. Această structură a funcționat până în 1928, când județul Dâmbovița și-a format propria cameră de comerț.

În Monitorul Oficial din 15 ianuarie 1928 s-a publicat Regulamentul de aplicare a legii pentru reorganizarea camerelor de comerț și de industrie. În titlul I, art. 2 se stipulează: „Camerele de comerț și  industrie se înființează prin decret regal, dat pe temeiul unui jurnal al consiliului de miniștri (….). Guvernul apreciind importanta intereselor comerciale și industriale va putea înființa, după normele de mai sus,  în fiecare capitală de județ, câte o Cameră de comerț și de industrie, având ca circumscripție, județul.”

În anii 1929 și 1934, se dau noi legi de organizare a camerelor de comerț. Camera de Comerț și de Industrie Târgoviște funcționează până în 1949, când se desființează prin Decretul nr. 74 din 25 februarie 1949: „Art. 1. Pe data publicării prezentului decret, Camerele de Comerț și Industrie  se desființează, cu excepția Camerei de Comerț și Industrie București și a camerelor mixte.

Guvernul României a adoptat Decretul Lege nr. 139 din 1990 privind Camerele de Comerț și Industrie, moment care a marcat renașterea Sistemului Cameral.

În data de 23 iulie 1990, prin Hotărârea nr 799, publicată în Monitorul Oficial se aprobă (re) înființarea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița.

Noilor Camere de Comerț li s-a acordat statutul de organizații non-guvernamentale, asociative ale mediului de afaceri; acestea au devenit principalii piloni ai economiei de piață, dominată de antreprenorii privați. Odată cu reînființarea Camerelor de Comerț și Industrie, în cadrul acestora a fost înființat și sistemul Registrului Comerțului.

Suntem totodată convinși că menirea Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița va fi mereu aceeași – de menținere și cultivare constantă a rolului de partener tradițional al mediilor legislativ și guvernamental, în încercarea edificării și menținerii unei punți trainice de dialog între autorități şi comunitatea de afaceri, având ca unic scop – dezvoltarea economică a județului.

În toți acești ani am venit în sprijinul antreprenorilor și al firmelor din județul Dâmbovița și ne-am propus să avem o economie liberă și digitală, o comunitate de afaceri puternică, unită, cu privirea în viitor, astfel încât experiența antreprenorială acumulată să constituie un valoros capital.

În prezent, Sistemul Cameral din România este reglementat prin Legea nr. 335 din 2007 privind Camerele de Comerț din România, completată prin Legea nr. 39/2011. Organizarea actuală se aseamănă cu sistemul legii din 1925, când a existat câte o Cameră de Comerț în fiecare reședință de județ, iar acestea erau grupate în jurul Camerei de Comerț și Industrie a României. Astfel, Sistemul Cameral din România reprezintă rețeaua asociativă a mediului de afaceri cu cea mai extinsă reprezentare la nivel național și este singura organizație prezentă în fiecare județ al țării.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult
Reclamă
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ambasador Coreea de Sud, despre proiectul SMR de la Doicești: Este plauzibil și realist

Publicat

pe

De

Reactoarele modulare mici (SMR) care urmează să fie amplasate la Doicești, în județul Dâmbovița, pe structura fostei termocentrale, reprezintă un proiect „plauzibil și realist”, care va fi folosit ca „rampă de lansare pentru a se extinde în alte țări europene” – a declarat, la DC News, ambasadorul Republicii Coreea în România, Exceleța Sa Rim Kap-soo.

„Toate țările din lume au fost de acord să ajungă la emisii zero până în 2030. Pentru a reduce emisiile de carbon, pentru a atinge ținta până în 2030, trebuie să avem energii curate, inclusiv nucleare, SRM, regenerabile”, a explicat ambasadorul Republicii Coreea, la DC News, necesitatea investiției.

Reamintim că, în luna aprilie, președintele României, reprezentanții Nuclearelectrica și cei ai companiei americane partenere (NuScale Power) în proiectul SMR de la Doicești au efectuat o vizită la sediul Doosan Enerbility din Changwon – Coreea de Sud, unul dintre cei mai mari producători de reactoare nucleare din lume. A fost semnat atunci un memorandum de cooperare trilaterală – România, Statele Unite ale Americii și Coreea de Sud, în vederea realizării proiectului de la Doicești.

„Dacă SMR-ul va fi înființat și instalat în România, aceasta ar fi prima țară din lume care să aibă așa ceva. Cred că este un proiect destul de plauzibil și realist. Sper cu adevărat să îl putem realiza în cadrul cooperării trilaterale”, a mai spus ambasadorul Republicii Coreea la București, în timpul interviului acordat lui Bogdan Chirieac la DC News.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

ACTUALITATE

Județul Dâmbovița nu boicotează „Noaptea Muzeelor 2024”. Programul aici!

Publicat

pe

Astăzi – 18 mai 2024, în intervalul orar 18:00-24:00, se va organiza și în județul Dâmbovița evenimentul cultural „Noaptea Muzeelor”, ajuns la ediția cu numărul 20 – ne informează Consiliul Județean.

Reamintim că, la nivel de țară, sunt multe instituții, unele dintre ele printre cele mai cunoscute din România, care au anunțat că nu mai participă la „Noaptea Muzeelor”, ca protest în primul rând față de salariile mici cu care sunt plătiți cei ce lucrează în acest domeniu.

În județul Dâmbovița vor putea fi vizitate gratuit, în această seară, începând cu ora 18:00, atât expoziţiile permanente ale muzeelor, cât şi pe cele temporare, astfel:

– expoziția „ReNaștere și Rânduială”, deschisă la Muzeul de Istorie din Târgoviște
– expoziția de cahle „Cavaleri de Târgoviște” – Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești
– expoziția de pictură comparată „Tema”, semnată de pictorii Horea Paștina și Cristian Dițoiu, deschisă la Muzeul de Artă din Târgoviște
– expoziția de pictură „Atestat”, ce cuprinde lucrările elevilor clasei a XII-a din cadrul Liceului de Arte „Bălașa Doamna”, aflată la Muzeul de Istorie din Târgoviște

Muzeele din cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, deschise cu ocazia acestui eveniment, sunt:

– Ansamblul Monumental „Curtea Domnească”. Din motive de siguranță pentru public, accesul în Turnul Chindiei nu va fi permis.
– Muzeul Tiparului şi al Cărţii Vechi Românești
– Muzeul de Artă
– Muzeul de Istorie
– Muzeul Evoluției Omului şi Tehnologiei în Paleolitic
– Casa-Atelier „Gheorghe Petraşcu”
– Muzeul „Vasile Blendea”
– Muzeul „Casa Romanţei”
– Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni

„Noaptea Muzeelor este un eveniment european iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, UNESCO și Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM)”, se mai precizează în comunicatul CJ Dâmbovița transmis către mass-media.

Urmărește Incomod Media și pe Google News

Cititi mai mult

 

 

 

PUBLICITATE

Cele mai citite